Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente

Social 15 Iulie 2016, ora 09:45    Din editia print

Educarea copiilor fără interdicții: avantaje și dezavantaje

Marime Font

Educarea copiilor este o provocare pentru fiecare părinte. Secole la rând s-a discutat despre cum ar trebui să fie modelul perfect, dar încă nu s-a ajuns la o formulă exactă. Prin urmare, mamele și tații aplică tehnicile pe care le consideră ei cele mai potrivite.

Pe lângă „educarea” prin bătaie, care în R. Moldova este o practică des întâlnită, în rândul părinților se bucură de popularitate și modul de educare fără interdicții. Psihologii sunt de părerea că atunci când micuții au libertatea să facă practic tot ce doresc, ei vor crește total neadaptați la realitățile sociale și vor întâmpina dificultăți când vor încerca să se integreze într-un grup. Totuși, lipsa unor limite, poate dezvolta la copii capacitățile creative.

Se întâmplă des ca un părinte să fie tentat să stabilească mereu restricţii, reguli, interdicţii din iubirea şi grija pe care le poartă copilului sau se poate întâmpla invers, ca din aceeaşi dragoste să nu îi impună nicio limită. În viziunea specialiștilor, gradul de libertate oferit copilului este poate cea mai importantă decizie în ceea ce priveşte educarea şi dezvoltarea personalităţii lui.

„Nu vreau să creadă lumea că las copiii de capul lor”

Recent Maria V. a devenit mamă pentru a doua oară. Femeia trăiește împreună cu soțul și cu ambii copii în suburbia Capitalei. Cuplul a ales să-și educe odraslele într-un mod diferit de cel folosit de părinții lor. „Toată copilăria mea mama îmi interzicea să fac practic tot ce-mi plăcea. Am crescut cu frica să mă ating de ceva și nici nu știam cum să reacționez atunci când nu mai erau interdicții. Atunci am decis pentru mine că toții copiii mei vor avea permisiunea să facă tot ce doresc, important să nu-și pună sănătatea în pericol. Cei mici învață cel mai mult din curiozitate și au nevoie să poată atinge obiectul care le-a atras atenția. Părintele trebuie să fie atent, dar nu să-l izoleze de restul lumii”, consideră interlocutoarea mea.Maria recunoaște că a aplicat această metodă cu fetița ei cea mai mare și a funcționat perfect. Prin urmare și băiatul cel mai mic se va bucura și el de libertate. „Nu vreau să creadă lumea că las copiii de capul lor. Mereu sunt cu ochii pe ei, dar le permit să experimenteze, să încerce și să pipăie ceva nou. Le-am spus și buneilor să nu-i protejeze excesiv. Dacă micuțul nu vrea lapte, nu încerc să-l impun să-l bea. Dacă nu vrea să doarmă, mă joc cu el până se epuizează și adoarme singur. Aceleași metode le aplic atât eu, cât și tatăl și niciodată nu ne reproșăm nimic unul celuilalt. Vrem ca ei să vadă în noi și niște prieteni care-i înțeleg, nu doar părinți mereu nemulțumiți de ceva. Deocamdată ne reușește – vom vedea ce se va întâmpla când vor crește”, a mai comunicat tânăra mămică.

„Va considera că părinților nu le pasă de el”

Specialiștii care lucrează în domeniul educației copiilor sunt de părere că prea multă libertate dăunează. Potrivit psihologului Irina Novac, părinții trebuie să le ofere celor mici un spațiu cu limite reale. „Atunci când copilul poate face tot ce-i trece prin cap, la un moment dat va avea un sentiment de abandon. El va considera că părinților nu le pasă de el. Totodată, pe măsură ce va crește, acesta va fi inhibat. Atunci când se va ciocni cu realitatea din societate îi va fi foarte greu să înțeleagă că anumite lucruri sunt permise, iar altele nu”, subliniază specialista.
La fel, ea mai consideră că odată deveniți maturi, copiii cărora li s-a permis totul, ar putea avea o reacție foarte protectivă față de propriii lor copii.

Un alt psiholog, Tatiana Botezat, spune că educaţie fără interdicţii n-ar trebui să existe, mai ales la vârste fragede. Specialista este de părere că interdicţia trebuie folosită neapărat în două cazuri: pentru a proteja viaţa şi securitatea copilului, în cazul unor pericole reale şi pentru a-l ajuta să se integreze în societate. „Primele interdicţii apar atunci când micuțul începe explorarea mai intensă a lumii înconjurătoare. Curiozitatea lui i-ar putea pune în pericol sănătatea, din acest motiv interdicţiile formulate de adulţi sunt vitale. Stabilim aceste limite pentru a-l ajuta pe copil să se conformeze normelor sociale. De exemplu: îi interzicem micuțului să sustragă obiecte din magazinul unde mergem împreună şi îi explicăm de ce nu este agreat acest comportament”, explică specialista.

Lipsa interdicțiilor ar putea să le dezvolte creativitatea

Psihologul consideră că este foarte important să i se explice copilului de ce nu are voie să facă un anumit lucru. Dacă nu i se explică, el devine frustrat, iar dorinţa şi curiozitatea de a încălca regula este foarte mare. „Trebuie să înțelegem că educarea copilului fără unele interdicţii înseamnă că nu participăm la procesul de însuşire a normelor sociale. Când sunt mici, copiii nu analizează profund metodele de educaţie a părinţilor. Doar atunci când cresc, vor asocia controlul parental, care implică interdicţiile explicate şi dozate corect, cu grija şi dragostea părintească. Cred că aţi auzit adulţi spunând despre părinţii lor: n-au avut grijă de noi, făceam ce vroiam”, a mai adăugat Tatiana Botezat.

Specialista se arată îngrijorată că în R. Moldova sunt foarte mulţi părinţi care nu interzic nimic copiilor și practic nu participă la educaţia lor. Potrivit ei, atunci când nu sunt stabilite anumite limite copilul nu învaţă la timpul potrivit ce e bine, ce este permis și ce nu se acceptă în societate. „Astfel de copii sunt derutaţi în stabilirea relaţiilor sociale și devin agresivi atunci când nu-şi pot atinge scopurile. Partea bună e că lipsa interdicţiilor ar putea totuși să le dezvolte capacitățile creative – lucru care le-ar putea fi de folos la școală, liceu sau universitate”.

Ambii psihologi, pe care i-am consultat, sunt de părere că pe măsură ce copiii cresc, părinţii ar trebui să le permită tot mai multe lucruri – aceasta îi va ajuta să ajungă niște maturi independenți și responsabili.

Opinia psihologului: „Nu există părinți perfecți, așa cum nu există nici copii perfecți. Căutarea unui echilibru și încercarea de a fi cât mai buni în ceea ce facem, ne poate asigura succesul în oferirea unei educații eficiente celor mici...”

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul