Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:21
Abonamente

Social 15 Iulie 2016, ora 09:45    Din editia print

Educarea copiilor fără interdicții: avantaje și dezavantaje

Marime Font

Educarea copiilor este o provocare pentru fiecare părinte. Secole la rând s-a discutat despre cum ar trebui să fie modelul perfect, dar încă nu s-a ajuns la o formulă exactă. Prin urmare, mamele și tații aplică tehnicile pe care le consideră ei cele mai potrivite.

Pe lângă „educarea” prin bătaie, care în R. Moldova este o practică des întâlnită, în rândul părinților se bucură de popularitate și modul de educare fără interdicții. Psihologii sunt de părerea că atunci când micuții au libertatea să facă practic tot ce doresc, ei vor crește total neadaptați la realitățile sociale și vor întâmpina dificultăți când vor încerca să se integreze într-un grup. Totuși, lipsa unor limite, poate dezvolta la copii capacitățile creative.

Se întâmplă des ca un părinte să fie tentat să stabilească mereu restricţii, reguli, interdicţii din iubirea şi grija pe care le poartă copilului sau se poate întâmpla invers, ca din aceeaşi dragoste să nu îi impună nicio limită. În viziunea specialiștilor, gradul de libertate oferit copilului este poate cea mai importantă decizie în ceea ce priveşte educarea şi dezvoltarea personalităţii lui.

„Nu vreau să creadă lumea că las copiii de capul lor”

Recent Maria V. a devenit mamă pentru a doua oară. Femeia trăiește împreună cu soțul și cu ambii copii în suburbia Capitalei. Cuplul a ales să-și educe odraslele într-un mod diferit de cel folosit de părinții lor. „Toată copilăria mea mama îmi interzicea să fac practic tot ce-mi plăcea. Am crescut cu frica să mă ating de ceva și nici nu știam cum să reacționez atunci când nu mai erau interdicții. Atunci am decis pentru mine că toții copiii mei vor avea permisiunea să facă tot ce doresc, important să nu-și pună sănătatea în pericol. Cei mici învață cel mai mult din curiozitate și au nevoie să poată atinge obiectul care le-a atras atenția. Părintele trebuie să fie atent, dar nu să-l izoleze de restul lumii”, consideră interlocutoarea mea.


Maria recunoaște că a aplicat această metodă cu fetița ei cea mai mare și a funcționat perfect. Prin urmare și băiatul cel mai mic se va bucura și el de libertate. „Nu vreau să creadă lumea că las copiii de capul lor. Mereu sunt cu ochii pe ei, dar le permit să experimenteze, să încerce și să pipăie ceva nou. Le-am spus și buneilor să nu-i protejeze excesiv. Dacă micuțul nu vrea lapte, nu încerc să-l impun să-l bea. Dacă nu vrea să doarmă, mă joc cu el până se epuizează și adoarme singur. Aceleași metode le aplic atât eu, cât și tatăl și niciodată nu ne reproșăm nimic unul celuilalt. Vrem ca ei să vadă în noi și niște prieteni care-i înțeleg, nu doar părinți mereu nemulțumiți de ceva. Deocamdată ne reușește – vom vedea ce se va întâmpla când vor crește”, a mai comunicat tânăra mămică.

„Va considera că părinților nu le pasă de el”

Specialiștii care lucrează în domeniul educației copiilor sunt de părere că prea multă libertate dăunează. Potrivit psihologului Irina Novac, părinții trebuie să le ofere celor mici un spațiu cu limite reale. „Atunci când copilul poate face tot ce-i trece prin cap, la un moment dat va avea un sentiment de abandon. El va considera că părinților nu le pasă de el. Totodată, pe măsură ce va crește, acesta va fi inhibat. Atunci când se va ciocni cu realitatea din societate îi va fi foarte greu să înțeleagă că anumite lucruri sunt permise, iar altele nu”, subliniază specialista.
La fel, ea mai consideră că odată deveniți maturi, copiii cărora li s-a permis totul, ar putea avea o reacție foarte protectivă față de propriii lor copii.

Un alt psiholog, Tatiana Botezat, spune că educaţie fără interdicţii n-ar trebui să existe, mai ales la vârste fragede. Specialista este de părere că interdicţia trebuie folosită neapărat în două cazuri: pentru a proteja viaţa şi securitatea copilului, în cazul unor pericole reale şi pentru a-l ajuta să se integreze în societate. „Primele interdicţii apar atunci când micuțul începe explorarea mai intensă a lumii înconjurătoare. Curiozitatea lui i-ar putea pune în pericol sănătatea, din acest motiv interdicţiile formulate de adulţi sunt vitale. Stabilim aceste limite pentru a-l ajuta pe copil să se conformeze normelor sociale. De exemplu: îi interzicem micuțului să sustragă obiecte din magazinul unde mergem împreună şi îi explicăm de ce nu este agreat acest comportament”, explică specialista.

Lipsa interdicțiilor ar putea să le dezvolte creativitatea

Psihologul consideră că este foarte important să i se explice copilului de ce nu are voie să facă un anumit lucru. Dacă nu i se explică, el devine frustrat, iar dorinţa şi curiozitatea de a încălca regula este foarte mare. „Trebuie să înțelegem că educarea copilului fără unele interdicţii înseamnă că nu participăm la procesul de însuşire a normelor sociale. Când sunt mici, copiii nu analizează profund metodele de educaţie a părinţilor. Doar atunci când cresc, vor asocia controlul parental, care implică interdicţiile explicate şi dozate corect, cu grija şi dragostea părintească. Cred că aţi auzit adulţi spunând despre părinţii lor: n-au avut grijă de noi, făceam ce vroiam”, a mai adăugat Tatiana Botezat.

Specialista se arată îngrijorată că în R. Moldova sunt foarte mulţi părinţi care nu interzic nimic copiilor și practic nu participă la educaţia lor. Potrivit ei, atunci când nu sunt stabilite anumite limite copilul nu învaţă la timpul potrivit ce e bine, ce este permis și ce nu se acceptă în societate. „Astfel de copii sunt derutaţi în stabilirea relaţiilor sociale și devin agresivi atunci când nu-şi pot atinge scopurile. Partea bună e că lipsa interdicţiilor ar putea totuși să le dezvolte capacitățile creative – lucru care le-ar putea fi de folos la școală, liceu sau universitate”.

Ambii psihologi, pe care i-am consultat, sunt de părere că pe măsură ce copiii cresc, părinţii ar trebui să le permită tot mai multe lucruri – aceasta îi va ajuta să ajungă niște maturi independenți și responsabili.

Opinia psihologului: „Nu există părinți perfecți, așa cum nu există nici copii perfecți. Căutarea unui echilibru și încercarea de a fi cât mai buni în ceea ce facem, ne poate asigura succesul în oferirea unei educații eficiente celor mici...”

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)