Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Social 15 Iulie 2016, ora 09:45    Din editia print

Educarea copiilor fără interdicții: avantaje și dezavantaje

Marime Font

Educarea copiilor este o provocare pentru fiecare părinte. Secole la rând s-a discutat despre cum ar trebui să fie modelul perfect, dar încă nu s-a ajuns la o formulă exactă. Prin urmare, mamele și tații aplică tehnicile pe care le consideră ei cele mai potrivite.

Pe lângă „educarea” prin bătaie, care în R. Moldova este o practică des întâlnită, în rândul părinților se bucură de popularitate și modul de educare fără interdicții. Psihologii sunt de părerea că atunci când micuții au libertatea să facă practic tot ce doresc, ei vor crește total neadaptați la realitățile sociale și vor întâmpina dificultăți când vor încerca să se integreze într-un grup. Totuși, lipsa unor limite, poate dezvolta la copii capacitățile creative.

Se întâmplă des ca un părinte să fie tentat să stabilească mereu restricţii, reguli, interdicţii din iubirea şi grija pe care le poartă copilului sau se poate întâmpla invers, ca din aceeaşi dragoste să nu îi impună nicio limită. În viziunea specialiștilor, gradul de libertate oferit copilului este poate cea mai importantă decizie în ceea ce priveşte educarea şi dezvoltarea personalităţii lui.

„Nu vreau să creadă lumea că las copiii de capul lor”

Recent Maria V. a devenit mamă pentru a doua oară. Femeia trăiește împreună cu soțul și cu ambii copii în suburbia Capitalei. Cuplul a ales să-și educe odraslele într-un mod diferit de cel folosit de părinții lor. „Toată copilăria mea mama îmi interzicea să fac practic tot ce-mi plăcea. Am crescut cu frica să mă ating de ceva și nici nu știam cum să reacționez atunci când nu mai erau interdicții. Atunci am decis pentru mine că toții copiii mei vor avea permisiunea să facă tot ce doresc, important să nu-și pună sănătatea în pericol. Cei mici învață cel mai mult din curiozitate și au nevoie să poată atinge obiectul care le-a atras atenția. Părintele trebuie să fie atent, dar nu să-l izoleze de restul lumii”, consideră interlocutoarea mea.


Maria recunoaște că a aplicat această metodă cu fetița ei cea mai mare și a funcționat perfect. Prin urmare și băiatul cel mai mic se va bucura și el de libertate. „Nu vreau să creadă lumea că las copiii de capul lor. Mereu sunt cu ochii pe ei, dar le permit să experimenteze, să încerce și să pipăie ceva nou. Le-am spus și buneilor să nu-i protejeze excesiv. Dacă micuțul nu vrea lapte, nu încerc să-l impun să-l bea. Dacă nu vrea să doarmă, mă joc cu el până se epuizează și adoarme singur. Aceleași metode le aplic atât eu, cât și tatăl și niciodată nu ne reproșăm nimic unul celuilalt. Vrem ca ei să vadă în noi și niște prieteni care-i înțeleg, nu doar părinți mereu nemulțumiți de ceva. Deocamdată ne reușește – vom vedea ce se va întâmpla când vor crește”, a mai comunicat tânăra mămică.

„Va considera că părinților nu le pasă de el”

Specialiștii care lucrează în domeniul educației copiilor sunt de părere că prea multă libertate dăunează. Potrivit psihologului Irina Novac, părinții trebuie să le ofere celor mici un spațiu cu limite reale. „Atunci când copilul poate face tot ce-i trece prin cap, la un moment dat va avea un sentiment de abandon. El va considera că părinților nu le pasă de el. Totodată, pe măsură ce va crește, acesta va fi inhibat. Atunci când se va ciocni cu realitatea din societate îi va fi foarte greu să înțeleagă că anumite lucruri sunt permise, iar altele nu”, subliniază specialista.
La fel, ea mai consideră că odată deveniți maturi, copiii cărora li s-a permis totul, ar putea avea o reacție foarte protectivă față de propriii lor copii.

Un alt psiholog, Tatiana Botezat, spune că educaţie fără interdicţii n-ar trebui să existe, mai ales la vârste fragede. Specialista este de părere că interdicţia trebuie folosită neapărat în două cazuri: pentru a proteja viaţa şi securitatea copilului, în cazul unor pericole reale şi pentru a-l ajuta să se integreze în societate. „Primele interdicţii apar atunci când micuțul începe explorarea mai intensă a lumii înconjurătoare. Curiozitatea lui i-ar putea pune în pericol sănătatea, din acest motiv interdicţiile formulate de adulţi sunt vitale. Stabilim aceste limite pentru a-l ajuta pe copil să se conformeze normelor sociale. De exemplu: îi interzicem micuțului să sustragă obiecte din magazinul unde mergem împreună şi îi explicăm de ce nu este agreat acest comportament”, explică specialista.

Lipsa interdicțiilor ar putea să le dezvolte creativitatea

Psihologul consideră că este foarte important să i se explice copilului de ce nu are voie să facă un anumit lucru. Dacă nu i se explică, el devine frustrat, iar dorinţa şi curiozitatea de a încălca regula este foarte mare. „Trebuie să înțelegem că educarea copilului fără unele interdicţii înseamnă că nu participăm la procesul de însuşire a normelor sociale. Când sunt mici, copiii nu analizează profund metodele de educaţie a părinţilor. Doar atunci când cresc, vor asocia controlul parental, care implică interdicţiile explicate şi dozate corect, cu grija şi dragostea părintească. Cred că aţi auzit adulţi spunând despre părinţii lor: n-au avut grijă de noi, făceam ce vroiam”, a mai adăugat Tatiana Botezat.

Specialista se arată îngrijorată că în R. Moldova sunt foarte mulţi părinţi care nu interzic nimic copiilor și practic nu participă la educaţia lor. Potrivit ei, atunci când nu sunt stabilite anumite limite copilul nu învaţă la timpul potrivit ce e bine, ce este permis și ce nu se acceptă în societate. „Astfel de copii sunt derutaţi în stabilirea relaţiilor sociale și devin agresivi atunci când nu-şi pot atinge scopurile. Partea bună e că lipsa interdicţiilor ar putea totuși să le dezvolte capacitățile creative – lucru care le-ar putea fi de folos la școală, liceu sau universitate”.

Ambii psihologi, pe care i-am consultat, sunt de părere că pe măsură ce copiii cresc, părinţii ar trebui să le permită tot mai multe lucruri – aceasta îi va ajuta să ajungă niște maturi independenți și responsabili.

Opinia psihologului: „Nu există părinți perfecți, așa cum nu există nici copii perfecți. Căutarea unui echilibru și încercarea de a fi cât mai buni în ceea ce facem, ne poate asigura succesul în oferirea unei educații eficiente celor mici...”

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)