Astăzi 22 Iulie 2019, Luni - Ultima actualizare la 21 Iulie 2019
Abonamente

Social 15 Iulie 2016, ora 09:45    Din editia print

Educarea copiilor fără interdicții: avantaje și dezavantaje

Marime Font

Educarea copiilor este o provocare pentru fiecare părinte. Secole la rând s-a discutat despre cum ar trebui să fie modelul perfect, dar încă nu s-a ajuns la o formulă exactă. Prin urmare, mamele și tații aplică tehnicile pe care le consideră ei cele mai potrivite.

Pe lângă „educarea” prin bătaie, care în R. Moldova este o practică des întâlnită, în rândul părinților se bucură de popularitate și modul de educare fără interdicții. Psihologii sunt de părerea că atunci când micuții au libertatea să facă practic tot ce doresc, ei vor crește total neadaptați la realitățile sociale și vor întâmpina dificultăți când vor încerca să se integreze într-un grup. Totuși, lipsa unor limite, poate dezvolta la copii capacitățile creative.

Se întâmplă des ca un părinte să fie tentat să stabilească mereu restricţii, reguli, interdicţii din iubirea şi grija pe care le poartă copilului sau se poate întâmpla invers, ca din aceeaşi dragoste să nu îi impună nicio limită. În viziunea specialiștilor, gradul de libertate oferit copilului este poate cea mai importantă decizie în ceea ce priveşte educarea şi dezvoltarea personalităţii lui.

„Nu vreau să creadă lumea că las copiii de capul lor”

Recent Maria V. a devenit mamă pentru a doua oară. Femeia trăiește împreună cu soțul și cu ambii copii în suburbia Capitalei. Cuplul a ales să-și educe odraslele într-un mod diferit de cel folosit de părinții lor. „Toată copilăria mea mama îmi interzicea să fac practic tot ce-mi plăcea. Am crescut cu frica să mă ating de ceva și nici nu știam cum să reacționez atunci când nu mai erau interdicții. Atunci am decis pentru mine că toții copiii mei vor avea permisiunea să facă tot ce doresc, important să nu-și pună sănătatea în pericol. Cei mici învață cel mai mult din curiozitate și au nevoie să poată atinge obiectul care le-a atras atenția. Părintele trebuie să fie atent, dar nu să-l izoleze de restul lumii”, consideră interlocutoarea mea.


Maria recunoaște că a aplicat această metodă cu fetița ei cea mai mare și a funcționat perfect. Prin urmare și băiatul cel mai mic se va bucura și el de libertate. „Nu vreau să creadă lumea că las copiii de capul lor. Mereu sunt cu ochii pe ei, dar le permit să experimenteze, să încerce și să pipăie ceva nou. Le-am spus și buneilor să nu-i protejeze excesiv. Dacă micuțul nu vrea lapte, nu încerc să-l impun să-l bea. Dacă nu vrea să doarmă, mă joc cu el până se epuizează și adoarme singur. Aceleași metode le aplic atât eu, cât și tatăl și niciodată nu ne reproșăm nimic unul celuilalt. Vrem ca ei să vadă în noi și niște prieteni care-i înțeleg, nu doar părinți mereu nemulțumiți de ceva. Deocamdată ne reușește – vom vedea ce se va întâmpla când vor crește”, a mai comunicat tânăra mămică.

„Va considera că părinților nu le pasă de el”

Specialiștii care lucrează în domeniul educației copiilor sunt de părere că prea multă libertate dăunează. Potrivit psihologului Irina Novac, părinții trebuie să le ofere celor mici un spațiu cu limite reale. „Atunci când copilul poate face tot ce-i trece prin cap, la un moment dat va avea un sentiment de abandon. El va considera că părinților nu le pasă de el. Totodată, pe măsură ce va crește, acesta va fi inhibat. Atunci când se va ciocni cu realitatea din societate îi va fi foarte greu să înțeleagă că anumite lucruri sunt permise, iar altele nu”, subliniază specialista.
La fel, ea mai consideră că odată deveniți maturi, copiii cărora li s-a permis totul, ar putea avea o reacție foarte protectivă față de propriii lor copii.

Un alt psiholog, Tatiana Botezat, spune că educaţie fără interdicţii n-ar trebui să existe, mai ales la vârste fragede. Specialista este de părere că interdicţia trebuie folosită neapărat în două cazuri: pentru a proteja viaţa şi securitatea copilului, în cazul unor pericole reale şi pentru a-l ajuta să se integreze în societate. „Primele interdicţii apar atunci când micuțul începe explorarea mai intensă a lumii înconjurătoare. Curiozitatea lui i-ar putea pune în pericol sănătatea, din acest motiv interdicţiile formulate de adulţi sunt vitale. Stabilim aceste limite pentru a-l ajuta pe copil să se conformeze normelor sociale. De exemplu: îi interzicem micuțului să sustragă obiecte din magazinul unde mergem împreună şi îi explicăm de ce nu este agreat acest comportament”, explică specialista.

Lipsa interdicțiilor ar putea să le dezvolte creativitatea

Psihologul consideră că este foarte important să i se explice copilului de ce nu are voie să facă un anumit lucru. Dacă nu i se explică, el devine frustrat, iar dorinţa şi curiozitatea de a încălca regula este foarte mare. „Trebuie să înțelegem că educarea copilului fără unele interdicţii înseamnă că nu participăm la procesul de însuşire a normelor sociale. Când sunt mici, copiii nu analizează profund metodele de educaţie a părinţilor. Doar atunci când cresc, vor asocia controlul parental, care implică interdicţiile explicate şi dozate corect, cu grija şi dragostea părintească. Cred că aţi auzit adulţi spunând despre părinţii lor: n-au avut grijă de noi, făceam ce vroiam”, a mai adăugat Tatiana Botezat.

Specialista se arată îngrijorată că în R. Moldova sunt foarte mulţi părinţi care nu interzic nimic copiilor și practic nu participă la educaţia lor. Potrivit ei, atunci când nu sunt stabilite anumite limite copilul nu învaţă la timpul potrivit ce e bine, ce este permis și ce nu se acceptă în societate. „Astfel de copii sunt derutaţi în stabilirea relaţiilor sociale și devin agresivi atunci când nu-şi pot atinge scopurile. Partea bună e că lipsa interdicţiilor ar putea totuși să le dezvolte capacitățile creative – lucru care le-ar putea fi de folos la școală, liceu sau universitate”.

Ambii psihologi, pe care i-am consultat, sunt de părere că pe măsură ce copiii cresc, părinţii ar trebui să le permită tot mai multe lucruri – aceasta îi va ajuta să ajungă niște maturi independenți și responsabili.

Opinia psihologului: „Nu există părinți perfecți, așa cum nu există nici copii perfecți. Căutarea unui echilibru și încercarea de a fi cât mai buni în ceea ce facem, ne poate asigura succesul în oferirea unei educații eficiente celor mici...”

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 15:47

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Comentariu 21 Iulie 2019, ora: 12:48 de Silviu Tănase

Istoria unei fotografii trucate

Istoria unei fotografii trucate Din editia print

Ieri liniștea onlinului de pe malurile Bâcului a fost tulburată de o poză unde Premierul Maia Sandu își ține discursul la ceremonia de investire a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, pe fundalul drapelului rusesc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 12:13

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

Valeriu Munteanu, fost vicepreședinte al Partidului Liberal și ex-ministru al Mediului, a fost ales președinte al partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, anterior partidul „Mișcarea Acțiunea Europeană”, relansat astăzi, 21 iulie, care va avea drept scop Unirea R....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:43

Originile tulburării de alimentare anorexia nervoasă se regăsesc atât în minte cât și în corp, potrivit unui studiu internațional. Anorexia este văzută ca o boală psihică gravă. Dar medicii de la King’s College din Londra au arătat că schimbările legate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:39

 Meghan Markle și prințul Harry au primit numeroase critici pentru că au decis să-și crească fiul fără să respecte tradiția regală. Cu toate acestea, regina Elisabeta a II-a le-a dat binecuvântarea! Dar, potrivit unui expert regal, există un singur lucru pe care suverana...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:31

 Camioneta care-i transporta pe migranţi a ieşit de pe autostradă lângă localitatea Demir Kapija şi a plonjat într-un şanţ de 14 metri adâncime, a transmis postul de radio A1 din Macedonia de Nord, citând surse judiciare. Printre răniţi sunt şi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:26

Autorităţile dintr-un sat din Elveţia, aflat în apropierea graniţei cu Italia, au scos case la vânzare la preţul de 1 dolar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:10

Un lucru pe care toţi cetăţenii Uniunii Europene îl au în comun e un paşaport cu însemnele UE. Însă, aşa cum cei înstăriţi pot cumpăra haine de ultima modă pe eleganta Via dei Condotti, din Roma, investitori străini bogaţi, în principal ruşi, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:08

Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului Pro România, are comentarii acide, pe Facebook, la interviul pe care un alt fost premier, Dacian Cioloș, l-a acordat vineri seară emisiunii „24/7” de la Digi24. Dacian Cioloș a convenit cu Dan Barna, prezidențiabilul USR, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:47

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de persoane s-au adunat sâmbătă pe un larg bulevard din centrul Moscovei pentru a cere alegeri locale libere şi corecte, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:26

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Ucrainenii au început duminică să voteze în cadrul alegerilor legislative anticipate al căror favorit este partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski. Formaţiunea recent creată şi denumită 'Slujitorul poporului' - după numele unui serial televizat în care Zelenski...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:24

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

Membrii Consiliului Politic Naţional al PDM s-au întrunit ieri în şedinţă. Democrații au făcut o analiză a situaţiei social-politice din ţară, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Iulie 2019, ora: 09:13

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

Horoscopul zilei de 21 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 21 Iulie 2019, ora: 00:10

Uleiul de măsline este bogat în fitonutrienti, vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K,), acizi graşi omega 3 şi omega 6, fiind ideal pentru gătit pentru că nu îşi pierde proprietăţile la încălzire decât la peste 210 grade Celsius", ne spune prof. dr. Gheorghe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)