Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente
 
 
 

Finanţe 16 Aprilie 2016, ora 11:35

Șef de bancă în Transnistria: Rezervele valutare au ajuns la zero

Marime Font

Aşa-zisa bancă republicană transnistreană nu mai are nici-un dolar în rezervele sale valutare, a anunţat Eduard Cosovski, şeful acestei instituţii financiare, transmite mold-street.md.

Potrivit acestuia pe piaţa valutară s-a creat un deficit de valută încă de la finele anului trecut, iar măsurile adoptate pentru a preveni o criză nu au dat rezultate, pentru că banca republicană transnistreană nu ar dispune de toate instrumentele necesare.

În acelaşi timp Eduard Cosovski a recunoscut că fără milioanele de dolari achitaţi de consumatorii din Republica Moldova pentru energia electrică livrată de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, rezervele valutare erau egale cu zero încă mai devreme.

"La 1 ianuarie 2016 rezervele valutare ale băncii erau de 19,8 milioane de dolari. În plus 40 de milioane  de dolari au fost obținute din exportul de energie electrică. din această sumă 16 milioane de dolari au fost vândute la licitația valutară internă, iar cumpărători au fost Centrala de la Cuciurgan şi Interdnestrcom. în consecinţă pe conturile băncii republicane au intrat doar 24 de milioane dolari. Dacă adăugăm cu rezervele de 19,8 milioane, apoi avem un total de 43,8 milioane de dolari. Din această sumă 31,6 milioane au fost vândute în cadrul licitațiilor valutar, iar 12 milioane s-au alocat pentru intervențiile valutare în numerar în ianuarie și februarie. În consecinţă rezervele sunt acum la zero ", a afirmat Eduard Cosovski, citat de vestipmr.info.

Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză bugetară și de valută fără precedent. Deja de aproape două luni băncile și casele de schimb nu mai vând dolari, euro, hrivne ucrainene, ruble rusești sau lei moldovenești. În lipsa valutei, mai mulți importatori spun că nu-și pot onora contractele și că ar fi ajuns în pragul falimentului. A început să înflorească piața neagră de valută.

Unul dintre factori ce stimulează criza este menţinerea artificială a unui curs de schimb înalt pentru aşa-zisa rublă transnistreană.

Astfel cursul oficial local este menţinut timp de câţiva ani la 11 ruble pentru un dolar, în timp ce cel real de pe piaţă este de 15-16 ruble.

Sursa: mold-street.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md