Astăzi 2 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 18:28
Abonamente

Actualitate 4 Aprilie 2019, ora 07:59

Efectele hormonilor din carne. Fetiță de 10 ani, ”îmbătrânită” de alimentație cu 2 ani

Marime Font

Puiul de carne a ajuns să crească într-o lună cât altădată în două. Deși Uniunea Europenă acceptă situația, endocrinologii trag un semnal de alarmă.

Unii medici consideră că această dezvoltare forțată a păsărilor și în general a tuturor animalelor de consum ar putea duce la apariția hormonilor în carnea pe care o consumăm. Iar asta ar favoriza printre altele înmulțirea cazurilor de pubertate precoce.

Generația tânără suferă de pubertate precoce. La nici 10 ani, multe fete sunt deja adolescente. Medicii vorbesc tot mai des de proastă alimentație. Endocrinologii pun formele neobișnuite ale dereglărilor hormonale pe modul intensiv în care sunt crescute păsările pe care le mâncăm. Consumul de carne rezultată astfel pare să grăbească maturizarea copiilor.

Loading...


Cum sunt afectați copiii de alimentația cu hormoni
Povestea unei fetițe de numai 10 ani este impresionantă. De aproape un an și jumătate, injecțiile și tratamentele administrate îi stăpânesc hormonii.

Părinte: ”Am facut si o radiografie să-i vadă vârsta osoasă și s-a văzut că vârsta ei este cu 2 ani ... ea are 10 ani și jumătate și ar fi 12 ani și jumătate.”

Endocrinologii atrag atenția asupra înmulțirii cazurilor, dar spun că puține sunt tratate. La Institutul Parhon din București ajung într-un an doar 25 de copii cu diagnostice clare. Părinții nu recunosc semnele, nu-i duc pe minori la doctor, iar aceștia intră mult prea devreme în viață de adult.

„Primele semne au fost durerile de sâni. Am mers la medicul de familie”, spune mama fetiței.

Medicul endocrinolog Iuliana Gherlan avertizează că, din punct de vedere fiziologic, acești puberi pot deveni foarte repede părinți.

„Există riscul ca … fetițe pot rămâne însărcinate”, spune Iuliana Gherlan.

Iar alimentația pare să fieresponsabilă pentru aceste evoluții anormale de creștere. Prima indicație medicală dată părinților ne pune pe gânduri.

Reporter: Ce v-a spus medicul să opriți, să nu mai dați copilului să mănânce?

Mama fetiței: Să nu mai mănânce carne de pui din comerț, puiul și curcanul e foarte periculoase, noi nu ne dăm seama, dar e foarte periculos

Reporter: De ce?

Mama: Pentru că e plin de hormoni

Recomadările medicilor
Oamenii nu înțeleg exact avertismentul. Defapt, endocrinologii atrag atenția asupra consumului de carne provenită de la animalele crescute într-un ritm intensiv, neconform cu evoluția firească.

„Da, nu mai mâncați carne de animal tânăr pentru că adesea animalul tânăr din comerț are o dezvoltare rapidă i se induce o dezvoltare rapidă și nu se știe cum i se induce această dezvoltare”, spune medicul Iuliana Gherlan.

Ce spun crescătoriile de animale
Observațiile sunt categoric respinse de crescătorii de animale.

„Toată teoria se bazează - din păcâte trebuie s-o spun - pe o necunoaștere a geneticii veterinare și a modului de creștere a animalelor, a modului de evoluție a raselor. Rasele de pui și nu numai de pui, e vorba de dezvoltare rapidă, sunt obținute prin genetică. Deci, prin selecție genetică de-a lungul a generații și formarea unor rase noi. Eu, că negunostor, am un singur interes: în momentul în care piață îmi cere ceva, să fac cât mai repede! E normal. Deocamdată, nimeni nu a spus că a fost atinsă sănătatea!”, spune Sorin Minea, președinte Asociația Română a Cărnii.

Care este părerea specialiștilor
O echipă de la Inspectorul Pro a lămurit controversă la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Prorectorul Dumitru Dragotoiu - specialist în nutriție și alimentație animală - ne-a explicat cum s-a ajuns ca puiul de consum să crească într-o lună cât altădată în 2 luni.

„El are un metabolism intens care trebuie să valorifice foarte bine componentele hranei. Nutrețurile clasice nu pot să asigure cantitățile de microelemente și chiar de macroelemente necesare unei viteze așa de mare de creștere, dezvoltării țesuturilor și depunerilor de carne , proteină grăsime ... organismul”, spune Dumitru Dragotoiu, specialist UASMV.

În anii 80, puiul hybrid crescut doar pentru carne, ajungea în 56 de zile la aproximativ 1 kilogram. Acum, în zilele noastre, folosind noile nutrețuri concentrate, puiul ajunge la greutatea de tăiere în doar 35 de zile.

„Puiul de carne are un conținut de proteină mai ridicat decât alte specii de animale , grăsimea se depune subcutanat sau abdominal. El se sacrifică la o vârsta fragedă când depunerile de proteine is mai accentuate și cele de grăsimi mai scăzute”, mai spune Dumitru Dragotoiu, specialist UASMV.

Cum procedează fermierii
Modelul creșterii intensive din ferme s-a extins și la micii gospodari. Echipa de la Inspectorul Pro a descoperit că și țăranul modern își crește păsările exact la fel.

Vânzătorii de furaje ne-au confirmat că marfa vândută conține organisme modificate genetic Și o serie de 11 aditivi furajeri, permisi în creșterea puilor și curcanilor.

În afară de furajele combinate, fermierii completează rețeta de creștere intensivă cu becuri. Vorbim de surse de lumină aprinse non-stop care induc păsărilor ideea că e ziua și că trebuie să se hrănească continuu.

Unii fermieri au mai învățat că producția fără pierderi este strâns legată și de amestecarea furajelor cu alte substanțe. Picături antistres, soluțîi cu vitamine, aminoacizi. Toate perfect legale, recomandate pentru evitarea epidemiilor. Dar, cu măsură.

Furajele concentrate, administrate puilor hibrizi, par așadar să stimuleze producția proprie de hormoni a păsărilor. De aceea specialiștii fac o legătură directă între cazurile de pubertate precoce ale copiilor și alimentație.

Potrivit legislației în vigoare, autoritățile sanitar veterinare controlează rezidurile de substanțe hormonale în ferme și abatoare. Testele făcute de Institutul de sănătate publică veterinară vizează mușchii, ficatul, tiroidă și furajele. Nu lapte și nici ouă.

Ultima verificare a depistat doar 11 probe neconforme din 7500. Iar în privința aditivilor furajeri, din hrană păsărilor, evaluările au scos la iveală doar 3 probe neconforme din 500.

Datele statistice arată că românul este mare consumator de carne de pasăre. Mâncăm în medie câte 1,5 kg de pui pe lună, ceea ce a dus la creșterea consumului național cu peste 100 de mii de tone de carne în 4 ani.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 18:28

„Costul mediu al unei zile de tratament în staționar este de 2 255 lei, iar în terapie intensivă – 5 300 de lei. Pacienții stau nu o zi în spitale. Am văzut multe dezbateri dacă trebuie să procurăm polița sau nu. Toți care locuiesc în R. Moldova și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 18:21

Ministrul Fondurilor europene a pregătit o Ordonanță în acest sens

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:12

NEWS ALERT // UN NOU DECES (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

NEWS ALERT // UN NOU DECES (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

82 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:07

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

Accident cumplit în centrul capitalei. O mașină a fost făcută țăndări iar pasagerul care se afla în vehicul a zburat peste geamul mașinii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:05

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit / 569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit /  569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

Bilanțul epidemiei de coronavirus în Marea Britanie se apropie de 3.000 de morți, după ce autoritățile au anunțat 569 de morți în ultimele 24 de ore, informează The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:32

PRIORITĂȚI SOCIALISTE / Regimul Dodon&Chicu ARUNCĂ peste 2 milioane de lei pentru a repara un monument sovietic

PRIORITĂȚI SOCIALISTE / Regimul Dodon&Chicu ARUNCĂ peste 2 milioane de lei pentru a repara un monument sovietic

Se pare că nici pandemia și nici starea de urgență nu sunt motive suficient de puternice pentru a le determina pe autorități să renunțe la ideea de a repara Complexul Memorial Eternitate. După ce pe 20 ianuarie premierul Ion Chicu declara că până la 9 mai 2020 Complexul va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:27

Rețete de salate pentru Paști 2020

Rețete de salate pentru Paști 2020

 Chiar daca de pe masa de Pasti a romanilor nu lipsesc preparatele traditionale de miel si salatele au inceput incet, incet sa-si faca aparitia. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

950 de oameni au murit într-o singură zi de Covid-19 în Spania. Este cel mai mare număr de decese înregistrat într-o singură zi, la nivel mondial. Cel puțin 2.170 de bătrâni aflați într-un azil din Spania au murit din cauza virusului, scrie El...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă întreaga susținere pentru pachetul de legi pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea, informează TRIBUNA. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:58

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Potrivit deputatului Deputații PAS au declarat că în prevederile proiectului de lege, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului sunt mai multe decizii  care nu au legătură cu răspândire viruslui în Republica Moldova. Igor Grosu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:35

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Restaurantele sunt închise, iar supermarketurile sunt aprovizionate constant. Ți-ar plăcea să iei ceva la pachet, dar de când cu carantina, nu e recomandat. „Lasă că fac eu un orez cu legume care să mă țină trei zile.” După două săptămâni în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:34

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

China a aprobat folosirea bilei de urs pentru a trata pacienții critici cu coronavirus, în timp ce asociațiile pentru ocrotirea mediului și a animalelor critică operațiunea care prevede imobilizarea animalelor în cuști, pentru ca oamenii să perforeze cu ajutorul unui cateter...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:30

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

 Mâncare și apă La fel ca în orice situație critică, e important să îți faci provizii de mâncare și apă. În caz de epidemii, experții sugerează să ne facem rezerve pentru două săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ 3,7 litri de apă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:12

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

 În Israel, sunt înregistrate în mod oficial în jur de 5600 de cazuri de contaminare cu Covid-19 şi 21 de decese. Premierul Benjamin Netaniahu anunţă punerea în carantină pentru două săptămîni, în hoteluri rechiziţionate pentru acest scop, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:59

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

Ședința extraordinară a Parlamentului programată pentru azi, 2 aprilie, nu va fi, pentru că nu a avut cvorum. Deputații PSRM și PDM nu s-au prezentat în plen, fiind doar deputații din fracțiunile PPDA și PAS, și reprezentanții grupului parlamentar „Pro Moldova”. Urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:58

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Peste 13.000 de persoane au murit în Italia din cauza pandemiei de coronavirus. În același timp, însă, aproape 17.000 de persoane s-au vindecat. În lupta cu noua boală, medicii caută și experimentează noi tratamente de multe ori cu rezultate încurajatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:41

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

 Unul dintre consilierii lui Igor Dodon a explicat de ce sunt nevoie de obstacole față de revenirea cetățenilor moldoveni acasă. Potrivit lui Ernest Vardanian, statul trebuie să pună obstacole în calea revenirii moldovenilor acasă pentru a nu permite infectarea populației cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:33

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost închisă, iar 16 cadre medicale au fost plasate în carantină. Asta după ce medicii au intrat în contact cu pacientul, care a murit acum două zile, din cauza COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:25

Asistentă hărţuită de vecini pentru că lucrează la Boli Infecţioase: „Mi-au aruncat clor pe uşa apartamentului”

Asistentă hărţuită de vecini pentru că lucrează la Boli Infecţioase: „Mi-au aruncat clor pe uşa apartamentului”

Mihaela Moga Pal (44 ani) lucrează la cel mai important spital din Galaţi în care sunt trataţi bolnavii cu COVID-19 şi spune că vecinii ei, din blocul unde locuieşte de circa 20 de ani, au o atitudine ostilă de neimaginat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:08

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

Pentru foarte mulți americani, dar și pentru întreaga lume, dimensiunea crizei provocate de coronavirus este similară celor provocate de atentatele din 9 septembrie 2001 sau de criza financiară din 2008; evenimente care au schimbat fundamental societățile, de la modul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 12:56

Țara care va fi MĂTURATĂ de coronavirus. Va fi mai RĂU decât în Italia

Țara care va fi MĂTURATĂ de coronavirus. Va fi mai RĂU decât în Italia

Statele Unite ale Americii au raportat deja un număr de persoane infectate cu noul coronavirus care reprezintă dublul situației din oricare altă țară de pe glob. Iar un grafic realizat pe baza statisticilor oficiale arată nefericita realitate că, la nivel global, rata de creștere a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 12:50

STUDIU / Cât rezistă coronavirusul pe pungile din plastic

STUDIU / Cât rezistă coronavirusul pe pungile din plastic

 Coronavirusul rezistă 2-3 zile pe suprafețe din plastic sau inox, 24 de ore pe carton și 4 ore pe curpu, anunță Ministerul Sănătății. Aceste date se bazează pe un studiu publicat în New England Journal of Medicine și relevă, potrivit Ministerului Sănătății importanța...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)