Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție în economia Muntenegrului, lansat în data de 27 iulie, va intra în vigoare din luna octombrie 2018. Pentru a deveni eligibili, străinii trebuie să aleagă dacă vor să investească 450 de mii de euro în proiecte în regiunile dezvoltate ale țării sau 250 de mii de euro în regiuni mai puțin dezvoltate. Suplimentar, comisionul autorităților va fi de 100 de mii de euro.
Programul guvernamental limitează numărul doritorilor de a primi pașaport din Muntenegru la 2000 de oameni în decurs de 3 ani. Un program similar cu cel din Muntenegru există şi în Republica Moldova și se estimează că dobândirea cetățeniei prin investiții va aduce 1,3 miliarde de euro în ţara noastră. Numai că reacția așa-zisei societăți civile de la Chișinău față de acest program este, în comparație cu cea a Muntenegrului, una total deplasată.
În statul balcanic se pare că nu există ONG-uri afiliate politic, a căror misiune e să se indigneze la comandă. Și să critice de-a valma, cu treabă și fără, toate proiectele derulate de guvernare. Iar experții economici din Muntenegru sunt, în comparație cu cei de la Chișinău, suficient de pragmatici ca să înțeleagă faptul că respectiva practică este mai mult decât benefică pentru bugetul statului.
Mai mult, experții economici din Muntenegru își întemeiază analizele pe rezultatele concretele ale Guvernării, nu anticipează doar eșecuri, bazându-se pe speculații.
Opoziția din Muntenegru este formată din oamenii cu obraz și elementar simț patriotic. Acestora nu le va trece niciodată prin cap să ceară stoparea finanțării externe pentru propria lor țară, doar ca să-și satisfacă niște orgolii politice bolnave.
Exponenții opoziției din Muntenegru nu pun în pericol economia statului, doar ca să ajungă la putere cu orice preț. Ei știu foarte bine că tot ce este rău pentru țară, este rău și pentru ei.
Opoziția din Muntenegru nu plătește cu bani grei deputați miopi din Parlamentul European, pentru ca aceștia să facă lobby împotriva guvernării de la Podgorița.
Opoziția muntenegreană înțelege că războaiele politice interne nu trebuie exportate la Bruxelles și că, dacă vrea să ajungă la putere, trebuie să demonstreze că este mai bună decât guvernarea. Să propună proiecte concrete și inițiative legislative benefice, nu să se dea în spectacol la flashmoburi inutile. Anume din aceste motive, Muntenegru este astăzi un stat cu o economie robustă, în continuă dezvoltare, și un sistem politic stabil. Iar Moldova încă este sufocată de o armată de ”cârtițe interne”, al căror principiu este: Cu cât mai rău pentru țară, cu atât mai bine pentru noi.
Sursa: http://actual.md
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul