Astăzi 24 Ianuarie 2019, Joi - Ultima actualizare la 23 Ianuarie 2019
Abonamente

Editorial 11 Mai 2015, ora 08:07    Din editia print

Marime Font

Ei fură, noi plătim sau de ce R. Moldova nu există

La 7 decembrie am scris un articol ce viza pericolul putinizării puterii. Toate evenimentele recente ne confirmă că actuala putere a pierdut simțul realității și acționează haotic pentru a-și masca fărădelegile. 

Exact ca în Rusia lui Putin, presa este folosită pentru a tiraja povești de succes despre guvernare, în timp ce realitatea este ce vedem cu toții - anarhie și deznădejde.

Cine este vinovat de jaful secolului?

Înainte de alegerile din noiembrie, atât PLDM, cât și PDM promiteau alegătorilor o alianță proeuropeană alături de PL. Acum la putere avem o alianță oficială, dar minoritară, între PLDM și PDM susținută de PCRM în schimbul accesului la putere prin ușa din dos, iar liberalii sunt în opoziție.

De facto PLDM, PDM și PCRM guvernează împreună și se folosesc de voturile celorlalți la nevoie. Cele trei partide poartă toată responsabilitatea politică pentru devalorizarea leului și a haosului din sectorul bancar. Ei au promis lucruri mărețe încă din 2009, dar au ajuns să se ascundă după Voronin pentru a se putea menține la putere în speranța că asta îi va ajuta să nu plătească politic pentru deciziile luate. Puterea își asumă doar profiturile exercitării funcției, în schimb, restul cetățenilor trebuie să suporte toate pierderile. Ar trebui ca cei care au ieșit în PMAN să le propună un târg celor de la putere - în ultimii ani (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015), ați avut profituri de sute de milioane, încât să puteți acoperi voi pierderile generate de jaful secolului. De ce pierderile trebuie suportate de cei mai săraci cetățeni din Europa? Drumul spre o răscoală sau un maidan este pavat zi de zi prin acțiunile puterii. Decizia recentă a șefului celei mai importante instituții într-o republică parlamentară de a publica pe blogul personal un raport, pe care s-a plătit sute de mii de euro, deși chiar pe prima pagină scrie „privat și confidențial”, în timp ce justiția tace, este grăitoare despre modul în care se exercită puterea într-un stat. Cetățenii înțeleg foarte bine că anume PLDM, PDM și PCRM sunt la putere și maschează fărădelegile din sectorul financiar-bancar, iar sondajele recente arată un trend negativ al liderilor politici din ultimii 15 ani.

PCRM, PLDM și PDM au pus cruce pe statul RM

Miliardul s-a furat în noiembrie, raportul s-a întocmit în aprilie și a fost făcut public în mai, dar deocamdată nici o instanță de judecată din RM nu s-a pronunțat în privința acelor tranzacții. Până una alta, Kroll sau fără Kroll, dacă justiția nu acționează în interesele cetățenilor, nu există nicio șansă ca cineva să fie condamnat penal. Fără condamnări penale toate aceste discuții despre jaf sunt la nivelul bârfelor la colț de stradă. Doar o instanță de judecată poate decide dacă o persoană sau mai multe au comis sau nu lucruri ilegale. Timpul celor de la putere aproape a expirat, unica lor șansă de a se reforma din mers este o justiție europeană care să funcționeze și de care să beneficieze toți cetățenii. Proasta guvernare nu este o cauză care generează probleme cetățenilor, dar un efect al inexistenței statului RM. Exercitarea puterii în numele poporului trebuie să fie și în interesele poporului. Dacă puterea folosește puterea în interese personale, încalcă grav Constituția și se poziționează în afara statului R. Moldova. Puterea, conform articolului 2 din Constituția R. Moldova, aparține poporului R. Moldova, nu celor aflați la guvernare temporar. Deputații o primesc pe un mandat de 4 ani pentru a servi cetățenii.


Să admitem că nimeni din actualul arc al guvernării nu este implicat în problemele care macină sistemul bancar, dacă este așa, politicienii actuali trebuie să-și exercite puterea pe care o au de la cetățeni și să facă dreptate fără să-și facă griji. Incapacitatea lor de a exercita puterea în interesele poporului face ca actuala clasă politică să fie inutilă pentru cetățenii RM, iar schimbarea ei devine „problemă de viață și de moarte”. Dacă cei aflați la putere, cu banii strânși din taxele cetățenilor nu pot asigura o justiție pentru toți cetățenii, pentru ce mai au nevoie cetățenii de ei? Statul sovietic era util cetățenilor pentru că le dădea de muncă și le plătea pensii, de asta astăzi unii regretă URSS-ul. Statul RM este inutil cetățenilor și după inevitabila lui dispariție nimeni nu-l va regreta. URSS a rezistat 68 de ani, dar, dovedindu-se la un moment dat inutil cetățenilor, a dispărut. Prin acoperirea jafului de la BEM, PCRM, PLDM și PDM pun cruce definitiv pe statul R. Moldova și-l transformă într-o „entitate” inutilă cetățeanului. Trăim totuși într-o societate dezbinată și în continuare vor apărea lideri politici care vor cere votul și vor promite edificarea și întărirea statului RM, deși, după ce vor ajunge la putere, vor face exact ce-au făcut și restul în ultimii 24 de ani.

Show cu țapi

Curajul lui Candu, arestul la domiciliu pentru Shor, numele lui Lucinschi e doar partea vizibilă a noului război PLDM vs. PDM pentru viitoarea configurație politică. La mijloc e schimbarea premierului, spicherului și, în curând, a președintelui. Evident că aceste show-uri intens mediatizate nu puteau să apară decât cu o lună înainte de alegerile locale naționale. Cetățenii sunt forțați să asiste la acest circ, iar când mascarada cu „vinovăția lui Shor” se va termina și instanțele locale îi vor da drumul, revolta cetățenilor va fi și mai mare. Prima fază a raportului Kroll arată evident implicarea companiilor controlate de Ilan Shor în diverse tranzacții. Totuși, dacă a fost delapidat statul, în primul rând ar trebui să fie trași la răspundere și acei funcționari de stat care au acționat alături de acele entități private menționate în raport. Fără suportul, ajutorul și implicarea directă a funcționarilor de stat, nici o entitate privată nu putea face tranzacții precum cele prezentate în raportul Kroll.

„Regele e gol”

Dacă puterea a scos cu forța la mitinguri câteva mii de oameni, pierderea oricărei speranțe a scos în piață zeci de mii. Din istorie aflăm că toate regimurile, care s-au împotrivit poporului, au pierdut. Guvernarea poate încerca să întoarcă miliardul, dar fără reformarea întregului sistem de control asupra fărădelegilor din bănci, nemulțumirea populară va fi în continuare foarte mare. Daunele colaterale produse de aceste jafuri sistematice sunt mai mari decât suma sustrasă, iar printr-o simplă condamnare a unui țap ispășitor nu se va schimba atitudinea cetățenilor față de cele întâmplate. Cel mai alarmant lucru pentru puterea actuală ar trebui să fie faptul că la mitingul din 3 mai au venit oameni din toate categoriile sociale, de toate vârstele, de toate etniile și cu ideologii politice opuse.

Bătălia pentru locale

Toată această energie anti-guvernare va fi captată mai devreme sau mai târziu de o grupare politică, căci doar așa poți exercita puterea în statul inexistent supranumit de unii RM. Ce partide ar putea să voteze oamenii nemulțumiți de actuala guvernare? Cele mai avantajate sunt partidele ce pretind a avea ideologii proruse, deși numărul votanților lor se micșorează natural din cauză că majoritatea cetățenilor RM s-au europenizat și sunt incapabili să locuiască într-o lume rusă. Conform unor date recente, în ultimii 25 de ani, din regiunea transnistreană ar fi plecat peste 400 de mii din cei 750 de mii de cetățeni. Marea majoritate s-au stabilit în Federația Rusă. Numărul „masiv” de veterani cu care se afișează Voronin este și el grăitor despre efectele demografice asupra realităților politice.

Pe dreapta avem un PPEM nou lansat care, alături de PL, va încerca din nou să convingă audiența că integrarea în UE este unica șansă pentru R. Moldova. Dacă PL-ul luptă pentru a păstra Capitala, PPEM va încerca să-i ia locul lui Filat în teritoriu și să pregătească terenul pentru a putea forma ulterior o majoritate proeuropeană în Parlament. Probabil, guvernarea va susține în locale acel partid de stânga care va fi mai ieftin de cumpărat, deocamdată PCRM pare cea mai ieftină soluție.

P.S. De ce totuși R. Moldova nu există? Un stat care se pretinde democratic, dar este condus de partide totalitare, nu poate fi decât o mascaradă pentru naivi. Ce partid din RM și-a ales în mod deschis, democratic și transparent candidatul pentru funcția de primar? Dacă un partid nu este în stare să se autoconducă democratic, de ce să ne așteptăm că-și vor exercita altfel puterea?

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 21:49

  Astfel, președintele Adunării Naționale din Venezuela, Juan Guaido, s-a proclamat președintele țării, iar Washingtonul i-a recunoscut la scurt timp poziția ca lider interimar, scrie Washington Post.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 19:39

Maia Sandu consideră că studenții din Republica Moldova sunt alintați, iar părinții tinerilor nu ar trebui să se cheltuiască cu ei. Această declarație liderul PAS a făcut-o în 2013, când era ministru al Educației, transmite Democracy.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 19:37

Integritatea binomului "Maia Năstase" s-a dovedit a fi încă o mare minciună, vorbe goale. Este opinia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, conținută într-o postare pe Facebook. În aceeași postare, speakerul condamnă atacurile liderilor PAS și PPDA la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 17:43

Premierul rus Dmitri Medvedev a ținut un discurs critic la adresa Roskosmos, acuzand societatea de stat ca lanseaza nave spatiale „pe hârtie” și utilizeaza ineficient investițiile, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:57

Clanul oligarhic Țopa-Platon-Lucinschi va încerca să-și ia revanșa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este opinia analistului Petru Bogatu, exprimată după publicarea unei noi investigații incendiare a portalului Zeppelin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:56

Demersul liderei PAS, Maia Sandu, către FMI, în care aceasta cere suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova a fost gândit de lobbystul lui Veaceslav Platon, Dmitri (David) Zaikin, personaj despre care presa americană scrie că ar fi în legături strânse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:55

Elmar Brok, unul dintre veteranii Parlamentului European, le cerea celor care veneau să-l viziteze la Parlamentul European 150 de euro de persoană pentru a acoperi costurile vizitei, iar în același timp deconta sumele la PE, scrie politico.eu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:03

Oligarhul condamnat Veaceslav Platon a cheltuit peste jumătate de milion de dolari americani, în anul 2016, pentru organizarea unei ample campanii de denigrare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, dar și a Republicii Moldova pe plan extern. Scopul acesteia era de a desculpa de implicare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:01

Partidul Democrat este cel mai interesat de desfășurarea unui scrutin corect în data de 24 februarie, deoarece crește în sondaje și își dorește ca această dinamică pozitivă să fie confirmată la vot. Liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, a făcut această declarație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Jurnaliştii de la Financial Times anticipează că în 2019 procesul Brexitului va fi oprit, iar preşedintele american Donald Trump va fi pus sub acuzare, relatează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 14:12

Campania de denigrare în presa internațională a liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost regizată și finanțată de către raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon. În acest proces au fost implicați lobbyști occidentali, apropiați serviciilor speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 13:18

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Alexander Grushko, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri TASS faptul că Rusia va trimite observatori la alegerile prezidențiale din Ucraina care urmează să aibă loc pe data de 31 martie, ca parte a misiunii OSCE...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:54

Liderul PAS, Maia Sandu, a beneficiat de consultanță politică din partea unui expert american, plătit de raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon. Acest lucru rezultă din noua investigație a proiectului Zeppelin. Este vorba despre Noel Boxer, consultant politic specializat în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Alexandru Ioan Cuza, sau Alexandru Ioan I, s-a născut pe 20 martie 1820, la Bârlad, și a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:31

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

Rusia a instalat sisteme balistice care pot transporta ogive nucleare pe litoralul nordic al Mării Negre, lângă graniţa cu Ucraina, ca răspuns la intenţia SUA de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. În plus, avertizează Ucraina să nu mai facă jocurile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:27

Experți: Facebook, la fel de dăunător ca fumatul

Facebook dăunează societății în aceeași măsură în care fumatul dăunează sănătății, susțin mai mulți experți în tehnologie și oameni de afaceri, potrivit Business Insider.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:18

Percheziții la IP Ciocana. Două persoane reținute pentru 72 de ore

Procuratura Anticorupție a desfășurat, azi dimineața, percheziții la Inspectoratul de Poliție Ciocana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Cinci state au semnat un acord privind finanțarea tribunalului pentru MH17

Cinci țări ale Grupului comun de anchetă au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la sprijinul financiar pentru urmărirea penală a persoanelor responsabile de prăbușirea aeronavei cu pasageri care efectua zborul MH17. Documentul a fost publicat marți pe site-ul guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:58

Pavel Filip a cerut urgentarea lucrărilor de construcție a pasarelei din Strășeni

Pasarela din Strășeni, care face legătura dintre gară și oraș, va fi dată în exploatare în luna iunie. Premierul Pavel Filip a vizitat șantierul și a cerut urgentarea lucrărilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:11

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți?

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți? Foto: arhiva TIMPUL

Ninsoarea de noaptea trecută le-a cam dat bătăi de cap șoferilor în această dimineață. În capitală au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, printre care pe bulevardul Moscova, strada Pan Halippa și la intersecția străzilor Ismail și Ion Inculeț, motiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:01

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului României, deputatul Constantin Codreanu continuă seria donațiilor de carte din cadrul Campaniei “100.000 de cărți pentru Centenar”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:59

Ninge în Moldova: Un mort, răniți și zeci de accidente rutiere

Ninsoarea din țară le-a dat mari bătăi de cap șoferilor și inspectorilor de patrulare. În mai puțin de 24 de ore au avut loc 8 accidente rutiere soldate cu 9 persoane traumatizate și 77 de accidente soldate cu pagube materiale, iar în raionul Cimișlia, între satele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:50

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Academia de Film din SUA a anunțat nominalizările la Premiile Oscar 2019, cu o lună înainte de anunțarea câștigărtorilor râvnitelor premii. Cea de-a 91-a gală de decernare a premiilor va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood și va fi difuzată live...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:45

Un mistreț s-a enervat pe pădurarul care l-a împușcat. Animalul l-a fugărit și ucis

Un pădurar din Satu Mare pornit, se pare, la braconaj a fost omorât chiar de porcul mistreţ pe care îl împuşcase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:37

Procuratura rusă în conflict cu ”subalternii” din Cecenia

Procuratura Generală a Rusiei i-a ordonat procurorului Ceceniei să susțină recursul Gazprom împotriva deciziei instantei de a șterge datoriile locuitorilor republicii pentru gazul consumat, scrie meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)