Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 11 Mai 2015, ora 08:07    Din editia print

Marime Font

Ei fură, noi plătim sau de ce R. Moldova nu există

La 7 decembrie am scris un articol ce viza pericolul putinizării puterii. Toate evenimentele recente ne confirmă că actuala putere a pierdut simțul realității și acționează haotic pentru a-și masca fărădelegile. 

 
 
 

Exact ca în Rusia lui Putin, presa este folosită pentru a tiraja povești de succes despre guvernare, în timp ce realitatea este ce vedem cu toții - anarhie și deznădejde.

Cine este vinovat de jaful secolului?

Înainte de alegerile din noiembrie, atât PLDM, cât și PDM promiteau alegătorilor o alianță proeuropeană alături de PL. Acum la putere avem o alianță oficială, dar minoritară, între PLDM și PDM susținută de PCRM în schimbul accesului la putere prin ușa din dos, iar liberalii sunt în opoziție.

De facto PLDM, PDM și PCRM guvernează împreună și se folosesc de voturile celorlalți la nevoie. Cele trei partide poartă toată responsabilitatea politică pentru devalorizarea leului și a haosului din sectorul bancar. Ei au promis lucruri mărețe încă din 2009, dar au ajuns să se ascundă după Voronin pentru a se putea menține la putere în speranța că asta îi va ajuta să nu plătească politic pentru deciziile luate. Puterea își asumă doar profiturile exercitării funcției, în schimb, restul cetățenilor trebuie să suporte toate pierderile. Ar trebui ca cei care au ieșit în PMAN să le propună un târg celor de la putere - în ultimii ani (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015), ați avut profituri de sute de milioane, încât să puteți acoperi voi pierderile generate de jaful secolului. De ce pierderile trebuie suportate de cei mai săraci cetățeni din Europa? Drumul spre o răscoală sau un maidan este pavat zi de zi prin acțiunile puterii. Decizia recentă a șefului celei mai importante instituții într-o republică parlamentară de a publica pe blogul personal un raport, pe care s-a plătit sute de mii de euro, deși chiar pe prima pagină scrie „privat și confidențial”, în timp ce justiția tace, este grăitoare despre modul în care se exercită puterea într-un stat. Cetățenii înțeleg foarte bine că anume PLDM, PDM și PCRM sunt la putere și maschează fărădelegile din sectorul financiar-bancar, iar sondajele recente arată un trend negativ al liderilor politici din ultimii 15 ani.

PCRM, PLDM și PDM au pus cruce pe statul RM

Miliardul s-a furat în noiembrie, raportul s-a întocmit în aprilie și a fost făcut public în mai, dar deocamdată nici o instanță de judecată din RM nu s-a pronunțat în privința acelor tranzacții. Până una alta, Kroll sau fără Kroll, dacă justiția nu acționează în interesele cetățenilor, nu există nicio șansă ca cineva să fie condamnat penal. Fără condamnări penale toate aceste discuții despre jaf sunt la nivelul bârfelor la colț de stradă. Doar o instanță de judecată poate decide dacă o persoană sau mai multe au comis sau nu lucruri ilegale. Timpul celor de la putere aproape a expirat, unica lor șansă de a se reforma din mers este o justiție europeană care să funcționeze și de care să beneficieze toți cetățenii. Proasta guvernare nu este o cauză care generează probleme cetățenilor, dar un efect al inexistenței statului RM. Exercitarea puterii în numele poporului trebuie să fie și în interesele poporului. Dacă puterea folosește puterea în interese personale, încalcă grav Constituția și se poziționează în afara statului R. Moldova. Puterea, conform articolului 2 din Constituția R. Moldova, aparține poporului R. Moldova, nu celor aflați la guvernare temporar. Deputații o primesc pe un mandat de 4 ani pentru a servi cetățenii.Să admitem că nimeni din actualul arc al guvernării nu este implicat în problemele care macină sistemul bancar, dacă este așa, politicienii actuali trebuie să-și exercite puterea pe care o au de la cetățeni și să facă dreptate fără să-și facă griji. Incapacitatea lor de a exercita puterea în interesele poporului face ca actuala clasă politică să fie inutilă pentru cetățenii RM, iar schimbarea ei devine „problemă de viață și de moarte”. Dacă cei aflați la putere, cu banii strânși din taxele cetățenilor nu pot asigura o justiție pentru toți cetățenii, pentru ce mai au nevoie cetățenii de ei? Statul sovietic era util cetățenilor pentru că le dădea de muncă și le plătea pensii, de asta astăzi unii regretă URSS-ul. Statul RM este inutil cetățenilor și după inevitabila lui dispariție nimeni nu-l va regreta. URSS a rezistat 68 de ani, dar, dovedindu-se la un moment dat inutil cetățenilor, a dispărut. Prin acoperirea jafului de la BEM, PCRM, PLDM și PDM pun cruce definitiv pe statul R. Moldova și-l transformă într-o „entitate” inutilă cetățeanului. Trăim totuși într-o societate dezbinată și în continuare vor apărea lideri politici care vor cere votul și vor promite edificarea și întărirea statului RM, deși, după ce vor ajunge la putere, vor face exact ce-au făcut și restul în ultimii 24 de ani.

Show cu țapi

Curajul lui Candu, arestul la domiciliu pentru Shor, numele lui Lucinschi e doar partea vizibilă a noului război PLDM vs. PDM pentru viitoarea configurație politică. La mijloc e schimbarea premierului, spicherului și, în curând, a președintelui. Evident că aceste show-uri intens mediatizate nu puteau să apară decât cu o lună înainte de alegerile locale naționale. Cetățenii sunt forțați să asiste la acest circ, iar când mascarada cu „vinovăția lui Shor” se va termina și instanțele locale îi vor da drumul, revolta cetățenilor va fi și mai mare. Prima fază a raportului Kroll arată evident implicarea companiilor controlate de Ilan Shor în diverse tranzacții. Totuși, dacă a fost delapidat statul, în primul rând ar trebui să fie trași la răspundere și acei funcționari de stat care au acționat alături de acele entități private menționate în raport. Fără suportul, ajutorul și implicarea directă a funcționarilor de stat, nici o entitate privată nu putea face tranzacții precum cele prezentate în raportul Kroll.

„Regele e gol”

Dacă puterea a scos cu forța la mitinguri câteva mii de oameni, pierderea oricărei speranțe a scos în piață zeci de mii. Din istorie aflăm că toate regimurile, care s-au împotrivit poporului, au pierdut. Guvernarea poate încerca să întoarcă miliardul, dar fără reformarea întregului sistem de control asupra fărădelegilor din bănci, nemulțumirea populară va fi în continuare foarte mare. Daunele colaterale produse de aceste jafuri sistematice sunt mai mari decât suma sustrasă, iar printr-o simplă condamnare a unui țap ispășitor nu se va schimba atitudinea cetățenilor față de cele întâmplate. Cel mai alarmant lucru pentru puterea actuală ar trebui să fie faptul că la mitingul din 3 mai au venit oameni din toate categoriile sociale, de toate vârstele, de toate etniile și cu ideologii politice opuse.

Bătălia pentru locale

Toată această energie anti-guvernare va fi captată mai devreme sau mai târziu de o grupare politică, căci doar așa poți exercita puterea în statul inexistent supranumit de unii RM. Ce partide ar putea să voteze oamenii nemulțumiți de actuala guvernare? Cele mai avantajate sunt partidele ce pretind a avea ideologii proruse, deși numărul votanților lor se micșorează natural din cauză că majoritatea cetățenilor RM s-au europenizat și sunt incapabili să locuiască într-o lume rusă. Conform unor date recente, în ultimii 25 de ani, din regiunea transnistreană ar fi plecat peste 400 de mii din cei 750 de mii de cetățeni. Marea majoritate s-au stabilit în Federația Rusă. Numărul „masiv” de veterani cu care se afișează Voronin este și el grăitor despre efectele demografice asupra realităților politice.

Pe dreapta avem un PPEM nou lansat care, alături de PL, va încerca din nou să convingă audiența că integrarea în UE este unica șansă pentru R. Moldova. Dacă PL-ul luptă pentru a păstra Capitala, PPEM va încerca să-i ia locul lui Filat în teritoriu și să pregătească terenul pentru a putea forma ulterior o majoritate proeuropeană în Parlament. Probabil, guvernarea va susține în locale acel partid de stânga care va fi mai ieftin de cumpărat, deocamdată PCRM pare cea mai ieftină soluție.

P.S. De ce totuși R. Moldova nu există? Un stat care se pretinde democratic, dar este condus de partide totalitare, nu poate fi decât o mascaradă pentru naivi. Ce partid din RM și-a ales în mod deschis, democratic și transparent candidatul pentru funcția de primar? Dacă un partid nu este în stare să se autoconducă democratic, de ce să ne așteptăm că-și vor exercita altfel puterea?

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul