Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Editorial 11 Mai 2015, ora 08:07    Din editia print

Marime Font

Ei fură, noi plătim sau de ce R. Moldova nu există

La 7 decembrie am scris un articol ce viza pericolul putinizării puterii. Toate evenimentele recente ne confirmă că actuala putere a pierdut simțul realității și acționează haotic pentru a-și masca fărădelegile. 

Exact ca în Rusia lui Putin, presa este folosită pentru a tiraja povești de succes despre guvernare, în timp ce realitatea este ce vedem cu toții - anarhie și deznădejde.

Cine este vinovat de jaful secolului?

Înainte de alegerile din noiembrie, atât PLDM, cât și PDM promiteau alegătorilor o alianță proeuropeană alături de PL. Acum la putere avem o alianță oficială, dar minoritară, între PLDM și PDM susținută de PCRM în schimbul accesului la putere prin ușa din dos, iar liberalii sunt în opoziție.

De facto PLDM, PDM și PCRM guvernează împreună și se folosesc de voturile celorlalți la nevoie. Cele trei partide poartă toată responsabilitatea politică pentru devalorizarea leului și a haosului din sectorul bancar. Ei au promis lucruri mărețe încă din 2009, dar au ajuns să se ascundă după Voronin pentru a se putea menține la putere în speranța că asta îi va ajuta să nu plătească politic pentru deciziile luate. Puterea își asumă doar profiturile exercitării funcției, în schimb, restul cetățenilor trebuie să suporte toate pierderile. Ar trebui ca cei care au ieșit în PMAN să le propună un târg celor de la putere - în ultimii ani (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015), ați avut profituri de sute de milioane, încât să puteți acoperi voi pierderile generate de jaful secolului. De ce pierderile trebuie suportate de cei mai săraci cetățeni din Europa? Drumul spre o răscoală sau un maidan este pavat zi de zi prin acțiunile puterii. Decizia recentă a șefului celei mai importante instituții într-o republică parlamentară de a publica pe blogul personal un raport, pe care s-a plătit sute de mii de euro, deși chiar pe prima pagină scrie „privat și confidențial”, în timp ce justiția tace, este grăitoare despre modul în care se exercită puterea într-un stat. Cetățenii înțeleg foarte bine că anume PLDM, PDM și PCRM sunt la putere și maschează fărădelegile din sectorul financiar-bancar, iar sondajele recente arată un trend negativ al liderilor politici din ultimii 15 ani.

PCRM, PLDM și PDM au pus cruce pe statul RM

Miliardul s-a furat în noiembrie, raportul s-a întocmit în aprilie și a fost făcut public în mai, dar deocamdată nici o instanță de judecată din RM nu s-a pronunțat în privința acelor tranzacții. Până una alta, Kroll sau fără Kroll, dacă justiția nu acționează în interesele cetățenilor, nu există nicio șansă ca cineva să fie condamnat penal. Fără condamnări penale toate aceste discuții despre jaf sunt la nivelul bârfelor la colț de stradă. Doar o instanță de judecată poate decide dacă o persoană sau mai multe au comis sau nu lucruri ilegale. Timpul celor de la putere aproape a expirat, unica lor șansă de a se reforma din mers este o justiție europeană care să funcționeze și de care să beneficieze toți cetățenii. Proasta guvernare nu este o cauză care generează probleme cetățenilor, dar un efect al inexistenței statului RM. Exercitarea puterii în numele poporului trebuie să fie și în interesele poporului. Dacă puterea folosește puterea în interese personale, încalcă grav Constituția și se poziționează în afara statului R. Moldova. Puterea, conform articolului 2 din Constituția R. Moldova, aparține poporului R. Moldova, nu celor aflați la guvernare temporar. Deputații o primesc pe un mandat de 4 ani pentru a servi cetățenii.


Să admitem că nimeni din actualul arc al guvernării nu este implicat în problemele care macină sistemul bancar, dacă este așa, politicienii actuali trebuie să-și exercite puterea pe care o au de la cetățeni și să facă dreptate fără să-și facă griji. Incapacitatea lor de a exercita puterea în interesele poporului face ca actuala clasă politică să fie inutilă pentru cetățenii RM, iar schimbarea ei devine „problemă de viață și de moarte”. Dacă cei aflați la putere, cu banii strânși din taxele cetățenilor nu pot asigura o justiție pentru toți cetățenii, pentru ce mai au nevoie cetățenii de ei? Statul sovietic era util cetățenilor pentru că le dădea de muncă și le plătea pensii, de asta astăzi unii regretă URSS-ul. Statul RM este inutil cetățenilor și după inevitabila lui dispariție nimeni nu-l va regreta. URSS a rezistat 68 de ani, dar, dovedindu-se la un moment dat inutil cetățenilor, a dispărut. Prin acoperirea jafului de la BEM, PCRM, PLDM și PDM pun cruce definitiv pe statul R. Moldova și-l transformă într-o „entitate” inutilă cetățeanului. Trăim totuși într-o societate dezbinată și în continuare vor apărea lideri politici care vor cere votul și vor promite edificarea și întărirea statului RM, deși, după ce vor ajunge la putere, vor face exact ce-au făcut și restul în ultimii 24 de ani.

Show cu țapi

Curajul lui Candu, arestul la domiciliu pentru Shor, numele lui Lucinschi e doar partea vizibilă a noului război PLDM vs. PDM pentru viitoarea configurație politică. La mijloc e schimbarea premierului, spicherului și, în curând, a președintelui. Evident că aceste show-uri intens mediatizate nu puteau să apară decât cu o lună înainte de alegerile locale naționale. Cetățenii sunt forțați să asiste la acest circ, iar când mascarada cu „vinovăția lui Shor” se va termina și instanțele locale îi vor da drumul, revolta cetățenilor va fi și mai mare. Prima fază a raportului Kroll arată evident implicarea companiilor controlate de Ilan Shor în diverse tranzacții. Totuși, dacă a fost delapidat statul, în primul rând ar trebui să fie trași la răspundere și acei funcționari de stat care au acționat alături de acele entități private menționate în raport. Fără suportul, ajutorul și implicarea directă a funcționarilor de stat, nici o entitate privată nu putea face tranzacții precum cele prezentate în raportul Kroll.

„Regele e gol”

Dacă puterea a scos cu forța la mitinguri câteva mii de oameni, pierderea oricărei speranțe a scos în piață zeci de mii. Din istorie aflăm că toate regimurile, care s-au împotrivit poporului, au pierdut. Guvernarea poate încerca să întoarcă miliardul, dar fără reformarea întregului sistem de control asupra fărădelegilor din bănci, nemulțumirea populară va fi în continuare foarte mare. Daunele colaterale produse de aceste jafuri sistematice sunt mai mari decât suma sustrasă, iar printr-o simplă condamnare a unui țap ispășitor nu se va schimba atitudinea cetățenilor față de cele întâmplate. Cel mai alarmant lucru pentru puterea actuală ar trebui să fie faptul că la mitingul din 3 mai au venit oameni din toate categoriile sociale, de toate vârstele, de toate etniile și cu ideologii politice opuse.

Bătălia pentru locale

Toată această energie anti-guvernare va fi captată mai devreme sau mai târziu de o grupare politică, căci doar așa poți exercita puterea în statul inexistent supranumit de unii RM. Ce partide ar putea să voteze oamenii nemulțumiți de actuala guvernare? Cele mai avantajate sunt partidele ce pretind a avea ideologii proruse, deși numărul votanților lor se micșorează natural din cauză că majoritatea cetățenilor RM s-au europenizat și sunt incapabili să locuiască într-o lume rusă. Conform unor date recente, în ultimii 25 de ani, din regiunea transnistreană ar fi plecat peste 400 de mii din cei 750 de mii de cetățeni. Marea majoritate s-au stabilit în Federația Rusă. Numărul „masiv” de veterani cu care se afișează Voronin este și el grăitor despre efectele demografice asupra realităților politice.

Pe dreapta avem un PPEM nou lansat care, alături de PL, va încerca din nou să convingă audiența că integrarea în UE este unica șansă pentru R. Moldova. Dacă PL-ul luptă pentru a păstra Capitala, PPEM va încerca să-i ia locul lui Filat în teritoriu și să pregătească terenul pentru a putea forma ulterior o majoritate proeuropeană în Parlament. Probabil, guvernarea va susține în locale acel partid de stânga care va fi mai ieftin de cumpărat, deocamdată PCRM pare cea mai ieftină soluție.

P.S. De ce totuși R. Moldova nu există? Un stat care se pretinde democratic, dar este condus de partide totalitare, nu poate fi decât o mascaradă pentru naivi. Ce partid din RM și-a ales în mod deschis, democratic și transparent candidatul pentru funcția de primar? Dacă un partid nu este în stare să se autoconducă democratic, de ce să ne așteptăm că-și vor exercita altfel puterea?

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe numele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)