Ultima oră

Elefantul arab, cel mai performant utilaj petrolier românesc

‘Prin caracteristici tehnice impresionante, realizarea echipei de la Vulcan poate asigura o producţie de peste 1.000 de barili de ţiţei pe zi cu un consum de energie de numai 60 kWh/h, însemnând un spor de productivitate de 30% şi o creştere de eficienţă energetică tot de 30% faţă de vârful de gamă precedent. ‘Elefantul arab’ vine în întâmpinarea tendinţelor actuale de maximizare a cantităţilor de petrol extrase şi, la preţul de piaţă actual al acestuia, oferă posibilitatea unei amortizări rapide din producţia realizată’, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, noua unitate de pompare este aptă să funcţioneze până la 40 ani pe aproape orice amplasament terestru de extracţie a petrolului, în diverse configuraţii, cu costuri de operare la nivelul minim din industrie.

Cu peste 100 ani de tradiţie în industria românească, Uzina Vulcan din Bucureşti a livrat peste 25.000 de unităţi de pompare pentru extracţia ţiţeiului, în circa 25 ţări de pe 5 continente. De asemenea, Vulcan este şi producătorul cazanelor de abur industriale din marile termocentrale româneşti, inclusiv Turceni, Rovinari, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Oradea, Iaşi, Braşov, Constanţa.

Criza globală, absenţa unor politici naţionale coerente de redresare a industriei, întârzierea investiţiilor în modernizarea tehnologică a energeticii româneşti, dar şi alte cauze au provocat intrarea Vulcan în procedura insolvenţei în luna mai 2013, cu datorii neplătite de circa 55 de milioane de euro la acea dată. Principalii creditori ai Vulcan sunt Banca Comercială Română şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

În paralel cu eforturile proprii de redresare, Vulcan încurajează adoptarea în timp util a unor politici realiste şi echitabile în ceea ce priveşte tratamentul datoriilor acumulate în sectorul industrial de-a lungul ultimelor două decenii, se menţionează în comunicatul societăţii.

‘Dezvoltarea de produse noi, inovatoare, face parte din strategia managementului de pregătire a Uzinei Vulcan pentru aprobarea planului de reorganizare în toamna acestui an. Alte măsuri întreprinse pentru redresarea întreprinderii sunt revizuirea practicilor comerciale, controlul strict al calităţii, productivităţii şi banilor, recuperarea capitalului uman risipit în ultimii ani. Prin aceste măsuri, Vulcan a reluat parteneriate externe întrerupte la intrarea în procedura insolvenţei, a reuşit să sisteze concedierile colective şi a reangajat deja circa 10% din forţa de muncă disponibilizată anterior’, se arată în document.

În următorii 3 – 5 ani, Vulcan ţinteşte vânzări externe de minimum 75% din cifra de afaceri. Pentru echipamentele sale de producere a energiei, Vulcan a ales cu prioritate ţările din nordul Europei, recunoscute pentru nivelul avansat al ştiinţei şi tehnologiei, al standardelor de calitate şi de mediu, precum şi al politicilor energetice, în timp ce pentru utilajul petrolier, Vulcan îşi consolidează prezenţa în zona Golfului Persic, în estul Europei şi în America de Sud.

Contractele existente acoperă 85% din capacitatea de producţie actuală a Uzinei Vulcan pentru următoarele 9-12 luni, indicând un potenţial real de creştere a capacităţii de producţie în condiţiile unui management riguros al performanţei. Vulcan îşi propune să demonstreze că industria românească poate să redevină competitivă pe marile pieţe internaţionale, prin măsuri adecvate de adaptare şi modernizare.
 
Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *