Timpul Local

Elevi moldoveni pot merge gratis la studii în SUA

Începând cu 15 septembrie, comisia de selectare va pleca în 15 Centre de testare din RM (inclusiv mun. Chişinău) pentru prima şi a doua etapă a concursului.

"În prezent mulţi pot să-şi permită să viziteze SUA, să admire monumente de istorie şi să guste din mâncarea americană, însă veţi cunoaşte America cu ochii de turist," explică Dl Jesse. Potrivit lui, programul FLEX le permite elevilor să cunoască Statele Unite din surse directe, mai aprofundat, fiindcă participanţii programului trăiesc în familii-gazdă americane şi studiază în şcoli americane un
an întreg academic 2011-2012 – gratis!

În acest an pentru participare vor fi selectaţi aproximativ 45 de finalişti din Moldova. Finaliştilor li se achită călătoria tur-retur de la domiciliul până la destinaţia finală din SUA. De asemenea, lor li se oferă o bursă şi asigurarea medicală.

"Programul nostru este unic, nu doar prin faptul că tineri moldoveni află mai multe despre cultura americană şi viaţa lor cotidiană, dar şi prin faptul că familiile gazdă şi comunitatea americană descoperă multe despre cultura moldovenească," spune Dl Jesse. "În fiecare an familiile-gazdă împărtăşesc bucuria de pregătire a bucatelor tradiţionale moldoveneşti şi află despre noi sărbători, ca Mărţisorul.", ne informează el.

Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite ale Americii cu scopul de a facilita înţelegerea reciprocă între popoarele din SUA şi Moldova. Acesta este finanţat în întregime de către Guvernul SUA şi se află la cea de-a 19-a ediţie, iar coordonarea administrării este desfăşurată de Biroul de relaţii culturale şi educaţionale al Departamentului de Stat al SUA. Testarea în cadrul programului FLEX are loc în Republica Moldova, precum şi în Rusia, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Kazahstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan şi Ucraina.

La concurs pot participa elevii claselor a 9-a, a 10-a şi a 11-a, născuţi în perioada 1 ianuarie 1994 – 15 iulie 1996, care studiază engleza şi care sunt cetăţeni ai RM. De asemenea la preselecţie pot participa şi elevi cu disabilităţi fizice.

Concursul are loc în trei etape. La prima etapă, elevii vor susţine un test la limba engleză, de 15 minute. Ei se vor prezenta cu un document de identitate în original (certificatul de naştere, buletinul de identitate sau paşaportul internaţional) şi cu o fotografie tip document 4×5, recentă. Mai multe detalii despre concurs şi testare elevii le pot afla la telefoanele: 22 225860, 270766, 234873.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *