Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2019
Abonamente

Ultima oră 31 August 2010, ora 23:33

La Condriţa elevii din Transnistria s-au simţit mai liberi

Marime Font

 Ziua de 31 august a fost una ploioasă. Însă vremea tomnatică nu a şters buna dispoziţie a grupului de elevi din liceele româneşti din stânga Nistrului, deoarece de Ziua Limbii Române preşedintele interimar Mihai Ghimpu le-a făcut un cadou neobişnuit: o excursie la reşedinţa prezidenţială de la Condriţa.

 Liceele cu predare în limba română din Transnistria sunt adevărate oaze ale românismului într-o regiune unde, de douăzeci de ani, se desfăşoară o campanie acerbă de rusificare a moldovenilor. Datorită eforturilor profesorilor din aceste licee, limba, cultura şi istoria românilor sunt transmise generaţiilor tinere, în pofida presiunilor din partea autorităţilor autoproclamatei republici nistrene. În acest sens, susţinerea liceelor din Transnistria trebuie să rămână o prioritate pentru conducerea de la Chişinău.

Ideea de a invita directorii şi elevii din Transnistria la Condriţa i-a venit preşedintelui interimar atunci când a văzut cum vin ajutoarele pentru sinistraţii de pe Prut din partea României. Atunci a hotărât să arate că nici cei de peste Nistru nu sunt uitaţi.


Directorii liceelor au apreciat gestul frumos al preşedintelui interimar, amintind că Mihai Ghimpu nu o dată şi-a demonstrat solidaritatea cu ei.

„În 2004, atunci când liceele noastre au fost asediate, când stăteam noi afară pe iarbă, în ograda Liceului teoretic „Alexandru cel Bun”, atunci fostul preşedinte al R. Moldova se afla la odihnă în Cehia. Domul Ghimpu însă venea să ne vadă de câteva ori pe săptămână, fără să-l invităm, el a fost acela care aducea apă şi îngheţată copiilor, fiindu-le alături. Noi suntem recunoscători că dl preşedinte, chiar dacă este ocupat, ştie că acolo sunt liceele celea, şi invitându-ne aici la Condriţa, arată că se gândeşte la noi”, a spus emoţionată Maria Roibu, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina.

„Anul 2004 a fost deosebit de greu pentru noi. Ne-a fost devastată şcoala, iar careul solemn de 1 septembrie l-am făcut în stradă. Dar am arătat curaj în acele momente grele, pentru că şcolile româneşti din Transnistria sunt adevărate ambasade ale limbii române”, a precizat Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Excursia propriu-zisă a început cu vizita acareturilor de la Condriţa. Mihai Ghimpu, fără a avea pretenţia că ar fi stăpânul proprietăţii, s-a simţit în largul său printre picii din clasele primare, care au prins curaj şi au început să exploateze cele mai frumoase colţuri ale locului cu un viu interes, colorând atmosfera cu râsetele lor colorate. După plimbarea pe potecile pădurii alaiul de profesori şi elevi a ajuns la conac, unde oricine putea să arunce nestingherit o privire în odăile unde nu călcau decât preşedinţii cu familiile lor. În acest context, Mihai Ghimpu a declarat că toţii cetăţenii au dreptul să vadă locurile pitoreşti ale reşedinţei prezidenţiale, respectându-se astfel principiul activităţii transparente a unui şef de stat. Şi, întra-adevăr, păcat ar fi să se ascundă de ochii copiilor, mai ales, frumuseţea pădurii şi lacului de la Condriţa.

Pentru elevii din clasele mai mari această a fost prima excursie de acest gen organizată de un preşedinte de ţară. Privind cu ochi critic şi cu atitudine matură lucrurile, ei nu au putut să nu observe totala deschidere din partea lui Mihai Ghimpu. Irina Bolbocean, elevă clasei a XII-a din Liceul ”Lucian Blaga” din Tiraspol, a menţionat în acest sens, că invitaţiile făcute de autorităţile R. Moldova la evenimentele organizate de sărbătorile naţionale şi religioase îi fac să se simtă liberi, ca acasă, şi să uite pentru un moment de atmosfera tensionată din Transnistria. În acelaşi timp, ea recunoaşte că fără profesorii ei, care i-au dat cunoştinţele necesare şi i-au servit drept exemplu prin rezistenţa lor, nu şi-ar fi format un caracter puternic. Acum Irina ştie exact ce vrea să facă în viitor.

La sfârşitul excursiei, preşedintele interimar a dat citire, în cadrul mesei festive, a decretului prin care s-au conferit distincţii de stat profesorilor şi directorilor din instituţiile de învăţământ din zona transnistreană pentru contribuţie remarcabilă la promovarea limbii române şi a adevărului ştiinţific şi activitate metodico-didactică prodigioasă.  

 Potrivit decretului, cu „Ordinul Republicii” au fost distinşi Eleonora Cercavschi (director al Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din oraşul Grigoriopol), Eugenia Halus (director al Liceului Teoretic „Evrica” din oraşul Râbniţa), Ion Iovcev (director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol), Maria Roibu (director al Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina) şi Maria Ungureanu (director al Gimnaziului-internat pentru copii orfani din Tighina).

Prin acelaşi decret, Ordinul „Credinţă Patriei”, clasa I, i-a fost conferit lui Alexei Mocreac, director adjunct al Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Grigoriopol; Nadejdei Ghidirimschi, director al Gimnaziului din satul Roghi, raionul Dubăsari; regretatului Ion Ivanov, profesor la Şcoala medie nr.1 din oraşul Slobozia; Valentin Nicu, director al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din satul Copanca, raionul Căuşeni; Raisei Pădureanu, director adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din municipiul Tiraspol, şi Constantin Sucitu, director al Gimnaziului din satul Corjova, raionul Dubăsari.

Cu medalia „Mihai Eminescu” au fost distinşi Tatiana Andrieş, profesoară la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din municipiul Tiraspol și Ana Marcov profesoară la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Dubăsari.

Ion Macovei

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:17

Delegația Guvernului va cheltui aproape 270 de mii de lei pentru vizita la New York / Nu se știe cât ne va costa și „turismul” lui Dodon în America

Delegația Guvernului va cheltui aproape 270 de mii de lei pentru vizita la New York / Nu se știe cât ne va costa și „turismul” lui Dodon în America Foto: Sediul ONU

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicolae Popescu, alături de diplomații Tatiana Molcean și Galina Nipomici, vor merge la New York pentru a participa la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generală a ONU. Costul total al deplasării celor trei diplomați, care vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 09:54

30 de minute de mers pe jos: cum îţi îmbunătăţesc starea de sănătate

Poate că la prima oră a dimineţii nu ai dispoziţia necesară să faci prea multă mişcare. Nu vorbim de exerciţiile fizice pe care le poţi face, câteva antrenamente uşoare sau stretching pentru că sigur nu sunt o prioritate. Avem obiceiul ca după ce ne trezim să mai stăm puţin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 09:35

Un scenariu care dă fiori: Ce s-ar întâmpla în primele ore ale unui război Rusia-SUA

90 de milioane de oameni ar cădea victime ale unui război între Rusia și Statele Unite, în primele ore de la izbucnirea lui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 08:56

După ce i-a dat țara lui Dodon, Năstase s-a trezit? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

După ce i-a dat țara lui Dodon, Năstase s-a trezit? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2019, ora: 08:51

Europa League VIDEO /// CFR Cluj vs Lazio 2-1 / Debut de vis - Campioana României îi bate pe italieni și e lider în grupa E

VIDEO /// CFR Cluj vs Lazio 2-1 / Debut de vis - Campioana României îi bate pe italieni și e lider în grupa E

CFR Cluj a avut parte de un debut perfect în grupele Europa League, câștigând cu 2-1 duelul de pe teren propriu cu Lazio. Campioana României a fost condusă cu 1-0 de formația din Serie A, dar a restabilit egalitatea pe finalul primei reprize, grație unui penalty...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2019, ora: 08:49

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 SEPTEMBRIE 2019. RACII DEVIN EXCESIV DE CRITICI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 SEPTEMBRIE 2019. RACII DEVIN EXCESIV DE CRITICI

Horoscopul zilei de 20 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 04:22

„A mai rămas doar o cameră” Booking.com ar continua să inducă turiștii în eroare, în ciuda avertismentelor primite

„A mai rămas doar o cameră” Booking.com ar continua să inducă turiștii în eroare, în ciuda avertismentelor primite

Booking.com se apără împotriva acuzațiilor conform cărora continuă să utilizeze tactici de presiune pentru a vinde, în ciuda sancțiunilor impuse de autoritățile britanice, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 01:51

Ce prevede DOCUMENTUL privind Pactul Ribbentrop-Molotov care va fi votat în Parlamentul European

Ce prevede DOCUMENTUL privind Pactul Ribbentrop-Molotov care va fi votat în Parlamentul European

Parlamentul European va vota, joi, adoptarea unei rezoluții prin care UE condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la 23 august 1939.Rezoluția Parlamentului European privind 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Septembrie 2019, ora: 20:08

Usatîi: „Localitățile din țară au nevoie stringentă de proiecte investiționale, iar eu sunt gata să le asigur”

Usatîi: „Localitățile din țară au nevoie stringentă de proiecte investiționale, iar eu sunt gata să le asigur”

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că pentru dezvoltarea țării este nevoie de proiecte investiționale și granturi, iar el este gata să plătească din bani proprii o echipă de experți moldoveni și străini, care să creeze aceste programe. De altfel, Usatîi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)