Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2018
Abonamente

Ultima oră 31 August 2010, ora 23:33

La Condriţa elevii din Transnistria s-au simţit mai liberi

Marime Font

 Ziua de 31 august a fost una ploioasă. Însă vremea tomnatică nu a şters buna dispoziţie a grupului de elevi din liceele româneşti din stânga Nistrului, deoarece de Ziua Limbii Române preşedintele interimar Mihai Ghimpu le-a făcut un cadou neobişnuit: o excursie la reşedinţa prezidenţială de la Condriţa.

 Liceele cu predare în limba română din Transnistria sunt adevărate oaze ale românismului într-o regiune unde, de douăzeci de ani, se desfăşoară o campanie acerbă de rusificare a moldovenilor. Datorită eforturilor profesorilor din aceste licee, limba, cultura şi istoria românilor sunt transmise generaţiilor tinere, în pofida presiunilor din partea autorităţilor autoproclamatei republici nistrene. În acest sens, susţinerea liceelor din Transnistria trebuie să rămână o prioritate pentru conducerea de la Chişinău.

Ideea de a invita directorii şi elevii din Transnistria la Condriţa i-a venit preşedintelui interimar atunci când a văzut cum vin ajutoarele pentru sinistraţii de pe Prut din partea României. Atunci a hotărât să arate că nici cei de peste Nistru nu sunt uitaţi.


Directorii liceelor au apreciat gestul frumos al preşedintelui interimar, amintind că Mihai Ghimpu nu o dată şi-a demonstrat solidaritatea cu ei.

„În 2004, atunci când liceele noastre au fost asediate, când stăteam noi afară pe iarbă, în ograda Liceului teoretic „Alexandru cel Bun”, atunci fostul preşedinte al R. Moldova se afla la odihnă în Cehia. Domul Ghimpu însă venea să ne vadă de câteva ori pe săptămână, fără să-l invităm, el a fost acela care aducea apă şi îngheţată copiilor, fiindu-le alături. Noi suntem recunoscători că dl preşedinte, chiar dacă este ocupat, ştie că acolo sunt liceele celea, şi invitându-ne aici la Condriţa, arată că se gândeşte la noi”, a spus emoţionată Maria Roibu, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina.

„Anul 2004 a fost deosebit de greu pentru noi. Ne-a fost devastată şcoala, iar careul solemn de 1 septembrie l-am făcut în stradă. Dar am arătat curaj în acele momente grele, pentru că şcolile româneşti din Transnistria sunt adevărate ambasade ale limbii române”, a precizat Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Excursia propriu-zisă a început cu vizita acareturilor de la Condriţa. Mihai Ghimpu, fără a avea pretenţia că ar fi stăpânul proprietăţii, s-a simţit în largul său printre picii din clasele primare, care au prins curaj şi au început să exploateze cele mai frumoase colţuri ale locului cu un viu interes, colorând atmosfera cu râsetele lor colorate. După plimbarea pe potecile pădurii alaiul de profesori şi elevi a ajuns la conac, unde oricine putea să arunce nestingherit o privire în odăile unde nu călcau decât preşedinţii cu familiile lor. În acest context, Mihai Ghimpu a declarat că toţii cetăţenii au dreptul să vadă locurile pitoreşti ale reşedinţei prezidenţiale, respectându-se astfel principiul activităţii transparente a unui şef de stat. Şi, întra-adevăr, păcat ar fi să se ascundă de ochii copiilor, mai ales, frumuseţea pădurii şi lacului de la Condriţa.

Pentru elevii din clasele mai mari această a fost prima excursie de acest gen organizată de un preşedinte de ţară. Privind cu ochi critic şi cu atitudine matură lucrurile, ei nu au putut să nu observe totala deschidere din partea lui Mihai Ghimpu. Irina Bolbocean, elevă clasei a XII-a din Liceul ”Lucian Blaga” din Tiraspol, a menţionat în acest sens, că invitaţiile făcute de autorităţile R. Moldova la evenimentele organizate de sărbătorile naţionale şi religioase îi fac să se simtă liberi, ca acasă, şi să uite pentru un moment de atmosfera tensionată din Transnistria. În acelaşi timp, ea recunoaşte că fără profesorii ei, care i-au dat cunoştinţele necesare şi i-au servit drept exemplu prin rezistenţa lor, nu şi-ar fi format un caracter puternic. Acum Irina ştie exact ce vrea să facă în viitor.

La sfârşitul excursiei, preşedintele interimar a dat citire, în cadrul mesei festive, a decretului prin care s-au conferit distincţii de stat profesorilor şi directorilor din instituţiile de învăţământ din zona transnistreană pentru contribuţie remarcabilă la promovarea limbii române şi a adevărului ştiinţific şi activitate metodico-didactică prodigioasă.  

 Potrivit decretului, cu „Ordinul Republicii” au fost distinşi Eleonora Cercavschi (director al Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din oraşul Grigoriopol), Eugenia Halus (director al Liceului Teoretic „Evrica” din oraşul Râbniţa), Ion Iovcev (director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol), Maria Roibu (director al Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina) şi Maria Ungureanu (director al Gimnaziului-internat pentru copii orfani din Tighina).

Prin acelaşi decret, Ordinul „Credinţă Patriei”, clasa I, i-a fost conferit lui Alexei Mocreac, director adjunct al Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Grigoriopol; Nadejdei Ghidirimschi, director al Gimnaziului din satul Roghi, raionul Dubăsari; regretatului Ion Ivanov, profesor la Şcoala medie nr.1 din oraşul Slobozia; Valentin Nicu, director al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din satul Copanca, raionul Căuşeni; Raisei Pădureanu, director adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din municipiul Tiraspol, şi Constantin Sucitu, director al Gimnaziului din satul Corjova, raionul Dubăsari.

Cu medalia „Mihai Eminescu” au fost distinşi Tatiana Andrieş, profesoară la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din municipiul Tiraspol și Ana Marcov profesoară la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Dubăsari.

Ion Macovei

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)