Social

Elevii învaţă să producă energie din surse regenerabile

Timp de zece zile, elevii vor învăţa să utilizeze raţional energia şi vor realiza experimente de producere a energiei din resurse regenerabile: soare, vânt sau biomasă. Tabăra este parte a Iniţiativei educaţionale de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice demarate de Proiectul „Energie şi Biomasă” în Moldova.

„Deoarece energia regenerabilă este un subiect relativ nou pentru R. Moldova, am ales să promovăm aceste valori în şcolile unde au fost instalate cazane ce funcţionează pe bază de biomasă. Atunci când vii cu ceva nou care vrei să fie implementat la nivel naţional, este nevoie de o schimbare de atitudine, de noi cunoştinţe. Noi aducem tehnologiile, dar este nevoie ca şi cetăţenii să aibă cunoştinţe destule şi să le poată utiliza la capacităţi maxime”, a menţionat în cadrul lansării taberei Victoria Ignat, specialist instruiri şi dezvoltarea capacităţilor în Proiectul „Energie şi Biomasă”. Potrivit ei, pe parcursul lunilor martie-mai, circa 2000 de elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a au participat la diverse activităţi dedicate energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Iniţiativa a vizat 38 de şcoli din satele care şi-au conectat în 2011 instituţiile publice la sistemele de încălzire moderne cu biomasă. „Cei mai activi dintre elevi, circa 80 la număr, vor participa timp de zece zile la această tabără de vară unde vor continua să-şi perfecţioneze cunoştinţele despre eficienţa energetică şi utilizarea energiei alternative”, a spus Victoria Ignat.

Cu noile tehnologii putem „privatiza” soarele, vântul şi apa

Una din familiile pe care le vor vizita copiii este şi cea a lui Anton Port, un locuitor al satului Popeasca, raionul Ştefan-Vodă, care şi-a transformat gospodăria într-un adevărat laborator experimental de producere a energiei din diverse surse: soare, vânt, biomasă. Profesorul Anton Port le va fi călăuză adolescenţilor pe parcursul taberei. „Eu am creat o şcoală la mine acasă, un centru de valorificare a energiei netradiţionale, unde copiii vor avea ocazia să vadă cum funcţionează tehnologiile de producere a energiei regenerabile. Timp de zece zile vom face unele mici proiecte de obţinere a energiei de la soare, vânt sau biomasă”, a menţionat Anton Port. Acesta a susţinut iniţiativa de a educa tinerii în spiritul consumului de energie din surse de alternativă şi spune că „noi putem „privatiza” soarele, vântul şi apa cu ajutorul noilor tehnologii. Resursele de energie tradiţională, combustibilul fosil, se epuizează şi viaţa ne impune ca să avem pe plan naţional proiecte de utilizare a surselor regenerabile care sunt gratuite şi pe care noi lesne le putem utiliza”, a subliniat Anton Port.

Elevii sunt pentru utilizarea energiei din natură

Copiii sunt foarte încântaţi de programul taberei şi abia aşteaptă să vadă pe viu tehnologiile de producere a energiei din natură. Stanislav Colun din satul Viişoara spune că şi-ar dori ca şi la el acasă să aibă un cazan de încălzire care să funcţioneze cu biomasă, la fel ca la şcoală, pentru că „biomasa este mai ieftină şi nu poluează aerul”. De aceeaşi părere este şi Mihaela Blaj, o puştoaică de 15 ani din satul Crocmaz, care a construit o machetă a unei cazangerii pe bază de biomasă. „În Moldova există multă biomasă, deşeuri pe care lumea le arde, dar mai bine le-ar utiliza pentru încălzire, pentru că petrolul şi cărbunele peste 50 de ani se vor epuiza, în plus acum acestea costă mult prea mult”, spune copila.

„Energie şi Biomasă” în Moldova este un proiect de patru ani, cu un buget total de 14,56 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi PNUD Moldova.

Astfel, până pe 17 iunie, tinerii vor avea mai multe activităţi interactive şi practice: ei vor construi machete de panouri fotovoltaice, de turbine eoliene, vor strânge gunoiul de pe străzile oraşului Ştefan-Vodă, vor vizita instituţii, gospodării ce consumă energie termică, electrică, apă fierbinte produse de soare, vânt, biomasă. La fel, ei vor învăţa să economisească energia.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *