Astăzi 27 Mai 2019, Luni - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 13 August 2010, ora 05:30    Din editia print

Eliberarea lui Mayer – culmea coincidenţei sau… culmea corupţiei?

Marime Font
Imagini: 2

Procurorul Compan: „Când se va constata că l-au eliberat pe Mayer cel anunţat în căutare, o să le cerem judecătorilor care l-au eliberat să poarte răspunderea şi să ni-l găsească”
 

E născut la 1 martie 1978, în oraşul Karaganda din Kazahstan. Ulterior, s-a mutat în Germania, devenind cetăţean german. Vorbeşte bine rusa, iar, dacă vine în RM, se duce la Bălţi. E cunoscut cu familia lui Anatolie Tripăduş. Datele de mai sus aparţin cetăţeanului german Friedrich Mayer, prezent în cele mai dubioase scheme dirijate de Tripăduş şi care, până luni, era anunţat în căutare pentru escrocherie şi însuşire de bunuri prin fals în proporţii deosebit de mari. Pe acesta îl vom numi Mayer-neamţul. Pentru că, la 30 iulie 2010, un bărbat cu acelaşi nume şi întocmai cu aceleaşi date a încercat să intre în RM, numai că, la Aeroportul Chişinău, a prezentat un paşaport SUA... Acestuia îi vom zice Mayer-americanul. El a fost reţinut de către grăniceri şi nouă zile s-a aflat arestat la izolatorul CCCEC. Luni, Curtea de Apel l-a eliberat printr-o decizie incredibilă, ce răstoarnă orice speranţă a „democraţiei tânărului nostru stat”. Instanţa i-a dat libertate „americanului”, anulând mandatul de arest pe numele „neamţului”…

 Friedrich Mayer este partenerul pretinsului om de afaceri moldovean Anatolie Tripăduş. Inclusiv prin intermediul neamţului, a fost înstrăinată ilegal SA „Mioara” din Bălţi şi s-a încercat însuşirea frauduloasă (cu acte vamale şi contracte false, şi cu martori morţi) a unei alte firme, „Tenadria”, dar şi a unor imobile. În 2007 pe numele neamţului a fost deschisă o cauză penală, iar în ianuarie 2009 Judecătoria Buiucani i-a emis un mandat de arest. Anterior, TIMPUL a reuşit să-l găsească la telefon şi el ne-a spus doar atât: „Eu nu ştiu ce se întâmplă. M-au băgat în încurcătură, nu mai ştiu cum să ies. Nu mai ştiu ce să spun, nu înţeleg nimic. Mă tem să vorbesc…”.


„Un prieten m-a rugat…”

Tocmai când credeam că omul nu va mai veni în RM, s-a întâmplat un lucru straniu. În ultima zi a lui iulie curent, Mayer a încercat să intre în RM cu un paşaport american. Chiar dacă insista că nu e cel căutat şi că a venit să-şi vadă iubita, grănicerii l-au arestat imediat. Realmente, nimeni nu ştie cine e respectiva iubită, în afară de avocata „americanului”, Ana Ursachi, care ne-a asigurat că aceasta îşi aştepta iubitul la Aeroport. Nici zare de iubită n-a văzut însă nici chiar fiul lui Tripăduş, Alexandru, care ne spune că, de fapt, el a venit să-l întâmpine pe Mayer. „Nu-l cunoşteam deloc pe acest om, dar un prieten m-a rugat să-l întâlnesc la Aeroport”, ne explică fiul lui Tripăduş.

Astfel, lucrurile se complică din start. Mai mult, potrivit CCCEC, prima persoană care i-a adus lui Mayer mâncare la izolator a fost acelaşi Alexandru Tripăduş. Acesta confirmă că i-a dus „americanului” un colet, fiind rugat de un prieten… Şi el, dar şi Centrul sunt contrazişi de avocata Ursachi: „Procurorul spunea că Alexandru Tripăduş i-a adus de mâncare la СССEC. Nu e decât o minciună. Când nu mai avea ce spune, el a început să şantajeze emoţional judecătorii”. Există martori care şi în următoarele zile i-ar fi văzut prin preajma Centrului pe copiii lui Tripăduş, dar noi vom trece peste aceasta. Totuşi, pare ciudat faptul că Ana Ursachi susţine că nici ea, nici Mayer nu cunoaşte pe nimeni din familia Tripăduş… Peste câteva zile, avocata acuza în faţa jurnaliştilor CCCEC, precum că nu-i acordă clientului său asistenţa necesară şi îl ţine ilegal în detenţie. Reprezentanţii Centrului s-au arătat pur şi simplu indignaţi de aceste declaraţii, menţionând că i-au respectat lui Mayer toate drepturile şi că CCCEC doar a executat un mandat de arest emis de judecată şi nu are nicio atribuţie cu aceasta.

„Fără îndoială, este acelaşi om”

Între timp, CCCEC a solicitat ambasadelor SUA şi Germaniei toate datele despre Friedrich Mayer, dar răspunsul întârzia. „Primele demersuri le-am expediat la 4 august, iar peste trei zile am trimis scrisori repetate. N-am primit încă niciun răspuns”, afirmă Angela Starinschi, ofiţer de presă la CCCEC. Lucrurile au început să se clarifice la procedura de recunoaştere, când doi cetăţeni ai RM, care îl cunoşteau pe Mayer-neamţul, s-au prezentat la CCCEC, urmând să-l recunoască printre alţi patru bărbaţi cu înfăţişarea asemănătoare. Este vorba despre avocatul Dinu Manole şi fostul inspector superior pentru combaterea corupţiei la CCCEC, Grigore Filimon. Ambii, văzându-l pe „american”, l-au recunoscut îndată pe „neamţ”. „Îl văzusem în 2005, împreună cu Alexandru Tripăduş. Fără îndoială, este acelaşi om”, ne-a spus Filimon. Deşi atât procurorii, cât şi colaboratorii CCCEC confirmă că cei doi l-au arătat pe Mayer, Ana Ursachi susţine că aceştia mint, fiindcă au recunoscut altă persoană. „Eu am să merg împotriva lui Filimon şi a lui Manole şi ei vor răspunde urât, pentru că au minţit”, afirmă avocata. Ea crede că însuşi dosarul în care e învinuit Mayer-neamţul, disjuns din dosarele Tripăduş, a apărut „pentru ca Filimon să-şi câştige nu ştiu ce dracul a pierdut de la Tripăduş. În ţara noastră, când un businessman pierde un dosar civil de la altul, plăteşte bani pentru intentarea unui dosar penal de doi bănuţi…”. Menţionăm doar că dosarul respectiv, în care partea vătămată este nepotul lui Filimon, Sergiu, abundă de acte falsificate, realizate în stilul Tripăduş.

Curtea face dreptate la toţi mayerii…

Iniţial, Mayer a fost condamnat de Judecătoria Buiucani la 30 de zile de arest preventiv, însă Ana Ursachi a contestat decizia la Curtea de Apel. „L-am căutat ani în şir. Dacă judecătorii îl vor elibera, va fi foarte greu să-l mai găsim”, spunea procurorul Dorin Compan. Cu toate că problema plutea în aer, fiindcă ambasadele încă nu trimiseseră un răspuns, luni, Curtea a luat o decizie uluitoare. Într-o şedinţă cu uşile închise, instanţa a hotărât să-l elibereze pe Mayer-americanul şi să anuleze mandatul de arest pe numele lui Mayer-neamţul… Singurul din completul de trei judecători, care a avut o opinie separată, a fost Gheorghe Iovu.

Cum au ajuns magistraţii la o astfel de decizie? Compan şi judecătorul Iovu consideră că Ana Ursachi ar fi trebuit să atace acţiunile organului de urmărire penală în prima instanţă, dar nicidecum la Curtea de Apel, de vreme ce afirmă că clientul său e altul decât cel anunţat în căutare. Însăşi acceptarea recursului Anei Ursachi de către Curte presupune recunoaşterea de către instanţă a faptului că cei doi sunt unul, deoarece „americanul” a fost reţinut în baza mandatului de arest pe numele „neamţului”.

„Judecătorii i-au sugerat să ceară anularea mandatului”

Acest lucru ni-l confirmă şi ciudăţeniile din sala de judecată. „Am declarat instanţei că Mayer nu poate fi eliberat atâta timp cât cele două ambasade nu ne confirmă că e vorba de două persoane, dar nu de una. Am declarat că familia Tripăduş i-a adus pachete la izolator şi că, în timpul şedinţelor de judecată, tripăduşii se plimbă prin jurul judecătoriei. Am atenţionat şi faptul că, la înfăţişare, Mayer a fost recunoscut de toţi. Nu m-au auzit. Dimpotrivă, dacă la început Ana Ursachi cerea doar eliberarea „americanului”, motivând că este o altă persoană, judecătorii i-au sugerat să solicite şi anularea mandatului de arest pe numele „neamţului” din anul 2009. Şi mai grav e faptul că nici nu s-a făcut un proces-verbal al şedinţei”, susţine Compan. La rândul său, preşedintele completului de judecători, Tudor Micu, dă de înţeles că instanţa nu l-a putut elibera pe un Mayer, fără a anula mandatul de arest pe numele celuilalt. „Procurorul nu a adus probe că Mayer are de gând să se ascundă de judecată. L-am eliberat nu din pricina că nu-i acela, dar nu e rezonabil să-l ţinem închis, reieşind din învinuirea ce i se aduce…”, a precizat Micu. De parcă până acum Mayer nu s-a eschivat de la urmărirea penală şi a fost disponibil la orice oră de zi sau noapte să vină la audieri… Bizară poveste. Şi Ana Ursachi recunoaşte că i-a făcut o favoare „neamţului”, obţinând anularea mandatului din 2009, dar aruncă toată vina pe capul poliţei: „Asta-i gafa poliţiei, care-i proastă în aşa hal că reţine un om nevinovat”.

Dar ce probe a adus Ana Ursachi că cei doi sunt persoane diferite? Ea a prezentat instanţei o scrisoare de la Ambasada SUA, în care se arată că, din datele pe care consulatul a reuşit să le verifice, în ultimii ani, Friedrich Mayer nu a părăsit SUA pe cale avia. Totodată, Consulatul anunţă că va solicita Departamentului de Stat să verifice toate bazele de date în privinţa acestui om. Potrivit lui Compan, această scrisoare nu poate fi considerată ca probă, deoarece e vorba despre o verificare primară şi se referă numai la călătoriile cu avionul, pe când Mayer ar fi putut traversa lesne frontiera SUA pe cale terestră sau maritimă.

„Prin tăcere v-am spus totul”

O altă probă în favoarea „americanului” sunt paşapoartele. Însă nici procurorul, nici judecătorul Iovu nu sunt convinşi că paşaportul american al lui Mayer nu este falsificat, atâta timp cât nu au o scrisoare oficială de la statul american. „SUA nu ne-a confirmat că paşaportul lui Mayer este eliberat legal, că el într-adevăr a primit cetăţenia. Astfel, nimeni nu poate garanta că paşaportul nu-i falsificat”, consideră magistratul. De fapt, Ana Ursachi a invocat ca dovadă şi copia paşaportului german din dosarul Mayer, unde fotografia sa înfăţişează parcă altă persoană. Compan o contrazice şi de data asta: „În paşaportul german e un copil de 16 ani, dar în 2004 Mayer avea 26. Nu-i exclus să fie un fals”. Să nu mire aceste presupuneri. Cititorii TIMPULUI ştiu deja că falsificările de paşapoarte nu sunt o noutate în dosarele Tripăduş. Să ne amintim de turcul Catal Refic, care ar fi cumpărat SA „Mioara” cu un paşaport pe numele său, dar cu fotografia conaţionalului său Zekerya Kaya.

Altă dovadă a avocatei Ursachi a fost copia unui act, emis de autorităţile germane, în care se spune că Mayer-neamţul are înălţimea de 1,85 metri, pe când „americanul” e mai mic de statură. Atenţie, copia e autentificată, în anul 2005, la notarul Nina Frecăuţanu din Bălţi. Nu ştim dacă notarul a văzut sau nu originalul actului, dar amintim că şi în dosarele Tripăduş, şi în dosarul Mayer figurează copii falsificate, autentificate de Nina Frecăuţanu, care, apropo, s-a ales pentru aceasta şi cu dosare penale. „E absurd ca, în baza unei asemenea foiţe, să fie eliberat un om aflat în căutare de atâta vreme”, ne spune Compan. O probă chiar dubioasă, potrivit procurorului, este extrasul de la Biroul migraţiune şi azil din Bălţi, unde figurează trei persoane cu numele Friedrich Mayer, născute la 1 martie 1978, dar cu numerele de identitate diferite. „La niciunul dintre cei trei nu există fotografia. Acest lucru este strict interzis prin lege, însă la Bălţi totul este posibil. La fel de absurd este să apreciezi ca probă veridică o acţiune nelegitimă a poliţiei”, consideră procurorul.

„Doamna Ursachi nu a adus nicio probă verosimilă că clientul său e altul decât cel căutat, în afară de faptul că el are alt paşaport. Dar paşaportul e paşaport… Am impresia că cei doi Mayer sunt unul şi atunci vedeţi că persoana asta e un fel de escroc. Îmi pare că are şi fals în documente. De aceea noi trebuia să dăm posibilitate procurorului şi poliţiei să stabilească clar cine este reţinutul”, ne-a spus judecătorul Iovu. Întrebat de noi cum explică faptul că instanţa a eliberat un cetăţean, dar a anulat mandatul altuia, magistratul s-a limitat să ne spună: „Tăcerea, dacă nu spune că-s deştept, măcar demonstrează că nu-s prost. Prin tăcere v-am spus totul”…

Mayer promite o conferinţă de presă

În timpul procesului, în faţa Curţii de Apel, Grigore Filimon l-a întâlnit pe Ruslan, celălalt fiu al lui Tripăduş, şi pe soră-sa Liuba. „Erau într-o maşină „Range Rover” cu numere de Chişinău. Ruslan m-a întrebat de ce nu-i dăm pace lui Mayer, fiindcă nu e acela… Mi-a spus totuşi că-l cunoaşte şi pe reţinut, care ar avea soţie la Bălţi. L-am rugat să nu mă mintă - văzusem că e una şi aceeaşi persoană”, precizează Filimon. Solicitat de noi, Ruslan Tripăduş ne-a spus că a venit la Curtea de Apel, ca să-l ia cu maşina pe Mayer şi să-l ducă la iubita sa din Bălţi. Adică se ştia că neamţul va fi eliberat. Ruslan zice că l-a rugat un prieten să vină după Mayer, dar a refuzat să ne spună despre cine e vorba. În următoarele zile, sursele noastre de la Bălţi i-au văzut pe Mayer împreună cu Tripăduş în capitala de nord. Contactat de noi, Tripăduş ne-a spus că nu e Tripăduş. Iar fiii acestuia neagă că „americanul-neamţ” s-ar fi întâlnit cu tatăl lor.

În sfârşit, a început să lucreze şi telefonul mobil al lui Mayer-neamţul. Acesta fusese închis atâta timp cât „americanul” se aflase la răcoare. Miercuri, însă, Mayer ne-a răspuns. Nu s-a mirat deloc când l-am întrebat dacă se află la Chişinău sau Bălţi, ci doar a negat, adăugând că e în Germania. Nu s-a interesat de ce îl întrebăm dacă e cetăţean SUA şi dacă a fost zilele trecute în RM. A infirmat calm, de parcă învăţase pe de rost peripeţiile tizului său „american”. Ne-a explicat că telefonul îi era deconectat, deoarece fusese în concediu… Dar cea mai importantă schimbare în comportamentul lui Mayer a fost alta - dacă până acum el ne spunea că-i este frică să vorbească despre Tripăduş, acum ne-a promis că va veni în RM şi va face o conferinţă de presă… Bine, dar dacă nu el este „americanul” şi habar nu are despre acesta, de unde să ştie că nu mai e în căutare şi se poate deplasa încoace? I-am spus că moldovenii care-l ştiu l-au recunoscut în „american”. După o scurtă tăcere, el a zis: „Nu, nu cred. Oamenii care m-au recunoscut nu mă ştiu şi nu m-au văzut niciodată”. Dar atunci de unde ştia Mayer-neamţul cine l-a văzut la Chişinău?

Unele mass-media - pentru doi mayeri

Poziţia unor mass-media a trezit dubii în momentul eliberării „americanului”. O televiziune a anunţat că Mayer va fi cercetat penal în continuare, fără să aibă dreptul de a ieşi din RM. Despre aceasta, însă, nici nu s-a discutat în instanţă. În schimb, să fim atenţi, acest lucru i-a scos mai curaţi pe judecători în faţa opiniei publice... „Presa a greşit, a umflat lucrurile, prezentând date eornate şi despre dosar, fără a mă întreba pe mine…”, se arată nedumerit şi Dorin Compan.

Dar culmea încă urmează. Deşi probele care atestă că Mayer e Mayer par a fi mult mai credibile decât celelalte, avocata Ursachi susţine că clientul său va solicita despăgubiri de la CCCEC, pentru că ar fi fost arestat ilegal. Şi acum închipuiţi-vă o atare situaţie. Dacă „americanul” şi „neamţul” sunt acelaşi om, care va reuşi nu doar să scape de pedeapsă, dar să şi stoarcă bani din contribuţiile noastre faţă de stat, cum va râde el de „ţara asta de doi bani”, invitându-i şi pe alţii la amăgit „proştii de moldoveni”… Fireşte, asta numai în cazul în care nu e vorba despre culmea coincidenţei.

Noi vom urmări atent dacă semnătura lui Mayer nu va apărea prin tranzacţiile lui Tripăduş în aceste zile şi care va fi răspunsul oficial al ambasadelor Germaniei şi SUA. „Când se va constata că l-au eliberat pe Mayer cel anunţat în căutare, o să le cerem celor doi judecători să poarte răspunderea şi să ni-l găsească”, afirmă procurorul Compan. Numai că, presupunem, de se va întâmpla aşa, judecătorii îi vor râde procurorului în nas sau îi vor spune că sunt foarte ocupaţi…

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)