Astăzi 22 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 12:47
Abonamente

Economie 11 August 2014, ora 07:50    Din editia print

Eliminarea „taxelor zero” pentru Moldova poate provoca o reacție în lanț

Marime Font

Pentru a treia săptămână consecutiv, R. Moldova se află sub embargo.

Importurile de mere, prune, piersici și conservele moldoveneşti au fost oprite de Rusia și, în timp ce agricultorii moldoveni caută soluții pentru a-și vinde marfa, dar și să se orienteze spre alte piețe de desfacere, UTA Găgăuzia are undă verde la exportul fructelor în Federația Rusă.

Mai mult, o comisie specială creată de administraţia UTA Găgăuzia a terminat să inspecteze situaţia din livezile regiunii, iar informaţia va fi transmisă la Moscova către Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar (Rosselhoznadzor). Potrivit paginii electronice oficiale a administraţiei din Găgăuzia, după ce informaţiile vor fi transmise la Moscova, un grup de experţi ruşi va veni în sudul ţării să verifice starea fructelor.


Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a precizat, de altfel, că administraţia din regiune acţionează ca şi în cazul embargoului asupra vinului şi încearcă să stabilească relaţii personale cu Rusia pentru a putea exporta fructele pe piaţa rusească.

Taxe vamale la 19 categorii de produse moldovenești

Totodată, guvernul rus a adoptat decizia prin care Rusia are dreptul să aplice taxe vamale la 19 categorii de produse autohtone - carne, producție agricolă, zahăr, grâu, bere, vinuri, articole de mobilă -, în pofida existenței zonei de comerț liber în cadrul CSI. Astfel, începând cu 1 septembrie curent, taxele la aceste categorii de produse vor fi identice cu cele aplicate în cazul altor țări din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). De asemenea, autoritățile de la Chișinău au recunoscut faptul că Acordul de Liber Schimb în cadrul CSI este un document „vulnerabil”, deoarece ar include „anumite anexe” folosite de Rusia pentru a justifica anularea taxei zero la produsele moldovenești, opinează experții.

„Gestul Rusiei indică necesitatea evaluării importanței CSI”

De altfel, eliminarea „taxelor zero” pentru Moldova poate provoca o reacție în lanț, cu un impact mai puternic decât poate fi estimat la moment, potrivit lui Denis Cenușă, expert în cadrul centrului de analiză „Expert-Grup”. „Așadar, efectele pot viza nu doar comerțul Moldovei cu Rusia și alte țări din UV, dar și relațiile comerciale între statele CSI, în general. La fel, Rusia a demonstrat încă o dată imprevizibilitate și lipsă de credibilitate în calitate de partener comercial. Gestul Rusiei mai indică asupra necesității evaluării importanței CSI din punct de vedere economic și propunerea revizuirii acordului de liber schimb existent, urmărind respectarea în măsură egală a intereselor țărilor semnatare. În caz contrar, demersul privind abandonarea CSI se va intensifica în societate, cu precădere în contextul electoral”, e de părere expertul.
Întrebat dacă aceste acțiuni ale Rusiei ar putea, eventual, diviza mai accentuat cetățenii R. Moldova, Denis Cenușă, expert în cadrul centrului de analiză „Expert-Grup”, menționează că restricţiile în relaţiile comerciale moldo-ruse s-au accentuat la etapele de parafare (restricţionarea exporturilor de vinuri), semnare (produse din carne, fructe) şi, respectiv, de ratificare a Acordului de Asociere cu UE (fructe, conserve, inclusiv măsuri de ordin tarifar). „Aceste acţiuni sunt orientate pentru a slăbi guvernarea şi a scădea suportul din partea populaţiei, în primul rând. Acţiunile Rusiei nu sunt doar de ordin punitiv, pentru că Moldova se apropie prea mult de UE, ci trebuie văzute într-un cadru mai larg, şi anume, în context electoral. Or, prin acţiunile sale, Rusia vrea să proiecteze un anumit comportament din partea alegătorului, în defavoarea guvernării proeuropene”, declară Denis Cenușă. Potrivit expertului, alegerile şi rezultatele acestora sunt văzute de Rusia ca finalitate principală în acţiunile pe care le desfăşoară contra Moldovei şi cetăţenilor săi.

„Moldova nu este un caz singular”

Mai mult ca atât, Denis Cenușă opinează că Moldova nu este un caz singular şi Rusia ţinteşte orice ţară care îşi aprofundează relaţiile cu UE și refuză să se alăture proiectelor integraţioniste, dirijate de ea. De altfel, săptămâna trecută, Rusia a decis să interzică importurile de fructe şi legume din Polonia, la o zi după ce europenii au impus noi sancţiuni economice Rusiei pentru rolul său în conflictul ucrainean.
Totuși, chiar și în această situație critică, mai este o speranță, iar datele statistice deja demonstrează tendinţe clare de reorientare a exporturilor moldoveneşti, și anume, în direcţia UE – 58% şi CSI - 31% - CSI, dar şi schimbarea compoziţiei exporturilor - cu sporirea exporturilor de cereale şi produse din cereale, hrană destinată animalelor, grăsimi vegetale şi animale.

În acest sens, Vladimir Loghin, viceministrul Agriculturii, a declarat pentru Radio Europa Liberă că piața românească ar putea absorbi cel puţin 20% din cota noastră pentru UE. „Asta ar însemna aproximativ 7% din producerea totală, bunăoară, a merelor din Republica Moldova”, a precizat viceministrul.

Totodată, Loghin a spus că nu înţelege de unde vine această fixaţie pentru piaţa rusească, care, de fapt, înseamnă 140 de milioane de oameni, în timp ce în UE sunt 500 mln. de consumatori, iar în SUA şi Canada – 300 de milioane.

Alternativa europeană implică costuri

Și, deși mărirea cotelor pentru anumite produse moldovenești către piața UE este importantă, impactul acestor măsuri nu vor fi imediate, ci mai degrabă pe termen mediu şi lung, consideră experții. „Or, producătorii trebuie să ofere produse de calitate, care să corespundă regulamentelor tehnice, pentru a putea fi comercializate în „lanţurile de aprovizionare” europene”, spune Denis Cenușă. Mai mult, chiar dacă alternativa europeană implică costuri - de ajustare a producţiei, corespundere la standardele de calitate şi siguranţă -, aceasta este sigură şi previzibilă.

De asemenea, mai multe surse din cadrul Ministerului Agriculturii au precizat că după ce Rusia a impus embargo la fructe, legume şi conserve s-ar fi ajuns la un consens cu fabricile de conserve care şi-ar fi declarat disponibilitatea de a cumpăra mai multe fructe şi legume, iar fermierii, în perspectivă, ar urma să primească compensaţii pentru fiecare kilogram comercializat procesatorilor care să le acopere diferenţele de preţ.

Estimările Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare arată că producţia medie anuală de fructe poate fi absorbită aproape integral de rețeaua autohtonă de fabrici de conserve, fiind vorba de o cantitate de circa 420 de mii de tone. Şi procesarea legumelor nu ar fi o problemă. În realitate, însă, doar a zecea parte din producţia anuală de peste 350 de mii de tone este absorbită de unitățile de procesare. În consecinţă, fabricile se confruntă fie cu lipsa de materie primă, întrucât fermierii preferă să-şi vândă produsul la un preţ mai bun peste hotare, fie cu lipsa pieţei de desfacere.

Rusia a interzis accesul fructelor şi conservelor moldoveneşti pe piaţa sa la mijlocul lunii iulie. În septembrie 2013, Rusia a instituit embargo asupra vinului moldovenesc, dar ulterior a reluat importul din regiunea transnistreană, controlată de un regim separatist, şi UTA Găgăuzia.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 12:44

De 1 decembrie, când este marcat Centenarul Marii Uniri, cetățenii din România ar putea să facă apeluri telefonice gratuite spre Republica Moldova, a anunțat pe Facebook, deputatul din Parlamentul României, Constantin Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 12:08

Ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal au identificat și anihilat o schemă de contrabandă cu mobilier, veselă, bibelouri și alte obiecte vechi. Potrivit informațiilor acumulate, loturile erau aduse ilegal din Germania de către un agent economic din Briceni, care,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Veteranii companiilor militare private ruse (CMP) care operează în Ucraina și Siria au depus plângere la Curtea Penală Internațională. Moscova neagă încăpățânat ”outsourcing-ul violenței”, adica existența unor forțe militare private secrete care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 11:21

Hram plin de surprize, distracţie şi voie bună la Nisporeni. În parcul din centrul oraşului a fost inaugurată o moară de vânt, construită cu susţinerea preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc. Moara este simbolul Nisporeniului, iar localnicii au de acum un motiv în plus de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 11:19

Aproape două treimi dintre ruși cred că președintele rus Vladimir Putin este pe deplin responsabil de problemele cu care se confruntă țara. Potrivit Centrului Levada, ponderea rușilor care cred asta este de 61%, scrie Vedomosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 10:42

Zeci de localități din întreaga țară au sărbătorit ieri, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, hramul satului. Sărbătoarea a fost marcată și în localitățile Grozeşti şi Cioreşti, din raionul Nisporeni. Oamenii au încins hore și s-au distrat, profitând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 10:27

Pe parcursul mandatului lui Sergiu Cioclea, rezervele valutare ale Republicii Moldova au ajuns la nivelul record de peste 3 miliarde de dolari SUA. Datele sunt publicate pe pagina Poşta de Ştiri, de pe Facebook, în care este analizată performanţa managerială a guvernatorului BNM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 09:40

 Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a adus, vineri, la Muzeul Bucovinei, un elogiu domnitorului Ștefan cel Mare despre care a spus că a fost cel mai important conducător politic și militar pe care l-au avut românii în Evul Mediu și că, potrivit unor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Directorul Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), Igor Korobov, a decedat miercuri la 63 de ani în urma unei „boli grave”, a informat joi o sursă din ministerul Apărării.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 09:24

Peste o cincime dintre ruși trăiesc în sărăcie, adică își permit doar strictul necesar, arată un studiu dat publicității de un institut de cercetare apropiat Kremlinului, Academia Prezidențială pentru Economia Națională și Administrația Publică, scrie Europa Libera.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 09:23

Scenariul de risc pentru anul 2019, elaborat de Banca Centrală a Rusiei, prevede o scădere a prețurilor mondiale la petrol în jurul a 35 de dolari pe baril, a anunțat astazi Elvira Nabiullina, șeful Băncii Centrale a Rusiei, în discursul sau din fata deputatilor Dumei de Stat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 09:05

Municipalitatea din Botoșani, România, va asigura o finanțare pentru o grădiniță cu copii cu dizabilități din municipiul Bălți. Anunțul a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă, de către primarul de Botoșani, Cătălin Fluture, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 08:37

Astăzi, 22 noiembrie, la București, se va desfășura ședința comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României. Ședința va fi precedată de întrevederea bilaterală dintre prim-ministrul Pavel Filip și premierul român Viorica Dăncilă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Horoscop 22 noiembrie 2018. Este o zi a revelațiilor, mai ales pe plan sentimental. Două zodii vor descoperi că persoana care li se potrivește e foarte aproape, doar că nu au realizat acest lucru până acum. De aici înainte, totul pare clar și e momentul perfect pentru a trece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 07:48

 Igor Dodon a atacat astăzi în Duma de Stat a Rusiei, inițiativele Guvernului de la Chișinău de a forța retragerea a trupelor ruse de ocupație din Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 06:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Noiembrie 2018, ora: 03:28

Descoperă zodiacul japonez pentru 2019 și află care sunt previziunile astrale care ți se potrivesc. Citește următoarele rânduri și lasă-te surprinsă!

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Noiembrie 2018, ora: 00:44

(Cum scriem, cum vorbim?) Bucuria și jubileul

 Optimismul debordant al inscripțiilor/informațiilor de pe panourile publicitare pare să nu mai aibă margini, iar cuvintele și expresiile ce redau satisfacția și bucuria nemărginită curg gârlă.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Noiembrie 2018, ora: 00:10 de Iurie Colesnic

Toţi ştiau că Emil Loteanu are o taină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 20:28

Duminica, 11 noiembrie 2018, s-au comemorat la Paris 100 de ani de la sfarsitul celui mai sangeros conflict pe care l-a avut umanitatea: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 17:08

Guvernul a avizat pozitiv modificările în Codul Electoral, care permit agitaţia electorală în ajunul şi în ziua alegerilor. În același timp, premierul Pavel Filip și-a exprimat rezervele față de distanța de 100 de metri de la secția de votare, pentru care sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Ana Marchitan

Deputaţii din 1994 explică motivele din care Parlamentul le-a dat găgăuzilor dreptul la autodeterminare externă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:26

 Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales miercuri pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, anunţă Reuters. Fără îndoială, deznodământul a provocat un suspin de uşurare în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:15

SNSPA condamnă declarațiile domnului Ilan Laufer ca fiind neargumentate şi iresponsabile. Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)