Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:34
Abonamente
 
 
 

Economie Mondială 8 Februarie 2015, ora 15:36

Elveția ar putea intra în recesiune, din cauza aprecierii francului

Marime Font

Economia Elveției ar putea înregistra unul sau două trimestre de contracție, pe fondul aprecierii francului elvețian față de euro și dolar.

Aceasta s-ar putea întâmpla în urma deciziei băncii centrale de a elimina plafonul minim de 1,2 franci/euro, a declarat președintele Băncii Elveției, Thomas Jordan.

"Creșterea economiei va fi cu siguranță mai slabă decât am estimat în luna decembrie și este posibil să avem unul sau două trimestre de scădere economică", a afirmat Jordan, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.El a precizat că oficialii băncii centrale elvețiene sunt conștienți că decizia de a lăsa liber cursul franc/euro a cauzat dificultăți economiei și companiilor naționale, dar că este prea devreme pentru a aprecia în mod corect efectele negative ale acestei măsuri.

Jordan a afirmat că depinde de companiile elvețiene cum se vor adapta la noile condiții de pe piață și dacă vor face anumite ajustări în ceea ce privește numărul de ore lucrate și plata acestora.

Șeful băncii centrale consideră că francul este "în mod clar supraevaluat" la cursul actual, de aproximativ 1,05 franci pentru un euro, și a precizat că Banca Eleveției va monitoriza evoluția pieței valutare.

Banca Elveției a decis la jumătatea lunii ianuarie să elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, măsura adoptată în luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu până la 38% fața de dolar și 41% față de euro, ceea ce a facut ca fonduri speculative și case de brokeraj din întreaga lume să înregistreze pierderi masive.

Banca centrală nu a avut altă opțiune decât să renunțe la politica monetară anterioară, întrucat "contextul internațional s-a schimbat", a afirmat Jordan, care a dat ca exemplu în acest sens programul Băncii Centrale Europene (BCE), prin care instituția va începe să tipărească bani pentru a cumpăra obligațiuni guvernamentale emise de statele din zona euro.

Măsura BCE "ar fi pus o presiune enormă pe franc" și ar fi forțat banca elvețiană să cumpere valută în valoare de aproximativ 100 de miliarde de franci (108 miliarde de dolari) pe luna pentru a putea menține plafonul minim franc/euro.

"Întrebarea nu a fost dacă să renunțam la plafon, ci când să o facem", a declarat Jordan.

Două dintre cele mai importante institute de cercetare din Elveția, KOF și BAKBasel, estimează că economia elvețiană va intra în recesiune în acest an, în timp ce toate băncile mari din Elveția au redus prognozele de creștere a produsului intern brut.

Economia Elveției a avansat cu 0,6% în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul anterior și cu 1,9% față de trimestrul al treilea din 2013.

Sursa: Hotnews / Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md