DIVERSE

Elveţia 1954 – Minunea de la Berna

La turneul final din 1954 au luat startul 16 echipe (România a ratat calificarea, fiind eliminată de Cehoslovacia în preliminarii). Favorită clară a turneului era echipa Ungariei, care îi avea în teren pe Ferenc Puskás, Zoltán Czibor, Sándor Kocsis sau Nándor Hidegkuti – figuri legendare ale fotbalului -, şi nu mai pierduse de peste 30 de meciuri. Maghiarii au jucat doar două meciuri în faza grupelor: 9-0 cu Coreea de Sud şi 8-3 cu Germania. În sferturile de finală, ungurii au tremurat puţin în faţa Braziliei, pe care au depăşit-o însă cu scorul de 4-2.

Misiunea de a organiza turneul final al Cupei Mondiale din 1954 – cel de-al cincilea din istorie – a fost acordată Elveţiei. Competiţia a coicins cu aniversarea de 50 de ani a FIFA, ale cărei birouri erau la Zurich.

În semifinale, maghiarii au dat piept cu campioana mondială în exerciţiu, Uruguay, care a dat o replică puternică "echipei de aur" din Estul Europei. Uruguay a cedat în prelungiri, cu scorul de 2-4, Ungaria părea că va obţine trofeul Jules Rimet. Singurul obstacol era formaţia Germaniei, pe care o învinsese fără probleme în faza grupelor, şi care nu arătase deloc ca o echipă redutabilă în faza "knock-out" (eliminând Yugoslavia şi Austria).

În finala de la Berna, ungurii au început în forţă, Puskas şi Czibor ducând scorul la 2-0 după doar opt minute de joc. Nemţii au redus din handicap prin Morlock, două minute mai târziu, iar în minutul 18, scorul era 2-2, Hlemut Rahn, cel poreclit "Şeful" pentru autoritatea de care se bucura pe teren, învingându-l pe ghinionistul Gyula Grosics. Când meciul părea că se va îndrepta spre prelungiri, acelaşi Rahn a marcat pentru 3-2, iar Germania a cucerit pentru prima oară în istorie Cupa Mondială.

Vedeta

Sando Kocsis – Poreclit "Capul de Aur", maghiarul a fost cel mai bun marcator al turneului cu 11 goluri, o performanţă depăşită doar de Juste Fontaine, care a marcat de 13 ori la un singur turneu final. Kocsis, care făcea parte din magnifica echipă Honved Budapesta, a reuşit două hat-trick-uri la Cupa Mondială, marcând patru goluri cu Germania şi trei cu Coreea de Sud.

Primul Mondial televizat

Partidele de la turneul final din 1954 au fost televizate în mai multe state, printre care Germania, Belgia, Danemarca, Anglia, Italia, Franţa, Olanda şi Elveţia. Pe micul ecran şi-au făcut apariţia şi primii sponsori. Omega a devenit ceasul oficial al turneului – fiecare gol marcat fiind însoţit de logo-ul companiei elveţiene.

Personajul

După disputarea primului meci din Elveţia, antrenorul german Sepp Herbeger, nemulţumit de evoluţia atacanţilor săi, a decis să îl convoace de urgenţă pe atacantul lui Rot-Weiss, Helmut Rahn, care se pregătea să plece, alături de echipa sa, la Montevideo. Rahn a fost eroul turneului pentru nemţi, iar după Cupa Mondială din 1954, fiecare echipă calificată a fost nevoită să predea la FIFA o listă finală cu 23 de jucători.

Sursa: evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *