Actualitate

Emil Constantinescu, cel de-al doilea presedinte romn: R. Moldova a devenit pentru noi un exemplu

„Rar m-am simtit asa de bine ca la Academia de Stiinte a Moldovei. Intelectualitatea din Moldova a fost mereu inaintea noastra – in 1918, 1989, 1990… Mi-am dorit intotdeauna ca sa infiintam un liceu pentru copiii supradotati, dar in Romania nu s-a putut crea asa ceva si iata, Republica Moldova a devenit pentru noi un exemplu”.

Declaratia apartine lui Emil Constantinescu, presedinte al Romaniei in perioada 1996-2000, care a intreprins, sambata, 30 ianuarie 2010, o vizita de documentare la Academia de Stiinte a Moldovei (ASM), Muzeul ASM, Expozitia realizarilor stiintifice din anul 2009, Liceul Academic si Universitatea Academica.

Emil Constantinescu, cel de-al doilea presedinte al Romaniei postcomuniste, profesor universitar, doctor in geologie, s-a aflat la Chisinau in calitatea sa de savant, lider al societatii civile din Romania si de presedinte al Fundatiei Romane pentru Democratie, care sprijina universitatile din tarile vecine in vederea implementarii rigorilor Procesului de la Bologna. Inaltul oaspete s-a aratat impresionat de modelul inovator de administrare a stiintei din R. Moldova, de mecanismele eficiente aplicate in vederea stabilirii unei legaturi stranse intre cercetare si educatie.

Emil Constantinescu a acceptat cu emotie si bucurie sa devina primul detinator al titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii ASM, data ceremoniei de inmanare a insemnelor si diplomei de DHC urmand a fi stabilita, de comun acord, in timp util. Totodata, in semn de inalta apreciere pentru contributia sa la reintegrarea culturii si stiintei de pe cele doua maluri ale Prutului, savantului roman i-a fost inmanata Medalia „Dimitrie Cantemir”, cea mai inalta distinctie a ASM.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *