Carte

„Eminesciana”, ca blazon al întregului neam

Claudia Nestor, şefa Secţiei cultură şi turism din cadrul Consiliului raional Străşeni, ne-a spus că prima ediţie a festivalului a avut loc acum 24 de ani. „Totul a pornit datorită Societăţii republicane a bibliofililor. Atunci, aceştia, împreună cu Uniunea Scriitorilor, căutau locul potrivit pentru a organiza un festival dedicat lui Eminescu într-un loc pitoresc, în sânul naturii. Aşa s-a ajuns la Străşeni. Probabil, prima ediţie a fost de bun augur, pentru că, de atunci, nu s-a făcut nicio pauză”, a menţionat ea. Acest lucru a devenit posibil doar graţie străşenenilor, care n-au dorit să renunţe la festival chiar dacă autorităţile de rang republican nu s-au mai implicat în organizarea evenimentului.

Ediţia de anul curent a fost deschisă de Cristi Aldea-Teodorovici, care a interpretat renumita piesă „Eminescu” (versuri Grigore Vieru, muzică Ion Aldea-Teodorovici). La spectacol au participat şi laureaţi ai Festivalului „Două inimi gemene”. Ei au venit împreună cu Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici. Au mai încântat publicul cu piesele lor interpreţii Gicu Cimbir, Maria Stoianov, Tudor Ungureanu, Maria Iliuţ, ea fiind însoţită de formaţia „Crenguţa de iederă”, ansambluri de dansuri şi cântece din raionul Străşeni ş.a. În fiecare an, la festival participă şi artişti din afara R. Moldova. De această dată, a venit ansamblul vocal al cântecului popular din raionul Volkovsk, Belarus, şi ansamblul folcloric din Sângeorgiu de Pădure, judeţul Maramureş, România. În cadrul festivalului, fiecare primărie din raion a organizat expoziţii de artizanat, de bucate naţionale etc. Printre invitaţi au fost reprezentanţi ai Uniunii Scriitorilor din Moldova şi a celei din România, politicieni, ambasadori… Au fost interpretate cântece pe versuri eminesciene, dar şi melodii cântate de Mihai Eminescu. Foarte puţină lume ştie că Eminescu a şi cântat.
Organizatorii ne-au spus că una din cele mai grele probleme la organizare a fost găsirea sponsorilor, Consiliul raional fiind pus în situaţia de a se descurca cu propriile puteri. Nicolae Robu, preşedintele raionului, speră că, de la anul, festivalul va deveni unul naţional. Organizatorii planifică să editeze un album cu imagini şi informaţii de la toate cele 24 de ediţii „Eminesciana”.

De-a lungul anilor, prin Poiana „Mihai Eminescu” au trecut numeroase personalităţi: Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Dumitru Matcovschi, Nicolae Sulac, Emil Loteanu, Grigore Vieru… La ultimele cinci ediţii, au participat permanent interpreţi, scriitori şi formaţii artistice din România.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *