Actualitate

Eminescu si Vieru au reinviat la Vatra Neamului

Atmosfera de epoca, multa poezie si bucate preferate de Eminescu au fost cateva dintre detaliile serii de vinerea trecuta, la celebrarea a 160 de ani de la nasterea Luceafarului literaturii romane si de comemorare a unui an de la trecerea in nefiinta a lui Grigore Vieru. Evenimentul a avut loc in Sala scriitorilor de la restaurantul Vatra Neamului.

Chiar din primele zile de prietenie intre Ion Creanga si Mihai Eminescu, acestia devenisera nedespartiti. Ambii veneau si plecau impreuna de la Junimea. Plecau si se infundau in vreo crasma de prin Tatarasi, Pacurari sau Nicolina. Acolo nu se puneau pe baut, ci era o placere pentru ei sa se aseze intr-o odaie, pe-o lavita de lemn, cu bratele rezemate de o masa veche, serviti de un baietel naiv. Drept masa sau dejun, cereau sa li se friga o bucata de pastrama, mai mancau carnati cu usturoi, mai ordonau sa li se aduca o cana de vin. Iar dupa ce mancau pastrama, inaintea unui pahar de vin, stateau toata noaptea de vorba, iar crasmarul le da voie. Tocmai o asemenea atmosfera a fost creata la restaurantul Vatra Neamului de catre patronul Nicolae Avarm.

„Bucatele eminesciene, preparate dupa reteta traditionala bucovineana, sunt potrivite pentru celebrarea a 160 de ani de la nasterea marelui poet. Ne pare rau ca printre noi nu mai este Grigore Vieru, cel care a devenit un simbol la literaturii romane”, imi spune patronul. Printre cei prezenti, mai in gluma, mai in serios, puteai auzi: „Daca n-ar fi fost Eminescu si Vieru, nu ne mai adunam noi astazi aici sa recitam poezii, sa mai schimbam o vorba”. Sarmale bucovinene, placinte cu poalele in brau, ciorba cu varza acra, vin fiert si alte delicii din bucataria eminesciana au fost gustate de poeti, cantareti si politicieni, care au avut fiecare a spune cate un vers sau o vorba in memoria lui Mihai Eminescu si a lui Grigore Vieru.

Scriitorul Ion Hadarca a venit in fata celor prezenti cu o sarma mediatica (TIMPUL, „Jurnal de Chisinau”, „Literatura si Arta”) si a spus: „Eminescu nu este doar in poezii, ci pretutindeni. El a inglobat intreaga cultura si dramaturgie mondiala, fiind una dintre personalitatile inepuizabile ale literaturii romane”. Grigore Vieru a fost reinviat de Silvia Grigore, care a interpretat cantece la chitara, pe versurile poetului. Interpreta s-a aratat placut surprinsa de organizarea unui astfel de eveniment – neasemanat, dupa modul cum a fost pregatit si structurat.

Vatra Neamului este un restaurant-muzeu si Nicolae Avram intentioneaza sa-l celebreze cam pe fiecare scriitor al literaturii romane, aceasta fiind si o ocazie deosebita pentru a aduna poetii, scriitorii si alti oameni de cultura ai R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *