Astăzi 21 Februarie 2019, Joi - Ultima actualizare la 20 Februarie 2019
Abonamente

Sănătate 2 Decembrie 2018, ora 23:10

Emoţiile negative perturbă grav gândirea: trucuri prin care ne putem controla răbufnirile

Marime Font

Filozoful Platon, discipol al lui Socrate şi învăţător al lui Aristotel, considera că „emoţiile perturbă gândirea“. Plecând de la această problemă, psihologii au încercat să găsească reţeta care să-i ajute pe oameni să nu se lase pradă sentimentelor negative şi să devină conştienţi de reacţiile lor.
 

Oamenii sunt încercaţi de sensibilităţi şi emoţii care îi pot face să dezvolte reacţii negative. Aceste vulnerabilităţi se transformă în răni sau furie şi îi obligă să reacţioneze impulsiv. Odată ce sunt declanşate, corpul este condus de sentimente ce tind a fi de nestăpânit, scrie site-ul entrepreneur.com. Psihologul britanic Sherrie Campbell a realizat o listă a celor mai importante trucuri prin intermediul cărora oamenii pot învăţa să treacă mai uşor peste emoţiile negative:

Conştientizarea

Un truc pentru a preveni izbucnirea emoţiilor este încercarea de a deveni profund conştienţi de ceea ce ne provoacă aceste stări. Cu cât suntem mai conştienţi de ce se întâmplă cu noi, cu atât vom deveni mai în măsură să stopăm emoţiile. Conştientizarea este ingredientul esenţial atunci când încearcăm să schimbăm ceva la propria persoană. Când avem nivelul de adrenalină crescut simtim că trebuie să acţionăm acum. Amintiţi-vă totuşi că nu trebuie să luaţi decizii de moment, sub influenţa emoţiilor. Multe dintre problemele vieţii sunt cauzate de pusee de emoţie inconştientă şi de faptul că oamenii nu au învăţat că trebuie lăsat timp între emoţie şi momentul în care deschid gura. De multe ori, după ce realizează ce au spus, ajung să îşi ceara scuze.

Ascultă

Cuvintelele, problemele, situaţiile şi personalităţile oamenilor care ne înconjoară îşi pun amprenta asupra emoţiilor noastre. Atunci când acestea declanşează o emoţie negativă puternică, cuvintele încep să iasă singure pe gură. Exploziile emoţionale creează bariere ce nu îi lasă pe oameni să asculte în mod eficient. „Tunăm şi fulgerăm“, fără să conştientizăm importanţa pauzei în care trebuie să respirăm, oferind creierului nivelul necesar de oxigen pentru a procesa mai uşor emoţiile noastre.

Alege-ţi răspunsul

Oamenii trebuie să facă alegeri conştiente dacă vor să fie percepuţi şi respectaţi de către cei din jurul lor. Dacă îşi pierd controlul emoţional nu vor pierde doar respectul celorlalţi, dar, mai important decât atât, vor pierde respectul pentru ei înşişi. Nu este nimic mai periculos decât acest lucru. Când devenim furioşi, putem încerca să rezolvăm problema sau să o ignorăm. Dacă alegem rezolvarea situaţiei, putem evita repetarea acesteia. Depinde de fiecare cum răspunde la situaţiile în care se află. Acesta are în propriile mâini controlul şi capacitatea de a se stăpâni şi de a câştiga respectul şi încrederea celorlalţi.

Cunoaşte-ţi partenerul de discuţie

Atunci când suntem încercaţi de emoţii puternice, ne concentrăm asupra propriilor trăiri. Acest lucru nu ne permite să vedem sau să recunoaştem sentimentele, drepturile, gândurile şi valorile pe care ceilalţi le au. Încercaţi pe viitor să ţineţi cont şi de cei de lângă voi. Acceptaţi ceea ce alţii cred şi simt, fără să o luaţi ca pe o ofensă personală. Dacă ei văd lucrurile dintr-o altă perspectivă, nu înseamnă că este greşit.

Caută înţelegere

Cele mai multe ori reacţionăm pentru că ne simtim ofensaţi, deşi se poate întâmpla să fi înţeles greşit sau să nu fi avut acces la întreaga informaţie. Printr-o reacţie necontrolată, putem deteriora relaţiile cu cei din jurul nostru. Înainte de a reacţiona puneţi întrebări obiective, în încercarea de a căuta clarificarea lucrurilor. În acest fel veţi şti ce s-a întâmplat cu adevărat, fără să existe posibilitatea unei neînţelegeri.

Deschide-ţi mintea

Încercaţi să vedeţi punctul de vedere al celuilalt. Dacă priviţi cu atenţie, puteţi învăţa de fapt ceva despre voi înşivă, care ar putea fi declanşatorul stărilor de emoţie. Oportunităţile de dezvoltare cresc atunci când sunteţi dispuşi să învăţaţi, să creşteţi şi să vă deschideţi mintea. Dacă nu putem lua în considerare punctul de vedere al celuilalt, nu putem creşte, acest lucru limitându-ne susccesul în tot ceea ce facem.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)