Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Sănătate 7 Februarie 2016, ora 07:13    Din editia print

Endometrioza, boala ginecologică din umbra reflectoarelor

Marime Font

În fiecare an, aproape 700 de femei din Moldova primesc un diagnostic dur: sterilitatea. Pentru a rămâne însărcinate, femeile încearcă numeroase tratamente și proceduri. În așteptarea bebelușului, viața li se schimbă cu desăvârșire. Pentru 30% dintre ele, cauza este o boală puțin cunoscută și mediatizată, numită endometrioză. 

Endometrioza este o afecțiune ginecologică și constă în dezvoltarea mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în o cu totul altă parte decât la locul potrivit (de exemplu, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară). În mod normal, această mucoasă, numită endometru, se îngroașă în fiecare lună în așteptarea unei potențiale sarcini și se elimină pe parcursul menstruației în lipsa acesteia. La fel se întâmplă cu insulițele de endometru din locurile improprii: în procesul de eliminare, ele provoacă dureri greu de suportat femeilor ce suferă de endometrioză. În consecință, afecțiunea poate împiedica apariția unei sarcini și, conform statisticilor, reprezintă cea mai frecventă cauză a infertilității printre femei. În cele mai multe dintre cazuri, endometrioza este raportată la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani.

Dureri paralizante

La nivel global, fiecare a zecea femeie suferă din cauza endometriozei. Medicii consideră această boală o „cenușăreasă” a afecțiunilor ginecologice, deoarece nici la ora actuală nu există o explicaţie completă şi logică în ce priveşte cauzele maladiei. Simendrea Voicu, medic român și specialist în obstetrică-ginecologie, leagă această afecțiune de imunitatea femeii, capacitatea acesteia de a răspunde factorilor externi, dar și alimentație. „Boala este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Se pare că, din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne, s-a deschis uşa propagării acestei boli. Femeia concepe mult mai târziu decât o făceau mamele noastre şi pentru că hrana este îmbogăţită cu hormoni, ceea ce aduce un aport nesănătos de hormoni în organismul femeii, asistăm la această evoluţie a bolii”, explică medicul. Specialiștii afirmă că predispoziţia ereditară joacă un rol important. Dacă mama suferă de endometrioză, este foarte posibil ca și fiica acesteia să dezvolte maladia.

Simptomele acestei afecțiuni diferă de la o femeie la alta. În general, endometrioza se manifestă prin dureri de diferită intensitate înainte de menstruație și pe parcursul ei. În cazurile avansate de boală durerile apar şi în alte zone ale corpului, şi se manifestă aproape tot timpul. Femeile afectate pot resimți crampe în timpul tranzitului intestinal sau în timpul actului sexual. Durerea, simptomul fundamental al acestei afecțiuni, afectează inevitabil calitatea vieții femeilor. Aceasta poate fi asociată cu vomă, greţuri și leşinuri. Incapacitatea de a procrea, valabilă pentru stadiile înaintate ale afecțiunii duce la alte dureri, de această dată de ordin moral. Componenta constantă a durerii cauzează iritabilitatea și integrarea deficitară în societate a femeilor afectate.

Copiii, cea mai râvnită răsplată

Ecaterinei i-a fost stabilit diagnosticul de endometrioză doi ani în urmă. „Am dureri foarte mari. Nu am nici o poftă de viață. Îmi doresc foarte mult să devin mămică, de aceea mă gândesc să recurg și la tratamentul naturist sau homeopat”, spune femeia. Olga, o altă pacientă, spune că a observat primele simptome ale endometriozei după ce s-a măritat. „Durerile erau insuportabile, în fiecare lună chemam ambulanța. Nu-mi simțeam corpul, de parcă era înțepenit”, povestește Olga. Femeia recunoaște că a trebuit să dea numeroase analize și proceduri, însă după mai multe încercări, a reușit să rămână însărcinată, iar acum are o fiică. „Sunt foarte recunoscătoare doctorilor, dar și soțului meu care m-a sprijinit în cele mai grele momente”, spune proaspăta mămică. Potrivit femeilor, cele mai multe dintre ele au aflat că suferă de endometrioză atunci când au încercat să conceapă un copil.


Tratamentul endometriozei poate fi de două tipuri: medical și chirurgical, dar nici unul nu scapă femeia definitiv de această afecțiune. Pentru a combate durerea, specialiștii recomandă medicamente antiinflamatoare și analgezice. Se aplică și tratamente hormonale. În cazurile mai acute, doctorii pledează pentru tratamentul chirurgical unde boala este eradicată prin eliminarea leziunilor cauzate de către afecțiune. În urma intervenției, șansele femeilor de a rămâne însărcinate cresc simțitor. Este foarte important ca diagnosticul de endometrioză, precum și tratamentul să fie stabilite de către medicul specialist pentru fiecare pacientă în mod individual.

Sport egal sănătate

Potrivit medicilor, femeile trebuie să respecte cu strictețe practicile sănătoase de viață. „Cel puțin o dată pe an, toate fetele și femeile trebuie să consulte medicul ginecolog. La fel de importantă este respectarea culturii intime, ceea ce presupune un comportament responsabil și protecție împotriva sarcinilor și bolilor cu transmitere sexuală.”, afirmă ginecologul-obstetrician de la Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”. Alimentația echilibrată, practicarea unui sport și respectarea orelor de odihnă pot ajuta la diminuarea simptomelor în cazurile femeilor ce suferă de endometrioză, consideră experții din cadrul EndoFrance, organizație franceză care luptă de mai bine de 14 ani pentru a face cunoscută boala în special în rândul autorităților publice. Iulia, o altă pacientă, confirmă spusele specialiștilor. „Eu am renunțat la prăjeli și la dulciuri, consum cât mai multe fructe și legume. Nu consum cafea și alcool. Este greu să te ții de acest regim, nici eu nu-l respect întocmai, dar de cât încerc, nu mă doare atât de tare”, susține femeia.

Ignorarea sportului poate duce la dezvoltarea endometriozei și a cancerului la sân. Despre asta vorbesc rezultatele unui studiu realizat de o echipă de cercetători suedezi. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 29.000 de femei din Suedia, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Nici una dintre ele nu era bolnavă la începutul studiului, iar starea lor a fost urmărită timp de 25 de ani. Femeile au fost împărțite în trei grupuri: cele care nu făceau sport și lucrau la birou; cele care aveau slujbă sedentară, dar făceau mișcare și cele care erau active atât la job, cât și în afara orelor de serviciu. Până la sfârșitul studiului, primul grup avea o incidență de endometrioză și cancer la sân de 2,4 de ori mai mare decât cel de-al treilea grup. Legătura dintre modul de viață sedentar și îmbolnăvire se pierdea, însă, odată cu menopauza.

Pe site-ul www.endometriosis.org, cei mai reputați specialiști din domeniu au afirmat că maladia ce afectează peste 176 de milioane de femei în întreaga lume merită cercetată, iar femeile trebuie să primească mai multă susținere. „Cred că e timpul să învățăm specialiștii în sănătate, femeile din întreaga lume că această condiție numită endometrioză e cea care cauzează durerea severă în regiunea bazinului. Ea trebuie monitorizată începând cu adolescența pentru a putea fi evitate consecințele”, avertizează profesorul Ian Fraser de la Universitatea New South Wales din Sydney, Australia.  

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)