Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Sănătate 7 Februarie 2016, ora 07:13    Din editia print

Endometrioza, boala ginecologică din umbra reflectoarelor

Marime Font

În fiecare an, aproape 700 de femei din Moldova primesc un diagnostic dur: sterilitatea. Pentru a rămâne însărcinate, femeile încearcă numeroase tratamente și proceduri. În așteptarea bebelușului, viața li se schimbă cu desăvârșire. Pentru 30% dintre ele, cauza este o boală puțin cunoscută și mediatizată, numită endometrioză. 

Endometrioza este o afecțiune ginecologică și constă în dezvoltarea mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în o cu totul altă parte decât la locul potrivit (de exemplu, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară). În mod normal, această mucoasă, numită endometru, se îngroașă în fiecare lună în așteptarea unei potențiale sarcini și se elimină pe parcursul menstruației în lipsa acesteia. La fel se întâmplă cu insulițele de endometru din locurile improprii: în procesul de eliminare, ele provoacă dureri greu de suportat femeilor ce suferă de endometrioză. În consecință, afecțiunea poate împiedica apariția unei sarcini și, conform statisticilor, reprezintă cea mai frecventă cauză a infertilității printre femei. În cele mai multe dintre cazuri, endometrioza este raportată la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani.

Dureri paralizante

La nivel global, fiecare a zecea femeie suferă din cauza endometriozei. Medicii consideră această boală o „cenușăreasă” a afecțiunilor ginecologice, deoarece nici la ora actuală nu există o explicaţie completă şi logică în ce priveşte cauzele maladiei. Simendrea Voicu, medic român și specialist în obstetrică-ginecologie, leagă această afecțiune de imunitatea femeii, capacitatea acesteia de a răspunde factorilor externi, dar și alimentație. „Boala este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Se pare că, din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne, s-a deschis uşa propagării acestei boli. Femeia concepe mult mai târziu decât o făceau mamele noastre şi pentru că hrana este îmbogăţită cu hormoni, ceea ce aduce un aport nesănătos de hormoni în organismul femeii, asistăm la această evoluţie a bolii”, explică medicul. Specialiștii afirmă că predispoziţia ereditară joacă un rol important. Dacă mama suferă de endometrioză, este foarte posibil ca și fiica acesteia să dezvolte maladia.

Simptomele acestei afecțiuni diferă de la o femeie la alta. În general, endometrioza se manifestă prin dureri de diferită intensitate înainte de menstruație și pe parcursul ei. În cazurile avansate de boală durerile apar şi în alte zone ale corpului, şi se manifestă aproape tot timpul. Femeile afectate pot resimți crampe în timpul tranzitului intestinal sau în timpul actului sexual. Durerea, simptomul fundamental al acestei afecțiuni, afectează inevitabil calitatea vieții femeilor. Aceasta poate fi asociată cu vomă, greţuri și leşinuri. Incapacitatea de a procrea, valabilă pentru stadiile înaintate ale afecțiunii duce la alte dureri, de această dată de ordin moral. Componenta constantă a durerii cauzează iritabilitatea și integrarea deficitară în societate a femeilor afectate.

Copiii, cea mai râvnită răsplată

Ecaterinei i-a fost stabilit diagnosticul de endometrioză doi ani în urmă. „Am dureri foarte mari. Nu am nici o poftă de viață. Îmi doresc foarte mult să devin mămică, de aceea mă gândesc să recurg și la tratamentul naturist sau homeopat”, spune femeia. Olga, o altă pacientă, spune că a observat primele simptome ale endometriozei după ce s-a măritat. „Durerile erau insuportabile, în fiecare lună chemam ambulanța. Nu-mi simțeam corpul, de parcă era înțepenit”, povestește Olga. Femeia recunoaște că a trebuit să dea numeroase analize și proceduri, însă după mai multe încercări, a reușit să rămână însărcinată, iar acum are o fiică. „Sunt foarte recunoscătoare doctorilor, dar și soțului meu care m-a sprijinit în cele mai grele momente”, spune proaspăta mămică. Potrivit femeilor, cele mai multe dintre ele au aflat că suferă de endometrioză atunci când au încercat să conceapă un copil.Tratamentul endometriozei poate fi de două tipuri: medical și chirurgical, dar nici unul nu scapă femeia definitiv de această afecțiune. Pentru a combate durerea, specialiștii recomandă medicamente antiinflamatoare și analgezice. Se aplică și tratamente hormonale. În cazurile mai acute, doctorii pledează pentru tratamentul chirurgical unde boala este eradicată prin eliminarea leziunilor cauzate de către afecțiune. În urma intervenției, șansele femeilor de a rămâne însărcinate cresc simțitor. Este foarte important ca diagnosticul de endometrioză, precum și tratamentul să fie stabilite de către medicul specialist pentru fiecare pacientă în mod individual.

Sport egal sănătate

Potrivit medicilor, femeile trebuie să respecte cu strictețe practicile sănătoase de viață. „Cel puțin o dată pe an, toate fetele și femeile trebuie să consulte medicul ginecolog. La fel de importantă este respectarea culturii intime, ceea ce presupune un comportament responsabil și protecție împotriva sarcinilor și bolilor cu transmitere sexuală.”, afirmă ginecologul-obstetrician de la Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”. Alimentația echilibrată, practicarea unui sport și respectarea orelor de odihnă pot ajuta la diminuarea simptomelor în cazurile femeilor ce suferă de endometrioză, consideră experții din cadrul EndoFrance, organizație franceză care luptă de mai bine de 14 ani pentru a face cunoscută boala în special în rândul autorităților publice. Iulia, o altă pacientă, confirmă spusele specialiștilor. „Eu am renunțat la prăjeli și la dulciuri, consum cât mai multe fructe și legume. Nu consum cafea și alcool. Este greu să te ții de acest regim, nici eu nu-l respect întocmai, dar de cât încerc, nu mă doare atât de tare”, susține femeia.

Ignorarea sportului poate duce la dezvoltarea endometriozei și a cancerului la sân. Despre asta vorbesc rezultatele unui studiu realizat de o echipă de cercetători suedezi. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 29.000 de femei din Suedia, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Nici una dintre ele nu era bolnavă la începutul studiului, iar starea lor a fost urmărită timp de 25 de ani. Femeile au fost împărțite în trei grupuri: cele care nu făceau sport și lucrau la birou; cele care aveau slujbă sedentară, dar făceau mișcare și cele care erau active atât la job, cât și în afara orelor de serviciu. Până la sfârșitul studiului, primul grup avea o incidență de endometrioză și cancer la sân de 2,4 de ori mai mare decât cel de-al treilea grup. Legătura dintre modul de viață sedentar și îmbolnăvire se pierdea, însă, odată cu menopauza.

Pe site-ul www.endometriosis.org, cei mai reputați specialiști din domeniu au afirmat că maladia ce afectează peste 176 de milioane de femei în întreaga lume merită cercetată, iar femeile trebuie să primească mai multă susținere. „Cred că e timpul să învățăm specialiștii în sănătate, femeile din întreaga lume că această condiție numită endometrioză e cea care cauzează durerea severă în regiunea bazinului. Ea trebuie monitorizată începând cu adolescența pentru a putea fi evitate consecințele”, avertizează profesorul Ian Fraser de la Universitatea New South Wales din Sydney, Australia.  

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul