Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 20 Noiembrie 2018
Abonamente

Sănătate 7 Februarie 2016, ora 07:13    Din editia print

Endometrioza, boala ginecologică din umbra reflectoarelor

Marime Font

În fiecare an, aproape 700 de femei din Moldova primesc un diagnostic dur: sterilitatea. Pentru a rămâne însărcinate, femeile încearcă numeroase tratamente și proceduri. În așteptarea bebelușului, viața li se schimbă cu desăvârșire. Pentru 30% dintre ele, cauza este o boală puțin cunoscută și mediatizată, numită endometrioză. 

Endometrioza este o afecțiune ginecologică și constă în dezvoltarea mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în o cu totul altă parte decât la locul potrivit (de exemplu, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară). În mod normal, această mucoasă, numită endometru, se îngroașă în fiecare lună în așteptarea unei potențiale sarcini și se elimină pe parcursul menstruației în lipsa acesteia. La fel se întâmplă cu insulițele de endometru din locurile improprii: în procesul de eliminare, ele provoacă dureri greu de suportat femeilor ce suferă de endometrioză. În consecință, afecțiunea poate împiedica apariția unei sarcini și, conform statisticilor, reprezintă cea mai frecventă cauză a infertilității printre femei. În cele mai multe dintre cazuri, endometrioza este raportată la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani.

Dureri paralizante

La nivel global, fiecare a zecea femeie suferă din cauza endometriozei. Medicii consideră această boală o „cenușăreasă” a afecțiunilor ginecologice, deoarece nici la ora actuală nu există o explicaţie completă şi logică în ce priveşte cauzele maladiei. Simendrea Voicu, medic român și specialist în obstetrică-ginecologie, leagă această afecțiune de imunitatea femeii, capacitatea acesteia de a răspunde factorilor externi, dar și alimentație. „Boala este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Se pare că, din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne, s-a deschis uşa propagării acestei boli. Femeia concepe mult mai târziu decât o făceau mamele noastre şi pentru că hrana este îmbogăţită cu hormoni, ceea ce aduce un aport nesănătos de hormoni în organismul femeii, asistăm la această evoluţie a bolii”, explică medicul. Specialiștii afirmă că predispoziţia ereditară joacă un rol important. Dacă mama suferă de endometrioză, este foarte posibil ca și fiica acesteia să dezvolte maladia.

Simptomele acestei afecțiuni diferă de la o femeie la alta. În general, endometrioza se manifestă prin dureri de diferită intensitate înainte de menstruație și pe parcursul ei. În cazurile avansate de boală durerile apar şi în alte zone ale corpului, şi se manifestă aproape tot timpul. Femeile afectate pot resimți crampe în timpul tranzitului intestinal sau în timpul actului sexual. Durerea, simptomul fundamental al acestei afecțiuni, afectează inevitabil calitatea vieții femeilor. Aceasta poate fi asociată cu vomă, greţuri și leşinuri. Incapacitatea de a procrea, valabilă pentru stadiile înaintate ale afecțiunii duce la alte dureri, de această dată de ordin moral. Componenta constantă a durerii cauzează iritabilitatea și integrarea deficitară în societate a femeilor afectate.

Copiii, cea mai râvnită răsplată

Ecaterinei i-a fost stabilit diagnosticul de endometrioză doi ani în urmă. „Am dureri foarte mari. Nu am nici o poftă de viață. Îmi doresc foarte mult să devin mămică, de aceea mă gândesc să recurg și la tratamentul naturist sau homeopat”, spune femeia. Olga, o altă pacientă, spune că a observat primele simptome ale endometriozei după ce s-a măritat. „Durerile erau insuportabile, în fiecare lună chemam ambulanța. Nu-mi simțeam corpul, de parcă era înțepenit”, povestește Olga. Femeia recunoaște că a trebuit să dea numeroase analize și proceduri, însă după mai multe încercări, a reușit să rămână însărcinată, iar acum are o fiică. „Sunt foarte recunoscătoare doctorilor, dar și soțului meu care m-a sprijinit în cele mai grele momente”, spune proaspăta mămică. Potrivit femeilor, cele mai multe dintre ele au aflat că suferă de endometrioză atunci când au încercat să conceapă un copil.


Tratamentul endometriozei poate fi de două tipuri: medical și chirurgical, dar nici unul nu scapă femeia definitiv de această afecțiune. Pentru a combate durerea, specialiștii recomandă medicamente antiinflamatoare și analgezice. Se aplică și tratamente hormonale. În cazurile mai acute, doctorii pledează pentru tratamentul chirurgical unde boala este eradicată prin eliminarea leziunilor cauzate de către afecțiune. În urma intervenției, șansele femeilor de a rămâne însărcinate cresc simțitor. Este foarte important ca diagnosticul de endometrioză, precum și tratamentul să fie stabilite de către medicul specialist pentru fiecare pacientă în mod individual.

Sport egal sănătate

Potrivit medicilor, femeile trebuie să respecte cu strictețe practicile sănătoase de viață. „Cel puțin o dată pe an, toate fetele și femeile trebuie să consulte medicul ginecolog. La fel de importantă este respectarea culturii intime, ceea ce presupune un comportament responsabil și protecție împotriva sarcinilor și bolilor cu transmitere sexuală.”, afirmă ginecologul-obstetrician de la Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”. Alimentația echilibrată, practicarea unui sport și respectarea orelor de odihnă pot ajuta la diminuarea simptomelor în cazurile femeilor ce suferă de endometrioză, consideră experții din cadrul EndoFrance, organizație franceză care luptă de mai bine de 14 ani pentru a face cunoscută boala în special în rândul autorităților publice. Iulia, o altă pacientă, confirmă spusele specialiștilor. „Eu am renunțat la prăjeli și la dulciuri, consum cât mai multe fructe și legume. Nu consum cafea și alcool. Este greu să te ții de acest regim, nici eu nu-l respect întocmai, dar de cât încerc, nu mă doare atât de tare”, susține femeia.

Ignorarea sportului poate duce la dezvoltarea endometriozei și a cancerului la sân. Despre asta vorbesc rezultatele unui studiu realizat de o echipă de cercetători suedezi. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 29.000 de femei din Suedia, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Nici una dintre ele nu era bolnavă la începutul studiului, iar starea lor a fost urmărită timp de 25 de ani. Femeile au fost împărțite în trei grupuri: cele care nu făceau sport și lucrau la birou; cele care aveau slujbă sedentară, dar făceau mișcare și cele care erau active atât la job, cât și în afara orelor de serviciu. Până la sfârșitul studiului, primul grup avea o incidență de endometrioză și cancer la sân de 2,4 de ori mai mare decât cel de-al treilea grup. Legătura dintre modul de viață sedentar și îmbolnăvire se pierdea, însă, odată cu menopauza.

Pe site-ul www.endometriosis.org, cei mai reputați specialiști din domeniu au afirmat că maladia ce afectează peste 176 de milioane de femei în întreaga lume merită cercetată, iar femeile trebuie să primească mai multă susținere. „Cred că e timpul să învățăm specialiștii în sănătate, femeile din întreaga lume că această condiție numită endometrioză e cea care cauzează durerea severă în regiunea bazinului. Ea trebuie monitorizată începând cu adolescența pentru a putea fi evitate consecințele”, avertizează profesorul Ian Fraser de la Universitatea New South Wales din Sydney, Australia.  

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:08

Atac armat la un spital din Chicago. Cel puţin 3 oameni, dintre care un poliţist şi un angajat al unităţii medicale, şi-au pierdut viaţa după ce au fost împuşcaţi. Atacatorul a murit la rândul său în urma unui schimb de focuri cu forţele de ordine. Spitalul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:52

Acest "suc miraculos" poate prelungi speranța de viață, cu condiția să fie băut zilnic. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea cu câțiva ani a vieții ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roșie, 100 de grame de miere, 500 de grame de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:42

Horoscop dragoste 20 noiembrie 2018. O zi în care dacă nu eşti atent rişti să strici relaţia cu persoana iubită, care va descoperi un secret pe care credeai că l-ai ascuns bine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Natalia Hadârcă

Cazurile copiilor nevaccinați împotriva rujeolei din R. Moldova, care nu au fost admiși să frecventeze școala, vor ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Câteva zeci de familii din Chișinău, Bălți, Sângerei, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Telenești,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 05:43

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)