Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 17 Iunie 2019
Abonamente

Sănătate 7 Februarie 2016, ora 07:13    Din editia print

Endometrioza, boala ginecologică din umbra reflectoarelor

Marime Font

În fiecare an, aproape 700 de femei din Moldova primesc un diagnostic dur: sterilitatea. Pentru a rămâne însărcinate, femeile încearcă numeroase tratamente și proceduri. În așteptarea bebelușului, viața li se schimbă cu desăvârșire. Pentru 30% dintre ele, cauza este o boală puțin cunoscută și mediatizată, numită endometrioză. 

Endometrioza este o afecțiune ginecologică și constă în dezvoltarea mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în o cu totul altă parte decât la locul potrivit (de exemplu, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară). În mod normal, această mucoasă, numită endometru, se îngroașă în fiecare lună în așteptarea unei potențiale sarcini și se elimină pe parcursul menstruației în lipsa acesteia. La fel se întâmplă cu insulițele de endometru din locurile improprii: în procesul de eliminare, ele provoacă dureri greu de suportat femeilor ce suferă de endometrioză. În consecință, afecțiunea poate împiedica apariția unei sarcini și, conform statisticilor, reprezintă cea mai frecventă cauză a infertilității printre femei. În cele mai multe dintre cazuri, endometrioza este raportată la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani.

Dureri paralizante

La nivel global, fiecare a zecea femeie suferă din cauza endometriozei. Medicii consideră această boală o „cenușăreasă” a afecțiunilor ginecologice, deoarece nici la ora actuală nu există o explicaţie completă şi logică în ce priveşte cauzele maladiei. Simendrea Voicu, medic român și specialist în obstetrică-ginecologie, leagă această afecțiune de imunitatea femeii, capacitatea acesteia de a răspunde factorilor externi, dar și alimentație. „Boala este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Se pare că, din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne, s-a deschis uşa propagării acestei boli. Femeia concepe mult mai târziu decât o făceau mamele noastre şi pentru că hrana este îmbogăţită cu hormoni, ceea ce aduce un aport nesănătos de hormoni în organismul femeii, asistăm la această evoluţie a bolii”, explică medicul. Specialiștii afirmă că predispoziţia ereditară joacă un rol important. Dacă mama suferă de endometrioză, este foarte posibil ca și fiica acesteia să dezvolte maladia.

Simptomele acestei afecțiuni diferă de la o femeie la alta. În general, endometrioza se manifestă prin dureri de diferită intensitate înainte de menstruație și pe parcursul ei. În cazurile avansate de boală durerile apar şi în alte zone ale corpului, şi se manifestă aproape tot timpul. Femeile afectate pot resimți crampe în timpul tranzitului intestinal sau în timpul actului sexual. Durerea, simptomul fundamental al acestei afecțiuni, afectează inevitabil calitatea vieții femeilor. Aceasta poate fi asociată cu vomă, greţuri și leşinuri. Incapacitatea de a procrea, valabilă pentru stadiile înaintate ale afecțiunii duce la alte dureri, de această dată de ordin moral. Componenta constantă a durerii cauzează iritabilitatea și integrarea deficitară în societate a femeilor afectate.

Copiii, cea mai râvnită răsplată

Ecaterinei i-a fost stabilit diagnosticul de endometrioză doi ani în urmă. „Am dureri foarte mari. Nu am nici o poftă de viață. Îmi doresc foarte mult să devin mămică, de aceea mă gândesc să recurg și la tratamentul naturist sau homeopat”, spune femeia. Olga, o altă pacientă, spune că a observat primele simptome ale endometriozei după ce s-a măritat. „Durerile erau insuportabile, în fiecare lună chemam ambulanța. Nu-mi simțeam corpul, de parcă era înțepenit”, povestește Olga. Femeia recunoaște că a trebuit să dea numeroase analize și proceduri, însă după mai multe încercări, a reușit să rămână însărcinată, iar acum are o fiică. „Sunt foarte recunoscătoare doctorilor, dar și soțului meu care m-a sprijinit în cele mai grele momente”, spune proaspăta mămică. Potrivit femeilor, cele mai multe dintre ele au aflat că suferă de endometrioză atunci când au încercat să conceapă un copil.


Tratamentul endometriozei poate fi de două tipuri: medical și chirurgical, dar nici unul nu scapă femeia definitiv de această afecțiune. Pentru a combate durerea, specialiștii recomandă medicamente antiinflamatoare și analgezice. Se aplică și tratamente hormonale. În cazurile mai acute, doctorii pledează pentru tratamentul chirurgical unde boala este eradicată prin eliminarea leziunilor cauzate de către afecțiune. În urma intervenției, șansele femeilor de a rămâne însărcinate cresc simțitor. Este foarte important ca diagnosticul de endometrioză, precum și tratamentul să fie stabilite de către medicul specialist pentru fiecare pacientă în mod individual.

Sport egal sănătate

Potrivit medicilor, femeile trebuie să respecte cu strictețe practicile sănătoase de viață. „Cel puțin o dată pe an, toate fetele și femeile trebuie să consulte medicul ginecolog. La fel de importantă este respectarea culturii intime, ceea ce presupune un comportament responsabil și protecție împotriva sarcinilor și bolilor cu transmitere sexuală.”, afirmă ginecologul-obstetrician de la Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”. Alimentația echilibrată, practicarea unui sport și respectarea orelor de odihnă pot ajuta la diminuarea simptomelor în cazurile femeilor ce suferă de endometrioză, consideră experții din cadrul EndoFrance, organizație franceză care luptă de mai bine de 14 ani pentru a face cunoscută boala în special în rândul autorităților publice. Iulia, o altă pacientă, confirmă spusele specialiștilor. „Eu am renunțat la prăjeli și la dulciuri, consum cât mai multe fructe și legume. Nu consum cafea și alcool. Este greu să te ții de acest regim, nici eu nu-l respect întocmai, dar de cât încerc, nu mă doare atât de tare”, susține femeia.

Ignorarea sportului poate duce la dezvoltarea endometriozei și a cancerului la sân. Despre asta vorbesc rezultatele unui studiu realizat de o echipă de cercetători suedezi. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 29.000 de femei din Suedia, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Nici una dintre ele nu era bolnavă la începutul studiului, iar starea lor a fost urmărită timp de 25 de ani. Femeile au fost împărțite în trei grupuri: cele care nu făceau sport și lucrau la birou; cele care aveau slujbă sedentară, dar făceau mișcare și cele care erau active atât la job, cât și în afara orelor de serviciu. Până la sfârșitul studiului, primul grup avea o incidență de endometrioză și cancer la sân de 2,4 de ori mai mare decât cel de-al treilea grup. Legătura dintre modul de viață sedentar și îmbolnăvire se pierdea, însă, odată cu menopauza.

Pe site-ul www.endometriosis.org, cei mai reputați specialiști din domeniu au afirmat că maladia ce afectează peste 176 de milioane de femei în întreaga lume merită cercetată, iar femeile trebuie să primească mai multă susținere. „Cred că e timpul să învățăm specialiștii în sănătate, femeile din întreaga lume că această condiție numită endometrioză e cea care cauzează durerea severă în regiunea bazinului. Ea trebuie monitorizată începând cu adolescența pentru a putea fi evitate consecințele”, avertizează profesorul Ian Fraser de la Universitatea New South Wales din Sydney, Australia.  

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)