Astăzi 20 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 19:59
Abonamente

Economie 21 Octombrie 2013, ora 08:37

„Energia bio” se dezvoltă încet pentru că oamenii preferă metode vechi

Marime Font

Deși în ultimul timp se discută tot mai mult despre sursele regenerabile de energie și metodele ecologice și ieftine de încălzire a casei pe timp de iarnă, industria producătoare de pelete și cazane pe biomasă se dezvoltă anevoios în R. Moldova. 

Și asta pentru că marea majoritate a moldovenilor preferă metodele vechi, dar verificate, de încălzire a caselor cu lemne ori cărbuni, chiar dacă pentru asta trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar decât pentru biomasă. 

Sergiu Ovcinicov din Ocnița, jurist de meserie, a decis în urmă cu doi ani să investească într-o afacere, astfel că, la scurt timp, a procurat o linie de producere a peletelor. „Am rămas impresionat de experiența Europei în acest sens. În Europa, biomasa este destul de populară. Eu am călătorit mult și am văzut cum nemții și austriecii se încălzesc cu pelete”, remarcă Sergiu Ovcinicov.

Peletele – „cărbune” bio de două ori mai ieftin

Cu toate că investiția a fost destul de impunătoare, aceasta putând fi recuperată în următorii zece ani, iar capacitatea de producere a liniei este de 1,5 tone pe oră, în prezent, pentru că nu are o piață de desfacere, fabrica lucrează la o capacitate de 20%. „Lucrăm într-o singură tură. Cinci oameni zilnic se ocupă de linia de producere a peletelor. Noi lucrăm în funcție de comenzi. Dacă avem comenzi lucrăm mai mult, dacă nu – mai puțin. La capacitate maximă am putea produce 11 mii de tone pe an, ceea ce ar fi suficient pentru aprovizionarea cu pelete a tuturor instituțiilor sociale din raion dacă acestea ar trece la încălzirea pe pelete”, subliniază antreprenorul.

Loading...


Acesta explică faptul că, în urma analizelor de laborator, a stabilit valoarea calorică a peletelor, care este comparabilă cu cea a cărbunilor. „Peletele are valoare calorică de17 gkal, iar cărbunele – 22 gkal. În timp ce prețul unei tone de cărbune este de aproape două ori mai mare decât prețul unei tone de pelete. Diferență totuși este pentru că aici vorbim de paie presate. Peletele are nevoie de condiții specifice pentru a fi arșe, de aceea e nevoie de cazan prevăzut pentru arderea lor. Sunt mulți din localitate care au încercat să folosească pelete și în sobă, dar trebuie să fie mai atenți pentru că granulele au efectul cojii de nucă - pot să explodeze”, remarcă producătorul. Deși tehnologia de producere și utilizare a peleților este mai complicată, Sergiu Ovcinicov spune că a ales-o pentru că utilizarea lor oferă o mai mare autonomie, cazanele pe pelete fiind similare în modul de utilizare cu cazanele pe gaz.

Singurul producător local de cazane pe biomasă

În R. Moldova, în prezent există o singură întreprindere de producere a cazanelor pe biomasă. Din 2010 uzina de utilaje agricole Moldagrotehnica din Bălți a început să producă și cazane pe biomasă. Mai mult, de trei ani întreaga întreprindere se încălzește cu energie pe biomasă. „Până atunci ne încălzeam cu un cazan pe energie electrică și altul pe păcură. Dar acum avem o centrală pe baloți de paie, care încălzește hala de producere cu o suprafață de 10 mii metri pătrați. Iar alte două cazane pe pelete încălzesc blocul administrativ. Costurile pentru încălzire sunt în jumătate față de anii trecuți”, declară Vasile Podureac, directorul general Moldagrotehnica.

Cazanele sunt proiectate și produse în țară în proporție de 90%, partea electronică fiind importată din Polonia. „Până în prezent am reușit să instalăm în școli, grădinițe și case particulare în jur de 100 de astfel de cazane. Un cazan de 17 kw costă 25 mii lei și are o perioadă de exploatare de până la 20 de ani”, menționează Sergiu Bujor, șef marketing al întreprinderii.

De cât pelete avem nevoie ca să încălzim casa timp de o lună?

Anual, întreprinderea produce 80 de cazane pe biomasă. „Lumea abia se informează despre cazanele pe biomasă, de avantajele acestora. Chiar dacă este proiectul „Energie și biomasă” care oferă un anumit sprijin financiar, investiția este destul de mare și fiecare cetățean înainte de a face o investiție chibzuiește bine”, a afirmat Sergiu Bujor, întrebat fiind despre piața de desfacere din Moldova.

„La o casă de circa 100 de metri pătrați consumul unui cazan cheltuiește circa o tonă de pelete pe lună, care s-ar echivala în lei la 1600-1800 de lei. Pe când pentru încălzirea unei case de 100 mp la gaz consumul ar fi de 3,5-4 mii de lei. La cărbune consumul la cazan este mai mare în echivalent lei decât cu pelete. Într-un cazan poate fi făcut focul și cu lemne ori brichete, dar deja nu în mod automat, ci direct în camera de ardere”, explică șeful de marketing.

Nicolae Zaharia, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul proiectului „Energie și biomasă” spune:
„Utilizarea eficientă a combustibilului din biomasă este determinată din mai mulți factori. Când vreți să treceți la un nou tip de combustibil trebuie să fiți siguri că știți să economisiți energia pe care deja o produceți, indiferent de resurse, fie gaz, cărbune, ori lemne. Eficiența energetică a locuinței înseamnă izolarea casei, schimbarea ferestrelor, și după aceasta urmează schimbarea sistemului de încălzire nemijlocit. În marea majoritate, oamenii au sisteme de încălzire pe care le utilizau 50-60 de ani în urmă. Respectiv despre eficiența acestora este greu de judecat și greu de spus. Dacă noi vorbim despre o sobă pe care a construit-o bunelul în anii 40-50, randamentul acesteia este de 30, maximum 35%. Prin urmare, circa 70% din energia produsă este pur și simplu aruncată pe coșul de fum. Când este vorba de cazan, atunci randamentul este de 75%, astfel doar 25% din căldură este evacuată prin coșul de fum. Respectiv eficiența utilizării cazanelor este cu mult mai mare”.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 19:59

Voronin: „Nu cred că Dodon are acum tot așa relații bune cu Putin precum le-a avut la început. Văd că întrevederi bilaterale nu mai au loc”

Voronin: „Nu cred că Dodon are acum tot așa relații bune cu Putin precum le-a avut la început. Văd că întrevederi bilaterale nu mai au loc”

„Nu-mi imaginez ca Dodon să mai rămână președinte pentru încă un mandat... Trebuie să facem tot posiblilul ca să nu mai auzim în R.Moldova de președintele cu numele Dodon”, a declarat V. Voronin pentru Publika.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 19:24

Vladislav Gribincea: „Reducerea bugetului instanțelor judecătorești ar însemna implicit constrângeri asupra justiţiei”

Vladislav Gribincea: „Reducerea bugetului instanțelor judecătorești ar însemna implicit constrângeri asupra justiţiei”

Vladislav Gribincea: „Bugetul justiţiei, în Republica Moldova, la momentul actual e de circa 400 de milioane de lei. Acest buget este compus în mare parte din salarii și alte cheltuieli pentru administrarea instanțelor judecătorești. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:48

Dodon confirmă că l-a întrebat pe Morari de ce nu-l investighează pe Năstase: „A fost o glumă”

Dodon confirmă că l-a întrebat pe Morari de ce nu-l investighează pe Năstase: „A fost o glumă”

Președintele Igor Dodon afirmă că a glumit atunci când l-a întrebat pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, de nu a inițiat o investigație pe numele președintelui Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:34

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

Declarațiile liderului organizației teritoriale Florești a PSRM, Sergiu Groza, despre faptul că membrii PDM sunt „hoți” este o dovadă a faptului că reprezentanții acestei formațiuni nu doresc nici în ruptul capului o coaliție cu democrații, care le este însă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:19

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:57

Trigon - În premieră cu program nou

Trigon - În premieră cu program nou

 6 martie, Sala Mare, ora 18:00 Ethno Jazz Group TRIGON  Anatol Ștefăneț /violă/

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:23

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Scriitorul american de ficţiune Dean Koontz a prevazut în anul 1981 apariţia unui virus din China, o armă biologică făcută în laboratoarele militare de lângă Whan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:05

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

Trei mari autostrăzi sunt în prezent planificate conform MasterPlanului către Moldova, iar o a patra - Autostrada Nordului - care nu apare în strategia convenită cu Comisia Europeană, a apărut din nou în discursul politicienilor. Toate cele patru proiecte sunt în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:55

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

 Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social. Rămâne o provocare pentru clasa politică Președintele Klaus Iohannis spune că incluziunea minorității rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:44

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Agenția Națională Transport Auto s-a autosesizat pe marginea reportajului difuzat în presă, cu referire la tânăra care s-a plâns pe rețelele de socializare de atitudinea conducătorului auto de pe ruta municipală nr.120 din Chișinău, care a oprit microbuzul și a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:41

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

Până în 2023 vitezele 5G vor fi de 13 ori mai mari decât conexiunea mobilă medie, 66% din populaţia globală (5,3 miliarde de oameni) va avea acces la internet şi vor exista aproape 30 de miliarde de dispozitive/conexiuni, dintre care 45% mobile, arată raportul privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:28

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) îi cheamă pe toți cei cărora le mai pasă de destinul poporului român, de identitatea și patrimoniul său cultural, să protesteze față de iminenta închidere a Muzeului Satului de la Bran.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:22

Postul de televiziune 10TV face angajări

Postul de televiziune 10TV face angajări

10TV vrea să-și extindă echipa de știri și este în căutarea de jurnaliști activi, bine informați și creativi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:45

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

 Regretatul Kirk Douglas, care a murit la 103 ani, era penultima legendă vie a splendorii de odinioară a Hollywoodului: îi mai supravieţuieşte doar Olivia de Havilland ca reprezentantă a unei epoci de aur care a dispărut de mulţi ani, relatează EFE. Şi deşi Olivia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:40

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

 Ministerul de Externe de la Ankara a anunţat joi eliminarea vizelor pentru cetăţenii mai multor state din Uniunea Europeană - Austria, Belgia, Olanda, Spania şi Polonia - şi pentru britanici, transmite Reuters. Măsura se aplică din 2 martie celor care doresc să viziteze Turcia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:12

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud a anunţat miercuri primul deces din această ţară al unei persoane infectate cu noul coronavirus şi 22 de cazuri noi, numărul total al persoanelor infectate ajungând la 104, informează joi Reuters. Cauza exactă a decesului este în curs de investigare, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:40 de Mihaela Culcinschi

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Circa 20 dintre cei 72 de angajați ai Stației de Irigare Briceni și-au primit doar parțial salariile pentru anul 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:31

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Bugetul Chișinăului a fost prejudiciat cu 4,2 milioane de lei urmare a abuzurilor consilierului socialist Vasilii Chirtoca. Declarația a fost făcută de Valeri Klimenko, consilier din partea Partidului „ȘOR”, la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Acesta a atras atenția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:08

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

Oamenii au fost evacuați din Veranda Mall, din zona Obor, după o alertă cu bombă. Poliția și echipa pirotehnică a SRI se află la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:49

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri importate din Italia au fost descoperite abandonate în două depozite candestine din Vadu Crişului şi Ineu de Criş. Potrivit şefului Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, este vorba despre "deşeuri nepericuloase de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:41

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Deși nu este o afecțiune periculoasă, poate fi una foarte iritantă. În cele mai multe cazuri, mâinile uscate sunt cauzate de condițiile de mediu. Vremea, de exemplu, poate usca mâinile. Spălarea frecventă a mâinilor, expunerea la substanțe chimice și anumite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:36

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Considerat unul dintre cele mai puternice alimente sănătoase cu acțiune detoxifiantă, usturoiul este un adevărat aliat al sănătății tale. Cu usturoi poți face o supă care îți susține imunitatea și reglează tranzitul intestinal.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2020, ora: 12:00 de Iurie Colesnic

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI Din editia print

Părintele naţionalismului din Basarabia e considerat Ion Pelivan.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Peste șase mii de persoane au protestat în această dimineață împotriva guvernării socialiste criticând atitudinea acesteia în contextul ajustării pensiilor, pe care oamenii le califică drept antisociale. Acțiunile de protest, desfășurate în toate orașele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:44

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Un tânăr a ajuns pe mâna poliției, după ce și-a ucis colegul de pahar. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 22:00, în orașul Ocnița. Potrivit poliției locale, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 46 de ani. Acesta a fost ucis...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)