Astăzi 15 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 14 Octombrie 2019
Abonamente

Economie 21 Octombrie 2013, ora 08:37

„Energia bio” se dezvoltă încet pentru că oamenii preferă metode vechi

Marime Font

Deși în ultimul timp se discută tot mai mult despre sursele regenerabile de energie și metodele ecologice și ieftine de încălzire a casei pe timp de iarnă, industria producătoare de pelete și cazane pe biomasă se dezvoltă anevoios în R. Moldova. 

Și asta pentru că marea majoritate a moldovenilor preferă metodele vechi, dar verificate, de încălzire a caselor cu lemne ori cărbuni, chiar dacă pentru asta trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar decât pentru biomasă. 

Sergiu Ovcinicov din Ocnița, jurist de meserie, a decis în urmă cu doi ani să investească într-o afacere, astfel că, la scurt timp, a procurat o linie de producere a peletelor. „Am rămas impresionat de experiența Europei în acest sens. În Europa, biomasa este destul de populară. Eu am călătorit mult și am văzut cum nemții și austriecii se încălzesc cu pelete”, remarcă Sergiu Ovcinicov.

Peletele – „cărbune” bio de două ori mai ieftin

Cu toate că investiția a fost destul de impunătoare, aceasta putând fi recuperată în următorii zece ani, iar capacitatea de producere a liniei este de 1,5 tone pe oră, în prezent, pentru că nu are o piață de desfacere, fabrica lucrează la o capacitate de 20%. „Lucrăm într-o singură tură. Cinci oameni zilnic se ocupă de linia de producere a peletelor. Noi lucrăm în funcție de comenzi. Dacă avem comenzi lucrăm mai mult, dacă nu – mai puțin. La capacitate maximă am putea produce 11 mii de tone pe an, ceea ce ar fi suficient pentru aprovizionarea cu pelete a tuturor instituțiilor sociale din raion dacă acestea ar trece la încălzirea pe pelete”, subliniază antreprenorul.


Acesta explică faptul că, în urma analizelor de laborator, a stabilit valoarea calorică a peletelor, care este comparabilă cu cea a cărbunilor. „Peletele are valoare calorică de17 gkal, iar cărbunele – 22 gkal. În timp ce prețul unei tone de cărbune este de aproape două ori mai mare decât prețul unei tone de pelete. Diferență totuși este pentru că aici vorbim de paie presate. Peletele are nevoie de condiții specifice pentru a fi arșe, de aceea e nevoie de cazan prevăzut pentru arderea lor. Sunt mulți din localitate care au încercat să folosească pelete și în sobă, dar trebuie să fie mai atenți pentru că granulele au efectul cojii de nucă - pot să explodeze”, remarcă producătorul. Deși tehnologia de producere și utilizare a peleților este mai complicată, Sergiu Ovcinicov spune că a ales-o pentru că utilizarea lor oferă o mai mare autonomie, cazanele pe pelete fiind similare în modul de utilizare cu cazanele pe gaz.

Singurul producător local de cazane pe biomasă

În R. Moldova, în prezent există o singură întreprindere de producere a cazanelor pe biomasă. Din 2010 uzina de utilaje agricole Moldagrotehnica din Bălți a început să producă și cazane pe biomasă. Mai mult, de trei ani întreaga întreprindere se încălzește cu energie pe biomasă. „Până atunci ne încălzeam cu un cazan pe energie electrică și altul pe păcură. Dar acum avem o centrală pe baloți de paie, care încălzește hala de producere cu o suprafață de 10 mii metri pătrați. Iar alte două cazane pe pelete încălzesc blocul administrativ. Costurile pentru încălzire sunt în jumătate față de anii trecuți”, declară Vasile Podureac, directorul general Moldagrotehnica.

Cazanele sunt proiectate și produse în țară în proporție de 90%, partea electronică fiind importată din Polonia. „Până în prezent am reușit să instalăm în școli, grădinițe și case particulare în jur de 100 de astfel de cazane. Un cazan de 17 kw costă 25 mii lei și are o perioadă de exploatare de până la 20 de ani”, menționează Sergiu Bujor, șef marketing al întreprinderii.

De cât pelete avem nevoie ca să încălzim casa timp de o lună?

Anual, întreprinderea produce 80 de cazane pe biomasă. „Lumea abia se informează despre cazanele pe biomasă, de avantajele acestora. Chiar dacă este proiectul „Energie și biomasă” care oferă un anumit sprijin financiar, investiția este destul de mare și fiecare cetățean înainte de a face o investiție chibzuiește bine”, a afirmat Sergiu Bujor, întrebat fiind despre piața de desfacere din Moldova.

„La o casă de circa 100 de metri pătrați consumul unui cazan cheltuiește circa o tonă de pelete pe lună, care s-ar echivala în lei la 1600-1800 de lei. Pe când pentru încălzirea unei case de 100 mp la gaz consumul ar fi de 3,5-4 mii de lei. La cărbune consumul la cazan este mai mare în echivalent lei decât cu pelete. Într-un cazan poate fi făcut focul și cu lemne ori brichete, dar deja nu în mod automat, ci direct în camera de ardere”, explică șeful de marketing.

Nicolae Zaharia, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul proiectului „Energie și biomasă” spune:
„Utilizarea eficientă a combustibilului din biomasă este determinată din mai mulți factori. Când vreți să treceți la un nou tip de combustibil trebuie să fiți siguri că știți să economisiți energia pe care deja o produceți, indiferent de resurse, fie gaz, cărbune, ori lemne. Eficiența energetică a locuinței înseamnă izolarea casei, schimbarea ferestrelor, și după aceasta urmează schimbarea sistemului de încălzire nemijlocit. În marea majoritate, oamenii au sisteme de încălzire pe care le utilizau 50-60 de ani în urmă. Respectiv despre eficiența acestora este greu de judecat și greu de spus. Dacă noi vorbim despre o sobă pe care a construit-o bunelul în anii 40-50, randamentul acesteia este de 30, maximum 35%. Prin urmare, circa 70% din energia produsă este pur și simplu aruncată pe coșul de fum. Când este vorba de cazan, atunci randamentul este de 75%, astfel doar 25% din căldură este evacuată prin coșul de fum. Respectiv eficiența utilizării cazanelor este cu mult mai mare”.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:12

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:11

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

Președintele Igor Dodon, liderul neformal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), l-ar fi depășit deja pe fostul coordonator al coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, la capitolul mijloace media pe care le deține. Cel puțin, așa spune președintele „Partidului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:07

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, a lansat un nou atac la adresa colegului său din alianţa de guvernare, Ion Ceban, care este şi candidatul socialiştilor pentru Primăria Capitalei. Liderul PPDA i-a îndemnat pe alegători să nu voteze cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:01

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

Primăria Orhei a dat în exploatare încă o stradă reparată capital, amplasată într-un cartier important, deoarece asigură accesul la singura grădiniță din sectorul de Nord al orașului. Strada nu a mai fost reparată de zeci de ani și face parte din planul de reconstrucție a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:00

Un tânăr din Capitală a oprit un șofer să urce beat la volan: i-a luat cheile și a sunat la poliție

Un tânăr din Capitală a oprit un șofer să urce beat la volan: i-a luat cheile și a sunat la poliție

Un bărbat a oprit un șofer care a urcat la volan beat criță și a vrut să pornească pe străzile din capitală. Șoferul nu putea nici să vorbească, atât era de afectat. Potrivit bărbatului care l-a oprit pe individ, totul s-a întâmplat în curtea unui bloc de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 14:21

14 octombrie: Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei

14 octombrie: Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei

Cuvioasa Parascheva (în greacă „Sfânta Vineri”), cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 13:47

Ion Ceban a depus flori la casa în care a locuit Karl Schmidt

Ion Ceban a depus flori la casa în care a locuit Karl Schmidt

În timp ce, de Hramul Chișinăului, majoritatea oficialilor depun flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, Ion Ceban, candidat pentru funcția de primar general al municipiului, a mers la casa unde a locuit fostul primar al Chişinăului Karl Schmidt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 13:06

Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar putea „dispărea”

Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar putea „dispărea”

​În așteptarea nominalizării oficiale a noului premier PNL, liberalii fac schița noului guvern care ar trebui să aibă maximum 15-16 ministere. Unele dintre cele actuale vor fi comasate, iar în cazul altora se ia în calcul chiar desființarea.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Octombrie 2019, ora: 12:55

REȚETE culinare: Dovleac copt cu susan

REȚETE culinare: Dovleac copt cu susan

În mijloc de toamnă avem un motiv în plus să ne bucurăm la petreceri. În locul aperitivelor obișnuite vă îndemnăm să încercați gustări pe bază de dovleac, care sunt foarte delicioase. Dovleacul este remediu naturist pentru sănătatea şi echilibrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:49

Apelul lui Băsescu: Pe 20 octombrie îi îndemn pe toţi să îl susţină pe Ţîcu și candidații PUN

Apelul lui Băsescu: Pe 20 octombrie îi îndemn pe toţi să îl susţină pe Ţîcu și candidații PUN

Fostul președinte al României Traian Băsescu înseamnă toți cetățenii R. Moldova să, voteze pentru candidații Partidului Unității Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:44

Dumitru Țîra: „Primăria are nevoie de un om ca Saakashvili, oricine din orașul Chișinău ar putea fi un primar mai bun decât Chirtoacă”

Dumitru Țîra: „Primăria are nevoie de un om ca Saakashvili, oricine din orașul Chișinău ar putea fi un primar mai bun decât Chirtoacă”

Dumitru Țîra, candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, a participat astăzi la dezbaterile cu titlul „Chișinău arată așa și așa, el poate fi mai frumos?” organizate de comisarii electorali Primăria Mea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:42

Ion Ceban: Eu respect acordul semnat cu blocul ACUM. Nu i-am acuzat în această campanie și nu o voi face

Ion Ceban: Eu respect acordul semnat cu blocul ACUM. Nu i-am acuzat în această campanie și nu o voi face

Candidatul PSRM pentru șefia capitalei a venit cu o reacție la acuzațiile aduse de către contracandidatul său din blocul ”ACUM”. Ion Ceban a subliniat faptul că în contextul unui acord semnat între PSRM și blocul ”ACUM” este incorect să se lanseze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 09:57

Socialistul Dodon și-a CUMPĂRAT telefon de ultimă generație. Prețul „BIJUTERIEI” este de aproape 40 000 de lei

Socialistul Dodon și-a CUMPĂRAT telefon de ultimă generație. Prețul „BIJUTERIEI” este de aproape 40 000 de lei

Președintele Igor Dodon ține pasul cu tehnologia, iar acest lucru, probabil, îl face să scoată bani grei din buzunar. Oficialul și-ar fi achiziționat, recent, un Apple iPhone 11 PRO MAX, prețul căruia este de 38 000 de lei. Asta în situația când salariul șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 09:41

Opoziţia a câştigat alegerile pentru primăria din Budapesta, înfrângere majoră pentru premierul Viktor Orban

Primarul în exerciţiu al capitalei ungare, Istvan Tarlos, şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile municipale la Budapesta în faţa candidatului opoziţiei de stânga, Gergely Karacsony.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:18

Matei Vişniec: Peter Handke, autor controversat datorită atitudinilor sale pro-sîrbe în anii războiului din Bosnia

Matei Vişniec: Peter Handke, autor controversat datorită atitudinilor sale pro-sîrbe în anii războiului din Bosnia

 Dintre cele două premii Nobel pentru literatură acordate de Academia sudeză, unul riscă să suscite polemici, pentru că scriitorului austriac Peter Handke i s-a reproşat sprijinul moral acordat sîrbilor în contextul războiului din fosta Yugoslavie. Iar în Franţa,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:07

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

 O pereche de pantofi sport, numiţi "tenişii lui Iisus", creaţi de un studio de design din New York şi care conţin în interiorul tălpilor apă sfinţită din râul Iordan, au fost vânduţi la câteva minute după ce au fost puşi în vânzare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 21:33

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

  Cu ocazia sărbătorii naţionale a Regatului Spaniei, consemnată pe data de 12 octombrie, ambasadorul Republicii Moldova la Madrid, Violeta Agrici, a oferit un interviu pentru Radio Moldova, ce a putut fi audiat în cadrul emisiunii „Obiectiv europa. Experienţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 16:21

Usatîi: Tandemul Diacov-Cașu va distruge corupția, schemele și „otkaturile” din primăria Chișinău

Usatîi: Tandemul Diacov-Cașu va distruge corupția, schemele și „otkaturile” din primăria Chișinău

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, echipa Partidului Nostru la alegerile locale din Chișinău, s-a declarat convins că oamenii pe care îi propune formațiunea sa sunt în stare să schimbe radical lucrurile în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:48

GALERIE FOTO / Accident cu victime la Strășeni

GALERIE FOTO / Accident cu victime la Strășeni

 Cel puțin trei persoane au avut de suferit în urma unui grav accident rutier, produs în această dimineață, în jurul orei 8.20, în raionul Strășeni, după ce microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat. Potrivit informațiilor preliminare, șoferul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)