Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2019
Abonamente

Actualitate 28 Iunie 2016, ora 10:02    Din editia print

Energia curată de la Căușeni

Marime Font

Am pornit spre satul Cârnățenii Noi din raionul Căușeni știind doar două lucruri despre această localitate: că este condusă de o femeie puternică și bine motivată, aflată la cel de-al patrulea mandat de primar, și că satul are o istorie de colaborare fructuoasă cu proiectele și donatorii europeni. 

Doamna primar Parascovia Antoniuc mă conduce spre grădiniță, despre care vorbește cu mândrie și drag. Urma să aflu că Grădinița „Viorica” a ajuns să fie una „verde”, pentru că se încălzește cu energie de la soare și din plante. „Cazanele cu biomasă sunt poloneze, foarte calitative. Au fost instalate două pentru a putea încălzi toate încăperile grădiniței, chiar dacă astăzi funcționează doar o aripă a ei”, începe povestea doamna primar.

În 2010, grădinița fusese reparată. Iarna grupele se încălzeau cu sobe și cu cămine electrice. Seara căminele se deconectau, pentru a evita incendiile, dar și pentru a reduce cheltuielile. Într-o singură lună de iarnă grădinița consuma energie electrică de cel puțin 20 de mii de lei, își amintește primarul Parascovia Antoniuc. Asta fără a lua în calcul lemnele și cărbunii cu care se făcea focul în sobe. „Și totuna, lângă sobă, la un metru-doi, când stăteai era călduț și bine. Dar în celălalt capăt al grupei, la măsuțe era destul de răcoros. Despre bucătărie, coridoare, blocurile sanitare nici nu mai vorbim, că nu ne permiteam să le încălzim cu cămine. Acolo curgea apa pe pereți. Apăruse mucegaiul și era mare păcat, căci tocmai terminasem reparația. Și era periculos pentru sănătate”, își amintește doamna primar.


Au început căutările finanțatorilor. La sfârșitul anului 2012, la Căușeni se organizase un seminar cu participarea Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” (PEBM) dedicat Programului de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă pentru instituțiile publice. Reprezentanții Primăriei Cârnățenii Noi au mers la acel seminar și au înțeles că nu trebuie să rateze această ocazie. Spre norocul lor, grădinița „Viorica” a fost selectată și la timp foarte scurt au început lucrările de instalare a unui sistem de încălzire modern și ecologic.

Specialiștii Proiectului au decis că vor instala cazanele în una din încăperile mai vechi ale grădiniței. A fost nevoie să o reconstruiască, să instaleze ușă și ferestre noi, să tencuiască pereții vechi. Toate aceste cheltuieli au fost suportate de PEBM. „Autoritățile locale au contribuit cu 20 la sută din valoarea totală a proiectului. Noi am finanțat instalarea rețelelor de încălzire în incinta grădiniței, la care să poată fi conectate cazanele noi. Proiectul a găsit specialiștii, a făcut achizițiile și a plătit absolut toate lucrările legate de construcția sălii de cazane. Acum operatorul lucrează în condiții foarte bune. Are grijă să toarne la timp peleții și să regleze temperatura ținând seama de vremea de afară”, mai spune doamna primar. Iar cel mai important e că încălzirea nu mai este întreruptă pe timp de noapte. Se reduce temperatura apei din sistemul de încălzire atât cât să nu permită pereților clădirii să se răcească prea mult până a doua zi dimineața, când copiii revin la grădiniță. Sistemul automatizat de control asigură acest lucru.

Chiar la ieșirea din sala de cazane au fost instalate colectoarele de cenușă. Dar nu au ajuns să fie umplute toate șapte încă nicio dată. Grădinița „Viorica” folosește peleți pe bază de rumeguș din lemn. Sunt mai eficienți, spune Antoniuc, dau mai multă căldură și după ardere, rămâne mult mai puțină cenușă. Iar producătorii agricoli din regiune abia așteaptă să fie anunțați că pot să vină să o ia și s-o folosească la fertilizarea câmpurilor.

Investitorul european nu ajută, dacă nu ești un bun gospodar

Unul dintre cazanele instalate inițial lucra pe bază de peleți, iar celălalt pe brichete. La doar o lună după ce au fost puse în funcțiune, administrația grădiniței a decis că ar prefera să folosească doar peleți. A fost suficient să le spună despre aceasta reprezentanților Proiectului, că au venit fără întârziere și au schimbat programul de lucru al celui de-al doilea cazan. Bineînțeles, absolut gratis. „Am avut o colaborare foarte și foarte plăcută cu ei. Nu ne-a fost ușor la perfectarea documentelor, dar niciodată nu au refuzat să ne ajute. Veneau și petreceau aici zile întregi cu noi când trebuia. Doamna Tatiana Crăciun, specialist în mobilizare comunitară din cadrul Proiectului, dar nu numai, a lucrat cu noi cot la cot până am pregătit tot pachetul de documente și am luat în primire lucrul specialiștilor”, spune doamna primar.

Parascovia Antoniuc crede că satul Cârnățenii Noi chiar este unul norocos. Datorită finanțării externe, în sat au fost reparate școala, grădinița și o porțiune de drum. Pe lângă toate, grădinița a mai fost dotată cu colectoare solare, care asigură instituția cu apă caldă anul împrejur. Principala lecție pe care a învățat-o pe parcursul colaborării cu proiectele europene este una pe cât se poate de firească: „Un investitor european nu va accepta niciodată să te ajute, dacă nu se va convinge că ești un bun gospodar. El vrea ca banii pe care îi investește să fie folosiți corect, pentru comunitate. Și e foarte important să punem umărul și noi, să continuăm să găsim soluții pe loc, cu puterile noastre”.

Pompierii preferă căldura din resurse regenerabile

Dacă pentru Primăria Cârnățenii Noi folosirea „energiei verzi” este deja o tradiție de câțiva ani, pentru Direcţia situații excepționale Căuşeni valorificarea tehnologiilor pe bază de biomasă şi energie solară este abia un debut. Igor Calancea, șef-adjunct direcția SE Căușeni, maior serviciu salvare, își amintește că a început să se intereseze de instalarea unui sistem de încălzire pe bază de resurse regenerabile în iarna anului trecut. A căutat informația pe Internet și deja în luna martie a participat la o sesiune de prezentare a PEBM, unde a aflat despre condiţiile și criteriile de selectare a beneficiarilor. S-a dovedit că unitatea de pompieri din orașul Căușeni este eligibilă, deoarece clădirea este bine izolată și se află într-o stare foarte bună.

Anul acesta, la 31 mai Direcția SE Căușeni a luat în primire centrala termică pe bază de biomasă în complex cu instalaţia de colectoare solare. Colectoarele asigură necesarul de apă caldă menajeră pentru toată unitatea. Cu câteva ore înainte de discuția noastră cu Igor Calancea, pompierii se întorseseră dintr-o misiune de salvare, de pe urma inundațiilor, obosiți și dornici să facă un duș, căci ziua de lucru continua. Rezervorul de apă caldă cu capacitatea de 300 de litri a fost mai mult decât suficient pentru aceasta. Cazanul pe biocombustibil așteaptă lunile de toamnă târzie până să-și găsească rostul. Dar a fost deja testat și funcționează perfect. Lucrează pe bază de peleți, brichete și lemne, e foarte comod și mai are și un sistem de economisire a energiei. La rețea este conectat un vas de colectare în care se acumulează apa prea fierbinte pentru a fi repusă în circuit. Așa se evită risipa de energie termică. Administrația și toți angajații sunt încântați de îmbunătățirile făcute și deja se gândesc la un nou proiect „curat și cald”: șeful-adjunct al Direcției SE Căușeni recunoaște că și-ar dori să reconstruiască una dintre clădirile mai vechi ale instituției și să o transforme într-o sală de sport pentru toți angajații MAI din Căușeni.

Bineînțeles, aceasta ar urma să fie încălzită cu tot cu biocombustibil. „Folosind energia regenerabilă, economisim cel puțin 30% din resursele noastre financiare”, ne spune maiorul Calancea. „Dar, chiar și dacă ar fi să cheltuim aceiași bani, noi trebuie să înțelegem că dăunăm mai puțin și nu depindem de nimeni. Moldova are un potențial enorm pe care noi nu-l folosim. Țin minte că nu demult, când mă întorceam dintr-o misiune am văzut cum lucrătorii agricoli, după ce au curățat livada, au dat foc la crengi chiar în câmp. Iată doar un caz care demonstrează că, de multe ori, noi singuri „ardem banii noștri”, când am putea să-i folosim mult mai eficient”.  

Un articol de: Ana Trifan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

 Președintele Dodon, a avut astăzi un program de lucru foarte aglomerat. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul Vladimir, mai apoi si-a tras niște poze la federația de șah iar la finele zilei de lucru, s-a filmat în chiloți cum se crucește in fața...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)