Astăzi 23 Aprilie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:19
Abonamente

Actualitate 28 Iunie 2016, ora 10:02    Din editia print

Energia curată de la Căușeni

Marime Font

Am pornit spre satul Cârnățenii Noi din raionul Căușeni știind doar două lucruri despre această localitate: că este condusă de o femeie puternică și bine motivată, aflată la cel de-al patrulea mandat de primar, și că satul are o istorie de colaborare fructuoasă cu proiectele și donatorii europeni. 

Doamna primar Parascovia Antoniuc mă conduce spre grădiniță, despre care vorbește cu mândrie și drag. Urma să aflu că Grădinița „Viorica” a ajuns să fie una „verde”, pentru că se încălzește cu energie de la soare și din plante. „Cazanele cu biomasă sunt poloneze, foarte calitative. Au fost instalate două pentru a putea încălzi toate încăperile grădiniței, chiar dacă astăzi funcționează doar o aripă a ei”, începe povestea doamna primar.

În 2010, grădinița fusese reparată. Iarna grupele se încălzeau cu sobe și cu cămine electrice. Seara căminele se deconectau, pentru a evita incendiile, dar și pentru a reduce cheltuielile. Într-o singură lună de iarnă grădinița consuma energie electrică de cel puțin 20 de mii de lei, își amintește primarul Parascovia Antoniuc. Asta fără a lua în calcul lemnele și cărbunii cu care se făcea focul în sobe. „Și totuna, lângă sobă, la un metru-doi, când stăteai era călduț și bine. Dar în celălalt capăt al grupei, la măsuțe era destul de răcoros. Despre bucătărie, coridoare, blocurile sanitare nici nu mai vorbim, că nu ne permiteam să le încălzim cu cămine. Acolo curgea apa pe pereți. Apăruse mucegaiul și era mare păcat, căci tocmai terminasem reparația. Și era periculos pentru sănătate”, își amintește doamna primar.


Au început căutările finanțatorilor. La sfârșitul anului 2012, la Căușeni se organizase un seminar cu participarea Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” (PEBM) dedicat Programului de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă pentru instituțiile publice. Reprezentanții Primăriei Cârnățenii Noi au mers la acel seminar și au înțeles că nu trebuie să rateze această ocazie. Spre norocul lor, grădinița „Viorica” a fost selectată și la timp foarte scurt au început lucrările de instalare a unui sistem de încălzire modern și ecologic.

Specialiștii Proiectului au decis că vor instala cazanele în una din încăperile mai vechi ale grădiniței. A fost nevoie să o reconstruiască, să instaleze ușă și ferestre noi, să tencuiască pereții vechi. Toate aceste cheltuieli au fost suportate de PEBM. „Autoritățile locale au contribuit cu 20 la sută din valoarea totală a proiectului. Noi am finanțat instalarea rețelelor de încălzire în incinta grădiniței, la care să poată fi conectate cazanele noi. Proiectul a găsit specialiștii, a făcut achizițiile și a plătit absolut toate lucrările legate de construcția sălii de cazane. Acum operatorul lucrează în condiții foarte bune. Are grijă să toarne la timp peleții și să regleze temperatura ținând seama de vremea de afară”, mai spune doamna primar. Iar cel mai important e că încălzirea nu mai este întreruptă pe timp de noapte. Se reduce temperatura apei din sistemul de încălzire atât cât să nu permită pereților clădirii să se răcească prea mult până a doua zi dimineața, când copiii revin la grădiniță. Sistemul automatizat de control asigură acest lucru.

Chiar la ieșirea din sala de cazane au fost instalate colectoarele de cenușă. Dar nu au ajuns să fie umplute toate șapte încă nicio dată. Grădinița „Viorica” folosește peleți pe bază de rumeguș din lemn. Sunt mai eficienți, spune Antoniuc, dau mai multă căldură și după ardere, rămâne mult mai puțină cenușă. Iar producătorii agricoli din regiune abia așteaptă să fie anunțați că pot să vină să o ia și s-o folosească la fertilizarea câmpurilor.

Investitorul european nu ajută, dacă nu ești un bun gospodar

Unul dintre cazanele instalate inițial lucra pe bază de peleți, iar celălalt pe brichete. La doar o lună după ce au fost puse în funcțiune, administrația grădiniței a decis că ar prefera să folosească doar peleți. A fost suficient să le spună despre aceasta reprezentanților Proiectului, că au venit fără întârziere și au schimbat programul de lucru al celui de-al doilea cazan. Bineînțeles, absolut gratis. „Am avut o colaborare foarte și foarte plăcută cu ei. Nu ne-a fost ușor la perfectarea documentelor, dar niciodată nu au refuzat să ne ajute. Veneau și petreceau aici zile întregi cu noi când trebuia. Doamna Tatiana Crăciun, specialist în mobilizare comunitară din cadrul Proiectului, dar nu numai, a lucrat cu noi cot la cot până am pregătit tot pachetul de documente și am luat în primire lucrul specialiștilor”, spune doamna primar.

Parascovia Antoniuc crede că satul Cârnățenii Noi chiar este unul norocos. Datorită finanțării externe, în sat au fost reparate școala, grădinița și o porțiune de drum. Pe lângă toate, grădinița a mai fost dotată cu colectoare solare, care asigură instituția cu apă caldă anul împrejur. Principala lecție pe care a învățat-o pe parcursul colaborării cu proiectele europene este una pe cât se poate de firească: „Un investitor european nu va accepta niciodată să te ajute, dacă nu se va convinge că ești un bun gospodar. El vrea ca banii pe care îi investește să fie folosiți corect, pentru comunitate. Și e foarte important să punem umărul și noi, să continuăm să găsim soluții pe loc, cu puterile noastre”.

Pompierii preferă căldura din resurse regenerabile

Dacă pentru Primăria Cârnățenii Noi folosirea „energiei verzi” este deja o tradiție de câțiva ani, pentru Direcţia situații excepționale Căuşeni valorificarea tehnologiilor pe bază de biomasă şi energie solară este abia un debut. Igor Calancea, șef-adjunct direcția SE Căușeni, maior serviciu salvare, își amintește că a început să se intereseze de instalarea unui sistem de încălzire pe bază de resurse regenerabile în iarna anului trecut. A căutat informația pe Internet și deja în luna martie a participat la o sesiune de prezentare a PEBM, unde a aflat despre condiţiile și criteriile de selectare a beneficiarilor. S-a dovedit că unitatea de pompieri din orașul Căușeni este eligibilă, deoarece clădirea este bine izolată și se află într-o stare foarte bună.

Anul acesta, la 31 mai Direcția SE Căușeni a luat în primire centrala termică pe bază de biomasă în complex cu instalaţia de colectoare solare. Colectoarele asigură necesarul de apă caldă menajeră pentru toată unitatea. Cu câteva ore înainte de discuția noastră cu Igor Calancea, pompierii se întorseseră dintr-o misiune de salvare, de pe urma inundațiilor, obosiți și dornici să facă un duș, căci ziua de lucru continua. Rezervorul de apă caldă cu capacitatea de 300 de litri a fost mai mult decât suficient pentru aceasta. Cazanul pe biocombustibil așteaptă lunile de toamnă târzie până să-și găsească rostul. Dar a fost deja testat și funcționează perfect. Lucrează pe bază de peleți, brichete și lemne, e foarte comod și mai are și un sistem de economisire a energiei. La rețea este conectat un vas de colectare în care se acumulează apa prea fierbinte pentru a fi repusă în circuit. Așa se evită risipa de energie termică. Administrația și toți angajații sunt încântați de îmbunătățirile făcute și deja se gândesc la un nou proiect „curat și cald”: șeful-adjunct al Direcției SE Căușeni recunoaște că și-ar dori să reconstruiască una dintre clădirile mai vechi ale instituției și să o transforme într-o sală de sport pentru toți angajații MAI din Căușeni.

Bineînțeles, aceasta ar urma să fie încălzită cu tot cu biocombustibil. „Folosind energia regenerabilă, economisim cel puțin 30% din resursele noastre financiare”, ne spune maiorul Calancea. „Dar, chiar și dacă ar fi să cheltuim aceiași bani, noi trebuie să înțelegem că dăunăm mai puțin și nu depindem de nimeni. Moldova are un potențial enorm pe care noi nu-l folosim. Țin minte că nu demult, când mă întorceam dintr-o misiune am văzut cum lucrătorii agricoli, după ce au curățat livada, au dat foc la crengi chiar în câmp. Iată doar un caz care demonstrează că, de multe ori, noi singuri „ardem banii noștri”, când am putea să-i folosim mult mai eficient”.  

Un articol de: Ana Trifan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:08

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente la Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00

1597-„Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:43

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost anunțat în căutare de poliţia română.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:04

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Elena Mizulina, vicepreședinta comisiei Consiliului Federației pentru legislația constituțională și construcția statului, a luat apărarea inițiativelor care impun noi restricții și îngrădri ale libertăților propuse de parlamentarii ruși. Ea a condamnat numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:45

Şoferii care folosesc funcţia Autopilot pe Tesla sunt implicaţi în mai puţine accidente

Tesla vine cu statistici despre riscul de accidente la bordul maşinilor sale atunci când sistemul autonom preia controlul maşinilor, în raport cu riscul de accident pentru momentele în care acesta nu este activat. Momentan, sistemul automat câştigă, maşinile conduse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Curcanul, preferat de mulţi români în locul mielului de Paște

Curcanul nu e vedetă doar de Ziua Recunoştinţei, ci mai nou şi de Paşte. Şi pentru că românii i-au prins gustul, în magazine au apărut cârnaţi, tobă, pastramă şi chiar mici din carne de curcan. Preţurile sunt însă piperate, un kilogram de carne de curcan e cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Nu vă grăbiţi să spălaţi geamurile pentru marea curăţenie de Paşte! Un val de praf saharian va acoperi tot continentul, inclusiv România. Ploile care vor cădea vor lăsa în urma lor oraşe întregi "îmbrăcate" într-un praf roşiatic. Cei care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Aprilie 2019, ora: 07:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

Horoscopul zilei de 23 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 23 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 23...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:03

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 03:14

Primele 10 cele mai mari piețe ale Europei au scăzut în luna martie și, mai mult decât atât, doar patru din primele 20 au avut creșteri în luna martie, restul aflându-se pe teritoriul negativ. România este una dintre țările cu creșteri, dar la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 00:43

Ţara în care nu se mai permite anonimatul pe internet, din 2020

Utilizatorii de internet din Austria vor fi obligaţi din 2020 să îşi folosească numele real pe internet. Guvernul republicii a elaborat un nou proiect de lege în acest sens, urmând a fi adoptat în toamna acestui an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Vladimir Putin nu-l va felicita pe Zelenski pentru alegerea în funcția de președinte al Ucrainei, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

60 din 85 de regiuni din Rusia au înregistrat un declin al populației

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Ciocniri între poliție și populația cecenă în estul Georgiei

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

PPE le arata din deget lui Maia Sandu si Năstase să nu mai încerce să sară în braţele lui Dodon

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

Ministerul Finanţelor: Datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

INVESTIGAȚIE The Sunday Times: Platon a folosit firme offshore din Scoția ca să o plătească pe Kozlovska

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

Cifrele nu mint: După patru ani de cădere, volumul de credite a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Pavel Filip, despre extinderea programului Prima Casă: Tinerii își doresc un viitor în Moldova

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

(SOCIALISM) Cea mai slabă economie a lumii va ajunge să se confrunte cu o inflaţie de şapte cifre

(SOCIALISM) Cea mai slabă economie a lumii va ajunge să se confrunte cu o inflaţie de şapte cifre

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Volodimir Zelenski este noul preşedinte al Ucrainei - exit-poll

Volodimir Zelenski este noul preşedinte al Ucrainei - exit-poll

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

HORROR /// Atac în Sri Lanka. 290 de morţi şi peste 500 de răniţi, zeci de arestări

HORROR /// Atac în Sri Lanka. 290 de morţi şi peste 500 de răniţi, zeci de arestări

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Parola folosită de milioane de persoane. Cât de ușor le este hackerilor să o acceseze

Parola folosită de milioane de persoane. Cât de ușor le este hackerilor să o acceseze

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)