Actualitate

Energia geopoliticii

Ce este Centrală de la Cuciurgani şi de ce a ajuns această principalul furnizor de energie electrică? Este o centrală termică de generare a curentului electric prin arderea gazului, tehnologic concepută şi realizată în perioada sovietică, cu un randament redus faţă de tehnologiile similare contemporane, realizată în perioada când gaz natural era mult şi ieftin. În condiţiile aplicării unei noi politici de preţuri de către Federaţia Rusă, o bună majoritate a centralelor similare cu cea de la Cuciurgani din spaţiul fost sovietic, au devenit necompetitive, şi-au redus parţial sau integral activitatea, cum a fost evoluţia CET-1 şi CET-2 din Chişinău. Nu însă şi în cazul centralei noastre.

Secretul “succesului comercial” provine din zona preţului pentru materia prima. Cât costă cu adevărat gazul livrat de către TiraspolTransgaz către Centrală de la Cuciurgani? Prin faptul că TiraspolTransgaz are o datorie de 4 mlrd. USD, din care o parte revine consumatorilor casnici, cu certitudine preţul nu este unul actual de 210 USM/m3, cu atât mai mult niciodată nu a fost 385 USD/m3, cât plătea R. Moldova acum câţiva ani. În ipoteza că Centrală de la Cuciurgani ar achita un preţ între 100-150 USD/m3, ţinând cont de preţul materiei prime, particularităţile procesului tehnologic costul direct de producţie inclusiv şi de volumul de producţie ar varia între 1,9 şi 2,8 cenţi pentru 1 kWt. La care se adaugă cheltuielile administrative, profitul, taxele percepute de regimul separatist şi interesul patronilor ruşi, dar nu în ultimul rând şi preţul pentru gaze, de circa 5 cenţi SUA potrivit ANRE. După această transformare miraculoasă, preţul iese din obscuritate şi ajunge pe malul stâng în zona de 6,7 cenţi.

Acum să ne imaginăm că Centrală de la Cuciurgani ar fi asigurată cu gaz la preţul de piaţă de 210 USD/m3. Din surse deschise, fără pretenţii la studii aprofundate să admitem, pentru randamentul de utilizarea a 1000 m3 de gaz pentru producerea a 3 MWt de curent electric, doar costurile gazului vor fi de 7 cenţi în structura costului pentru 1 kWt. În aceste condiţii, preţul de livrare ar putea fi ipotetic, fără calcule precise din lipsa de multe variabile în jur de 10 cenţi. Dar cu certitudine ar urmă soarta CET-urilor şi ar deveni o sursă nerentabilă de producţie a energiei electrice.

Care sunt alternativele fezabile de livrare a curentului către R. Moldova? Din păcate soluţii imediate sunt foarte puţine. După ce Ucraina a impus interdicţii la exportul de curent electric, din cauza propriului deficit pe piaţă energetică. În asemenea condiţii Centrală de la Cuciurgani, aflată în zona separatistă cu toate schemele sale netransparente este momentan unică sursă importantă, capabilă să asigure R. Moldova cu curent electric, fiind şi un potenţial instrument de şantaj din partea Moscovei.

În aceste condiţii guvernarea vine cu o posibilă soluţie de import din Federaţia Rusă. Cu toate că Federaţia Rusă exportă curent electric în Ucraina, chiar dacă este în conflict militar hibrid cu această ţară, tehnic este posibil că aceste livrări să fie făcute şi pentru R. Moldova. Numai că întrebarea cheie este de ce ar face-o, de ce un turn al Kremlinului ar intră în competiţie cu alt turn, de ce o companie energetică din Federaţia Rusă ar intră în competiţie cu o schemă care are un grad sporit de control şi profit, ţine în şah R. Moldova şi în plus oferă mijloace pentru menţinerea regimului separatist. Aducerea regiunii separatiste în spaţiul R. Moldova, cu siguranţă ar schimbă sistemul nostru energetic şi ar aduce transparenţă în preţuri şi tarife.

Livrările din România au potenţial, dar nu unul imediat. Pentru realizarea acestor livrări sunt necesare investiţii şi ajustări tehnice, care din punctul meu de vedere trebuie începute imediat. Energia regenerabilă şi programul de obţinere a 20% din aceste surse până în 2020 este o poveste frumoasă, dar iarăşi fără soluţii imediate în plus 20% surse regenerabile nu înseamnă 20% de energie electrică, lucru care reduce rolul energiei electrice regenerabile pentru mulţi ani înainte.

sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *