Ultima oră

Engleza sau mandarina? Topul celor mai vorbite limbi de pe glob

10. Franceza – număr de vorbitori: 129 milioane

Denumită şi cea mai romantică limbă din lume, franceza este vorbita în numeroase ţări, precum Belgia, Canada, Camerun şi Haiti. Şi, deşi se află într-o continuă competiţie cu engleza, dupa cum arată cifrele, se pare ca nu mai are nicio şansă să o depasească.

9. Indoneziana – număr de vorbitori: 159 milioane

Limba este vorbita in Malaezia si Indonezia si are o multitudine de dialecte, toate pornind de la aceeasi radacina lingvistica, ceea ce o face cea da-a noua cea mai vorbita limba din lum

8. Portugheza – număr de vorbitori: 191 milioane

Deşi Portugalia este o ţară mică, în secolul al 12-lea şi-a câştigat independenţa de sub ocupaţia spaniolă, iar portugheza a fost raspândită în lume prin intermediul faimoşilor exploratori ca Vasco da Gama sau Printul Henry Navigatorul. In prezent, portugheza este vorbita în Brazilia, Macau, Angola, Venezuela si Mozambic.

7. Bengali – număr de vorbitori: 211 milioane

În Bangladesh, o ţară cu mai mult de 120 de milioane de locuitori, Bengali este vorbită de toata lumea. Şi pentru că Bangladeshul se află lângă India, unde populaţia creşte uimitor de repede, nu este de mirare că Bangali este atât de răspândită.

6. Araba – număr de vorbitori: 246 milioane

Una dintre cele mai vechi limbi care s-a păstrat de-a lungul secolelor, araba este vorbită în Orientul Mijlociu, în ţări precum Arabia Saudita, Kuweit, Siria, Iordania, Liban si Egipt. Şi pentru ca araba este limba in care este scris Coranul, milioane de musulmani din alte ţări vorberc, de asemenea, această limbă. Din cauza ca este vorbită de atât de mulţi oameni, araba a fost declarată, în 1974, a şasea limbă oficială a Naţiunilor Unite.

5. Rusa – număr de vorbitori: 277 milioane

Datorită multitudinii de state care au facut parte din URSS, limba rusa este folosită în ţări precum Belarus, Kazahstan, Ucraina, Moldova. Oricât ar părea de surprinzător, există şi zone din Statele Unite în care se vorbeşte limba rusă.

4. Spaniola – număr de vorbitori: 392 milioane

Pe lângă ţările din America de Sud şi America Centrală, spaniola se mai vorbeşte şi în Cuba, Statele Unite şi, evident, în Spania. În SUA există un interes special pentru spaniola, în condiţiile în care multe dintre cuvintele englezesti provin din spaniola veche.

3. Hindustani – număr de vorbitori: 497 milioane

Este limba principală care se vorbeşte în India şi are o multitudine de dialecte, dintre care cel mai cunoscut este Hindi. Având in vedere ca populatia Indiei este pe punctul de a o depăşi pe cea a Chinei în viitorul apropiat, Hindustani are toate şansele să devină cea mai populată limbă din lume. Din cauza faptului ca India a fost mult timp sub ocupaţie engleza, limba a împrumutat şi o multitudine de cuvinte din limba care se vorbeşte la Londra.

2. Engleza – număr de vorbitori: 508 milioane

Deşi limba engleza nu are cei mai mulţi vorbitori, este limba oficiala în cele mai multe ţări ale lumii. Se vorbeşte aproape oriunde în lume, din Noua Zeelanda, Australia şi Statele Unite, până în Marea Britanie, Zimbabwe, Caraibe, Hong Kong, Africa de Sud sau Canada.

1. Mandarina – număr de vorbitori: peste un miliard

Nici nu avea cum sa fie altfel, dialectul mandarin fiind vorbit in tara cu cei mai multi locuitori, China. Si ca si cand n-ar fi avut suficienti vorbitori, limba mandarina se foloseste si in tari ca Taiwan si Singapore. Dar, desi este cea mai raspandita limba de pe pamant, sa nu credeti ca este usor de invatat. Fiecare cuvant poate fi pronuntat in patru feluri diferite, ceea ce pentru un incepator se dovedeste a fi extrem de dificil.

Sursa: listverse.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *