Muzică

„Enigma romilor”, o perlă scoasă din albia uitării

Romii sunt prin definiţie un popor vesel şi optimist, dovadă fiind cântecele şi dansurile care le dau în vileag caracterul pătimaş. Această formă de artă rămâne, deocamdată, singura modalitate de expresie spirituală pentru un popor oprimat de secole. Aşa s-a făcut că, după mai mult de două decenii de la naşterea primului ansamblu de romi din RM, timpul a fost îngăduitor, dând naştere unui exemplu redutabil pe plan artistic. E vorba de ansamblul „Enigma romilor”, al cărui fondator este cuplul Veaceslav şi Rada Corjov.

 Deşi adesea sunt criticaţi pentru modul de viaţă boem, varietatea şi frumuseţea culturii rome nu au lăsat impasibil pe nimeni. Virtuozitatea ţambalului şi a viorii, dar şi vocea cântăreţilor străpung inima oricui. Din acest considerent, multe orchestre au în componenţa lor şi instrumentişti romi. O dovadă este Orchestra „Lăutarii” a lui Nicolae Botgros, iar lista rămâne deschisă cu lucrări precum „Şatra” lui Emil Loteanu, „Ţiganiada” lui Ioan Budai-Deleanu şi „Mica Ţiganiadă” a formaţiei „Phoenix” – opere ce ilustrează cu o minuţiozitate regală bogăţia culturii romilor.

Pe Veaceslav şi Rada i-am cunoscut la repetiţiile pentru un spectacol programat pentru 18 decembrie la Teatrul de revistă „Ginta Latină”. Am urcat în grabă scările ce duceau spre etajul unde urma să asist la o mini-prezentare. Pereţii biroului lui Veaceslav erau acoperiţi cu numeroase diplome, iar pe masa lui stătea un mic trofeu de recunoaştere. „Cultura noastră este puţin mai diferită decât altele, dar eu iubesc şi respect culturile tuturor naţiunilor. Am debutat cu un ansamblu mult mai mic decât acesta, avea şase membri. Iar prima ieşire la publicul larg a fost şi cea mai memorabilă – sala s-a sculat în picioare şi a aplaudat la bis. Le-a plăcut foarte mult”, ne povesteşte conducătorul artistic al ansamblului.

„Enigma romilor” are 23 de membri

Un proiect asemănător a fost conceput acum 28 de ani, dar ansamblul de atunci a rezistat doar trei ani. În 2006, la propunerea Ministerului Culturii, a fost creat un nou grup artistic pe lângă Teatrul de revistă „Ginta Latină”. Doar după şase luni, însă, proiectul a fost abandonat, motivul invocat fiind lipsa banilor. Totuşi, formaţia a rezistat, iar în aceşti cinci ani de zile care s-au scurs de atunci, a dat spectacole prin toate zonele RM, dar şi în România, reuşind să adune un public numeros. Deşi colectivul este unul tânăr, acesta are ambiţii foarte mari, manifestându-se destul de energic. „Noi, cei din trupa „Gintei Latine”, am rămas frapaţi de talentul artiştilor ansamblului condus de Veaceslav şi Rada, astfel că am hotărât să-i păstrăm. Aşa a înflorit frumoasa noastră prietenie. Apoi, special pentru ei, a fost conceput un program artistic, după care le-am făcut comandă şi de costume pentru scenă. De aici au pornit mai multe idei de spectacole, iar între timp programul lor artistic a devenit foarte divers”, a spus Zinaida Ţărnă de la „Ginta Latină”.

Astăzi, familia „Enigma romilor” cuprinde un număr generos de 23 de membri, cel mai tânăr dintre ei având doar nouă ani. Este vorba despre Roman, fiul cuplului de artişti Corjov. „Sigur, altminteri nici nu se putea, aşchia nu sare departe de trunchi. Băiatul nostru s-a aflat de mic printre artişti, scena devenindu-i ca o a doua casă”, spune, zâmbind, lăutarul. El mai precizează că, la următorul spectacol, „Enigma romilor” va veni în faţa publicului cu ceva inedit, şi anume, un dans conceput de regretatul maestru Andreicenko. „Am ţinut ca acesta să fie prezentat în forma sa originală. L-am adunat bucată cu bucată ca pe un puzzle, până am reuşit să-i redau forma iniţială. Se pare că de-a lungul timpului i-a fost ştirbită frumuseţea…”, ne spune Veaceslav Corjov. Duminică, la spectacol, publicul va mai avea posibilitatea să asculte cântece din folclorul ţigănesc, melodii interpretate în limbile română şi rusă. „Îndemn ca toate etniile să fie atât de paşnice cu băştinaşii precum suntem noi, romii. Să fie toţi atât de iubitori de ţară, neam şi limbă precum suntem noi. Sunt un exemplu de solidaritate şi omenie. Va fi un spectacol extraordinar, o lecţie despre cum să ne iubim naţiunea”, a ţinut să ne asigure Zinaida Ţărnă. Ea spune că, recent, a rămas consternată, aflând că, într-un top ce ilustra lista antipatiilor moldovenilor, figurează şi romii. „Mi se pare aberant acest lucru – noi, cei care suntem toleranţi cu alte minorităţi, să manifestăm dispreţ tocmai faţă de această naţiune paşnică?”.

„Fără ei nu am fi nici mai frumoşi, nici mai bogaţi”

Deşi denumirea ansamblului sugerează că acesta ar fi format numai din romi, doar trei dintre membrii lui aparţin acestei etnii. Iar datorită inteligenţei şi spiritului organizatoric ale lui Veaceslav Corjov, liniştea „şatrei” pare a fi ferită de furtunile neînţelegerilor. „Sunt impresionat de cultura lor, are un farmec aparte. Am urmărit cu mare atenţie evoluţia acestei etnii pe teritoriul nostru şi am fost surprins să descopăr la ei nişte trăsături care ne lipsesc cu desăvârşire. Sunt mărinimoşi, înţelegători şi săritori la nevoie. Cuplul Corjov asigură echilibrul ansamblului, de aceea, aici tot timpul domneşte armonia”, a specificat unul dintre dansatorii „Enigmei romilor”. Iar Zinaida Ţărnă e convinsă că, spre deosebire de alte minorităţi etnice din ţara noastră, romii iubesc limba şi tradiţiile moldoveneşti. „Nu ştiu dacă am fi mai bogaţi şi mai frumoşi fără ei. Ei se mândresc cu naţia lor şi au multă demnitate. Noi, în schimb, parcă nu putem demonstra o iubire până la capăt”, a conchis şefa Secţiei relaţii cu publicul de la „Ginta Latină”.

…Am urmărit cu răsuflarea întretăiată repetiţia. Iar duminică o să merg la spectacol. Cântecele şi dansurile ţigăneşti merită să fie văzute şi aplaudate…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *