Opinii și Editoriale

Epoca debusolării

S-au dus timpurile în care omul se orienta după apusul soarelui să ghicească vremea de a doua zi. Departe de noi lumea în care oamenii erau preocupați de micile comunități în care trăiau. Internetul și televiziunea s-au transformat în unelte cu care majoritatea oamenilor nu știu să lucreze. E ca și cum ai lăsa copiii să se joace cu grenadele.

Așa-numitele rețele de socializare, care ar fi trebuit să înlesnească comunicarea dintre oameni, sunt instrumente de afișare a frustrărilor, de manifestare a urii și mai ales de deformare a realității. De la cele mai la îndemână exemple: când o mulțime de oameni se străduiesc să pară mai buni, mai frumoși, mai interesanți decât sunt în realitate. Privite la rece, toate aceste experimente sociale ne dau fiori.
Femeile o iau razna, bărbații caută femeile vulnerabile, copiii se maturizează rapid lăsându-se atrași în situații periculoase și dubioase. Oamenii din fotografii nu seamănă cu oamenii din viața reală, iar pentru obținerea fotografiei dorite există diferite programe și aplicații ca să te facă mai tânăr, mai inteligent, mai sexy.

Dar, totuși, internetul oferă ceva în plus: posibilitatea de a filtra informația, de a vedea pe ce parte a baricadei se situează oamenii în care ai încredere, care îți sunt model de conduită. Însă uitați-vă cu atenție la cei din jur. Cei mai mulți urmăresc un singur site de știri, în celelalte nu au încredere. Despre ce filtrare de informație vorbim? Iar televizorul e ca în versurile celor de la Luna Amară: „Sunt piroman / mi-aprind televizorul / ca să văd cum pentru bani / manipulați poporul”. De câte ori am auzit: „Doar cutare program de știri spune adevărul”. E semnul cel mai clar că manipularea funcționează, că omul nu se mai obosește să filtreze știrile, informația. Că nu înțelege încă felul în care fiecare își prezintă „adevărul” lui.

Sunt perioade în care, probabil cei mai mulți dintre voi simt că lumea o ia razna, că oamenilor li s-au dereglat busolele, că singurul care mai știe încotro se îndreaptă e pământul nostru a cărui busolă (deocamdată) funcționează. Restul, cum spun tinerii, e pe ulei.
Dodon ne face de rușine în fața unei lumi întregi. Trump demonstrează că e ceea ce a părut a fi: un xenofob și un rasist. În România DNA-ul – marea realizare în justiției – e pus la colț. În Ucraina (grație Rusiei) războiul nu contenește, ba s-a ajuns la 70 de atacuri pe noapte. Să mai amintesc ce se întâmplă în țările arabe?

Și toate acestea par să fie rezultatul unei populații imature, căreia prea repede i s-au pus în mână așa-zisele instrumente ale libertății: televiziunea și internetul. Două spații în care cei nepregătiți pot fi duși cu zăhărelul. Pentru că televiziunea nu e independentă. Și nu va fi. Cel puțin, în momentul de față, e singura explicație pentru mine a modului în care civilizația actuală eșuează spectaculos și penibil.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *