Actualitate

Erdogan îşi încheie vizita în Germania inaugurând marea moschee controversată din Koln

Şeful statului turc, dotat cu puteri sporite de la începutul noului său mandat, în iulie, a inaugurat sâmbătă după-amiaza, împreună cu soţia sa, acest impozant lăcaş de cult, unul dintre cele mai mari din Europa, finanţat de Uniunea afacerilor turco-islamice (Ditib), care are legături strânse cu puterea turcă.

Aceasta a fost ultima etapă a vizitei în Germania a lui Erdogan, care depune eforturi să dea pagina ultimilor doi ani de tensiuni cu Berlinul.

El a salutat această vizită drept ”foarte fructuoasă”, în urma ”tensiunilor recente”, într-un discurs pe care l-a susţinut la moscheea din Koln.

Erdogan s-a întâlnit vineri cu Angela Merkel, după care a fost invitat la un banchet boicotat de o parte a clasei politice germane, inclusiv de cancelar. Cei doi lideri s-au întâlnit, însă, sâmbătă dimineaţa şi au luat micul dejun împreună, după care Erdogan a plecat la Koln.

În acest oraş, el a îndemnat din nou Europa să lupte împotriva ”teroriştilor” din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatist, kurd) şi susţinătorilor opozantului Fethullah Gülen, care nu ar trebui, în opinia sa, ”să găsească vreun adăpost” pe acest continent.

El şi-a exprimat din nou susţinerea faţă de fotbalistul german de origine turcă Mesut Özil, ”dat de o parte” din cauza originii sale.

Jucătorul a plecat de la "Mannschaft", acuzând de ”rasism” o parte a federaţiei. El s-a aflat în centrul unei polemici după ce a pozat, în plină campanie prezidenţială turcă, cu Erdogan.

Aproximativ 2.000 de opozanţi ai preşedintelui turc – inclusiv numeroşi kurzi – au manifestat la Koln sub cuvântul de ordine ”Erdogan nu este binevenit”.

Continuarea pe news.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *