Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:51
Abonamente

Sănătate 13 Ianuarie 2015, ora 07:47    Din editia print

EROII NOPȚII: „Eu vorbesc, dar alții se sufocă sau chiar merg... în somn”

Marime Font

Bolborosesc prin somn în fiecare noapte, se ridică din pat și merg prin casă în timp ce dorm, sforăie atât de tare încât nimeni nu mai poate sta lângă ei sau nu pot închide un ochi. Mulți dintre noi cunoaștem oameni cu astfel de tulburări, însă puțini știm că acestea ar putea fi tratate cu ușurință dacă persoana s-ar adresa la medic.   

Deja de un an în Chișinău și-a deschis ușile Centrul de Somnologie, unde se pot adresa cei care se confruntă cu asemenea probleme.

Recunosc că ideea de a face o vizită la Centrul de Medicină a Somnului mi-a venit după ce mai multe persoane mi-au spus că vorbesc noaptea prin somn. Tot ei îmi mai zic că uneori gesticulez și dau din picioare, asta în timp ce afară este cu mult trecut de miezul nopții. Știind că nu doar eu „mă dau în spectacol” noaptea, am decis să aflu ce spun specialiștii despre aceste tulburări de somn.

Ce riscă cei care vorbesc sau merg în somn?

Medicul Adrian Lupușor de la Centrul de Somnologie mi-a spus că vorbitul meu prin somn, științific, are denumirea de somnilocvie și că nu este nimic grav. Totuși, în presa din Rusia a fost prezentat un caz când femeia rostea prin somn diferite nume de bărbați, iar într-o dimineață, după ce a fost luată la întrebări de soț, aceasta a recunoscut că toți i-au fost amanți. Deci, cu excepția cazurilor de acest fel, cei care bodogănesc prin somn nu-și pot face niciun rău. 


Adrian Lupușor, medic la Centrul de Somnologie din Chișinău


Situația se prezintă altfel, când dau din picioare în timpul somnului. În acest caz, Adrian Lupușor presupune că este vorba de sindromul mișcării periodice a membrelor în somn. O altă patologie care se manifestă prin mișcări în timpul somnului este somnambulismul. „Chiar și aceasta nu este o tulburare gravă, însă dacă persoana se ridică din pat în timp ce doarme, atunci ea se poate răni”, susține medicul.

Potrivit acestuia, recent, la centru s-a adresat o doamnă care suferea de încă o tulburare a somnului, manifestată prin mișcare în somn, și anume când pacientul face în realitate ceea ce visează. În mod normal, în timpul când visăm, ca să nu ne mișcăm conform visului, creierul nostru „deconectează” mușchii. La doamna în cauză creierul nu îi „deconecta”, iar ea făcea ceea ce visa. „Într-o noapte visam că gătesc mâncare și m-am trezit după ce m-am fript cu apa care clocotea în cratiță, asta în timp ce încercam să adaug macaroane. Altă dată visam că pun ceva în priză, dar m-am trezit cu aceasta în mână și eram foarte aproape să mă electrocutez”, i-a povestit femeia doctorului.

Diagnosticarea tulburărilor de somn se face cu ajutorul informației obținute de la apropiați, pacient și cu metode de investigații obiective, așa ca poligrafia cardiorespiratorie sau polisomnografia. Potrivit specialiștilor, investigaţia presupune fixarea unui număr de electrozi cu ajutorul cărora se înregistrează un șir de parametri electrofiziologici în timpul somnului. „În cazul polisomnografiei, persoana vine la noi la centru, este cuplată la aparat și toată noaptea doarme aici, iar noi putem observa ce dereglări apar în timpul somnului și în care etapă a acestuia survin. Ulterior stabilim cum o putem ajuta”, precizează Lupușor.


Medicul efectuează polisomnografia unui pacient care are tulburări de somn

Medicii au stabilit că femeia care s-a fript avea sindromul de apnee obstructivă în somn (se sufoca în timp ce dormea și sforăia zgomotos), iar aceasta îi provoca tulburări de comportament în timpul somnului cu vise. După ce prima problemă a fost înlăturată, ce-a de a doua s-a rezolvat de la sine.

Sindromul care crește riscul morții subite în somn

O altă tulburare destul de des întâlnită în rândul moldovenilor este sindromul de apnee obstructivă în somn, cu alte cuvinte, aceasta este starea când omul sforăie foarte tare, iar la un moment dat ajunge să se sufoce. „Cei care suferă de această tulburare au un risc sporit să moară în timp ce dorm, pot suferi un accident cerebral vascular, pot avea infarct etc. La acești oameni crește somnolența în timpul zilei, pentru că dorm foarte prost noaptea”, explică Lupușor.

Urmăriți mai jos un video care explică ce înseamnă sindromul de apnee obstructivă în somn:

 

Prin urmare, conform studiilor, cei care suferă de această patologie sunt expuși unui risc de 6-7 ori mai mare de a provoca un accident rutier în comparație cu ceilalți oameni. Datele arată că dintre 100 de accidente rutiere produse în R. Moldova, circa 20 au loc din cauză că șoferul a adormit la volan. 

Un caz asemănător ni-l descrie și medicul Adrian Lupușor. „Un șofer de camion care transporta combustibil a adormit la volan și a deraiat într-un șanț și practic s-a răsturnat. Norocul său era că nu a ieșit pe contrasens”, povestește specialistul. Ulterior șoferul s-a adresat la Centrul de Somnologie, iar medicii au depistat că acesta suferea de sindromul de apnee obstructivă în somn și l-au ajutat.

Diagnosticarea sindromului respectiv se face cu ajutorul poligrafului cardiorespirator. Pacientului i se dă aparatul acasă ca să-l folosească în timp ce doarme. Acesta înregistrează funcția respiratorie și funcția cardiacă în timpul nopții, iar a doua zi medicii analizează înregistrările.

Specialiștii de la centru spun că pacienții care suferă de această tulburare se tratează foarte ușor. Există un aparat special, numit CPAP, acesta este un mic compresor unit printr-un tub cu mască, care se pune la gura sau la nasul persoanei, iar ea poate respira fără probleme în timpul somnului și nici nu mai sforăie.


Exemplu de folosire a CPAP-ului


Pe lângă tulburările în timpul somnului, medicii spun că tot mai mulți oameni suferă de insomnie.

Insomnia - cea mai întâlnită tulburare a somnului

Conform statisticilor, în SUA peste 50 la sută din populație suferă de insomnie de circa 2-3 ori pe săptămână. Cu toate că în R. Moldova procentul nu este atât de mare, medicii spun că, oricum, aceasta rămâne cea mai des întâlnită tulburare de somn din țară.

Adrian Lupușor susține că insomnia este rezultatul unui mod de viață nesănătos: stres, depresie, neliniște etc. „Toate emoțiile negative se răsfrâng asupra somnului, perturbându-l. În ultimul timp la noi vin chiar și copii care suferă de insomnie”, subliniază specialistul.


Unii oameni, care suferă de insomnie, nu pot dormi toată noaptea

Potrivit medicului, în prezent nu există o formulă clară de tratare a insomniei. De regulă, se apelează la metoda intervievării și depistării factorilor care nu-i lasă pe oameni să adoarmă. Pentru a micșora riscul de a avea insomnie, specialiștii recomandă oamenilor să respecte igiena somnului. Aceasta prevede culcarea până la ora 11.00, evitarea consumului de alcool, a fumatului, a abuzului de medicamente, privitul televizorului sau statul la calculator până târziu și altele.

Datele arată că dacă în țările din Occident medicul depistează un șofer cu somnolență diurnă cauzată de tulburări de somn, îi este retras permisul de conducere. Totodată, dacă un medic din SUA determină că persoana are somnolență ziua și nu anunță organele de drept, iar pacientul face accident, acesta răspunde penal pentru că nu a anunțat poliția la timp.

Centrul de Somnologie este o subdiviziune a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie din Chișinău și a fost lansat la 20 decembrie 2013 prin ordinul Ministerului Sănătății. În această perioadă aici au fost consultate peste 500 de persoane, dintre care mai mult de jumătate sufereau de insomnie.

La dezvoltarea medicinei somnului a contribuit și un basarabean, de etnie evreu - Nathaniel Kleitman, născut la Chișinău în anul 1895, cel care este considerat părintele cercetării științifice a somnului. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:02

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)