EROII NOPȚII: „Eu vorbesc, dar alții se sufocă sau chiar merg... în somn” | Sănătate
Astăzi 20 Septembrie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:04
Abonamente

Sănătate 13 Ianuarie 2015, ora 07:47    Din editia print

EROII NOPȚII: „Eu vorbesc, dar alții se sufocă sau chiar merg... în somn”

Marime Font

Bolborosesc prin somn în fiecare noapte, se ridică din pat și merg prin casă în timp ce dorm, sforăie atât de tare încât nimeni nu mai poate sta lângă ei sau nu pot închide un ochi. Mulți dintre noi cunoaștem oameni cu astfel de tulburări, însă puțini știm că acestea ar putea fi tratate cu ușurință dacă persoana s-ar adresa la medic.   

Deja de un an în Chișinău și-a deschis ușile Centrul de Somnologie, unde se pot adresa cei care se confruntă cu asemenea probleme.

Recunosc că ideea de a face o vizită la Centrul de Medicină a Somnului mi-a venit după ce mai multe persoane mi-au spus că vorbesc noaptea prin somn. Tot ei îmi mai zic că uneori gesticulez și dau din picioare, asta în timp ce afară este cu mult trecut de miezul nopții. Știind că nu doar eu „mă dau în spectacol” noaptea, am decis să aflu ce spun specialiștii despre aceste tulburări de somn.

Ce riscă cei care vorbesc sau merg în somn?

Medicul Adrian Lupușor de la Centrul de Somnologie mi-a spus că vorbitul meu prin somn, științific, are denumirea de somnilocvie și că nu este nimic grav. Totuși, în presa din Rusia a fost prezentat un caz când femeia rostea prin somn diferite nume de bărbați, iar într-o dimineață, după ce a fost luată la întrebări de soț, aceasta a recunoscut că toți i-au fost amanți. Deci, cu excepția cazurilor de acest fel, cei care bodogănesc prin somn nu-și pot face niciun rău. 


Adrian Lupușor, medic la Centrul de Somnologie din Chișinău

Loading...


Situația se prezintă altfel, când dau din picioare în timpul somnului. În acest caz, Adrian Lupușor presupune că este vorba de sindromul mișcării periodice a membrelor în somn. O altă patologie care se manifestă prin mișcări în timpul somnului este somnambulismul. „Chiar și aceasta nu este o tulburare gravă, însă dacă persoana se ridică din pat în timp ce doarme, atunci ea se poate răni”, susține medicul.

Potrivit acestuia, recent, la centru s-a adresat o doamnă care suferea de încă o tulburare a somnului, manifestată prin mișcare în somn, și anume când pacientul face în realitate ceea ce visează. În mod normal, în timpul când visăm, ca să nu ne mișcăm conform visului, creierul nostru „deconectează” mușchii. La doamna în cauză creierul nu îi „deconecta”, iar ea făcea ceea ce visa. „Într-o noapte visam că gătesc mâncare și m-am trezit după ce m-am fript cu apa care clocotea în cratiță, asta în timp ce încercam să adaug macaroane. Altă dată visam că pun ceva în priză, dar m-am trezit cu aceasta în mână și eram foarte aproape să mă electrocutez”, i-a povestit femeia doctorului.

Diagnosticarea tulburărilor de somn se face cu ajutorul informației obținute de la apropiați, pacient și cu metode de investigații obiective, așa ca poligrafia cardiorespiratorie sau polisomnografia. Potrivit specialiștilor, investigaţia presupune fixarea unui număr de electrozi cu ajutorul cărora se înregistrează un șir de parametri electrofiziologici în timpul somnului. „În cazul polisomnografiei, persoana vine la noi la centru, este cuplată la aparat și toată noaptea doarme aici, iar noi putem observa ce dereglări apar în timpul somnului și în care etapă a acestuia survin. Ulterior stabilim cum o putem ajuta”, precizează Lupușor.


Medicul efectuează polisomnografia unui pacient care are tulburări de somn

Medicii au stabilit că femeia care s-a fript avea sindromul de apnee obstructivă în somn (se sufoca în timp ce dormea și sforăia zgomotos), iar aceasta îi provoca tulburări de comportament în timpul somnului cu vise. După ce prima problemă a fost înlăturată, ce-a de a doua s-a rezolvat de la sine.

Sindromul care crește riscul morții subite în somn

O altă tulburare destul de des întâlnită în rândul moldovenilor este sindromul de apnee obstructivă în somn, cu alte cuvinte, aceasta este starea când omul sforăie foarte tare, iar la un moment dat ajunge să se sufoce. „Cei care suferă de această tulburare au un risc sporit să moară în timp ce dorm, pot suferi un accident cerebral vascular, pot avea infarct etc. La acești oameni crește somnolența în timpul zilei, pentru că dorm foarte prost noaptea”, explică Lupușor.

Urmăriți mai jos un video care explică ce înseamnă sindromul de apnee obstructivă în somn:

 

Prin urmare, conform studiilor, cei care suferă de această patologie sunt expuși unui risc de 6-7 ori mai mare de a provoca un accident rutier în comparație cu ceilalți oameni. Datele arată că dintre 100 de accidente rutiere produse în R. Moldova, circa 20 au loc din cauză că șoferul a adormit la volan. 

Un caz asemănător ni-l descrie și medicul Adrian Lupușor. „Un șofer de camion care transporta combustibil a adormit la volan și a deraiat într-un șanț și practic s-a răsturnat. Norocul său era că nu a ieșit pe contrasens”, povestește specialistul. Ulterior șoferul s-a adresat la Centrul de Somnologie, iar medicii au depistat că acesta suferea de sindromul de apnee obstructivă în somn și l-au ajutat.

Diagnosticarea sindromului respectiv se face cu ajutorul poligrafului cardiorespirator. Pacientului i se dă aparatul acasă ca să-l folosească în timp ce doarme. Acesta înregistrează funcția respiratorie și funcția cardiacă în timpul nopții, iar a doua zi medicii analizează înregistrările.

Specialiștii de la centru spun că pacienții care suferă de această tulburare se tratează foarte ușor. Există un aparat special, numit CPAP, acesta este un mic compresor unit printr-un tub cu mască, care se pune la gura sau la nasul persoanei, iar ea poate respira fără probleme în timpul somnului și nici nu mai sforăie.


Exemplu de folosire a CPAP-ului


Pe lângă tulburările în timpul somnului, medicii spun că tot mai mulți oameni suferă de insomnie.

Insomnia - cea mai întâlnită tulburare a somnului

Conform statisticilor, în SUA peste 50 la sută din populație suferă de insomnie de circa 2-3 ori pe săptămână. Cu toate că în R. Moldova procentul nu este atât de mare, medicii spun că, oricum, aceasta rămâne cea mai des întâlnită tulburare de somn din țară.

Adrian Lupușor susține că insomnia este rezultatul unui mod de viață nesănătos: stres, depresie, neliniște etc. „Toate emoțiile negative se răsfrâng asupra somnului, perturbându-l. În ultimul timp la noi vin chiar și copii care suferă de insomnie”, subliniază specialistul.


Unii oameni, care suferă de insomnie, nu pot dormi toată noaptea

Potrivit medicului, în prezent nu există o formulă clară de tratare a insomniei. De regulă, se apelează la metoda intervievării și depistării factorilor care nu-i lasă pe oameni să adoarmă. Pentru a micșora riscul de a avea insomnie, specialiștii recomandă oamenilor să respecte igiena somnului. Aceasta prevede culcarea până la ora 11.00, evitarea consumului de alcool, a fumatului, a abuzului de medicamente, privitul televizorului sau statul la calculator până târziu și altele.

Datele arată că dacă în țările din Occident medicul depistează un șofer cu somnolență diurnă cauzată de tulburări de somn, îi este retras permisul de conducere. Totodată, dacă un medic din SUA determină că persoana are somnolență ziua și nu anunță organele de drept, iar pacientul face accident, acesta răspunde penal pentru că nu a anunțat poliția la timp.

Centrul de Somnologie este o subdiviziune a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie din Chișinău și a fost lansat la 20 decembrie 2013 prin ordinul Ministerului Sănătății. În această perioadă aici au fost consultate peste 500 de persoane, dintre care mai mult de jumătate sufereau de insomnie.

La dezvoltarea medicinei somnului a contribuit și un basarabean, de etnie evreu - Nathaniel Kleitman, născut la Chișinău în anul 1895, cel care este considerat părintele cercetării științifice a somnului. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 20 Septembrie 2020, ora: 08:13

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 20 Septembrie 2020, ora: 08:10

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce/ sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)