Politică

Este IMINENTĂ revenirea PCRM la putere?

În ultima vreme, tot mai mulţi analişti politici consideră că AIE pierde controlul asupra puterii, iar în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate revenirea comuniştilor la guvernare este iminentă. Am contactat liderii de partid, dar şi analiştii politici, pentru a afla opinia lor cu privire la acest subiect.

„Analiştii politici dau impresia că e sfârşitul lumii”

Dumitru Diacov,
preşedintele fracţiunii parlamentare a PD

Alianţa emană cam multă gălăgie lipsită de fapte concrete şi aşa se creează senzaţia că noi ne ocupăm doar cu vorbele. Pentru unele posturi TV era mai interesant când toţi liderii ieşeau şi se turnau unul pe altul. Acum, când încercăm să ne abţinem de la declaraţii şi să căutăm soluţii, au apărut analiştii politici care dau impresia că e sfârşitul lumii. Nu e chiar aşa. Se încearcă, într-o situaţie pe alocuri dramatică, de a găsi o soluţie comună pentru alegerea preşedintelui. Este important atât pentru democraţi, cât şi pentru analişti, să demonstrăm că actualul Parlament este capabil să ducă un mandat până la capăt.

Agonia va continua şi dacă vor avea loc alegeri anticipate. Încăpăţânarea este problema principală pe care noi trebuie s-o depăşim. Toţi îi condamnă pe cei din coaliţia parlamentară majoritară că nu aleg preşedintele, dar de ce nimeni nu se întreabă de ce comuniştii nu votează. Să voteze şi ei preşedintele, aşa cum noi am votat în 2005 şi ne-am pus în situaţia de a fi ulterior criticaţi. Este o tactică normală ca opoziţia să găsească limbaj comun cu partidele de la guvernare într-o situaţie de criză.

„PL nu va lăsa PCRM să revină la putere”

Mihai Ghimpu,
liderul PL

Nu ştiu ai cui sunt aceşti analişti. Un astfel de val am avut în anii ’90, când în fruntea Parlamentului democratic a fost pus Comitetul Central. Acum este al doilea val. Cineva şi-a ridicat soldaţii. În loc să facă nişte analize, să spună oamenilor despre măsurile de austeritate care se iau în Italia sau Grecia, ţări cu o economie mai bogată, cu un buget mai puternic, cu salarii şi pensii mari, ei spun întruna că în Moldova e rău. Da, nu-i bine, dar nici aşa nu se poate. Nu este un succes pe timp de criză mondială faptul că noi n-am redus din pensii, că se plătesc regulat salariile, la unele categorii fiind chiar majorate… Omenii însă să stea liniştiţi, PL va face tot posibilul ca PCRM să nu revină la putere.

Valeriu Streleţ,
preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM

Este prematur să vorbim ce se va întâmpla în cazul unor alegeri anticipate. Însă este sigur faptul că partidele de la guvernare fac tot posibilul ca preşedintele să fie ales pentru a continua reformele începute.

„AIE trebuie să aleagă preşedintele cu „grupul lui Dodon”

Anatol Ţăranu,
analist politic

Revenirea PCRM la putere nu este iminentă. Nemulţumirea şi neîncrederea populaţiei în actuala guvernare nu ţin de o creştere substanţială a ratingului comuniştilor. Este important că actuala guvernare să nu gafeze pe parcurs. La ora actuală, în cazul unor alegeri anticipate, o schimbare esenţială în Parlament nu se prevede. Mai degrabă am putea să ne aşteptăm la o creştere a reprezentanţilor comuniştilor în Legislativ, care va duce la blocaje şi la imposibilitatea alegerii preşedintelui şi la o guvernare la limită, ceea ce este de nedorit. Ar fi normal ca AIE să evite alegerile anticipate, prin alegerea unui preşedinte neafiliat politic, cu ajutorul „grupului Dodon”.

„Nu toţi cei care critică doresc revenirea PCRM la putere”

Octavian Ţâcu,
istoric

Ideea revenirii PCRM în eventualitatea unor alegeri anticipate este una forţată. Guvernarea Alianţei a stârnit reacţii din mai multe părţi ale societăţii. La presiunile din partea comuniştilor s-au adăugat cele din partea unor aşa-numiţi apărători ai Constituţiei şi ai democraţiei, precum şi cele din partea bisericii. Însă aceste nemulţumiri au scos la iveală o mulţime de elemente care demonstrează că e nevoie de schimbarea formei de guvernare. Important este că marja de încredere în alianţă rămâne în continuare sporită, şi cei care critică Alianţa din altă perspectivă decât din cea a PCRM, nu critică pentru că-şi doresc revenirea comuniştilor la putere. Aceste critici constructive sunt de natură să întărească actuala guvernare şi să-i dea o şansă în exercitarea funcţiei de guvernare.

„Una e să fii nemulţumit de AIE, alta e să alegi alternativa comunistă”

Vlad Ţurcanu,
jurnalist

În cazul unor alegeri anticipate, există riscul revenirii PCRM la putere, deoarece multe din acţiunile Alianţei au fost compromise. Totodată, nu m-aş încumeta să spun că cifrele sondajelor s-ar regăsi în rezultatele alegerilor anticipate, pentru că alternativa comunistă nu este una dominantă. Una este să fii nemulţumit de prestaţia alianţei şi alta e să alegi alternativa comunistă. Dacă Alianţa şi-ar revedea greşelile şi mai ales prestaţia publică, atunci moldovenii ar reveni foarte repede la sentimente mai bune, majoritatea electoratului s-ar orienta atunci spre Europa.

„Se exercită o presiune asupra AIE, pentru a transmite că lucrurile merg foarte prost”

Igor Boţan,
analist politic

Situaţia este destul de dificilă pentru Alianţă, însă asta nu înseamnă că revenirea PCRM este iminentă. Cei care afirmă acest lucru încearcă să exercite un fel de presiune asupra Alianţei pentru a-i transmite că lucrurile merg foarte prost, şi sunt în drept să o facă. Dacă facem o analiză a primului an de guvernare, ajungem la concluzia că Alianţa nu face faţă propriilor obiective.

În cazul alegerilor anticipate ar trebui mai întâi să se facă investigaţii sociologice. Nu ştim care va fi impactul „grupului Dodon” asupra electoratului comunist sau al PAD-ului asupra electoratului Alianţei. Noi presupunem că electoratul Alianţei este foarte supărat pe actuala guvernare, dar nu credem că el îşi va schimba opinia. Cu toate acestea, acest electorat ar putea să nu mai iasă la alegeri, iar asta poate fi suficient ca PCRM să câştige. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *