Astăzi 26 Ianuarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:51
Abonamente

Interviu 10 Mai 2017, ora 09:22    Din editia print

Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în Bulgaria, Ștefan Gorda„Este în interesul nostru național să atingem standardele europene”

Marime Font

Noile state UE sunt o punte de legătură între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Iar cei care ne reprezintă au și un rol de mesageri în acest schimb cultural, economic și social. Excelența Sa, Ștefan Gorda, a fost acreditat în calitate de ambasador în Bulgaria la 24 februarie 2016, în Albania la 14 octombrie 2016 și în Republica Macedonia, la 10 martie 2017. Este ferm convins că Republica Moldova are o cale unică, Uniunea Europeană. Poate să enumere avantajele Integrării Europene la nesfârșit, despre câteva dintre ele ne-a vorbit în materialul de astăzi. În ajunul serbării Zilei Europei în Republica Moldova, Excelența Sa ne-a reamintit despre valorile acestei comunități spre care tinde statul nostru în ultimii ani. Totodată, ne-a anunțat că din Bulgaria, statul nostru urmează să primească un important lot de ajutoare în urma calamităților naturale de la sfârșitul lunii aprilie.

„Oamenii trebuie să vadă cu ochii lor ce înseamnă civilizație și cultură”

- Zilele trecute, Republica Moldova a marcat trei ani de liberalizare a vizelor. În viziunea dvs., cât de mult a ajutat acest fapt la apropierea cetățeanului RM de Uniunea Europeană?

- Eram la Praga atunci, la post, în aprilie 2014, și era o bucurie de nedescris în rândul comunității moldovenilor din Cehia. Țin minte că am organizat la ambasadă o serbare și studenții au dansat în curte. Era o euforie generală pentru acel succes al diplomației, al țării, al tuturor prietenilor noștri. Vă imaginați ce înseamnă să stai pe sub uși în așteptarea vizelor? Timp, nervi, umilință de multe ori. Pot să spun că fiecare a contribuit la acel succes cum a știut și cum a putut. Desigur, multă lume a beneficiat de liberalizarea vizelor. Nu mai puțin de 500 mii de moldoveni au vizitat UE în trei ani. Una e să auzi și alta e să vezi.

Loading...


Dar acum retrospectiv privind, aș zice că prea puțini moldoveni au văzut și înțeles ce e Uniunea Europeană, ce înseamnă dezvoltarea pe calea europeană. Le-aș sugera oamenilor bogați din țara noastră, dacă vor să facă binefacere, să facă realmente un bine țării sau și mai dur – să aibă liniște personală și să se bucure de bunăstarea lor – într-un climat european de liniște socială – să organizeze vizite ale bătrânilor din satele și orașele moldovenești în UE, sau ale tinerilor care nu au fost niciodată în țări europene dezvoltate. Nu ar costa averi. Oamenii trebuie să vadă cu ochii lor ce înseamnă civilizație și cultură. Și să nu judece despre UE privind televiziunile rusești, cu șarmanca lor ideologică despre UE, care iată-iată stă să cadă, de la o zi la alta.

„Este în interesul nostru național să fim eligibili pentru aderarea la UE”


- Totodată, dacă vorbim despre acest eveniment, care sunt cele mai mari avantaje ale integrării europene pentru poporul Republicii Moldova și implementării Acordului de asociere și a DCFTA, din 2014 și până în prezent? Ce urmează să facem sau, altfel spus, ce nu trebuie să ratăm în implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru perioada 2017-2019? Care sunt sarcinile și provocările care stau în fața statului nostru?

- Uniunea Europeană este cel mai viguros proiect politic, economic, geopolitic, imaginat și înfăptuit de omenire, de când există. Numai cât de prețioasă este pacea între popoarele Europei, sfâșiate anterior de două războaie mondiale. Piața europeană de peste 450 milioane de cumpărători, regulile ce domnesc în această piață, standardele de producție și cele de civilizație umană, democrația și respectul pentru drepturile omului, ale minorităților, avansul educațional și cultural, protecția moștenirii culturale – pot să număr atâtea avantaje ale integrării europene! Comerțul nostru, exporturile sunt deja în proporție de 65 la sută îndreptate către piața europeană. Desigur, urmărim să păstrăm și să diversificăm prezența noastră activă și pe alte piețe, dar conectarea la circuitele economice europene este o realizare a politicii externe și a celei economice. Mă întrebați ce nu trebuie să ratăm în implementarea prevederilor Acordului? Absolut nimic.

Noi ar trebui să avem un grafic de implementare care să depășească cele stabilite de acordurile cu UE, nu să înregistrăm întârzieri. Este în interesul nostru național să atingem standardele europene și să fim eligibili, cât mai rapid cu putință, pentru aderarea la UE. Așa cum s-a dat o bătălie pentru accesul în spațiul aerian comun european, pentru liberalizarea vizelor sau Acordul de Liber Schimb și Acordul de Asociere, în general, acum se dau lupte diplomatice pentru micșorarea tarifelor pentru roaming pentru partenerii estici ai UE, pentru includerea în sistemul unic european de plăți, pentru schimbul de informații clasificate, pentru includerea în politica europeană de luptă împotriva crimei organizate.

Credeți că e mai ușor acum de obținut spre exemplu deschiderea pieței transporturilor pentru operatorii noștri din domeniu, ori să operaționalizăm pe deplin facilitățile oferite de Acordul de liber schimb, și mai ales să-i facem pe oamenii de afaceri moldoveni să fie mai activi în aceste domenii? Lucrăm asupra unei agende destul de consistente pe orizontul anului 2020 și v-am enumerat doar câteva acțiuni care au impact direct asupra vieții cetățeanului și a buzunarului său, care demult nu mai poate rezista în afara comunității europene.


Bulgaria dispune de un sistem atractiv pentru investitori


- Ce am putea învăța de la vecinii noștri bulgari pentru a ne apropia de UE?

- Bulgaria a intrat în UE la 1 ianuarie 2007, deci 10 ani de avantaje oferite generos și folosite parțial. Au fost multe evenimente legate de această aniversare și tonalitatea generală a fost următoarea. Integrarea Bulgariei în UE a fost un eveniment cu adevărat remarcabil. Țara se dezvoltă, zeci de miliarde de euro au venit prin fondurile europene și ca investiții private. Apar noi autostrăzi, noi sectoare economice, Bulgaria este preferată pentru start-up-uri. Totodată, sectorul IT cunoaște o dezvoltare și țara este un lider regional în acest domeniu. Concerne europene, americane, chineze, japoneze și-au deschis filiale sau fabrici de producere în Bulgaria.

Dar la aceleași conferințe prilejuite de aniversare răsună foarte clar și altă idee – Bulgaria ar fi putut obține cu mult mai mult în zece ani, dacă avea un sistem de justiție reformat și la fel un sistem eficient de luptă împotriva corupției, o administrație mai performantă și un sistem de educație mai apropiat de necesitățile economiei contemporane. Recent șeful filialei unui concern japonez, care operează pe piața bulgară, spunea că regulile corporative aplicate în statele puternic industrializate trebuie să fie perfect aplicabile și pe întreg teritoriul bulgar. Această țară dispune, totuși, de un sistem atractiv pentru investitori, un impozit corporativ de doar zece la sută, tot felul de facilități pentru investițiile în zonele defavorizate, zone și parcuri industriale, cu facilități de model european. În consecință, anumite sectoare și regiuni cunosc o dezvoltare fără egal în istoria modernă a Bulgariei, și mă refer la industria IT, cea textilă, a turismului sau procesării agroindustriale.

- Știu că ați sărbătorit și ziua tricolorului în Bulgaria cu diaspora noastră de acolo. Cum păstrează moldovenii tradițiile departe de casă?

- Relația misiunii noastre diplomatice cu moldovenii care locuiesc, învață sau muncesc în Bulgaria este una bazată pe respect, colaborare și implicare. Noi nu vrem să fie o relație de dominație, una plină de conflicte sau de concurență între organizațiile diasporei, cum se mai întâlnește. Puteți discuta cu oamenii noștri care se află acum în Bulgaria și nu sunt mai puțin de 5300 persoane. Orice inițiativă se discută cu membrii misiunii.

Noi înșine suntem generatori de inițiative. Membrii diasporei sunt participanți activi la sărbătorile noastre tradiționale și mi se umple inima de bucurie când sunt contactat de staff-ul universităților, să mi se spună că studenții noștri sunt foarte buni la învățătură, că sunt activi pe planul vieții academice și sociale. Sau la fel de mare e bucuria să primesc vizite ale oamenilor de afaceri bulgari, care ajung la ambasadă prin intermediul conaționalilor stabiliți aici. Eu pot să spun că parteneriatul ambasadei cu membrii diasporei e unul bazat pe valori comune, pe cinstirea tradiției, pe sprijinul reciproc și la bine, și la greu.

- Care sunt problemele moldovenilor noștri în Bulgaria, poate, pentru care vă contactează...

- Serviciile consulare sunt standard și sunt oferite fiecărui cetățean, în cele mai bune condiții. Spre regret, viața e mai complicată uneori, sunt și destule cazuri tragice, accidente, inclusiv pierderi de vieți omenești, de cele mai multe ori din neatenție sau într-un ceas rău, în special printre turiștii noștri, care vin să se odihnească la mare pe litoralul bulgăresc. Ministerul Turismului din Bulgaria ne-a informat că în anul 2016 nu mai puțin de 216 mii de cetățeni moldoveni au vizitat Bulgaria. Nu lipsesc dramele umane, se mai întâmplă și câte unul să încalce legislația bulgară, la fel unor cetățeni aflați aici li se încalcă drepturile, în special când e vorba despre furtul autoturismelor sau a altor bunuri. Intervenim și în multe cazuri, obținem rezolvarea problemelor în favoarea cetățenilor noștri, deși uneori situațiile sunt complicate sau tergiversate de părți.

Moldova urmează să primească un important ajutor în urma intemperiilor 

- Cinci mii de euro urmează să fie transferați din Bulgaria în conturile deschise pentru lupta împotriva calamităților naturale. Astfel, acești bani vor ajuta autoritățile Republicii Moldova să revină după calamitatea de la sfârșitul lunii aprilie. Acest ajutor este, de fapt, unicul de care am auzit și aș vrea să vă mulțumesc pe această cale. Știu că și câteva regiuni din Bulgaria au avut de suferit de pe urma aceleiași calamități, acum în aprilie. Dar, totuși, în aceste condiții, Bulgaria a hotărât să ne susțină. Cui trebuie să mulțumim pentru această inițiativă?

- În dimineața zilei de 21 aprilie am avut o discuție cu dl Veselin Chipev, Consulul Onorific al Republicii Moldova în Plovdiv, care este o persoană foarte implicată pentru promovarea Moldovei în regiunea de sud a Bulgariei. I-am povesti ce s-a întâmplat la Chișinău și în alte localități și am rugat să se gândească la o formă de ajutor și solidaritate cu oamenii din țara noastră. El iubește Moldova, nu doar o reprezintă la Plovdiv. Și imediat a luat decizia de a transfera cinci mii de euro în Moldova, lucru pe care l-a și făcut. Ar trebui să-i mulțumim frumos pentru un atare gest de compasiune. Este încă o mărturie a prieteniei moldo-bulgare. Acest domn cu literă mare susține studenții noștri, inclusiv artiștii care participă la diverse concursuri prestigioase în Bulgaria, este un excelent consul onorific al țării noastre. Și, de fapt, prietenul la nevoie se cunoaște. De altfel Primăria orașului Sofia și Ministerul Agriculturii din Bulgaria pregătesc un important lot de puieți, pentru a fi plantați în Moldova. Iar Primăria orașului Varna ne va oferi un ajutor, prin intermediul Crucii Roșii bulgare. Astfel, au înțeles prietenii bulgari să răspundă la apelul ambasadei, pe care l-am făcut la 21 aprilie curent.

- În noiembrie 2016, în Bulgaria la fel ca și în Republica Moldova au fost alegeri prezidențiale. Alegerile au fost câștigate de Rumen Radev, reprezentant al Partidului Socialiștilor din Bulgaria. Inițial se zvonea că acesta este un prorus, iar Bulgaria urma să se apropie de Rusia. Care este acum situația referitor la partenerii Bulgariei, intenționează președintele actual să se distanțeze de valorile UE?

- Este o percepție ușor eronată a realităților politice bulgare, indusă și de mass-media, generată probabil și de anumite declarații din campania electorală, ceea ce se poate de fapt explica și înțelege. Pot să vă spun cu destulă siguranță că domnul Rumen Radev a fost până în 2016 general NATO și comandant al trupelor de aviație bulgare, țară membră a Alianței Nord-Atlantice. Este un fost militar cu școli solide în Vest, este un proeuropean și un patriot convins în viziunile sale și a demonstrat acest lucru pe durata mandatului său, care a început în ianuarie curent, în luările sale de poziție pe probleme de politică internă, dar și participând la Summiturile UE. Anume președintele Rumen Radev a obținut la Roma mențiunea de a fortifica fondul european de coeziune, ceea ce este un interes strategic al Bulgariei, pentru avansarea pe calea integrării depline în UE. Bulgaria bineînțeles are interese, în primul rând, economice în Rusia și multe țări au asemenea interese.

La fel este bine-cunoscută afecțiunea istorică pentru Rusia, în rândul unei părți importante a poporului bulgar, legată de amintirea eliberării de sub dominația otomană. Dar de aici și până la distanțarea de valorile europene e o mare cale și asta, de fapt, nu se va întâmpla niciodată. Bulgaria este o importantă țară a UE și NATO, aflată la Marea Neagră, la porțile Balcanilor încă instabili din punct de vedere politic, la hotarul cu Turcia. Prin urmare, prioritățile clasei politice constau în amplificarea calității de membru al UE și NATO, și creșterea rolului Bulgariei în cadrul acestor organizații. Vreau să amintesc cititorilor TIMPULUI, că în prima jumătate a anului 2018 Bulgaria va deține președinția semestrială a Consiliului UE și rolul președintelui Rumen Radev, al prim-ministrului Boiko Borisov, al întregului Parlament și Guvern ceea ce e relevant în această perioadă. Trebuie să menționez că pe 4 mai a fost investit noul Guvern de la Sofia condus de partidul GERB.

Acesta a obținut votul de încredere din partea Parlamentului, Boiko Borisov devenind prim-ministru pentru a treia oară în ultimii opt ani. Următorul obiectiv major pe care și l-a stabilit elita politică a Bulgariei și e vorba de tot spectrul politic, fără excepții - este pregătirea și aderarea la Organizația pentru cooperare și dezvoltare economică, OCDE, care este clubul select al celor mai industrializate națiuni ale Planetei.


Varna, Capitala europeană a Tineretului în 2017


- Bugetul Primăriei orașului Varna constituie 210 milioane de euro, pe anul 2017. Dacă am putea să facem o comparație cu orașul Chișinău, care are o populație de două ori mai mare ca Varna, iar un buget de două ori mai mic. În această ordine de idei, cum un oraș mic își poate asigura un așa buget mărișor. Autoritățile noastre, cu siguranță au de la cine învăța. La ce trebuie ele să atragă o atenție mai mare și să muncească mai asiduu?

- Am fost invitat la Varna, să vorbesc la Forumul tineretului din diaspora bulgară, împreună cu ambasadorul Ucrainei. Am mai ținut discursuri în bulgară, la recepție sau în cadrul oficial, dar a fost pentru prima dată când am vorbit în limba bulgară în fața unui public atât de numeros și lipsit de complexe, venit din diferite țări. Am vorbit despre perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova. Fiind la Varna, am avut și o întrevedere oficială cu primarul general Ivan Portnih, care a fost atât de amabil, încât mi-a descris activitatea instituției și a venit și cu propuneri pentru colaborare. Bugetul municipiului Varna este consistent într-adevăr, dar o bună parte a mijloacelor vine direct din fondurile europene. Iată încă un avantaj al integrării europene a Bulgariei. I-am spus primarului general Varna izglejda kato bulka pred svadba – adică Varna arată ca o mireasă înainte de nuntă. Și s-a bucurat. Într-adevăr, capitala europeană a Tineretului Varna 2017 arată ca un oraș modern, pregătit să primească turiști și oaspeți numeroși. Este capitala maritimă a țării, orașul cu cel mai mare rating de credite din toată Bulgaria. Și asta datorită unei gospodăriri judicioase, a unei comunicări intense cu cetățenii urbei, dar și datorită integrării europene a Bulgariei.

- În anul 2016 exporturile moldovenești către Bulgaria au crescut de 2,7 ori, în raport cu anul 2015. Ce produse moldovenești îi interesează pe bulgari și cărui fapt i se datorează această creștere?

- Această creștere se datorează, în primul rând, oamenilor muncii, adică truditorilor din industria și agricultura noastră și managerilor care știu să promoveze ori, mai bine zis, să vândă produsele la prețuri bune. Sunt foarte activi pe piața bulgară producătorii și exportatorii de zahăr și alte produse agroalimentare și industriale din țara noastră. Avem o comisie mixtă economică foarte activă, și ultima ședință a fost organizată la Sofia în martie 2016. La fel, este incontestabil o deschidere din partea Bulgariei, a comunității de afaceri, a Camerei de Comerț și Industrie, și întreținem o relație foarte bună cu conducerea acestei instituții din Bulgaria. Am creat la Plovdiv camera de comerț moldo-bulgară, care și-a început activitatea la 1 ianuarie 2017. Avem destule rezerve de creștere, pentru atragerea investițiilor bulgare, extinderea multinaționalelor care operează în Bulgaria și către piața din Moldova, pentru parteneriatul dintre regiuni și sectoarele economiei reale.

- Vă rog, să împărtășiți și cititorilor ziarului TIMPUL impresiile dvs. în calitate de ambasador al Republicii Moldova în Bulgaria.

- Avem o cooperare excelentă cu colegii din Ambasada Bulgariei la Chișinău, atât cu domnul ambasador, cât și cu noul reprezentant economic. Cred că e nevoie de prietenie și cooperare, ca să avem rezultate cât mai bune împreună. La Sofia și în alte localități am legat prietenii cu mulți oameni de mare valoare. Sunt cultivați, binevoitori, social implicați, foarte buni cunoscători ai propriei istorii, bulgarii pot să-ți povestească ore în șir istoria familiei, a satului sau a orașului unde s-au născut. Recent am fost la o cină cu ex-președintele Rosen Plevneliev și am fost fascinat de felul cum dumnealui povestea, aproape până la miezul nopții, despre istoria familiei sale, de prin anii 1700 încoace, istoria locului unde a crescut. Bulgarii sunt conștienți și de rolul pe care poporul nostru l-a jucat în eliberarea lor de sub jugul otoman, care a durat 500 de ani. Ador dragostea asta a lor pentru propria istorie, tradiție, bucătărie, literatură, arta națională, sport sau folclorul muzical.

În stradă e mult mai multă atenție reciprocă și civilizație, și sper ca asta să nu supere pe nimeni acasă, ci să fie un îndemn pentru cultivare continuă. La fel, e mai multă discreție în viața publică, cea politică, mai mult respect pentru opinii discordante. Și mai multă organizare, când e vorba de modernizarea infrastructurilor orașelor, spre exemplu, fapt ce se explică și prin rigorile impuse de UE. Este o țară cu o natură splendidă, care într-o măsură tot mai evidentă devine una cu adevărat europeană, aranjată și modernă. E încă mult de lucru, au și ei multă lume plecată de acasă, în căutarea unor salarii mai mari și a unui trai mai asigurat. Dar Bulgaria este ancorată puternic în UE și NATO și astea sunt elementele-cheie care oferă țării umbrela și cadrul necesar pentru o dezvoltare durabilă.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 11:44

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

 Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut cu 3%, înregistrând un nou record de aproape 1.1 mln tone în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:49

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

Vladislav Surkov, care a ocupat funcția de președinte, și-a dat demisia din funcția publică, a declarat pentru Interfax directorul Centrului pentru Condiții Politice, Alexey Chesnakov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:47

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Darea în concesiune, în 2013, a Aeroportului Internațional Chișinău a fost soluția optimă în situația dificilă financiară în care se pomenise atunci principala aerogară a țării. De atunci și până acum au fost realizate multe lucruri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:12

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:04

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Vremurile pe care le traim parca sunt pe repede inainte. Asa pot aparea agitatia si anxietatea. Iata care sunt obiceiurile pe care ar trebui sa le adopti ca sa te poti relaxa si sa reduci anxietatea. Evita mesajele si urmarirea lor prin social media Pana la 60% dintre angajati isi verifica...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)