Astăzi 19 Iulie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:39
Abonamente

Actualitate 28 Septembrie 2017, ora 11:07

Eşti – cea mai bună: cum e să fii copilul unei mame perfecte

Marime Font

Acest articol este scris de autoarea cărții “Mamă dragă! 9 mituri despre maternitate” din numele unui copil născut de o mamă ideală. Eroul liric îşi descrie ziua și isprăvile mamei sale uimitoare

„Mama se trezește înaintea tuturor pentru a descărca mașina de spălat vase, a călca ciorapii şi a ne prepara terciul în lapte de soia. În timp ce terciul fierbe, ea îşi spală dinții cu pasta de dinți etichetată ECO. Apoi ne trezim: eu şi tata şi mâncăm cel mai corect mic dejun din lume: spanac proaspăt, ouă fierte și terci benefic, fără sare. Cea mai mare frică a mamei este glutenul. Iar a mea, să nu fac fărâmituri de pâine fără gluten pe masa albă. În fiecare dimineață mama face o poză cu micul dejun, asigurându-se că picioarele fără pedichiură nu ajung în cadru, după care încarcă imaginea pe instagram.

Mama mea este perfectă. Cel puțin aşa spun toţi cei din jurul nostru: prietenele, vecinii şi cititorii ei de pe rețelele de socializare.


Ne urcăm în mașină şi mergem la grădiniță. Până grădiniță ajungem într-un minut, dacă mergem prin curte, însă mama mă aduce întotdeauna în scaunul auto pe bancheta din spate.

La grădiniță îmi scoate salopeta de iarnă din blană naturală de enot. Când a procurat-o, tata a oftat din greu, că de exemplu el nu-şi permite o haină de iarnă atât de scumpă. Iar mama i-a spus că e păcat să economisești pentru copil. Mai mult decât atât, copilul într-o salopetă ieftină nu va acumula multe aprecieri pe Instagram. Sunt nevoit să suport, doar mama a depus efort. La sfârșit ea îmi dă cutiuța unde sunt “săruturile ei”. Ştiu, acolo nu este nimic, însă mama a citit pe blogul unei alte mame că e bine să-i dai copilului o astfel de chestie. Cel mai important: nu se teme că-mi va fi dor de ea pe parcursul zilei.

În primele şase luni mama venea cu mine la grădiniță, se uita ce mâncăm, dacă e cald, dacă ne îmbracă când ieşim la plimbare şi dacă nu cumva ne provoacă daune psihologice. Dacă nu ştiţi: daunele psihologice pot fi provocate de orice: observația educatorului, cearta cu alt copil rău, pălăria din colecția de anul trecut de la Molo, cartea despre gogoașă, lipsa de laudă…etc. Iar la toate sărbătorile mama strigă atât de tare, încât acoperă cu vocea ei aplauzele părinților: “Daniel, eşti cel mai bun!”

De fapt, eu nu sunt cel mai bun. Sunt – traumatizat. Odată, când aveam doi ani, în casa noastră s-a produs o catastrofă – părinții mei s-au certat chiar în faţa mea! Mama, care se pare că s-a născut în rochie de cașmir, cu zâmbet blând și oala cu supă de pui în mâini, țipa cât o ținea gura: “Îţi interzic să vii acasă cu prietenii tăi proști şi cu bere! Și tata a aruncat în ea o bucată de pâine fără gluten. De atunci, eu ca victimă a violenței în familie merg cu regularitate la psiholog.

De asemenea, mama mă întreabă dacă cineva din copii mă ofensează la grădiniță. Desigur, îi spun. Că Mihai mi-a luat camionul. Iar Maria mi-a pus țânțari în supă. Mama nervoasă prinde părinții acestor copii pe coridor şi duce cu ei discuții educationale. Mama are dreptul. Ea ştie mai bine. Iar apoi acești copii se țin departe de mine.

Mama mă ia de la grădiniță după-amiază. Trebuie să mergem la şah. Sau la hochei. Sau la engleză, înot, desen, aikido, în funcţie de ziua săptămânii. Mama investește în mine mulţi bani, timp şi forţe. Este o mamă responsabilă. Dacă ai născut un copil, fii bună şi ocupă-te de el – acest lucru le spune prietenelor, când acestea se plâng pe odraslele lor.

Bineînțeles, ar fi mai bine dacă mama ar investi în mine mai multe ouă de ciocolată, plimbări în parcul de primăvară, discuții despre tot felul de lucruri înainte de somn. Și un cățel moale, viu. Însă mama crede că trebuie să investești în cunoștințe și să muncești. Iar de la animale poţi avea alergie. În plus, după toate postările pe instagram despre modul de viaţă sănătos şi stevie, e periculos să pui poze cu ouă de ciocolată.


Înainte de a merge la culcare ne jucăm “jocuri liniștite de relaxare”. Tata îmi citește o carte și mama epuizată, în ciuda tuturor protestelor lui, ne fotografiază și descrie fotografia cu textul: “Cel mai bun soţ și tată din lume”.

Apoi se culcă lângă noi și adoarme imediat. Day over. Eu însă nu dorm, mă gândesc că mama vrea să cresc cel mai inteligent, educat și bineînțeles, fericit. Dar eu pot deveni cineva obișnuit. Şofer de camion, de exemplu, pentru că asta îmi doresc. Sau să plâng în fotoliul psihologului: “Mama a ales pentru mine școala la domiciliu şi nu știu să mă înțeleg deloc cu oamenii”. Dar cel mai important, ce va face ea când voi crește mare? La urma urmei, ea nu are viață proprie și puțin probabil o va avea vreodată.” 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:47

Bradley Cooper și Irina Shayk vor împărți custodia legală și fizică a fiicei lor de doi ani, Lea De Seine. Actorul de 44 de ani și modelul în vârstă de 33 de ani, care în urmă cu mai bine de o lună s-au separat, au fost de acord să locuiască la New York, pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:43

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

 Partidul Politic "APEL" invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Lansarea Partidului Politic APEL”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:39

Descinderi ale grupului de urmărire penală în cadrul unei cauze penale, iniţiate pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite produse şi mărfuri. Operațiunea se desfășoară la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:35

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și fracțiunea „ACUM Platformei Demnitate și Adevăr” în Parlament și-au ales conducători noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:45

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:32

„Analistul internațional” îi consideră pe Usatîi și Chirtoacă politicieni ratați dar îl laudă pe Igor Dodon. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:27

Ungaria este obligată să cumpere gaz doar de la Rusia și depinde de SUA şi de aliaţii lor europeni sa facă posibil ca Ungaria să importe gaz provenit dintr-o zonă gazieră offshore a României, a spus ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 06:25

Laura Codruța Kovesi, angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, va conduce Parchetul European. Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iulie 2019, ora: 06:06 de Constantin Tănase

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a declanșat un val de critici și proteste în mediul puținilor și adevăraților intelectuali ruși care mai au curajul să spună adevărul despre patria lor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Iulie 2019, ora: 00:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 19:39

Consumul meselor inainte de a merge la culcare nu este obicei destul de bun, mai ales atunci cand vine vorba de alimente grase, greu de digerat. Dar, daca esti prea infometat si nu poti adormi din cauza asta, poti manca aceste ingrediente fara sa-ti fie teama ca te vei ingrasa sau ca vei avea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 17:14

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Inițiativa legislativă cu privire la reglementarea și accizarea produselor de tutun încălzit a fost suspusă consultărilor publice în Parlament. Proiectul inițiat de deputatul Radu Marian a stârnit discuții aprinse și critici din partea societății civile. În timp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 15:00

Minute de coșmar pentru o familie din Bender după ce copilul lor de patru ani a căzut de la etajul geamul apartamentului, aflat la etajul trei. Acum băiatul se află în comă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:56

Tânărul a plecat de la domiciliul său, din Chișinău, și nu s-a mai întors acasă. Familia tânărului este devastată și cere ajutor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:53

Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Concurenţă mare la Academia de Poliţie: Pe câte locuri se bat cei 5.000 de elevi înscrişi  80 de teze de doctorat susținute în perioada 2011-2016 nu se regăsesc în format electronic în arhiva Academiei de Poliție,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)