Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:37
Abonamente

Actualitate 28 Septembrie 2017, ora 11:07

Eşti – cea mai bună: cum e să fii copilul unei mame perfecte

Marime Font

Acest articol este scris de autoarea cărții “Mamă dragă! 9 mituri despre maternitate” din numele unui copil născut de o mamă ideală. Eroul liric îşi descrie ziua și isprăvile mamei sale uimitoare

„Mama se trezește înaintea tuturor pentru a descărca mașina de spălat vase, a călca ciorapii şi a ne prepara terciul în lapte de soia. În timp ce terciul fierbe, ea îşi spală dinții cu pasta de dinți etichetată ECO. Apoi ne trezim: eu şi tata şi mâncăm cel mai corect mic dejun din lume: spanac proaspăt, ouă fierte și terci benefic, fără sare. Cea mai mare frică a mamei este glutenul. Iar a mea, să nu fac fărâmituri de pâine fără gluten pe masa albă. În fiecare dimineață mama face o poză cu micul dejun, asigurându-se că picioarele fără pedichiură nu ajung în cadru, după care încarcă imaginea pe instagram.

Mama mea este perfectă. Cel puțin aşa spun toţi cei din jurul nostru: prietenele, vecinii şi cititorii ei de pe rețelele de socializare.


Ne urcăm în mașină şi mergem la grădiniță. Până grădiniță ajungem într-un minut, dacă mergem prin curte, însă mama mă aduce întotdeauna în scaunul auto pe bancheta din spate.

La grădiniță îmi scoate salopeta de iarnă din blană naturală de enot. Când a procurat-o, tata a oftat din greu, că de exemplu el nu-şi permite o haină de iarnă atât de scumpă. Iar mama i-a spus că e păcat să economisești pentru copil. Mai mult decât atât, copilul într-o salopetă ieftină nu va acumula multe aprecieri pe Instagram. Sunt nevoit să suport, doar mama a depus efort. La sfârșit ea îmi dă cutiuța unde sunt “săruturile ei”. Ştiu, acolo nu este nimic, însă mama a citit pe blogul unei alte mame că e bine să-i dai copilului o astfel de chestie. Cel mai important: nu se teme că-mi va fi dor de ea pe parcursul zilei.

În primele şase luni mama venea cu mine la grădiniță, se uita ce mâncăm, dacă e cald, dacă ne îmbracă când ieşim la plimbare şi dacă nu cumva ne provoacă daune psihologice. Dacă nu ştiţi: daunele psihologice pot fi provocate de orice: observația educatorului, cearta cu alt copil rău, pălăria din colecția de anul trecut de la Molo, cartea despre gogoașă, lipsa de laudă…etc. Iar la toate sărbătorile mama strigă atât de tare, încât acoperă cu vocea ei aplauzele părinților: “Daniel, eşti cel mai bun!”

De fapt, eu nu sunt cel mai bun. Sunt – traumatizat. Odată, când aveam doi ani, în casa noastră s-a produs o catastrofă – părinții mei s-au certat chiar în faţa mea! Mama, care se pare că s-a născut în rochie de cașmir, cu zâmbet blând și oala cu supă de pui în mâini, țipa cât o ținea gura: “Îţi interzic să vii acasă cu prietenii tăi proști şi cu bere! Și tata a aruncat în ea o bucată de pâine fără gluten. De atunci, eu ca victimă a violenței în familie merg cu regularitate la psiholog.

De asemenea, mama mă întreabă dacă cineva din copii mă ofensează la grădiniță. Desigur, îi spun. Că Mihai mi-a luat camionul. Iar Maria mi-a pus țânțari în supă. Mama nervoasă prinde părinții acestor copii pe coridor şi duce cu ei discuții educationale. Mama are dreptul. Ea ştie mai bine. Iar apoi acești copii se țin departe de mine.

Mama mă ia de la grădiniță după-amiază. Trebuie să mergem la şah. Sau la hochei. Sau la engleză, înot, desen, aikido, în funcţie de ziua săptămânii. Mama investește în mine mulţi bani, timp şi forţe. Este o mamă responsabilă. Dacă ai născut un copil, fii bună şi ocupă-te de el – acest lucru le spune prietenelor, când acestea se plâng pe odraslele lor.

Bineînțeles, ar fi mai bine dacă mama ar investi în mine mai multe ouă de ciocolată, plimbări în parcul de primăvară, discuții despre tot felul de lucruri înainte de somn. Și un cățel moale, viu. Însă mama crede că trebuie să investești în cunoștințe și să muncești. Iar de la animale poţi avea alergie. În plus, după toate postările pe instagram despre modul de viaţă sănătos şi stevie, e periculos să pui poze cu ouă de ciocolată.


Înainte de a merge la culcare ne jucăm “jocuri liniștite de relaxare”. Tata îmi citește o carte și mama epuizată, în ciuda tuturor protestelor lui, ne fotografiază și descrie fotografia cu textul: “Cel mai bun soţ și tată din lume”.

Apoi se culcă lângă noi și adoarme imediat. Day over. Eu însă nu dorm, mă gândesc că mama vrea să cresc cel mai inteligent, educat și bineînțeles, fericit. Dar eu pot deveni cineva obișnuit. Şofer de camion, de exemplu, pentru că asta îmi doresc. Sau să plâng în fotoliul psihologului: “Mama a ales pentru mine școala la domiciliu şi nu știu să mă înțeleg deloc cu oamenii”. Dar cel mai important, ce va face ea când voi crește mare? La urma urmei, ea nu are viață proprie și puțin probabil o va avea vreodată.” 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 13:22

Investigație despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Investigație despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Presa din Bălți continuă dezvăluirile despre trecutul interlop al actulului primar al municipiului, Nicolai Grigorișin. Jurnaliștii de la gzt.md publică o investigație, în care se spune că în anii 90 ai secolului trecut Grigorișin ar fi făcut parte din gruparea criminală...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:58

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:49

Orașul unde SOARELE nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Orașul unde SOARELE  nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Dacă ești pasăre de noapte și trezitul de dimineață pare un coșmar, ia în considerare emigratul în nordul statului american Alaska. Mai exact, în orașul Utqiagvik, cunoscut în trecut drept Barrow.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:48

Rareș Bogdan produce un CUTREMUR la Realitatea TV: Și-a anunțat, în direct, DEMISIA

E scandal uriaș la Realitatea TV! Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au fost interziși la postul de știri de către Cozmin Gușă, iar Rareș Bogdan a anunțat, marți seara, că demisionează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

Ucraina MARCHEAZĂ a cincea aniversare a începutului „REVOLUȚIEI MAIDANULUI”

Ucraina marchează astazi a cincea aniversare de la începutul protestelor din Maidan. La Kyiv, are loc un serviciu divin și se depun flori la Memorialul ”Eroilor Sutei Ceresti”. În plus, astăzi, ca parte a campaniei „Nu vom uita”, în capitala Ucrainei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

ÎNFRÂNGEREA Moscovei la Interpol. La șefia organizației a fost ales un COREEAN

Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc in Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Mostră de ipocrizie: PLDM-ista Maria Ciobanu luptă cu „oligarhia”, îmbrăcată în blănuri scumpe

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că R. Moldova nu este suficient de cunoscută

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

ULTIMA ORĂ /// Prețurile petrolului au scăzut cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc, în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)