Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2019
Abonamente

Comentariu 10 Martie 2011, ora 10:23    Din editia print

Marime Font

Estul şi Sudul îşi dispută banii!

În timp ce Uniunea Europeană pregăteşte un program de susţinere economică şi politică pentru ţările din Africa de Nord aflate în tranziţie, unele state membre insistă pentru ca vecinătatea orientală a Europei, mai ales Caucazul, să nu fie uitată. Cine este mai îndreptăţit să primească fonduri UE? Revoluţionarii arabi sau opoziţia din Europa de Est? Această dezbatere a divizat profund statele membre din estul şi sudul Uniunii Europene. La sfârşitul săptămânii, cei Douăzeci şi Şapte se vor căzni să potolească cearta. 

Recenta propunere a şase ţări din sudul Europei, de a transfera sprijinul financiar acordat ţărilor vecine din estul UE spre cele de pe malul meridional al Mediteranei, a făcut valuri în capitalele Europei Centrale. Franţa, Spania, Grecia, Slovenia, Cipru şi Malta susţin că „nu există nicio justificare” ca Egiptul să primească doar 1,8 euro pe cap de locuitor din bugetul UE alocat pentru sprijinul ţărilor vecine, şi Tunisia doar şapte euro, în timp ce Moldova - 25 de euro. Fără a mai pune la socoteală faptul că fondurile pentru ajutorul Europei de Sud sunt aproape sleite... Statele membre din sudul UE suportă cea mai mare parte din povara fluxurilor de refugiaţi provocate de revoluţia arabă. Evenimentele de acolo sunt de o importanţă vitală pentru Europa, susţin aceste ţări meridionale şi partizanii lor. Acest lucru este valabil şi pentru ceea ce se întâmplă la graniţele noastre din est, se răspunde în Europa Centrală, unde cifrele prezentate de meridionali sunt de altfel contestate. Ţările din Europa Centrală subliniază că mai multe „conflicte îngheţate” pe flancul estic al Europei menţin o tensiune constantă. Cu prilejul Forumului Securităţii Globale din Bratislava, la începutul lui martie, se pare că şi teama de Rusia continuă să domine în fostele state membre comuniste ale UE.

Neliniştea ţărilor din Europa Centrală şi de Est

Războiul dintre Rusia şi Georgia privind Osetia de Sud în 2008 a provocat o mare traumă. „Iar acum Nagorno-Karabah e pe cale să explodeze”, se teme Oksana Antonenko de la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice din Londra. Ea vede aici aceleaşi semne prevestitoare ca la vremea respectivă în Osetia de Sud. Şi regimurile din Asia Centrală sunt deosebit de vulnerabile. „Mari pericole planează asupra regiunii, mai ales atunci când trupele americane vor fi părăsit Afganistanul. Sunt foarte pesimistă”, a spus ea.


Miniştrii de Externe din Georgia şi Moldova, prezenţi la Bratislava, au lăudat meritele unui sprijin european în favoarea modernizării ţărilor lor. Iar ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a trimis deja un avertisment omologilor săi din sudul Europei: „Sprijinul Sudului nu trebuie să se facă în detrimentul ajutorului pentru Est”. Tonul e dat pentru şedinţa din 10 martie a miniştrilor de Externe... Stefan Füle, Comisarul pentru politica europeană de vecinătate, a încercat să liniştească ţările din Europa Centrală: „Unii susţin că UE ar trebui să-şi concentreze eforturile asupra Sudului. Nu, angajamentul nostru faţă de Est rămâne neschimbat”. Bugetul existent nu permite transferul cu uşurinţă de fonduri de la un post la altul. „Cu toate acestea, am reuşit să găsim 17 milioane de euro în plus pentru Tunisia. Şi studiem modul în care bugetul existent de 80 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013 poate fi utilizat mai eficient. Pentru Egipt, reflecţia nu este încă încheiată. Dar căutăm împreună cu instituţiile monetare o nouă abordare”, a declarat Füle.

„Mai mult pentru mai mult”: noul slogan al politicii de vecinătate

Politica Europeană de Vecinătate (PEV) nu se confruntă doar cu dificultăţi financiare. Ea are doi poli a căror abordare e destul de diferită. În lumea arabă, regimurile au fost sprijinite pentru a se asigura că petrolul continuă să vină şi cei care şi-au încercat norocul au fost ţinuţi în afară. În Est cooperarea a fost stabilită înainte de toate cu societatea civilă şi opoziţia politică. Cu toate acestea, regiunea de est, ca urmare a declinului democraţiei în ţări precum Belarus, a început să semene din ce în ce mai mult cu Sudul de dinainte de izbucnirea revoluţiilor. Recent, Stefan Füle şi-a cerut oficial scuze pentru sprijinul european adus timp de ani de zile unor dictatori. În viitor, va trebui deci ca lucrurile să se schimbe. Politica Europeană de Vecinătate este un instrument pentru a atinge un obiectiv. Dar care e acest obiectiv? Pentru moment, nu reiese foarte clar, recunoaşte Stefan Füle.

Aderarea la UE ? Accesul la piaţa europeană? Sau doar asigurarea că vecinii nu reprezintă o ameninţare pentru UE? Mai mult, odată ce o evaluare va fi avut loc, fondurile acordate în cadrul noii Politici Europene de Vecinătate vor trebui alocate în mod diferit. „Trebuie să formulăm obiective foarte clare, precum respectul statului de drept, al democraţiei, o bună administraţie şi un sprijin în lupta împotriva terorismului. Cu cât un partener va tinde mai mult spre aceste obiective, cu atât mai multe ajutoare va primi”. Noul slogan pentru politica Europei faţă de vecinii săi: „Mai mult pentru mai mult”.

După www.presseurop.eu

Un articol de: Evita Neefs, „De Standaard”, Belgia
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)