Timpul Liber

Etalează bune maniere şi la teatru

Potrivit Codului de bune maniere, la teatru trebuie să purtaţi haine elegante, chiar dacă este într-o zi de lucru. Bărbaţii vor alege un costum de culoare închisă, iar doamnele – o ţinută de seară, în special când sunt premiere, un spectacol cu invitaţi. 

Este inadmisibil să intraţi la spectacol după ce s-a stins lumina şi să deranjaţi, mai ales dacă aveţi locurile în mijlocul sălii. Regulile de bune maniere vă cer să aşteptaţi până la pauză. Ideal este să fiţi prezenţi cu 10, 15 minute înainte de ora începerii spectacolului pentru a vă rezerva timp să aranjaţi hainele la garderobă. În acest caz, bărbatul este cel care ajută femeia să-şi lase haina, după care o va duce împreună cu a lui la vestiar. Dacă femeia rămâne în faţa oglinzii, bărbatul o va aştepta alături sau va rămâne puţin în urma ei.

Pe rândul de scaune, bărbatul este cel care trece primul, obligatoriu, cu faţa la cei ridicaţi, pentru a-şi cere scuze că a deranjat şi a mulţumi.
De asemenea, este nepoliticos să mâncaţi sau să comentaţi în timpul spectacolului. În cazul în care aţi văzut o cunoştinţă, o salutaţi printr-o simplă înclinare a capului, dar nu începeţi o conversaţie.

Este nepoliticos să părăsiţi sala înainte de sfârşitul spectacolului ori să vă pregătiţi în timpul ultimei scene de plecare.

Cu siguranţă, niciodată nu este prea târziu să învăţaţi ceva util. Pe lângă cei șapte ani de acasă, mai adăugaţi şi multe cărţi citite, reguli învăţate şi, obligatoriu, respectate.

Cursurile predate la Școala „ABeZe”: de bune maniere, ore de dicţie (modelarea vocii, eliminarea accentului rusesc, pregătirea profesională a prezentatorilor radio şi TV), administrarea afacerilor, logoped, curs de psihologie motivaţională (individual).

Str. Vlaicu Pârcălab 45 (intersecţie cu str. 31 August 1989), et. 4, of. 407; tel.: 0(22) 22-69-83; mob. 068210006; e-mail: sme.abeze@gmail.com; web: abeze.md.

Dorina Arsene, lector de bune maniere la Școala Manierelor Elegante „ABeZe”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *