Artă

Eterna chemare a lui Teodor Buzu

Manifestarea a fost deschisă de către directorul Centrului expoziţional, Mihail Mungiu, care a salutat prezenţa Ambasadorului Republicii Cehe în Republica Moldova, Jaromir Kvapil, şi a ministrului Culturii, Boris Focşa.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Ghenadie Jalbă, a menţionat în alocuţiunea sa că expoziţia este una reprezentativă, autorul având o experienţă europeană, în care lucrările trebuie puse cap la cap la timpul lor. La rândul său, ministrul Culturii a spus că este îmbucurător faptul că artiştii plastici din R. Moldova, stabiliţi cu traiul peste hotare, continuă să manifeste o dragoste deosebită faţă de meleagul natal.
Cu ocazia acestei expoziţii, pictorul (care în acest an a împlinit şase decenii de viaţă) a fost felicitat şi de către ambasadorul ceh Jaromir Kvapil. Excelenţa Sa i-a dorit autorului să revină cu o expoziţie la Chişinău şi la 60 de ani ai săi.

În continuarea vernisajului, publicistul Vlad Pohilă a constatat că sintezele la care a ajuns Teodor Buzu se datorează simţirii lirico-filosofice prin care autorul trece fiecare imagine. „Asemeni lui Constantin Brâncuşi, care a mers pe jos de la Târgu-Jiu până la Paris, Teodor Buzu a parcurs drumul spinilor de la Drăsliceni la Harkov, unde a studiat, după care a fost să ajungă în oraşul medieval Tabor din Cehia”, a spus Vlad Pohilă.

Potrivit criticului de artă Tudor Braga, Teodor Buzu, „gândeşte ca un zeu, comandă ca un rege şi munceşte ca un sclav”. El a amintit despre faptul că autorul a avut 62 de expoziţii personale şi 93 de grup în mai multe ţări ale lumii. Tablourile sale se păstrează în muzee şi centre culturale din Europa, dar şi dincolo de Ocean, precum şi în multe colecţii particulare.

Au mai luat cuvântul Veronica Postolache, profesoară de română la Liceul „Mircea Eliade”, dascălul lui Teodor Buzu, maestrul Alexei Colâbneac, deputatul Serghei Nirca ş.a.

Pictorul Teodor Buzu şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Ambasada Republicii Cehe pentru contribuţia la organizarea acestei expoziţii, a doua în R. Moldova, prima fiind desfăşurată acum zece ani. „Pe om poţi să-l smulgi din ţara ta, dar nu poţi să smulgi ţara din om. Am venit acasă cu ajutorul cehilor”, a declarat Teodor Buzu. El i-a mulţumit soţiei sale, Dagmar, pe care o consideră coautoare a acestei expoziţii.
Expoziţia va putea fi vizionată până la 28 august curent. În cadrul ei a fost lansat şi albumul „Teodor Buzu”, care cuprinde reproduceri ale pânzelor autorului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *