Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:51
Abonamente

Artă 12 August 2010, ora 05:18    Din editia print

Eterna chemare a lui Teodor Buzu

Marime Font

 
 
 

Alaltăieri, la Galeria „Constantin Brâncuşi” din capitală a avut loc vernisajul expoziţiei „Eterna chemare” a plasticianului Teodor Buzu din Drăsliceni, Criuleni, stabilit de 23 de ani în Cehia. 

Manifestarea a fost deschisă de către directorul Centrului expoziţional, Mihail Mungiu, care a salutat prezenţa Ambasadorului Republicii Cehe în Republica Moldova, Jaromir Kvapil, şi a ministrului Culturii, Boris Focşa.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Ghenadie Jalbă, a menţionat în alocuţiunea sa că expoziţia este una reprezentativă, autorul având o experienţă europeană, în care lucrările trebuie puse cap la cap la timpul lor. La rândul său, ministrul Culturii a spus că este îmbucurător faptul că artiştii plastici din R. Moldova, stabiliţi cu traiul peste hotare, continuă să manifeste o dragoste deosebită faţă de meleagul natal.
Cu ocazia acestei expoziţii, pictorul (care în acest an a împlinit şase decenii de viaţă) a fost felicitat şi de către ambasadorul ceh Jaromir Kvapil. Excelenţa Sa i-a dorit autorului să revină cu o expoziţie la Chişinău şi la 60 de ani ai săi.În continuarea vernisajului, publicistul Vlad Pohilă a constatat că sintezele la care a ajuns Teodor Buzu se datorează simţirii lirico-filosofice prin care autorul trece fiecare imagine. „Asemeni lui Constantin Brâncuşi, care a mers pe jos de la Târgu-Jiu până la Paris, Teodor Buzu a parcurs drumul spinilor de la Drăsliceni la Harkov, unde a studiat, după care a fost să ajungă în oraşul medieval Tabor din Cehia”, a spus Vlad Pohilă.

Potrivit criticului de artă Tudor Braga, Teodor Buzu, „gândeşte ca un zeu, comandă ca un rege şi munceşte ca un sclav”. El a amintit despre faptul că autorul a avut 62 de expoziţii personale şi 93 de grup în mai multe ţări ale lumii. Tablourile sale se păstrează în muzee şi centre culturale din Europa, dar şi dincolo de Ocean, precum şi în multe colecţii particulare.

Au mai luat cuvântul Veronica Postolache, profesoară de română la Liceul „Mircea Eliade”, dascălul lui Teodor Buzu, maestrul Alexei Colâbneac, deputatul Serghei Nirca ş.a.

Pictorul Teodor Buzu şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Ambasada Republicii Cehe pentru contribuţia la organizarea acestei expoziţii, a doua în R. Moldova, prima fiind desfăşurată acum zece ani. „Pe om poţi să-l smulgi din ţara ta, dar nu poţi să smulgi ţara din om. Am venit acasă cu ajutorul cehilor”, a declarat Teodor Buzu. El i-a mulţumit soţiei sale, Dagmar, pe care o consideră coautoare a acestei expoziţii.
Expoziţia va putea fi vizionată până la 28 august curent. În cadrul ei a fost lansat şi albumul „Teodor Buzu”, care cuprinde reproduceri ale pânzelor autorului.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul