Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Cultură 15 Septembrie 2014, ora 05:34

Ești artist emerit? Poftim 25 de lei!

Marime Font

„Mulțumesc pentru titlurile de artist emerit și artist al poporului, cât și pentru Medalia „Mihai Eminescu”. Pentru toate trei la un loc primesc un adaos la pensie de 25 de lei și mulțumesc, fiindcă mai adaug cinci lei și-mi cumpăr un kilogram de urzici!”, spuse mult apreciata actriță autohtonă, Dina Cocea, pe scena Galei UNITEM în martie 2013. Printre spectatori se aflau și înalți demnitari, care au râs cu poftă la gluma piperată a artistei. 

Cu un an înaintea acestui incident, pe masa ministrului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga a ajuns o scrisoare din partea unui domn, și el artist emerit și artist al poporului, în care scria următoarele: „Timp de 20 de ani, din 1992 și până în prezent, alocațiile la pensie pentru cetățenii cu distincții de stat nu au fost revizuite. Pentru titlul de artist al poporului se alocă lunar 50 de lei, iar pentru artist emerit – 25 de lei. Aceasta se întâmplă în condițiile în care pensiile sunt destul de modeste, iar prețurile cresc zi de zi”. Scrisoarea aparține lui Florin Câșlaru, artist emerit al Republicii Moldova, care a lucrat timp de 20 de ani solist la Filarmonică, apoi la radioteleviziunea de stat, iar acum este pensionar. Artistul era susținut de alți 42 de oameni emeriți sau maeștri în artă.

Drept răspuns, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ana Vasilachi, a afirmat că, în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a alocațiilor nominale de stat pentru merite deosebite față de stat, un document cu o vechime de 11 ani, alocațiile respective se aprobă conform prevederilor Legii cu privire la veterani, de aceeași vechime. „La moment anumite majorări ale cuantumului alocațiilor nominale de stat pentru merite deosebite nu pot fi efectuate, deoarece, în conformitate cu art. 131 din Constituția Republicii Moldova, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare”, spunea Ana Vasilachi. Mai mult, viceministrul promitea că, în cazul în care vor fi identificate mijloacele financiare necesare pentru majorarea acestor prestații, se va înainta un proiect în acest sens.

25 de lei vs. ajutoare materiale pentru deputați

„Cel mai supărător este că atunci când deputații au ieșit în vacanță, ei au primit ajutoare materiale ca să se odihnească, de parcă ar fi foarte săraci. Asta în timp ce fiecare al doilea are o afacere, iar noi avem o mizerie de pensie și 25 de lei adaos la pensie. Este culmea!”, spune Florin Câșlaru, care ar vrea să se afle cum parlamentul are grijă de oameni cu merite deosebite și cu distincții de stat. „Nu aveți fonduri? Micșorați numărul de deputați! 101 deputați la 3 milioane de oameni e prea mult”, adaugă acesta.


Conform Casei Naționale de Asigurări Sociale, în 2013, din bugetul de stat s-au scos 275176,6 mii lei pentru achitarea tuturor alocaţiilor lunare nominale de stat. Asta în timp ce, în 2014, deputații au primit deja câte cel puţin 18.900 lei drept indemnizaţie de concediu. Iar pentru vacanța de vară, parlamentarilor le-a fost achitată indemnizaţia de concediu și un ajutor material. Preşedinţii de comisii parlamentare au primit în jur de 20.500 lei, iar conducerea legislativului - aproximativ 23 de mii lei.

Cine primește mai mult?

Distincţiile de stat sunt instituite de către parlament, așa cum prevede Constituţia RM, şi sunt acordate prin decrete prezidenţiale, care ulterior sunt făcute publice. Ele includ ordine, medalii şi titluri onorifice, conferite în semn de recunoştinţă şi apreciere a unor persoane fizice şi juridice, care s-au evidenţiat prin merite deosebite pe timp de pace, în perioada operaţiunilor militare, dar și în activitatea profesională.

Toți deţinătorii de distincţii beneficiază de un adaos suplimentar la pensie. Astfel, în cazul celor care au fost decoraţi cu „Ordinul Republicii” şi ordinul „Ştefan cel Mare” alocaţia este de 500 de lei. Pentru cei care deţin celelalte ordine alocaţia constituie 50 de lei. Iar persoanele care au fost menţionate de-a lungul vieţii cu medalii şi titluri onorifice vor primi suplimentar la pensie 25 de lei mai mult. Aceste beneficii băneşti au fost stabilite demult. Excepţie fac doar „Ordinul Republicii” şi ordinul „Ştefan cel Mare”, pentru care în primii ani de independenţă se alocau doar 50 de lei, iar în prezent suma este de zece ori mai mare.

Precizăm că în R. Moldova sunt acordate şapte tipuri de ordine („Ordinul Republicii”, ordinul „Ştefan cel Mare”, ordinul „Bogdan Întemeietorul” (introdus în decembrie 2008), „Ordinul de Onoare”, ordinul „Gloria Muncii”, ordinul „Recunoştinţă Patriei” şi ordinul „Credinţă Patriei”, clasele I, II şi III); cinci tipuri de medalii („Meritul Militar”, „Pentru Vitejie”, „Meritul Civic”, „Mihai Eminescu” şi „Nicolae Testemiţanu”) şi şase titluri onorifice („Artist al Poporului”, „Maestru în Artă”, „Maestru al Literaturii”, „Om Emerit”, „Artist Emerit”, „Meşter-Faur”).
Mijloacele financiare pentru confecţionarea distincţiilor de stat sunt luate din Fondul de rezervă al guvernului. 

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)