Astăzi 17 Noiembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 24 Noiembrie 2014, ora 09:02    Din editia print

Marime Font

Eu m-am săturat de acești „părinți”

Deoarece cum spunea clasicul, tot românul se naște poet (iar moldovenii sunt și ei un fel de români), politicienii naționali au imaginație de barzi și, când se încurcă în noțiuni politice, trec la figuri de stil, cea mai la modă figură de stil pe care o folosesc azi este comparația. Astfel se compară R. Moldova cu o casă, iar statul nostru cu o familie. 

Ei bine, hai să mergem pe linia acestei comparații și să zicem și noi că statul nostru este o familie. Vă dați seama cât e de aiurea această comparație? Într-o familie normală se știe cine-i tatăl, cine-i mama, care-s copiii ș. a. m. d. Dar în „familia noastră statală” se știu aceste lucruri? Bineînțeles, nu. Formal, potrivit Constituției, tatăl ar trebui parcă să fie Lucinschi, iar mama - guvernul. Ar reieși că parlamentul e un fel de bunic înțelept, care nu se prea bagă direct în treburile de familie ale celor doi, dar numai dă sfaturi, având grijă mai mult de „cadrul legislativ” în care activează „familia”. Conform acestei comparații, copiii am fi noi, poporul. Vă dați seama acum cât e de falsă și insultătoare comparația respectivă? Reiese că noi, moldovenii acestui deceniu, am avut doi tați – Snegur și Lucinschi, 6 mame – Druc, Muravschi, Sangheli, Ciubuc (de două ori), Sturza, și 6 bunici Snegur, Moșanu și Lucinschi (președinți de parlament democrat până în 1994), Lucinschi și Moțpan (președinți de parlament agrarian până în 1998), și în prezent Diacov (președinte de parlament de centru-dreapta).

Repet, dragi cititori, compararea statului cu o familie e total stupidă, dar ea nu-mi aparține mie, n-o accept în principiu, dar haideți s-o admitem ca o variantă de discuție. Să vedem ce o să iasă.


Așadar, ce se întâmplă cu „familionul” nostru? De când există, familia asta a dus-o numai în scandaluri. Tata nu se împacă cu mama, mama nu se împacă cu tata, tata nu se împacă cu bunicul, bunicul nu se împacă cu tata, mama nu se împacă cu bunicul, bunicul nu se împacă cu mama, mama și tata nu se împacă cu bunicul, bunicul nu se împacă cu tata și cu mama. Într-un cuvânt, casă de nebuni, nu alta! Iar noi, copiii, stăm cu gurile căscate, ca niște proști, și ne uităm la ei cum se mănâncă, zi de zi, lună de lună, ani la rând. Deoarece nu știm cine are dreptate, câteodată ținem parte lui tătuța, altă dată o susținem pe mămuța, altă dată – pe bâtul. Copii proști, ieșim la votare, ne batem noi între noi, unul îl laudă pe tata, altul pe mama, altul pe bunicul și, când te uiți, după votare, noi rămânem cu buzele umflate, sfădiți și săraci, iar părinții ne rămân tot aceiași. Numai își schimbă rolurile. Tata ne devine bunic, bunicul ne devine tată și își aduce altă mamă, dar tot din gașca lui, și scandalurile continuă.

Astăzi „familia” noastră arată cam așa: tata Lucinschi nu se împacă cu mama Sturza și cu bunicul Diacov, iar bunicul Diacov și mama Sturza nu se împacă cu tata Lucinschi. Tata zice că mama e hoață și cară, pe sub pestelcă, din familie, mama zice că tata nu-i bun de cap de familie, fiindcă umblă cu prohabul descheiat pe drumuri și nu se ține de casă, bunicul s-a înhăitat cu mama și îl critică pe tata, iar tata zice că bunicul își bagă nasul unde nu-i fierbe oala și-i încurcă să conducă „familia”. Și cât se plefturesc ei unii pe alții, pe noi, copiii, rămași pe drumuri fără stăpâni, ne-au umplut păduchii și curg peticele pe noi. Și ce fac copiii când tata nu se ține de casă, mama cară pe sub pestelcă din familie, iar bunicuțul se ține de intrigi și-o asmuță pe mama contra lui tata? Unii fac ceea ce văd părinții – se apucă de furat și nimeresc la pușcărie, alții își iau lumea în cap și fug de acasă, alții pur și simplu, stau acasă, nu fac nimic și se mută de pe o prispă pe alta. Și doar foarte puțini au mai rămas dintre acei care continuă să tragă jugul și să-i țină pe toți.

Căci poftele sunt mari de tot: și tăticul, și mămica, și bunicuțul, și toate neamurile lor – feciorași și fiiculițe, cumnăței și cumnățele, verișori și verișoare, nănășei și nănășele, nepoței și nepoțele ș. a .m. d., o duc ca în poveștile despre capitalism. Au case frumoase, slujbe bine plătite, conduc firmulițe, dirijează asociații și departamente, mă rog, ca într-o familie cu neamuri multe și prietenoase… Și numai noi, proștii, copii ai nimănui, rămași fără salarii și pensii, urmărim ca niște mioare acest spectacol „de familie”.

Acum tatăl Lucinschi vrea să ne scoată la referendum, ca să ne întrebe: păstrăm „familia” în forma în care este ea acum sau o schimbăm? Bunicul Diacov și cu mama Sturza s-au făcut foc: nici un fel de adunare, că noi trebuie să ne gândim cum să hrănim familia, dar nu cum s-o schimbăm. Noi, copiii proști, nu înțelegem că și tătuța Lucinschi, și mămuța Sturza, și bâtul Diacov – toți trei umblă cu șmecherii și vor să ne mai frece încă o dată, căci se apropie alegerile. Mama Sturza nu vrea să rămână fără pestelcă, bunicul Diacov nu vrea să rămână fără cheile de la depozitul de unde mama fură cu pestelca, iar tata vrea să pună mâna și pe pestelca lui Sturza, și pe cheile bunicuțului Diacov. De la asta s-a și iscat tot scandalul, dar nu de la păduchii noștri. (Vă amintiți snoava cu Nastratin? Nevasta îi zice: „Ia vezi, bărbate, de la ce se ceartă oamenii ceia la noi la poartă” Nastratin îi spune că anume de la el se și sfădeau oamenii ceia…). Cam așa e și cu „familia” noastră: toată sfada e de la pestelcă și de la cheile de la depozit.

Mulți dintre noi, copiii, nu înțelegem ce se întâmplă și ne dăm ba de partea unuia, ba de partea altuia. Eu zic, haideți, să nu fim proști și să nu ne amestecăm în scandalul lor. Să-i lăsăm să se mănânce, până vor sări peticele din ei. Că ce avem noi din sfada lor? Ce se va schimba și ce vom avea de câștigat dacă pestelcuța și cheile vor trece de la unul la altul? Eu tare mult țin la voi, dragii mei frați și surori, fiindcă și eu, ca și voi, am fost prostit, și nu aș mai vrea să comitem o greșeală de care ne va fi rușine. Personal, consider că„familia noastră” este stricată și nu mai doresc să fac parte din ea. Nu mă mai consider membru al acestei „familii”, fiindcă nu-l recunosc pe Lucinschi de tată, pe Sturza de mamă, pe Diacov de bunicuț. Nu mai vreau ca tata să mă cumpere cu povești despre viitorul luminos, iar mama și cu bunicul să mă cumpere cu o bomboană. S-o sugă ei. Eu vă sfătuiesc: haideți să ne dezicem de dânșii. Haideți să facem o adunare a noastră. A copiilor, și așa cum suntem noi, proști și păduchioși, cu fundurile rupte, să ne punem părinții la vot și să ne dezicem de ei. Să le-o spunem deschis: lăsați-ne în pace.
Fiindcă dacă nu facem acest lucru, o să ne belească și în continuare, vorba cronicarului. Oare vom continua să fim atât de proști și să credem că dacă, tata Lucinschi câștigă referendumul, ori dacă mama Sturza și cu bunicul Diacov îl răstoarnă pe tata Lucinschi, se va schimba ceva în „familia noastră” și vom scăpa de păduchi? Pe dracul! Ei trebuie scoși din ogradă și petrecuți cu muzică până la marginea satului și lasă-i acolo să se lămurească care ne iubește mai tare. Dar când îi vom petrece, să nu uităm să le luăm pestelca și cheile. Noi ce, ne-am cununat prin blestem cu dânșii, ca să-i purtăm pe grumajii noștri până la adânci bătrânețe? Oare chiar nu suntem în stare să ne alegem niște părinți normali și cu încetișorul să scăpăm de păduchi și să începem a trăi ca într-o familie normală? De ce să-i răbdăm? De ce-i lăsăm să ne călărească și apoi tot noi ne plângem în pumni?

Eu unul așa zic: dacă acceptăm această comparație tâmpită, mai mult să nu avem de a face cu „părinții” aceștia. Dacă așa ni-i scris să ne naștem poeți, haideți măcar în imaginația noastră să fim o dată curajoși și să ne dezicem de tătuța Lucinschi, de mămuța Sturza și de bâtul Diacov. Pentru că, mai știi: dacă facem acest pas în imaginație, poate îl vom face și în realitate? Credeți-mă, dragii mei frați și surori, eu îmi iubesc țara, dar m-am săturat până în gât de acești „părinți”, care și-au pierdut orice obraz și orice simț al măsurii, m-am săturat de scandalurile și de minciunile lor. Dumneavoastră chiar încă nu v-ați săturat?

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 21:59

 Valeriu Pasat, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Kazahstan ș Finlanda în perioada 1994-1997, ministru al Apărării (1997-1999), ministru al Securității Naționale (1999-2000), director al Serviciului de Informații și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 15:03

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

 Expertul Mihai Bologan a analizat din punct de vedere statistic  punctajele oferite de fiecare membru al Comisiei pentru selectarea procuror general, în cadrul concursului organizat de Ministerul Justiției

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:10

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Gregg Braden, autor de bestselleruri New York Times, este recunoscut la nivel internaţional ca pionier în crearea unei punţi între ştiinţă și spiritualitate. În timpul cercetărilor, Braden a descoperit ce se ascunde în ADN-ul uman și care ar fi de fapt proveniența rasei umane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 10:12

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

 Luna este in Rac deci intreaga zi este orientata spre familie si stari emotionale fluctuante. Pentru fiecare, familie poate sa insemne altceva. Ce inseamna pentru tine ceva familiar? Asta iti vei dori sa faci sau sa ai acum. Tanjim azi dupa acel sentiment, ceva care sa ne faca sa ne simtim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:59

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Noul documentar de pe Netflix te va ajuta să înțelegi mai bine toate problemele care se nasc din tăierile ilegale de păduri din România. Broken este un nou documentar de investigație care identifică și deconstruiește sistemele care fac produsele de consum să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:55

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

În efortul pentru protecția animalelor și adoptarea unui stil de viață vegan, doi inventatori din Mexic au creat o alternativă la piele naturală din cactus. Fibra unui anumit tip de cactus intitulat nopal a fost transformată în imitație de piele de către doi inventatori...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:29

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Un automobil a intrat violent intr-un TIR, in aceasta noapte, pe soseaua Balcani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:26

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:23

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chişinău a ajuns la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a încercat să se sinucidă, chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la un liceu din Capitală, în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:21

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat Autorităţii Electorale Permanente modificarea adreselor unor secţii de votare organizate în străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a unor situaţii obiective....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

 Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România, Iulian Fota, susține că odată cu instalarea președintelui României pentru un al doilea mandat, ar trebui acordată o atenție specială situației din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 07:44

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

 În această seară am aflat cu multă întristare despre plecarea în veșnicii a Dlui Vadim Hotineanu. Am avut onoarea să-l cunosc pe Dl Hotineanu cu 21 de ani în urmă. De-a lungul acestor ani am reușit să clădim o relație bună de prietenie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 03:53

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Andrei Năstase i-a propus lui Gheorghe Cavcaliuc să rămână la minister, atunci când a venit la șefia MAI. Dezvăluirile au fost făcute de Cavcaliuc la emisiunea Zi de Zi, la Publika TV.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:19

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie. Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:12

Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber. Durerea de călcâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:58

Acești nativi nu suportă oamenii falși, trădătorii și mincinoșii, prin urmare vor deveni dușmani de temut când au de-a face cu astfel de persoane. Descoperă cele patru zodii pe care nu le superi niciodată: Taur Nativii din zodia Taur sunt toleranți și pot trece cu vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:48

Un copil supradotat din Belgia e pe cale să-şi ia diploma de licenţă la doar 9 ani. Laurent Simons studiază inginerie electrică la Universitatea Tehnologică din Eindhoven – un curs apreciat ca fiind foarte solicitant chiar şi de studenţii mai în vârstă. Laurent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:37

 Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud-Est, a fost la un pas de moarte din cauza unei banale furculițe din plastic. Artistul a comandat mâncare la un hotel din Pitești, acolo unde era cazat. În timp ce mânca, furculița din plastic s-a rupt și o bucată ascuțită din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:33

Doi indivizi suspectaţi de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, au fost inculpaţi vineri pentru activităţi teroriste, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:32

 A decedat medicul Vladimir Hotineanu. Este „o pierdere imensă pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, se arată într-un mesaj al Spitalului „Repromed”.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 15 Noiembrie 2019, ora: 17:38

O piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul ”Străini în noapte”, în regia maestrului Radu Beligan.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)