Astăzi 29 Martie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 23:17
Abonamente

Opinii & Editoriale 24 Noiembrie 2014, ora 09:02    Din editia print

Marime Font

Eu m-am săturat de acești „părinți”

Deoarece cum spunea clasicul, tot românul se naște poet (iar moldovenii sunt și ei un fel de români), politicienii naționali au imaginație de barzi și, când se încurcă în noțiuni politice, trec la figuri de stil, cea mai la modă figură de stil pe care o folosesc azi este comparația. Astfel se compară R. Moldova cu o casă, iar statul nostru cu o familie. 

Ei bine, hai să mergem pe linia acestei comparații și să zicem și noi că statul nostru este o familie. Vă dați seama cât e de aiurea această comparație? Într-o familie normală se știe cine-i tatăl, cine-i mama, care-s copiii ș. a. m. d. Dar în „familia noastră statală” se știu aceste lucruri? Bineînțeles, nu. Formal, potrivit Constituției, tatăl ar trebui parcă să fie Lucinschi, iar mama - guvernul. Ar reieși că parlamentul e un fel de bunic înțelept, care nu se prea bagă direct în treburile de familie ale celor doi, dar numai dă sfaturi, având grijă mai mult de „cadrul legislativ” în care activează „familia”. Conform acestei comparații, copiii am fi noi, poporul. Vă dați seama acum cât e de falsă și insultătoare comparația respectivă? Reiese că noi, moldovenii acestui deceniu, am avut doi tați – Snegur și Lucinschi, 6 mame – Druc, Muravschi, Sangheli, Ciubuc (de două ori), Sturza, și 6 bunici Snegur, Moșanu și Lucinschi (președinți de parlament democrat până în 1994), Lucinschi și Moțpan (președinți de parlament agrarian până în 1998), și în prezent Diacov (președinte de parlament de centru-dreapta).

Repet, dragi cititori, compararea statului cu o familie e total stupidă, dar ea nu-mi aparține mie, n-o accept în principiu, dar haideți s-o admitem ca o variantă de discuție. Să vedem ce o să iasă.

Loading...


Așadar, ce se întâmplă cu „familionul” nostru? De când există, familia asta a dus-o numai în scandaluri. Tata nu se împacă cu mama, mama nu se împacă cu tata, tata nu se împacă cu bunicul, bunicul nu se împacă cu tata, mama nu se împacă cu bunicul, bunicul nu se împacă cu mama, mama și tata nu se împacă cu bunicul, bunicul nu se împacă cu tata și cu mama. Într-un cuvânt, casă de nebuni, nu alta! Iar noi, copiii, stăm cu gurile căscate, ca niște proști, și ne uităm la ei cum se mănâncă, zi de zi, lună de lună, ani la rând. Deoarece nu știm cine are dreptate, câteodată ținem parte lui tătuța, altă dată o susținem pe mămuța, altă dată – pe bâtul. Copii proști, ieșim la votare, ne batem noi între noi, unul îl laudă pe tata, altul pe mama, altul pe bunicul și, când te uiți, după votare, noi rămânem cu buzele umflate, sfădiți și săraci, iar părinții ne rămân tot aceiași. Numai își schimbă rolurile. Tata ne devine bunic, bunicul ne devine tată și își aduce altă mamă, dar tot din gașca lui, și scandalurile continuă.

Astăzi „familia” noastră arată cam așa: tata Lucinschi nu se împacă cu mama Sturza și cu bunicul Diacov, iar bunicul Diacov și mama Sturza nu se împacă cu tata Lucinschi. Tata zice că mama e hoață și cară, pe sub pestelcă, din familie, mama zice că tata nu-i bun de cap de familie, fiindcă umblă cu prohabul descheiat pe drumuri și nu se ține de casă, bunicul s-a înhăitat cu mama și îl critică pe tata, iar tata zice că bunicul își bagă nasul unde nu-i fierbe oala și-i încurcă să conducă „familia”. Și cât se plefturesc ei unii pe alții, pe noi, copiii, rămași pe drumuri fără stăpâni, ne-au umplut păduchii și curg peticele pe noi. Și ce fac copiii când tata nu se ține de casă, mama cară pe sub pestelcă din familie, iar bunicuțul se ține de intrigi și-o asmuță pe mama contra lui tata? Unii fac ceea ce văd părinții – se apucă de furat și nimeresc la pușcărie, alții își iau lumea în cap și fug de acasă, alții pur și simplu, stau acasă, nu fac nimic și se mută de pe o prispă pe alta. Și doar foarte puțini au mai rămas dintre acei care continuă să tragă jugul și să-i țină pe toți.

Căci poftele sunt mari de tot: și tăticul, și mămica, și bunicuțul, și toate neamurile lor – feciorași și fiiculițe, cumnăței și cumnățele, verișori și verișoare, nănășei și nănășele, nepoței și nepoțele ș. a .m. d., o duc ca în poveștile despre capitalism. Au case frumoase, slujbe bine plătite, conduc firmulițe, dirijează asociații și departamente, mă rog, ca într-o familie cu neamuri multe și prietenoase… Și numai noi, proștii, copii ai nimănui, rămași fără salarii și pensii, urmărim ca niște mioare acest spectacol „de familie”.

Acum tatăl Lucinschi vrea să ne scoată la referendum, ca să ne întrebe: păstrăm „familia” în forma în care este ea acum sau o schimbăm? Bunicul Diacov și cu mama Sturza s-au făcut foc: nici un fel de adunare, că noi trebuie să ne gândim cum să hrănim familia, dar nu cum s-o schimbăm. Noi, copiii proști, nu înțelegem că și tătuța Lucinschi, și mămuța Sturza, și bâtul Diacov – toți trei umblă cu șmecherii și vor să ne mai frece încă o dată, căci se apropie alegerile. Mama Sturza nu vrea să rămână fără pestelcă, bunicul Diacov nu vrea să rămână fără cheile de la depozitul de unde mama fură cu pestelca, iar tata vrea să pună mâna și pe pestelca lui Sturza, și pe cheile bunicuțului Diacov. De la asta s-a și iscat tot scandalul, dar nu de la păduchii noștri. (Vă amintiți snoava cu Nastratin? Nevasta îi zice: „Ia vezi, bărbate, de la ce se ceartă oamenii ceia la noi la poartă” Nastratin îi spune că anume de la el se și sfădeau oamenii ceia…). Cam așa e și cu „familia” noastră: toată sfada e de la pestelcă și de la cheile de la depozit.

Mulți dintre noi, copiii, nu înțelegem ce se întâmplă și ne dăm ba de partea unuia, ba de partea altuia. Eu zic, haideți, să nu fim proști și să nu ne amestecăm în scandalul lor. Să-i lăsăm să se mănânce, până vor sări peticele din ei. Că ce avem noi din sfada lor? Ce se va schimba și ce vom avea de câștigat dacă pestelcuța și cheile vor trece de la unul la altul? Eu tare mult țin la voi, dragii mei frați și surori, fiindcă și eu, ca și voi, am fost prostit, și nu aș mai vrea să comitem o greșeală de care ne va fi rușine. Personal, consider că„familia noastră” este stricată și nu mai doresc să fac parte din ea. Nu mă mai consider membru al acestei „familii”, fiindcă nu-l recunosc pe Lucinschi de tată, pe Sturza de mamă, pe Diacov de bunicuț. Nu mai vreau ca tata să mă cumpere cu povești despre viitorul luminos, iar mama și cu bunicul să mă cumpere cu o bomboană. S-o sugă ei. Eu vă sfătuiesc: haideți să ne dezicem de dânșii. Haideți să facem o adunare a noastră. A copiilor, și așa cum suntem noi, proști și păduchioși, cu fundurile rupte, să ne punem părinții la vot și să ne dezicem de ei. Să le-o spunem deschis: lăsați-ne în pace.
Fiindcă dacă nu facem acest lucru, o să ne belească și în continuare, vorba cronicarului. Oare vom continua să fim atât de proști și să credem că dacă, tata Lucinschi câștigă referendumul, ori dacă mama Sturza și cu bunicul Diacov îl răstoarnă pe tata Lucinschi, se va schimba ceva în „familia noastră” și vom scăpa de păduchi? Pe dracul! Ei trebuie scoși din ogradă și petrecuți cu muzică până la marginea satului și lasă-i acolo să se lămurească care ne iubește mai tare. Dar când îi vom petrece, să nu uităm să le luăm pestelca și cheile. Noi ce, ne-am cununat prin blestem cu dânșii, ca să-i purtăm pe grumajii noștri până la adânci bătrânețe? Oare chiar nu suntem în stare să ne alegem niște părinți normali și cu încetișorul să scăpăm de păduchi și să începem a trăi ca într-o familie normală? De ce să-i răbdăm? De ce-i lăsăm să ne călărească și apoi tot noi ne plângem în pumni?

Eu unul așa zic: dacă acceptăm această comparație tâmpită, mai mult să nu avem de a face cu „părinții” aceștia. Dacă așa ni-i scris să ne naștem poeți, haideți măcar în imaginația noastră să fim o dată curajoși și să ne dezicem de tătuța Lucinschi, de mămuța Sturza și de bâtul Diacov. Pentru că, mai știi: dacă facem acest pas în imaginație, poate îl vom face și în realitate? Credeți-mă, dragii mei frați și surori, eu îmi iubesc țara, dar m-am săturat până în gât de acești „părinți”, care și-au pierdut orice obraz și orice simț al măsurii, m-am săturat de scandalurile și de minciunile lor. Dumneavoastră chiar încă nu v-ați săturat?

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 23:17

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

Ziarul de Gardă a constatat că dezinfectanți fabricați de „Chemix Grupp” sunt utilizați în majoritatea instituțiilor medicale de la noi, la fel ca și în ultimii ani. Acestea au ajuns în spitale fiind propuse de câțiva agenți economici locali, alții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 20:28

FOTO / DODON sfidează CARANTINA și încurajează moldovenii să IGNORE statul acasă și să iasă cu familia la aer. „Garantul Constituției” a șters comentariile INCOMODE

FOTO / DODON sfidează CARANTINA și încurajează moldovenii să IGNORE statul acasă și să iasă cu familia la aer. „Garantul Constituției” a șters comentariile INCOMODE

Șeful de la MAI, Pavel Voicu, afirmă  că, în următoarele zile, autoritățile ar putea interzice în general ieșirea din case. Potrivit fostului consilier al lui Dodon, dacă va fi luată o astfel de decizie, cetățenii vor fi nevoiți să completeze o declarație pe proprie...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 29 Martie 2020, ora: 17:52

O ISTORIE INCREDIBILĂ /// Cum un tânăr student a SALVAT Japonia de la comunism (FOTO, VIDEO +18)

O ISTORIE INCREDIBILĂ /// Cum un tânăr student a SALVAT Japonia de la comunism (FOTO, VIDEO +18)

Partidul Socialist Japonez a avut relații strânse și a primit sprijin din partea Chinei comuniste, iar majoritatea membrilor săi au susținut marxismul. Inițiativa acestui partid a fost apropierea Japoniei de China și instituirea unui regim politic similar - o Japonie comunistă sub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 17:18

Daily Mail Lilieci, câini și pisici se vând din nou pe piețele din China | Iepuri sunt sacrificați pe podele îmbibate de sânge, în timp ce comuniștii din China sărbătoresc „VICTORIA” asupra coronavirusului

Lilieci, câini și pisici se vând din nou pe piețele din China | Iepuri sunt sacrificați pe podele îmbibate de sânge, în timp ce comuniștii din China sărbătoresc „VICTORIA” asupra coronavirusului

Liliecii, câinii, pisicile şi alte animale domestice sau sălbatice sunt din nou disponibile în pieţele din China, în timp ce Beijingul sărbătoreşte „victoria” asupra coronavirusului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 17:16

ȘTIREA ZILEI /// Viziere.md asigură producerea și donarea vizierelor cadrelor medicale din R. Moldova după modelul unui grup de activiști din România

ȘTIREA ZILEI /// Viziere.md asigură producerea și donarea vizierelor cadrelor medicale din R. Moldova după modelul unui grup de activiști din România

Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) s-a alăturat inițiativei unui grup de activiști din România (viziere.ro) de a produce și dona viziere sistemului medical și implementează proiectul în Republica Moldova prin intermediul platformei online – viziere.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 15:57

STOP CADRU / Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, surprinsă într-un supermarket fără MASCĂ și MĂNUȘI (FOTO)

STOP CADRU / Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, surprinsă într-un supermarket fără MASCĂ și MĂNUȘI (FOTO)

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a fost surprinsă într-un supermarket fără mască și mănuși. Imaginea care dovedește acest lucru a a juns virală pe Facebook și a stârnit criticile internauților.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 14:01

INFORMAȚII OFICIALE /// Coronavirusul se transmite prin aer?

INFORMAȚII OFICIALE /// Coronavirusul se transmite prin aer?

​Coronavirusul COVID 19 NU se transmite prin aer, ci prin picăturile pe care o persoană infectată le generează atunci când tușește, strănută sau vorbește. Aceste picături sunt grele și nu plutesc prin aer, ci cad pe podea sau pe suprafața obiectelor, arată Organizația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 13:24

opinie Dr. Sucharit Bhakdi (Germania) despre ISTERIA coronavirusului: Măsurile sunt ABSURDE și primejdioase (VIDEO)

Dr. Sucharit Bhakdi (Germania) despre ISTERIA coronavirusului: Măsurile sunt ABSURDE și primejdioase (VIDEO)

A fost profesor la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz și șeful Institutului de Igienă și Microbiologie Medicală. Este unul dintre cei mai citați oameni de știință germani. În acest interviu își exprimă părerea despre isteria creată de coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 12:55

Dezvăluiri INCREDIBILE despre medicul ucis de COVID-19: „A fost supusă PRESIUNILOR să nu spună cum a fost INFECTATĂ”

Dezvăluiri INCREDIBILE despre medicul ucis de COVID-19: „A fost supusă PRESIUNILOR să nu spună cum a fost INFECTATĂ”

Cea de-a doua victimă a Coronavirusului de tip nou în Republica Moldova, medicul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) în vârstă de 79 de ani, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Chiar dacă a fost numită „erou al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 12:30

Coronavirus: Olanda a retras 600.000 de măști defecte importate din China

Coronavirus: Olanda a retras 600.000 de măști defecte importate din China

Olanda a retras sute de mii de măşti importate din China şi distribuite în spitalele olandeze pentru a face faţă pandemiei de COVID-19, deoarece nu răspundeau criteriilor de calitate, a informat sâmbătă Ministerul Sănăţii, notează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 12:03

Ar putea deveni COVID-19 Cernobîlul lui Vladimir Putin

Ar putea deveni COVID-19 Cernobîlul lui Vladimir Putin

În întreaga lume, pandemia de coronavirus se află pe prima pagină a tuturor ziarelor, iar spitalele au devenit locuri în care medicii luptă, cotidian, împotriva unui dușman nevăzut și tăcut. Dar letal. Cazurile de infecție cu noul coronavirus cresc de la oră la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 11:14

În timp ce Guvernul cheltuie aiurea bani pentru medalii de 9 mai, George SOROS acordă peste 100.000 USD, pentru lupta cu epidemia COVID în Moldova

În timp ce Guvernul cheltuie aiurea bani pentru medalii de 9 mai,  George SOROS acordă peste 100.000 USD, pentru lupta cu epidemia COVID în Moldova

  Fundația Soros-Moldova alocă de urgență o primă tranșă de 100 de mii de dolari pentru susținerea Republicii Moldova în combaterea răspândirii coronavirusului de tip nou (COVID-19). „Banii îi vom direcționa, în primul rând, celor care au nevoie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 11:03

ULTIMA ORĂ /// 11 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 11 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 11 persoane sunt infectate, 2 sunt suspecte, 14 se află în carantină și 103 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Martie 2020, ora: 10:43 de Silviu Tănase

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova Din editia print / Foto: colaj Timpul.md

Erodarea imaginii unui guvern, are nevoie, în mod obiectiv, de o anumită perioadă de timp. Indiferent de gafele pe care le face, învestirea unui nou guvern, generează anumite așteptări și trebuie să treacă o anumită perioadă de timp, până când oamenii vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 10:17

opinie Petrișor Peiu: Răspunderile. Și, totuși, Unirea!

Petrișor Peiu: Răspunderile. Și, totuși, Unirea!

Generația politică actuală a comis două păcate îngrozitoare față de națiunea română: a închis Institutul "Cantacuzino" și a renunțat programatic la Re-unirea Basarabiei cu țară. Fiecare dintre aceste două păcate sunt suficiente pentru a le asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 10:09

VIDEO LIVE / Informații de ULTIMĂ ORĂ despre situația privind COVID-19 în R.Moldova

VIDEO LIVE / Informații de ULTIMĂ ORĂ despre situația privind COVID-19 în R.Moldova

Briefing susținut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, de prezentare a informațiilor actualizate privind controlul infecției prin Coronavirusul de tip nou, la nivel național

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 09:10

O altă localitate din raionul Hîncești, ar putea intra în CARANTINĂ. O femeie a fost testată pozitiv cu noul coronavirus

O altă localitate din raionul Hîncești, ar putea intra în CARANTINĂ. O femeie a fost testată pozitiv cu noul coronavirus

Primăria localității Cărpineni din raionul Hîncești anunță primul caz de COVID-19. Este vorba de o femeie în vârstă de 62 de ani, originară din comuna Cărpineni, care s-a întors recent din Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:40

Te simți BALONAT? Bautura asta te scapă de probleme peste noapte!

Te simți BALONAT? Bautura asta te scapă de probleme peste noapte!

 H.pylori este o bacterie asimptomatica. Aceasta cauzeaza infectii in stimac si afecteaza doua treimi din populatia planetei. Daca este lasata netratata, aceasta bacterie poate cauza probleme medicale severe, precum ulcer peptic si chiar cancer stomacal. Pentru a putea fi detectata, este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:30

Cu oamenii în carantină, NATURA recucerește teritoriile pierdute / VIDEO

Cu oamenii în carantină, NATURA recucerește teritoriile pierdute / VIDEO

Păsările cântă, mistreții se plimbă prin orașe, delfinii au revenit în locuri în care plecaseră de mult. Odată cu carantina, animalele sălbatice și plantele profită de calmul regăsit, în timp ce oamenii au mai mult timp pentru a observa natura, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:22

Beție cu sfârșit tragic, la CAHUL. Un tânăr de 27 de ani a murit în drum spre spital

Beție cu sfârșit tragic, la CAHUL. Un tânăr de 27 de ani a murit în drum spre spital

Un tânăr a murit, după ce a fost înjunghiat de colegul de pahar. Crima a avut loc în această dimineață, în localitatea Crihana Veche, din raionul Cahul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:02

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 29 MARTIE 2020. Încă o influență benefică de la Venus azi!

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 29 MARTIE 2020. Încă o influență benefică de la Venus azi!

Iata horoscopul zilei de azi DUMINICA 29 MARTIE 2020 ; astazi are loc al doilea trigon al weekendului pentru planeta iubirii si frumusetii Venus. Ii vine randul lui Pluto in Capricorn, dupa Jupiter de ieri, iar Luna intra in Gemeni azi. Ne-am vazut vietile schimbate asa de mult in aceasta luna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:00

Ministrul Sănătăţii: 10-20% dintre românii care au venit în ţară ar fi putut fi infectaţi FĂRĂ a prezenta simptome şi ar fi putut transmite boala

Ministrul Sănătăţii: 10-20% dintre românii care au venit în ţară ar fi putut fi infectaţi FĂRĂ a prezenta simptome şi ar fi putut transmite boala

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă că aproximativ 10-20% dintre românii care au venit în ţară ar fi putut fi infectaţi fără a prezenta simptome şi ar fi putut transmite boala. Tătaru estimează că la Suceava, care este zona cea mai afectată din România, pot...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 29 Martie 2020, ora: 07:26

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 2-a

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 2-a

O zisă „capodoperă” a grupării de falsificatori ai istoriei Moldovei, slujbași manevrați politic, este cea creată în anonimat, site-ul www.moldovenii.md., unde, în principal, se bate monedă pe aceleași vechi teorii mincinoase ale regimului de ocupație stalinistă,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)