Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Constantin Tănase 2 Octombrie 2015, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Eu nu mă supăr pe Sofia Rotaru

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

La concertul de vineri din Palatul Național cu participarea bucovinencei Sofia Vicoveanca, poetul Grigore Vieru a spus că este supărat pe Sofia Rotaru pentru că s-a îndepărtat până la uitare de limba noastră și nu vrea să mai cânte cântecele noastre. Înainte de concert, Sofia Vicoveanca a fost în vizită la „Flux, unde a participat la „Cafeaua de vineri”. În timpul „cafelei” s-a ajuns, bineînțeles, și la subiectul ridicat în scenă de poetul Vieru. Colega noastră Nina Șerban a întrebat-o pe Vicoveanca ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi refugiat și ar fi rămas în Bucovina ocupată de sovietici: nu ar fi repetat ea oare destinul Sofiei Rotaru, care și-a cam uitat limba maternă? Sunt sigur că răspunsul Sofiei Vicoveanca îi va surprinde pe mulți, în special pe „patrioții înflăcărați”. Sofia Vicoveanca ne-a rugat să nu fim supărați pe Sofia Rotaru, pentru că lucrurile sunt cu mult mai încurcate și ea e convinsă că acolo, în adâncul inimii sale Sofia Rotaru a rămas ceea ce este – româncă din Bucovina.
La sfârșitul anului trecut am participat la București la un congres al ziariștilor români de pretutindeni. În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu președintele României, Emil Constantinescu, acesta, răspunzând la o întrebare despre degradarea conștiinței naționale a moldovenilor basarabeni, a spus un lucru care a supărat: „Cine știe ce se întâmpla cu mine, dacă părinții mei nu s-ar fi refugiat în 1940 în România și ar fi rămas să trăiască la Tighina...

Poate că și eu astăzi eram Emil Ivanovici...” Adică ar fi fost mancurt cum spuneam noi cândva, prin 1989, într-adevăr, multe se puteau întâmpla: Emil Ivanovici putea deveni lider la Tiraspol în locul lui Maracuța, iar Maracuța, dacă s-ar fi refugiat peste Prut, putea deveni președintele României...Eu nu sunt supărat pe Sofia Rotaru. Oricât de tare s-ar fi îndepărtat de limba noastră, ea va rămâne ceea ce este – o mare cântăreață româncă din Bucovina ocupată. În viziunea unora, Sofia Rotaru este o mancurtă. De aceea, poate, și Vieru este supărat pe ea. Dacă punem astfel problema ne cam încurcăm. Fiindcă ar trebui să ne supărăm pe foarte multă lume. Ar trebui să fim supărați, de pildă, și pe Dimitrie Cantemir, care a scris mai mult în latină decât în română, și pe înflăcăratul unionist moldovean Alecu Russo care a scris mai mult în franceză decât în română. Ar trebui să fim supărați și pe celebra Maria Cebotari, care n-a cântat numai în limba noastră și s-a îndepărtat și ea de Moldova atât de departe încât a fost îngropată în pământ străin. Dacă o ținem tot așa, poate ne supărăm și pe moldovenii care au căzut în război și au fost îngropați departe de baștină, în pământurile altor patrii? Și în general, de ce ne supărăm (numai) pe victime, dar nu (și) pe regimurile care fac victime?
Haideți, fraților, să nu mai fim așa de supărăcioși pentru că și așa am rămas atât de puțini.

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md