Actualitate

Eu nu trebuie sa demonstrez ca nu sunt hot

Chisinauianul Vladimir Maximenco sustine ca este victima unor intentii frauduloase ale angajatilor companiei de furnizare a energiei electrice „Union Fenosa”. Vazand ca problema sa ramane nerezolvata mai mult de un an, el a decis s-o faca publica.

La 30 martie 2007, in cadrul verificarii contorului electric al casei Maximenco, acesta a fost inlocuit cu unul nou, temeiul fiind banuiala precum ca sigiliul a fost manipulat. „Cand schimbau contorul, electricienii n-au constatat, in prezenta martorilor, ca sigiliile au fost deteriorate, dar in actul de control au indicat exact invers. Astfel, in mod vadit, in fata noastra, dar si a martorilor, a avut loc prima infractiune”, se indigneaza Vladimir Maximenco.

Familia sa a refuzat sa semneze actul si a cerut efectuarea unei investigatii independente. Electricienii au luat insa contorul si l-au dus la companie pentru expertiza. Ulterior, sotilor Maximenco le-a fost trimis un proces-verbal prin care ei sunt obligati sa achite „plata pentru consumul fraudulos”, in suma de 5.817,24 lei. Nedumerit, Maximenco ne-a relatat: „Plateam in medie pentru 204 kW lunar. Am solicitat chiar si calcule de la Institutul municipal de proiectari „Chisinau-proiect”, care atesta ca o familie consuma pe luna, in medie, 203 kW, iar eu plateam cate 204 pe parcursul ultimilor ani. In ce consta „furtul” meu?”.
Odata cu agravarea conflictului, el a inceput sa se adreseze institutiilor abilitate.

Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a examinat petitia consumatorului si a constatat ca „furnizorul n-a prezentat probe elocvente de sustragere a energiei electrice”. Astfel, Agentia a recomandat celor de la ICS „RE Chisinau” SA „anularea facturii de plata, care a fost emisa nefondat”. „Ei nu s-au conformat acestei decizii. Ba chiar au inceput targul cu noi. Managerul lor de vanzari ne-a propus sa platim 4.200 lei, in loc de 5.817, pentru a lichida contul din factura”, spune Maximenco.
 

Contactat de TIMPUL, Vasile Gribincea, responsabil de comunicare al Companiei „Union Fenosa”, ne-a spus: „Consumatorul respectiv, in urma unor scrisori si petitii in adresa noastra, a apelat in instanta de judecata. Cazul este in litigiu si noi nu-l putem comenta pana cand nu va fi pronuntata o decizie definitiva”.
Ultima data, cazul lui Vladimir Maximenco s-a aflat pe rol la Curtea de Apel. De acolo a fost remis spre reexaminare Judecatoriei Rascani, care urmeaza sa se pronunte la 26 mai.
 

„Conform Constitutiei, exista notiunea de prezumtie a nevinovatiei. Nu eu trebuie sa demonstrez nevinovatia mea, ei trebuie sa aiba dovezi ca sunt hot. Nu se respecta nici legea, nici Constitutia”, ne-a relatat Maximenco, care intentioneaza sa se adreseze la CEDO, in cazul in care nu va gasi dreptate acasa.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *