Opinii și Editoriale

EU TV a scandalizat din nou opinia publica

O sfidare a legilor si a bunului-simt. Politicienii califica comportamentul EU TV drept o „magarie extraordinara” si „ultima bataie a „inimii” lui Rosca”.In sambata dinaintea alegerilor parlamentare, cand legislatia interzice agitatia electorala, televiziunea lui Rosca – EU TV – a reluat cateva emisiuni ce contineau atacuri vehemente la adresa unor concurenti electorali, promovand nestingherit imaginea PPCD.

E prima data in istoria R. Moldova cand un post de televiziune isi permite sa neglijeze in asemenea mod legislatia electorala. Ieri, am vrut sa solicitam o explicatie a acestui fapt si l-am contactat pe Viorel Buzdugan, directorul EU TV, dar el ne-a inchis telefonul. Am solicitat-o si pe vicepresedinta CEC, Renata Lapti, care ne-a spus ca, sambata, toti membrii Comisiei au lucrat pana tarziu si n-au reusit sa priveasca televizorul. La randul sau, Vasile Gafton, membru al CEC, afirma ca a privit emisiunea si ca, la momentul cand Lapti sustinea ca habar nu are, la CEC parvenisera deja contestari in aceasta privinta din partea unor partide… Ieri seara, in urma contestatiilor depuse, CEC a constatat ca televiziunea lui Rosca a comis o incalcare grava si a sesizat in aceasta privinta CCA. Eugen Stirbu, presedintele CEC, a declarat pentru TIMPUL ca ramane la discretia CCA daca va retrage licenta de emisie a „Eu TV” sau va sanctiona altfel acest post.

Potrivit art. 27 si 7 din Codul Audiovizualului, in acest caz, CCA este in drept sa retraga licenta radiodifuzorului, iar art. 200/1 din Codul cu privire la Contraventiile Administrative stipuleaza ca respectiva incalcare atrage dupa sine aplicarea unei amenzi in marime de la zece la douazeci de unitati conventionale. Va prezentam mai jos parerile unor lideri politici si experti asupra acestor grave abateri de la normele legislative.

Mihai Ghimpu, presedintele PL
Este ultima bataie a „inimii” lui Iurie Rosca.

Serafim Urecheanu, presedintele AMN
EU TV si PPCD ne-au demonstrat inca o data ca reprezinta forte distructive si capabile sa sfideze legea. Ei incearca sa destabilizeze situatia, urmarind ca alegerile sa fie declarate nevalabile. Mizeaza pe faptul ca la scrutinul repetat se vor bucura de mai multe voturi.

Alexandru Tanase, prim-vicepresedintele PLDM
Tot sambata au fost arestati trei tineri din PLDM, inclusiv un candidat pe lista electorala a partidului nostru – ceea ce e strict interzis de lege. Acestia au fost retinuti pentru ca participau la actiunea „Numaratoarea inversa”, fara sa faca publicitate pentru PLDM, pe cand EU TV face agitatie si nimeni nu-i sanctioneaza. Ei stiu ca nu vor fi trasi la raspundere, fiindca fac parte din putere. De aceea, dupa alegeri, trebuie sa vedem ce se intampla la acest post de televiziune.

Vasile Tarlev, presedintele UCM
Chiar daca a fost difuzata reluarea unei emisiuni, este o incalcare grava a legislatiei, a democratiei si a bunului-simt, pentru care cei de la EU TV trebuie neaparat pedepsiti.

Dumitru Diacov, presedintele PD
E o magarie extraordinara. Deoarece acesti oamenii n-au fost pedepsiti pentru prostiile pe care le-au mai facut, ei au mers la o chestiune absolut obraznica…

Petru Macovei, membru al „Coalitiei 2009”
Aceasta incalcare crasa a prevederilor Codului Electoral si a Regulamentului de reflectare a campaniei electorale nu poate fi explicata altfel decat ca o manifestare a disperarii PPCD si a mass-media care-l sustine. Faptul ca EU TV a incalcat prevederile legii si normele de conduita profesionala si in preziua alegerilor – asa cum a facut-o pe durata campaniei – da dovada ca aceasta televiziune este una non-profesionista, pentru care normele deontologice nu inseamna nimic si unde sunt angajati jurnalisti care nu inteleg ca datoria principala a unui jurnalist este sa prezinte informatii oneste si echidistante. Cred ca CCA trebuie sa se autosesizeze de urgenta pe acest caz grav si sa ia toate masurile prevazute de Codul Audiovizualului.

Corneliu Mihalache, membru CCA
Am privit si eu aceste emisiuni si am ramas socat, deoarece credeam ca radiodifuzorii stiu ca in ultima zi pana la alegeri nu se difuzeaza materiale electorale. Este o incalcare a legislatiei si imi voi sesiza neaparat colegii. Potrivit Codului Audiovizualului, sanctiunile se aplica gradual. Asa cum ei au fost deja avertizati public, cea mai dura pedeapsa poate fi amenda, iar licenta se retrage doar in cazul in care s-au epuizat toate sanctiunile.

Eugen Rabca, expert in problemele audiovizualului
CCA e in drept sa aplice sanctiuni, incepand cu avertizarea si finisand cu retragerea licentei de emisie. In opinia mea, este o incalcare grava dar, din pacate, CCA inca n-a adoptat criteriile de stabilire a gravitatii abaterilor. EU TV a fost avertizat pana acum si pentru incalcarea pluralismului, dar pentru fiecare gen de incalcare prima sanctiune este avertizarea. Asadar, desi Codul Audiovizualului prevede sanctiuni si mai grave chiar si in cazul primei abateri, sunt sigur ca in acest caz se va aplica o banala avertizare.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *