Artă

Eugen Doga: Muzica e capricioasă, ca o femeie

– Maestre, pe 15 mai aţi avut la Palatul Naţional spectacolul „Păstraţi iubirea”. Ce aţi vrut să spuneţi prin acest titlu?
– Acest generic ni se potriveşte nouă tuturor. Fără iubire nu se face nimic. Viaţa se ţine numai pe iubire. Mi-a plăcut luni, când Radu Beligan a citat o întâmplare extraordinară despre Mozart. Întrebat de cineva ce caută, marele compozitor a răspuns: „Eu caut notele care se iubesc”. Şi notele se iubesc. Am simţit-o de mai multe ori. Odată, colaborând cu Ion Ungureanu la spectacolul „Sfânta sfintelor”, îi prezint notele, dar el zice că trebuie să merg pe o altă direcţie. I-am zis: muzica nu vrea. După ce ne-am certat, ne-am despărţit şi, în drum spre casă, am găsit notele care se iubesc. Şi păsările, ca şi arborii, se iubesc. Este un minereu sfânt, dar banalizat şi cam uitat. Dragostea este o taină, pe care fiecare trebuie s-o poarte în sine.

– Ce aţi mai scris în ultimul timp?
– În vacanţa de iarnă, am venit la Chişinău şi, timp de două săptămâni, am scris un caiet pentru pian din 14 piese. L-am şi editat la Sankt Petersburg. Dar piesele mi le-au cerut şi la Rostov. Atunci am mai scris un caiet pentru vioriştii începători – pentru două viori şi pian, cu opt scârţâieli. Aşa şi l-am numit – „Scârţâiala”. Apoi am mai făcut un caiet pentru pian, de iarnă. L-am botezat „Caiet de iarnă”. Cred că voi scrie câte un caiet pentru fiecare anotimp. Le-am scris foarte uşor. Nu chinui notele. Întotdeauna caut atmosfera potrivită…

– Când veţi reuşi să scoateţi în capăt Salonul muzical?
– Depinde de minister şi de guvern. Au trecut doi ani de când se tărăgănează lucrurile. S-a făcut mult, dar mai e nevoie de un ecran pentru a demonstra filme video.

– Aţi mai luat pianul?
– Pianul este. Cu pianul a fost o istorie lungă. De trei ori a fost scos de aici. Nu era plătit şi l-au scos. Guvernul aşa şi n-a mai plătit. A plătit un sponsor. Aceasta este realitatea noastră. Pentru Mercedes-uri şi salarii exagerat de mari se găsesc bani, iar pentru a-i plăti lui Doga o pensie – nu prea.

– N-aveţi pensie aici?
– Nu am. M-am adresat cu această problemă lui Marian Lupu, pe când era preşedinte al Parlamentului pe timpul lui Voronin, dar totul a rămas baltă.

– Acum, cu democraţii la putere, n-aţi abordat din nou problema?
– Cât se poate? Eu n-am să trăiesc un mileniu şi n-am 16 ani. Eu nu mor de foame. Ce-i drept, ruşii mi-au dat o pensie – pentru ceea ce am făcut acolo -, dar pentru ceea ce am făcut şi fac aici nu merit nimic? Eu aş înţelege, dacă aş primi o pensie cuplată, însă nu se face nimic.

– Cum vă petreceţi timpul liber?
– Eu nu ştiu ce înseamnă timp liber. Mă scol zilnic la ora 5.30 dimineaţa. Mă ocup puţin cu ale gospodăriei, dar muzica cere timp. Ea e de genul feminin şi e foarte capricioasă. Ea cere o atenţie aparte şi un devotament total, o adevărată dăruire de sine. La Bucureşti am să stau vreo trei zile, după care mă voi întoarce la Moscova, unde scriu o lucrare pentru un film.

– Vă dorim succes!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *