Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente
 
 
 

Spectacole 15 August 2015, ora 12:26

Eugen Doga va concerta pentru prima dată pe continentul american

Marime Font

Foto: noroctv

 Compozitorul Eugen Doga şi naistul Vasile Iovu efectuează zilele acestea un turneu în Canada și SUA.  

Cei doi renumiți muzicieni vor susţine o serie de spectacole muzical-literare în cadrul primei ediţii a Festivalului Limbii Române în Canada şi America de Nord, care va avea loc în perioada 15-18 august, la Montreal, Ottawa şi New York.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român la New York, Comunitatea Moldovenilor din Quebec, Asociația Culturală Română din Montreal, Studioul „Flacăra–Film” din Chişinău, Ambasadele R. Moldova şi României în Canada și Reprezentanţa R. Moldova la ONU.Alături de cei doi mari maeştri, la festival vor participa scriitoarea şi scenarista Luminiţa Dumbrăveanu şi regizorul artistic Teodor Guţu, care au realizat un film documentar despre Eugen Doga şi Ala Mîndîcanu, fost deputat în Parlamentul de la Chişinău, autoarea volumului "Dor de libertate" (2007), actualmente președinte al Comunității moldovenilor din Quebec.

„Sunt curios să văd acest spaţiu. Este un eveniment extraordinar pentru compatrioții noştri. Sunt sigur că ne aşteaptă cu braţele deschise. Vom încerca să le reamintim cele mai frumoase melodii ale noastre. Am aşteptat demult această întâlnire şi această frumoasă sărbătoare nu doar a limbii române, dar şi a spiritului”, a menționat înainte de plecare maestrul Eugen Doga.

Primul spectacol va avea loc astăzi, la Montreal, cel de-al doilea mâine - la Ottawa, iar cel de-al treilea - pe 18 august, la sediul Institutului Cultural Român din New York.

În cadrul Festivalului, vor fi prezentate: videoclipul documentar „Basarabie, nu plînge!”, dedicat luptei pentru Limba Română în R. Moldova (producție – „Flacăra Film” din Chișinău și interpreta Aurica Basarabeanca), filmul documentar „Eugen Doga” din serialul „100 de români celebri născuți în Moldova” şi cartea „Eugen Doga: Muzica este prima şi ultima mea iubire” de Luminiţa Dumbrăveanu.

Eugen Doga şi Vasile Iovu vor prezenta piese instrumentale celebre, inspirate din opera lui Mihai Eminescu şi folclorul românesc, incluse în circuitul universal şi patrimoniul UNESCO. De asemenea, va fi susținut un recital dedicat Limbii Române pe versurile lui Mihai Eminescu, Alexei Mateevici, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari, Doina Uricariu şi Nicolae Dabija. Fiecare spectacol se va încheia cu piesa „Hora prieteniei” de Eugen Doga.

„Sper să fie un turneu de succes. Am fost de mai multe ori pe continentul american şi mă bucur că în sfîrşit va ajunge dincolo de ocean şi maestrul Eugen Doga”, a afirmat maestrul Vasile Iovu.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md