Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Muzică 5 Decembrie 2012, ora 06:17    Din editia print

Eugen Negruță: „Vrem să cucerim America și Canada”

Marime Font

 
 
 

S-a născut pe 18 septembrie 1980, în orașul Chișinău. 

A absolvit Liceul de Muzică „Serghei Rahmaninov” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „Gavriil Musicescu”, clasa de acordeon (2003). Tot în 2003 a format Ansamblul de acordeoniști „Concertino”, care activează la Sala cu Orgă din Chișinău. Colectivul pe care îl conduce a devenit laureat al numeroase concursuri internaționale, deținând mai multe cupe de aur. În 2009, lui Eugen Negruță i s-a conferit titlul onorific de artist emerit, iar ansamblului, în 2010 - cel de colectiv artistic emerit al R. Moldova.
 
De la bun început, ansamblul și-a fixat drept scop renașterea acordeonului clasic în R. Moldova, până atunci el fiind cunoscut drept un instrument de muzică populară. Astfel, membrii grupului au dorit să demonstreze publicului larg că la acordeon se poate interpreta nu doar muzică populară, dar și clasică, jazz etc.

Pe parcursul a trei ani, artiștii au fost în căutarea concepției și a repertoriului ansamblului. Au susținut concerte pe mai multe scene de la noi: Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Palatul Național, Teatrul Național de Operă și Balet ș.a. „Însă prima evoluție a noastră pe scena profesionistă a fost în 2005, la Sala cu Orgă”, în cadrul Galei acordeoniștilor. După aceea, directoarea instituției, Larisa Zubco, ne-a propus să facem un concert solo. Grație dumneaei, în 2007, s-a îndeplinit visul nostru – am fost luați sub aripa uneia dintre cele mai prestigioase instituții concertistice de la noi - Sala cu Orgă”, afirmă conducătorul ansamblului, Eugen Negruță.Din 2006, „Concertino” participă la 15 concursuri internaționale, evoluând în toată lumea. „De atunci, suntem pe roate. Practic am luat toate premiile, astfel încât, acum participăm la concursuri în calitate de invitați”, ne spune artistul.

În 2006, 2008 și 2010, ansamblul a luat Marele Premiu la Concursul Internațional „Citta di Castelfidardo” din Italia, iar în 2012 - la Concursul „Astor Piazzolla” din aceeași țară. Tot în acest an, colectivul a intrat în posesia Lirei de Aur a Festivalului-concurs de artă „Pyongyang” din Coreea de Nord.

Recent, formația s-a întors de la Festivalul „Garmonika, dușa Rossii” din Moscova. „În 2013 suntem invitați la două dintre cele mai prestigioase concursuri din lume – în Germania și Austria. Am cutreierat toată Europa, acum vrem să cucerim America și Canada”, zice conducătorul ansamblului.

„Concertino” e format din șase acordeoniști: Eugen Negruță, Vladimir Leca, Mihai Grosu, Serghei Paramonov, Cătălin Hioară și Sergiu Mârzac. De asemenea din formație mai face parte toboșarul Vitalie Negruță, pianistul Anatolie Covalenco și contrabasistul Anton Hohotov.
„Concertino” a înregistrat trei CD-uri: „Astor Piazzolla” (2006), „Muzica lumii” (2007) și „Culorile muzicii” (2012). Membrii ansamblului intenționează ca în anul viitor să ne ofere noi surprize, înregistrând pe CD și alte piese, pe care le interpretează cu atâta har și inspirație.  

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul