Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 08:30
Abonamente

Interviu 23 Ianuarie 2018, ora 08:23    Din editia print

Eugen Tomac, deputat în Parlamentul de la București: „România este gata să-și asume cheltuielile pentru Unire”

Marime Font

Deputatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) din Parlamentul de la București, Eugen Tomac, susţine că România nu este raiul pe pământ, însă totuși este pregătită să-și asume toate costurile pentru Unire. Politicianul consideră că președintele Klaus Iohannis nu este interesat de dezvoltarea relațiilor cu R. Moldova, în schimb se arată convins că, în Legislativul de la Chișinău, se va forma o majoritate, care va vota pentru unificarea celor două state românești. 

- Domnule deputat, ați declarat recent, într-un interviu pentru libertatea.ro, că „Unirea României cu R. Moldova este un obiectiv împletit cu dorința de a așeza lucrurile în matca lor firească”. Care este acea matcă firească și cât de realizabil vi se pare acest obiectiv în condițiile noastre actuale?

- Nu sunt genul de politician care insistă obsesiv asupra anumitor teme doar pentru că asta ar vrea să audă cetățenii. Sunt realist și mult mai pragmatic decât mulți politicieni de la București și Chișinău. Privesc totul prin prisma intereselor națiunii mele și cred că este un lucru absolut firesc ca românii să nu mai fie separați, așa cum au decis doi criminali. Repet, doi criminali, condamnați de toată umanitatea pentru ceea ce au făcut în perioada în care au condus, prin teroare, statele lor. Hitler și Stalin sunt cei care au decis că în interiorul României, pe Prut, trebuie instalată o frontieră. Prin urmare, consider că este de datoria mea ca om politic să insist asupra corectării, prin mijloace democratice, a acestei mari nedreptăți. Acesta este cel mai important obiectiv, pe care îl slujesc, zi de zi, din clipa în care am intrat în politică. Și el se va realiza negreșit. Altă soluție pentru românii din R. Moldova nu există.


- O bună parte a cetățenilor R. Moldova nu este de aceeași părere…

- Propaganda sovietică și-a dat duhul, iar urmașii acestei linii de gândire sunt tot mai puțin credibili, chiar dacă o bună parte a societății basarabene a rămas captivă și speră că Moscova va aduce prosperitate în R. Moldova. Dar și aceștia vor înțelege că URSS nu mai poate reînvia. Bineînțeles, oamenii acceptă greu schimbarea, dar singura ieșire din acest impas este și va rămâne unirea cu România.

„Preşedintele Iohannis a demonstrat lipsă de viziune și simț al temelor mari”

- R. Moldova reușește cu greu să achite pensiile și salariile bugetarilor. În mod sigur, nu are bani puși la ciorap pentru Unire. Deși s-au vehiculat multe cifre în această privință, cunoașteți cât ar costa în realitate Unirea? Și cine își va asuma toate cheltuielile?

- Este într-adevăr un efort, dar România este gata să și-l asume. Este sarcina noastră să le asigurăm tuturor cetățenilor aceleași salarii și pensii.

- Curajoasă declarație.

- Nu este nici mult, nici puțin, dar este corect, este firesc.

- Cu toate astea, aţi declarat la Radio Europa Liberă, că „la ora actuală, pentru România, relația cu R. Moldova nu mai este o prioritate de politică externă, de primă mână”. La ce v-aţi referit?

- Totul pornește de la cap. Președintele Iohannis nu este interesat la modul real de dezvoltarea relației cu R. Moldova. Acesta a demonstrat deja lipsă de viziune și simț al temelor mari, cu adevărat importante. Cu toate acestea, România va sprijini în continuare R. Moldova. Sunt proiecte începute de președintele Băsescu, ale căror succes nu poate fi contestat.

„N-am zis că România este raiul pe pământ”

- Fiind născut în Basarabia, ați declarat că marea majoritate a populației R. Moldova trăiește într-o continuă minciună. La ce ați făcut referire și cine alimentează această minciună?

- Eram încă elev când profesorul meu de istorie a avut curajul să ne spună istoria adevărată, nu cea din manuale, nu cea din cărțile de propagandă. Minciuna era peste tot, infiltrată în toate domeniile posibile și propagată prin toate mijloacele posibile. Din fericire, astăzi, copiii nu mai învață o istorie distorsionată în școală. Presa este însă, în continuare, cel mai important instrument de propagandă rusească. Cele mai multe posturi de televiziune din R. Moldova sunt în limba rusă și majoritatea promovează ideile putiniste. Bineînțeles, acestea sunt încurajate și de mulți politicieni de la Chișinău, obedienți Moscovei.

- Se spune că, în prezent, circa un milion de cetățeni ai R. Moldova dețin și cetățenia română. Unii dintre aceștia nici nu cunosc limba română și nu-și prea doresc o apropiere între cele două maluri ale Prutului. Credeţi că e corectă această politică de acordare a cetățeniei române?

- Este foarte corectă. Cetățenia română nu este o favoare pe care România o face românilor din R. Moldova. Cetățenia română este un drept. Ăsta a fost și sloganul campaniei mele la alegerile parlamentare. Românii din R. Moldova au fost lipsiți de cetățenia română fără voința lor. Aceasta le-a fost furată și este dreptul lor să o redobândească, indiferent de motivul pentru care o fac. Pe de altă parte, este obligația statului român să faciliteze acest proces.

- Se vorbește că Unirea înseamnă salarii și pensii mai mari, justiție corectă, drumuri mai bune și încredere în ziua de mâine. Nu sună prea idilic și, paradoxal, aceste afirmaţii, în contextul în care și România se confruntă cu suficiente probleme?

- N-am zis că România este raiul pe pământ. Firește, sunt foarte multe probleme de rezolvat și nu văd de ce nu am putea-o face împreună.

„PUN va intra în Parlament și va vota Unirea”

- Ultimele sondaje arată că, în R. Moldova, peste 30 la sută dintre cetățeni ar vota pentru Unire. De unde conchidem că mai mult de jumătate ar vota împotrivă. Ce ar putea să-i determine pe aceştia să-și schimbe părerea sau asta înseamnă că Unirea, ca proiect de Țară, este un vis îndepărtat?

- Cei care beneficiază de ajutor din partea României sunt din ce în ce mai mulți. Pe cale de consecință directă, vor fi tot mai mulți şi cei care vor înțelege necesitatea și iminența apropierii noastre. Între timp, este responsabilitatea noastră să discutăm cu oamenii, mai mult și mai cinstit, să le explicăm cu răbdare motivele și beneficiile Unirii.

- Clasa politică de la Chișinău are un limbaj duplicitar. La Bruxelles, sunt proeuropeni, iar în Rusia devin proruși. Ce mesaj transmite europenilor acest comportament ipocrit?

- Politicienii sunt la fel peste tot. Nu au curajul să recunoască adevărul. Sau servesc alte interese. Niciunul însă nu va avea ce face în fața voinței cetățenilor. E simplu.

- După ce Traian Băsescu s-a implicat în politica moldovenească, unii lideri politici de la Chișinău îl îndeamnă să-și caute de treabă la el acasă. Cum să înţelegem această atitudine în raport cu fostul președinte al României și în ce măsură Băsescu ar putea uni toate forțele unioniste dintre Nistru și Prut?

- Atitudinea este problema fiecăruia. Cât despre capacitatea președintelui de a uni forțele unioniste, el deja o face. Partidul Unității Naționale, sub conducerea președintelui Băsescu, va intra în Parlamentul de la Chișinău și va contura o majoritate care va vota Unirea.

„Plahotniuc va demonstra în Parlament dacă susține sau nu Unirea”

- Partidul Democrat, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, deține, în prezent, toată puterea în R. Moldova – e vorba de bani, sfere de influență și interese. Ce șanse sunt ca această formațiune să renunțe la toate avantajele de care se bucură într-un stat independent și să pună umărul la Unire?

- Vladimir Plahotniuc e cetățean român. Va demonstra la vot, în Parlament, dacă susține sau nu Unirea.

- De cealaltă parte, președintele prorus Igor Dodon a declarat că unionismul ar trebui scos în afara legii în R. Moldova. Ce se urmăreşte prin această retorică?

- Dodon se pliază perfect profilului slugii. Se închină Moscovei cu ambele mâini şi nu mai are cu ce să ne surprindă. Cred însă că România trebuie să taxeze fiecare ieșire a acestui personaj. Discursul său nu mai este credibil. Era sa se va încheia repede.

- În 2018, când marcăm Centenarul Marii Uniri, în ce măsură s-ar putea repeta evenimentul, de acum un secol, fără acordul marilor puteri ale lumii?

- Adevărul este unul. Faptul că românii de pe cele două maluri ale Prutului sunt parte a aceleiași națiuni nu poate fi contestat de nimeni. Totodată, România are parteneri puternici care înțeleg că voința oamenilor nu poate fi negociată. Un popor hotărât are mai multă putere decât ne putem imagina.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:30

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Momentul în care o femeie împinge un preot de pe scenă, în timpul predicii / VIDEO

Mesajul unui preot din Brazilia a înfuriat atât de tare o enoriașă încât aceasta l-a împins pe slujitorul bisericii de pe scenă, chiar în timpul predicii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 08:27

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un lichidator de la Cernobîl s-a sinucis după ce a văzut serialul HBO

Un erou lichidator al dezastrului de la Cernobîl și-a pus capăt zilelor după ce a urmărit serialul eveniment de pe HBO, cu lacrimi în ochi, susține fiica acestuia, citată de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Iulie 2019, ora: 08:25

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

PSD e divizat din cauza candidatului la prezidenţiale: Dăncilă, Firea sau Tăriceanu? Din exterior, partidul e atacat de Adrian Năstase, dar şi de foştii „reformişti“ Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose, trecuţi în tabăra lui Victor Ponta, cel care arbitrează, de pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:40

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ruslan Codreanu crede că ordine la Piața Centrală poate fi făcută doar cu BULDOZERUL

Ordine la Piața Centrală din Chișinău poate fi făcută doar cu... buldozerul, afirmă fostul primar general interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit lui, la Piața Centrală există o complexitate de probleme greu de rezolvat, iar experiența orașului Moscova, acolo unde mai multe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:15

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac: Toate taxele pentru perfectarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei române ar putea fi ELIMINATE

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac, afirmă că modificările propuse la Legea cetăţeniei române privind descentralizarea procesul de procesare a dosarelor, ca în fiecare judeţ din România să poată fi depus dosarul şi în termen de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iulie 2019, ora: 07:09

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IULIE 2019. VĂRSĂTORII SUNT PLINI DE ENERGIE ȘI VOIE BUNĂ

Horoscopul zilei de 18 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:07

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 05:50

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Adjunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 18 Iulie 2019, ora: 05:48

Lecţia practică de gramatică: Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect - Dezacordul dintre subiect şi predicat

Lecţia practică de gramatică: Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect - Dezacordul dintre subiect şi predicat Din editia print

În emisiunile de radio şi de televiziune se întâlnesc destul de frecvent astfel de dezacorduri: Vârful turlelor de biserică sunt înconjurate de… - corect: este înconjurat Partea a doua a calupului de publicitate era rezervat pastilelor pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iulie 2019, ora: 05:47

Învăţăturile ţăranilor români de acum 100 de ani: cum să cunoști o proastă gospodină și de ce să nu bei rachiu

Învăţăturile ţăranilor români de acum 100 de ani: cum să cunoști o proastă gospodină și de ce să nu bei rachiu Foto: certudinea.ro

La începutul secolului trecut, statul român ducea o muncă intensă pentru a-i convinge pe ţărani cât de benefică este ştiinţa de carte. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 01:45

18 iulie 2017 / Mai mulți absolvenți au refuzat diploma lui Dodon

18 iulie 2017 / Mai mulți absolvenți au refuzat diploma lui Dodon

O sută cei mai buni absolvenți de liceu ai promoției 2017 din Moldova au fost premiați, astăzi, cu „Diploma de Onoare” a Președintelui Republicii Moldova. Majoritatea au participat la marele eveniment și s-au fotografiat alături de președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 00:49

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” Foto: Caricatura de Alex Dimitrov

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 00:31

O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană care se afla la bordul unei aeronave, de pe cursa Roma-Chișinău a companiei aeriene „Air Moldova” și-a pierdut cunoștința din cauza căldurii. Incidentul ar fi avut loc azi în jurul orei 15:30.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Iulie 2019, ora: 00:14

După ce a recunoscut că primește 700 DE MII de dolari lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

După ce a recunoscut că primește 700 DE MII de dolari lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iulie 2019, ora: 00:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:43

E adevărat că cel mai bogat român din toate timpurile avea lichidități în valoare de 9 tone de aur?

E adevărat că cel mai bogat român din toate timpurile avea lichidități în valoare de 9 tone de aur?

Despre Ioan C. Mihail, cunoscut de toți ca Jean Mihail, se spune că ar fi fost cel mai bogat român din toate timpurile. Un lucru este cert. Între 1929 și 1933, în timpul marii crize economie, Jean Mihail a fost cel care a împrumutat statul român. Da, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:17

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a recunoscut astăzi că nu a fost recuperat niciun leu din banii sustrași din trei bănci moldoveneşti, care au fost delapidate de circa 2,8 miliarde de dolari în perioada 2011-2014.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:11

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:41

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? V-ați bucurat de media lui bună și ați spus-o cu mândrie tuturor? Iată ce îl așteaptă (pe majoritatea, că sunt și excepții sau cazuri de ”random excellence” cum le spune T. Wagner):

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:26

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Alexandr Oleinic susține că nu are de gând să renunțe la mandatul de deputat și califică declarațiile liderului PN, Renato Usatîi, precum că ar urma să plece din Parlament, drept „aberații”. Totodată, acesta afirmă că depunerea de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:09

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Șeful statului Igor Dodon, lider neformal al PSRM, susține că este nemulțumit de activitatea unor ministere din Guvernul Sandu, iar la începutul lunii septembrie, când se termină „luna de miere”, se va încheia și „indulgența” față de miniștrii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:37

Ex-premierul Ion Sturza a comentat într-o postare pe Facebook interviurile recente ale ex-premierului Vlad Filat. „Dragă Vlad, cineva îți dorește în continuare tot răul de pe lume. Nu pot altfel să-mi explic de ce te-au provocat să ieși în lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:07

Pungile de plastic compostabile încă pot transporta o grămadă de cumpărături după ce au fost îngropate în pământ timp de trei ani, a descoperit un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie au testat cinci tipuri diferite de pungi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:57

Mișcarea de descreștere vrea să reducă intenționat economia pentru a gestiona schimbările climatice și să creeze vieți cu mai puțină muncă și mai multă voie bună. Să fie oare o fantezie utopică?  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:48

Am simțit-o cu toții pe pielea noastră. De multe ori! Transpirația ne deranjează adesea: când este caniculă sau când lucrăm din greu, când avem mari emoții sau când suntem bolnavi. Atunci „ne trec toate apele”, cum se spune. Este normal - și necesar! -...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)