Astăzi 21 Februarie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 21:39
Abonamente

Interviu 23 Ianuarie 2018, ora 08:23    Din editia print

Eugen Tomac, deputat în Parlamentul de la București: „România este gata să-și asume cheltuielile pentru Unire”

Marime Font

Deputatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) din Parlamentul de la București, Eugen Tomac, susţine că România nu este raiul pe pământ, însă totuși este pregătită să-și asume toate costurile pentru Unire. Politicianul consideră că președintele Klaus Iohannis nu este interesat de dezvoltarea relațiilor cu R. Moldova, în schimb se arată convins că, în Legislativul de la Chișinău, se va forma o majoritate, care va vota pentru unificarea celor două state românești. 

- Domnule deputat, ați declarat recent, într-un interviu pentru libertatea.ro, că „Unirea României cu R. Moldova este un obiectiv împletit cu dorința de a așeza lucrurile în matca lor firească”. Care este acea matcă firească și cât de realizabil vi se pare acest obiectiv în condițiile noastre actuale?

- Nu sunt genul de politician care insistă obsesiv asupra anumitor teme doar pentru că asta ar vrea să audă cetățenii. Sunt realist și mult mai pragmatic decât mulți politicieni de la București și Chișinău. Privesc totul prin prisma intereselor națiunii mele și cred că este un lucru absolut firesc ca românii să nu mai fie separați, așa cum au decis doi criminali. Repet, doi criminali, condamnați de toată umanitatea pentru ceea ce au făcut în perioada în care au condus, prin teroare, statele lor. Hitler și Stalin sunt cei care au decis că în interiorul României, pe Prut, trebuie instalată o frontieră. Prin urmare, consider că este de datoria mea ca om politic să insist asupra corectării, prin mijloace democratice, a acestei mari nedreptăți. Acesta este cel mai important obiectiv, pe care îl slujesc, zi de zi, din clipa în care am intrat în politică. Și el se va realiza negreșit. Altă soluție pentru românii din R. Moldova nu există.


- O bună parte a cetățenilor R. Moldova nu este de aceeași părere…

- Propaganda sovietică și-a dat duhul, iar urmașii acestei linii de gândire sunt tot mai puțin credibili, chiar dacă o bună parte a societății basarabene a rămas captivă și speră că Moscova va aduce prosperitate în R. Moldova. Dar și aceștia vor înțelege că URSS nu mai poate reînvia. Bineînțeles, oamenii acceptă greu schimbarea, dar singura ieșire din acest impas este și va rămâne unirea cu România.

„Preşedintele Iohannis a demonstrat lipsă de viziune și simț al temelor mari”

- R. Moldova reușește cu greu să achite pensiile și salariile bugetarilor. În mod sigur, nu are bani puși la ciorap pentru Unire. Deși s-au vehiculat multe cifre în această privință, cunoașteți cât ar costa în realitate Unirea? Și cine își va asuma toate cheltuielile?

- Este într-adevăr un efort, dar România este gata să și-l asume. Este sarcina noastră să le asigurăm tuturor cetățenilor aceleași salarii și pensii.

- Curajoasă declarație.

- Nu este nici mult, nici puțin, dar este corect, este firesc.

- Cu toate astea, aţi declarat la Radio Europa Liberă, că „la ora actuală, pentru România, relația cu R. Moldova nu mai este o prioritate de politică externă, de primă mână”. La ce v-aţi referit?

- Totul pornește de la cap. Președintele Iohannis nu este interesat la modul real de dezvoltarea relației cu R. Moldova. Acesta a demonstrat deja lipsă de viziune și simț al temelor mari, cu adevărat importante. Cu toate acestea, România va sprijini în continuare R. Moldova. Sunt proiecte începute de președintele Băsescu, ale căror succes nu poate fi contestat.

„N-am zis că România este raiul pe pământ”

- Fiind născut în Basarabia, ați declarat că marea majoritate a populației R. Moldova trăiește într-o continuă minciună. La ce ați făcut referire și cine alimentează această minciună?

- Eram încă elev când profesorul meu de istorie a avut curajul să ne spună istoria adevărată, nu cea din manuale, nu cea din cărțile de propagandă. Minciuna era peste tot, infiltrată în toate domeniile posibile și propagată prin toate mijloacele posibile. Din fericire, astăzi, copiii nu mai învață o istorie distorsionată în școală. Presa este însă, în continuare, cel mai important instrument de propagandă rusească. Cele mai multe posturi de televiziune din R. Moldova sunt în limba rusă și majoritatea promovează ideile putiniste. Bineînțeles, acestea sunt încurajate și de mulți politicieni de la Chișinău, obedienți Moscovei.

- Se spune că, în prezent, circa un milion de cetățeni ai R. Moldova dețin și cetățenia română. Unii dintre aceștia nici nu cunosc limba română și nu-și prea doresc o apropiere între cele două maluri ale Prutului. Credeţi că e corectă această politică de acordare a cetățeniei române?

- Este foarte corectă. Cetățenia română nu este o favoare pe care România o face românilor din R. Moldova. Cetățenia română este un drept. Ăsta a fost și sloganul campaniei mele la alegerile parlamentare. Românii din R. Moldova au fost lipsiți de cetățenia română fără voința lor. Aceasta le-a fost furată și este dreptul lor să o redobândească, indiferent de motivul pentru care o fac. Pe de altă parte, este obligația statului român să faciliteze acest proces.

- Se vorbește că Unirea înseamnă salarii și pensii mai mari, justiție corectă, drumuri mai bune și încredere în ziua de mâine. Nu sună prea idilic și, paradoxal, aceste afirmaţii, în contextul în care și România se confruntă cu suficiente probleme?

- N-am zis că România este raiul pe pământ. Firește, sunt foarte multe probleme de rezolvat și nu văd de ce nu am putea-o face împreună.

„PUN va intra în Parlament și va vota Unirea”

- Ultimele sondaje arată că, în R. Moldova, peste 30 la sută dintre cetățeni ar vota pentru Unire. De unde conchidem că mai mult de jumătate ar vota împotrivă. Ce ar putea să-i determine pe aceştia să-și schimbe părerea sau asta înseamnă că Unirea, ca proiect de Țară, este un vis îndepărtat?

- Cei care beneficiază de ajutor din partea României sunt din ce în ce mai mulți. Pe cale de consecință directă, vor fi tot mai mulți şi cei care vor înțelege necesitatea și iminența apropierii noastre. Între timp, este responsabilitatea noastră să discutăm cu oamenii, mai mult și mai cinstit, să le explicăm cu răbdare motivele și beneficiile Unirii.

- Clasa politică de la Chișinău are un limbaj duplicitar. La Bruxelles, sunt proeuropeni, iar în Rusia devin proruși. Ce mesaj transmite europenilor acest comportament ipocrit?

- Politicienii sunt la fel peste tot. Nu au curajul să recunoască adevărul. Sau servesc alte interese. Niciunul însă nu va avea ce face în fața voinței cetățenilor. E simplu.

- După ce Traian Băsescu s-a implicat în politica moldovenească, unii lideri politici de la Chișinău îl îndeamnă să-și caute de treabă la el acasă. Cum să înţelegem această atitudine în raport cu fostul președinte al României și în ce măsură Băsescu ar putea uni toate forțele unioniste dintre Nistru și Prut?

- Atitudinea este problema fiecăruia. Cât despre capacitatea președintelui de a uni forțele unioniste, el deja o face. Partidul Unității Naționale, sub conducerea președintelui Băsescu, va intra în Parlamentul de la Chișinău și va contura o majoritate care va vota Unirea.

„Plahotniuc va demonstra în Parlament dacă susține sau nu Unirea”

- Partidul Democrat, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, deține, în prezent, toată puterea în R. Moldova – e vorba de bani, sfere de influență și interese. Ce șanse sunt ca această formațiune să renunțe la toate avantajele de care se bucură într-un stat independent și să pună umărul la Unire?

- Vladimir Plahotniuc e cetățean român. Va demonstra la vot, în Parlament, dacă susține sau nu Unirea.

- De cealaltă parte, președintele prorus Igor Dodon a declarat că unionismul ar trebui scos în afara legii în R. Moldova. Ce se urmăreşte prin această retorică?

- Dodon se pliază perfect profilului slugii. Se închină Moscovei cu ambele mâini şi nu mai are cu ce să ne surprindă. Cred însă că România trebuie să taxeze fiecare ieșire a acestui personaj. Discursul său nu mai este credibil. Era sa se va încheia repede.

- În 2018, când marcăm Centenarul Marii Uniri, în ce măsură s-ar putea repeta evenimentul, de acum un secol, fără acordul marilor puteri ale lumii?

- Adevărul este unul. Faptul că românii de pe cele două maluri ale Prutului sunt parte a aceleiași națiuni nu poate fi contestat de nimeni. Totodată, România are parteneri puternici care înțeleg că voința oamenilor nu poate fi negociată. Un popor hotărât are mai multă putere decât ne putem imagina.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)