Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Artă 6 Iunie 2012, ora 05:31    Din editia print

Eugen Zaborţev: „Convenţionalismul artistic ne privează de originalitate şi independenţă”

Marime Font

 
 

Tânărul pictor Eugen Zaborţev s-a născut pe 13 decembrie 1981, la Chişinău.

Studiile artistice şi le începe la Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” din capitală. În 2008 devine absolvent al Academiei de Muzică Teatru şi Arte Plastice, Catedra pictură, instituţie unde actualmente îşi face şi masteratul. Fire controversată şi introvertită în acelaşi timp, plasticianul reuşeşte să participe doar la expoziţiile de grup în România, în timp ce în R. Moldova rămâne o prezenţă extrem de discretă, fiind preocupat îndeosebi de comenzi particulare.

Pasionat de anatomia plastică şi chipul uman în general, pictorul semnează numeroase portrete şi tablouri de epocă, executate în maniera-i definitorie, de o pedanterie regaliană specifică clasicismului. „Mă fascinează fizionomia şi mimica feţelor omeneşti, pe care nu toţi artiştii le pot surprinde. Ochii sunt cei care trădează şi redau starea lăuntrică a individului, poate de aceea îl consider pe Da Vinci un portretist desăvârşit”, conchide plasticianul şi adaugă că pictura nu este o ecuaţie cu variabile, uneori rezolvarea îţi ia toată viaţa.Arta este un har divin, crede Eugen Zaborţev, şi chiar dacă nu se făcea pictor, tot artist devenea. Recunoaşte că drumul artei este unul anevoios, iar artistul – un individ pe alocuri intolerant, dar el reuşeşte să sfideze dificultăţile şi efemerul... prin culoare.

Deşi la prima vedere pare mai puţin preocupat de peisaj, autorul a explorat frumuseţile naturii moldave, pe care de fiece dată le găseşte „altfel”. „Suntem obligaţi să parcurgem cu penelul pitorescul naturii de la Butuceni (Orheiul Vechi), Ţâpova, Saharna, dar şi de la Soroca, locuri pe care le consider o „cancelarie” a artiştilor noştri”, spune metaforic Eugen Zaborţev. Inspirat de operele renascentiste şi de cele ale impresioniştilor, autorul regretă oarecum abandonul şi dezinteresul tinerilor artişti faţă de academism, ceea ce la unii dintre ei trădează un formalism vădit... „Natura rămâne principala sursă de inspiraţie. Iar pornind de la această afirmaţie, consider că plein-air-ul este coridorul spre definirea stilului propriu, care precede metodele de stilizare şi abstractizare a obiectului artistic. Şi îndrăznesc să cred că unii le îmbrăţişează prematur”, spune cu o doză de rezervă plasticianul. Totodată, el recunoaşte că pictura de şevalet încă mai are mult de recuperat şi aduce drept exemplu şcoala românească de artă. În acelaşi timp, consideră salutară introducerea disciplinei pictura murală la Facultatea de Arte. „Pictorii români sunt mai puţin închistaţi în rigori şi convenţionalism artistic, care pe noi adesea ne privează de originalitate şi independenţă. Astfel, am furat o doză de libertinism plastic pe care intenţionez să-l imprim pe pânză cât mai curând”, afirmă zâmbind Eugen şi bifează instantaneu un aspect dureros - absenţa taberelor de creaţie cu invitaţi din străinătate. Or, spune el, „arta nu ne va ierta eternul motiv al lipsei de bani”.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul