Astăzi 27 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 07:14
Abonamente

Artă 11 Noiembrie 2015, ora 07:26    Din editia print

Eugenia Boldescu și „umbrela” sub care vrea să adune artiștii din țară

Marime Font

Cultura în Republica Moldova și, în special, în Capitală, a început în ultimii cinci ani să prindă la forțe, după o lungă perioadă de hibernare. 

Au fost fondate teatre independente, tot mai multe formații muzicale tinere ne uimesc plăcut și, iarăși, tot mai multe inițiative culturale se conturează cu succes. Unul dintre fondatorii unui proiect inedit este Eugenia Boldescu, care de doi ani stă în fruntea unei platforme culturale. Scopul acesteia este de a susține artiștii autohtoni.

Până a deveni un adevărat promotor al tinerilor artiști și al culturii autohtone, în general, în Moldova, Eugenia a fost manager a două localuri, fără vreun concept mai special, spune ea, doar o sursă de venit. În curând, însă, în 2010, când libertatea presei parcă nu mai erau doar două cuvinte fără sens, Eugeniei, care are studii în psihologie și jurnalism, i s-a propus să lucreze după specialitate, la televiziune, și ea nu a refuzat oferta. A început cu munca de asistent de producător, și doar în patru luni, Eugenia Boldescu a fost avansată până la postul de producător al unei emisiuni de divertisment. În paralel, ea era și organizator de evenimente tematice al aceluiași post tv.

De la idee, la fapte este doar un „Yard Sale”

Peste cinci ani, Eugenia s-a despărțit de echipa de pe platou și, cu pași mici, a început să se apropie de adevărata ei pasiune, și anume să adune oameni frumoși la evenimente diferite de tot ce a mai văzut Chișinăul și chiar întreaga țară. Alături de Olesya Sarandi, o bună prietenă a sa, acum cinci ani, au ajuns la concluzia că în garderobele lor s-ar afla prea multe lucruri și despre posibilitatea de a le vinde. „Atunci, am organizat un eveniment de probă, în curtea blocului în care locuia Olesya. A fost un eveniment destul de particular, dar la care s-a adunat foarte multă lume. Primul eveniment ne-a dat de gândit și am înțeles că am putea organiza ceva mai de amploare. Și am continuat, iar dacă faci o dată, de două ori și iese cu succes, nu te mai poți opri”, își amintește Eugenia.

Loading...


Evenimentul despre care povestește ea se numește „Yard Sale”, un iarmaroc care a pornit de la vânzarea articolelor de vestimentație, a bijuteriilor și a diferitelor obiecte de care „vânzătorii” nu se mai foloseau și s-a dezvoltat într-un târg de obiecte manufacturate, obiecte inedite și acompaniat de diferite concursuri și momente muzicale frumoase. Mai mult, pe lângă scoaterea din umbră a multor oameni talentați, „Yard Sale” descoperea și locuri parcă uitate de ochii orășenilor. „Am început ca niște amatori, apoi am atras sponsori, proiectul a început să aducă bani și în curând a devenit auto-sustenabil. Pe la a șasea ediție, am înțeles deja că ar fi bine să avem un spațiu al nostru. Aveam prea multe idei și era prea greu să lucrăm în spații străine”, explică Eugenia Boldescu.


O umbrelă pentru toți artiștii din Moldova

Zis și făcut. Cu peste doi ani în urmă, în centrul Capitalei, a apărut un local nou, al cărui concept cucerea din prima. Nu un bar, o cafenea sau un club de fițe, ci un spațiu larg, deschis, care provoca oamenii la discuții. Alături de prietena sa și Mihai Țurcanu, au fondat un ONG care are ca scop primordial să creeze condițiile necesare pentru ca tinerii artiști să se dezvolte și să devină cunoscuți. Ei au creat spații pentru concerte muzicale, pentru spectacole teatrale, pentru expoziții de fotografie sau pictură etc. În prezent, acesta se numește T5 Art Cluster, care în traducere ar însemna „umbrelă pentru artă”. Găzduit de clădirea Editurii „Universul”, T5 i-a pus pe cei trei parteneri în fața multor provocări.

„Am construit un proiect pe care știam că suntem capabili să-l ducem până la capăt. Eram conștienți că nu dispunem de mari surse financiare. Noi aveam cunoștințe și prieteni care ne-au ajutat, fie cu echipament, fie cu electricitate, materiale de construcție sau mobilă”, își amintește Eugenia Boldescu. Acum proiectul este în etapa în care își dorește să atragă în coparteneriat oameni de creație și este în căutare de sponsori și susținere a organizației poate chiar mondiale care promovează și susțin cultura. „În mod ideal, T5 ar trebui să ocupe etajul întreg. Aici ar putea să se întâmple zilnic evenimente, workshopuri, prezentări, concerte, expoziții, master-classuri. Acum noi utilizăm doar 400 m.p. din 2000 disponibile”, accentuează Eugenia.

„Suntem o echipă”

Totuși, chiar și suprafața pe care o ocupă în prezent această „umbrelă pentru artă” este una considerabilă și necesită a fi administrată cu iscusință. Fiind trei parteneri, aceștia și-au împărțit responsabilitățile în funcție de specializarea sau experiența fiecăruia. Astfel, Olesya Sarandi asigură promovarea, Mihai Țurcanu partea vizuală, adică designul, iar Eugenia Boldescu este directorul executiv al T5 Art Cluster, or ea este cea responsabilă de evenimente și de buna lor organizare. „Oricum, noi nu suntem singuri. Avem o echipă care lucrează alături de noi, oameni care vor ca ideile noastre să se realizeze. Ba chiar prieteni care au fost inspirație de planurile noastre și ne sunt alături. Mai mult, aceasta nu este o afacere pur comercială, cu șefi și subordonați. Nu avem angajați care vin cât mai târziu și pleacă cât mai devreme, dimpotrivă. Noi lucrăm împreună. Eu pot să înlocuiesc administratorul sau pe altcineva, eu lucrez împreună cu ei, iar câteodată lucrez mai mult decât ei. Oricum, aici lucrează doar oamenii care prețuiesc atmosfera pe care-am creat-o în T5”, recunoaște Eugenia. Așadar, echipa care lucrează în acest spațiu conceptual nu a fost adunată cu ajutorul unei companii de recrutare. „Noi suntem o echipă de prieteni care au niște scopuri nobile”, concluzionează Boldescu.

Obiectivele de care vorbește directorul executiv al T5 sunt deschiderea unei galerii permanente, amenajarea sălilor de repetiții pentru formații muzicale care nu dispun de spațiu, crearea unei rețele cu ONG-uri similare și multe altele. Până atunci, însă, recunoaște Eugenia, este nevoie de susținere considerabilă din partea autorităților. „Comunicarea cu tot ce reprezintă statul este cea mai complicată”, adaugă ea. Printre greutăți, desigur, este enumerată și partea financiară. „Când balansezi între ceea ce nu e profitabil și ceea ce aduce venit, alegerea este mereu grea. Să dai în chirie sala pentru un eveniment de fițe sau să faci proiecții de film autohton cu intrare gratuită?”, explică Eugenia Boldescu. Așadar, să administrezi un spațiu atât de mare, cu un potențial enorm, este foarte complicat. Întrebată dacă, din cauza dificultăților, a fost vreo zi în care a simțit că vrea să renunțe la acest proiect ea a răspuns râzând: „Cred că în fiecare săptămână este o astfel de zi. Este mereu o sâmbătă în care trebuie să te scoli la 8, dar te-ai culcat la 6 dimineața, pentru că trebuie să te pregătești pentru următorul eveniment. Dar te iei în mâini și treci la treabă!”, spune Eugenia încrezută. Mai ales că nimic nu încurajează mai mult ca momentul în care „lumina arde, toți spectatorii sunt așezați, alții stau în bar și beau câte o cafea, cântă muzică frumoasă și evenimentul a început”.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:14

 Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 27 ianuarie, cer variabil pe tot teritoriul țării, maxime termice de până la +12 grade și minime de până la -2 grade noaptea. Potrivit meteorologilor, vântul va sufla din nord-vest, iar presiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:06

Un bărbat din Hâncești a fost găsit mort în locuința sa. Oamenii legii au descoperit că pe corpul neînsuflețit al acestuia erau semne de violență și nu exclud ipoteza că acesta ar fi fost maltratat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:01

 Un accident grav s-a produs ieri, 25 ianuarie, în satul Flămânzeni din raionul Sângerei. Un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost lovit mortal de o mașină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 06:19

Vedeta NBA, Kobe Bryant, 41 de ani, a murit după ce elicopterul în care călătorea s-a prăbușit în orașul Calabasas din California, potrivit New York Post. Potrivit unor surse citate de CNN, la bordul aparatului de zbor, alături de Bryant, s-ar fi aflat și una dintre fiice....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 18:02

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

 Activista ugandeză pentru schimbările climatice Vanessa Nakate susţine că este victima unei discriminări rasiste după ce a fost scoasă dintr-o fotografie în care apărea alături de celebra Greta Thunberg şi de alte tinere care militează pentru aceeaşi cauză - Loukina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

UE investește 22,8 milioane de euro pentru stimularea dezvoltării economice inteligente, incluzive și sustenabile în zonele Ungheni și Cahul. Inițiativa EU4Ungheni va viza orașul Ungheni și comunitățile din vecinătatea acestuia în perioada 2019-2025.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)