Astăzi 26 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Iunie 2019
Abonamente

Artă 11 Noiembrie 2015, ora 07:26    Din editia print

Eugenia Boldescu și „umbrela” sub care vrea să adune artiștii din țară

Marime Font

Cultura în Republica Moldova și, în special, în Capitală, a început în ultimii cinci ani să prindă la forțe, după o lungă perioadă de hibernare. 

Au fost fondate teatre independente, tot mai multe formații muzicale tinere ne uimesc plăcut și, iarăși, tot mai multe inițiative culturale se conturează cu succes. Unul dintre fondatorii unui proiect inedit este Eugenia Boldescu, care de doi ani stă în fruntea unei platforme culturale. Scopul acesteia este de a susține artiștii autohtoni.

Până a deveni un adevărat promotor al tinerilor artiști și al culturii autohtone, în general, în Moldova, Eugenia a fost manager a două localuri, fără vreun concept mai special, spune ea, doar o sursă de venit. În curând, însă, în 2010, când libertatea presei parcă nu mai erau doar două cuvinte fără sens, Eugeniei, care are studii în psihologie și jurnalism, i s-a propus să lucreze după specialitate, la televiziune, și ea nu a refuzat oferta. A început cu munca de asistent de producător, și doar în patru luni, Eugenia Boldescu a fost avansată până la postul de producător al unei emisiuni de divertisment. În paralel, ea era și organizator de evenimente tematice al aceluiași post tv.

De la idee, la fapte este doar un „Yard Sale”

Peste cinci ani, Eugenia s-a despărțit de echipa de pe platou și, cu pași mici, a început să se apropie de adevărata ei pasiune, și anume să adune oameni frumoși la evenimente diferite de tot ce a mai văzut Chișinăul și chiar întreaga țară. Alături de Olesya Sarandi, o bună prietenă a sa, acum cinci ani, au ajuns la concluzia că în garderobele lor s-ar afla prea multe lucruri și despre posibilitatea de a le vinde. „Atunci, am organizat un eveniment de probă, în curtea blocului în care locuia Olesya. A fost un eveniment destul de particular, dar la care s-a adunat foarte multă lume. Primul eveniment ne-a dat de gândit și am înțeles că am putea organiza ceva mai de amploare. Și am continuat, iar dacă faci o dată, de două ori și iese cu succes, nu te mai poți opri”, își amintește Eugenia.


Evenimentul despre care povestește ea se numește „Yard Sale”, un iarmaroc care a pornit de la vânzarea articolelor de vestimentație, a bijuteriilor și a diferitelor obiecte de care „vânzătorii” nu se mai foloseau și s-a dezvoltat într-un târg de obiecte manufacturate, obiecte inedite și acompaniat de diferite concursuri și momente muzicale frumoase. Mai mult, pe lângă scoaterea din umbră a multor oameni talentați, „Yard Sale” descoperea și locuri parcă uitate de ochii orășenilor. „Am început ca niște amatori, apoi am atras sponsori, proiectul a început să aducă bani și în curând a devenit auto-sustenabil. Pe la a șasea ediție, am înțeles deja că ar fi bine să avem un spațiu al nostru. Aveam prea multe idei și era prea greu să lucrăm în spații străine”, explică Eugenia Boldescu.


O umbrelă pentru toți artiștii din Moldova

Zis și făcut. Cu peste doi ani în urmă, în centrul Capitalei, a apărut un local nou, al cărui concept cucerea din prima. Nu un bar, o cafenea sau un club de fițe, ci un spațiu larg, deschis, care provoca oamenii la discuții. Alături de prietena sa și Mihai Țurcanu, au fondat un ONG care are ca scop primordial să creeze condițiile necesare pentru ca tinerii artiști să se dezvolte și să devină cunoscuți. Ei au creat spații pentru concerte muzicale, pentru spectacole teatrale, pentru expoziții de fotografie sau pictură etc. În prezent, acesta se numește T5 Art Cluster, care în traducere ar însemna „umbrelă pentru artă”. Găzduit de clădirea Editurii „Universul”, T5 i-a pus pe cei trei parteneri în fața multor provocări.

„Am construit un proiect pe care știam că suntem capabili să-l ducem până la capăt. Eram conștienți că nu dispunem de mari surse financiare. Noi aveam cunoștințe și prieteni care ne-au ajutat, fie cu echipament, fie cu electricitate, materiale de construcție sau mobilă”, își amintește Eugenia Boldescu. Acum proiectul este în etapa în care își dorește să atragă în coparteneriat oameni de creație și este în căutare de sponsori și susținere a organizației poate chiar mondiale care promovează și susțin cultura. „În mod ideal, T5 ar trebui să ocupe etajul întreg. Aici ar putea să se întâmple zilnic evenimente, workshopuri, prezentări, concerte, expoziții, master-classuri. Acum noi utilizăm doar 400 m.p. din 2000 disponibile”, accentuează Eugenia.

„Suntem o echipă”

Totuși, chiar și suprafața pe care o ocupă în prezent această „umbrelă pentru artă” este una considerabilă și necesită a fi administrată cu iscusință. Fiind trei parteneri, aceștia și-au împărțit responsabilitățile în funcție de specializarea sau experiența fiecăruia. Astfel, Olesya Sarandi asigură promovarea, Mihai Țurcanu partea vizuală, adică designul, iar Eugenia Boldescu este directorul executiv al T5 Art Cluster, or ea este cea responsabilă de evenimente și de buna lor organizare. „Oricum, noi nu suntem singuri. Avem o echipă care lucrează alături de noi, oameni care vor ca ideile noastre să se realizeze. Ba chiar prieteni care au fost inspirație de planurile noastre și ne sunt alături. Mai mult, aceasta nu este o afacere pur comercială, cu șefi și subordonați. Nu avem angajați care vin cât mai târziu și pleacă cât mai devreme, dimpotrivă. Noi lucrăm împreună. Eu pot să înlocuiesc administratorul sau pe altcineva, eu lucrez împreună cu ei, iar câteodată lucrez mai mult decât ei. Oricum, aici lucrează doar oamenii care prețuiesc atmosfera pe care-am creat-o în T5”, recunoaște Eugenia. Așadar, echipa care lucrează în acest spațiu conceptual nu a fost adunată cu ajutorul unei companii de recrutare. „Noi suntem o echipă de prieteni care au niște scopuri nobile”, concluzionează Boldescu.

Obiectivele de care vorbește directorul executiv al T5 sunt deschiderea unei galerii permanente, amenajarea sălilor de repetiții pentru formații muzicale care nu dispun de spațiu, crearea unei rețele cu ONG-uri similare și multe altele. Până atunci, însă, recunoaște Eugenia, este nevoie de susținere considerabilă din partea autorităților. „Comunicarea cu tot ce reprezintă statul este cea mai complicată”, adaugă ea. Printre greutăți, desigur, este enumerată și partea financiară. „Când balansezi între ceea ce nu e profitabil și ceea ce aduce venit, alegerea este mereu grea. Să dai în chirie sala pentru un eveniment de fițe sau să faci proiecții de film autohton cu intrare gratuită?”, explică Eugenia Boldescu. Așadar, să administrezi un spațiu atât de mare, cu un potențial enorm, este foarte complicat. Întrebată dacă, din cauza dificultăților, a fost vreo zi în care a simțit că vrea să renunțe la acest proiect ea a răspuns râzând: „Cred că în fiecare săptămână este o astfel de zi. Este mereu o sâmbătă în care trebuie să te scoli la 8, dar te-ai culcat la 6 dimineața, pentru că trebuie să te pregătești pentru următorul eveniment. Dar te iei în mâini și treci la treabă!”, spune Eugenia încrezută. Mai ales că nimic nu încurajează mai mult ca momentul în care „lumina arde, toți spectatorii sunt așezați, alții stau în bar și beau câte o cafea, cântă muzică frumoasă și evenimentul a început”.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 20:32

Votul din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a demnitarilor moldoveni nu reprezintă poziția statului sau a Guvernului și are caracter individual. Cel puțin asta transmite purtătătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 19:33

DUGHINISMUL - Doctrina „oficială” a regimului Năstase-Dodon? /// Bătrîncea explică votul dat la APCE: „Moldova a votat pentru o nouă Europă, Europă unită, de la Lisabona la Vladivostok”

DUGHINISMUL - Doctrina „oficială” a regimului Năstase-Dodon? /// Bătrîncea explică votul dat la APCE: „Moldova a votat pentru o nouă Europă, Europă unită, de la Lisabona la Vladivostok”

Deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, a venit cu o reacție, după ce mai multe voci au criticat votul său și al lui Andrei Năstase pentru revenirea Federației Ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Dânsul spune că alături de R. Moldova au votat și țări membre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 19:33

Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon - numit director adjunct la SIS /// Esaulenco a fost VOTAT de PSRM și ACUM în funcția de DIRECTOR al SIS

Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon - numit director adjunct la SIS /// Esaulenco a fost VOTAT de PSRM și ACUM în funcția de DIRECTOR al SIS

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a votat proiectul de hotărâre a Parlamentului privind numirea lui Alexandr Esaulenco în funcția de director al Serviciului Informații și Securitate (SIS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 19:28

VIDEO /// CIMIȘLIA: Descoperiri arheologice de 4 mii de ani

VIDEO /// CIMIȘLIA: Descoperiri arheologice de 4 mii de ani

În contextul efectuării lucrărilor de construcție a drumului national M3, săpătamâna trecută a demarat cercetărea arheologică preventivă a două movile funerare din preajma orașului Cimișlia aflate pe traseul drumului mențâionat. Pănă în aces moment au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 18:55

opinie Florian Bichir: Atenție la Basarabia! Comuniștii lui Dodon nu cred în lacrimi!

Florian Bichir: Atenție la Basarabia! Comuniștii lui Dodon nu cred în lacrimi!

Zilele trecute România a răsuflat ușurată. La granițele sale nu a început un război civil. De un cataclism ne-au despărțit câteva minute. Tatăl combinatorilor, Plahotniuc, s-a retras pentru câteva zile, obosit, în sânul familiei exilate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 18:49

Alianța ACUM-PSRM îi crează lui Dodon o suprastructură care va CONTROLA TOATE instituțiile statului

Alianța ACUM-PSRM îi crează lui Dodon o suprastructură care va CONTROLA TOATE instituțiile statului

Deputații din partea PSRM și a blocului ACUM au votat în prima lectură un proiect care transformă Consiliul Suprem de Securitate într-un organ de stat care își va subordona toate instituțiile statului. Conducătorii autorităților publice centrale care vor refuza să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 18:27

FLASH /// Eugeniu Piterschi este noul șef adjunct interimar la IGP

FLASH /// Eugeniu Piterschi este noul șef adjunct interimar la IGP

Ministrul Afacerilor Interne a numit un șef adjunct interimar la Inspectoratul General al Poliției(IGP). Este vorba despre comisarul-șef Eugeniu Piterschi, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Iunie 2019, ora: 18:07

ULTIMA ORĂ /// Patru soldați ucraineni au fost RĂNIȚI de ocupanții ruși în Donbas

ULTIMA ORĂ /// Patru soldați ucraineni au fost RĂNIȚI de ocupanții ruși în Donbas Din editia print

Patru soldați ucraineni au fost răniți în ultimele 24 de ore, în urma a trei provocări armate ale forțelor de ocupație rusești în regiunea Donbas. Inamicul a tras asupra ucrainenilor focuri de artilerie, folosind și diferite tipuri de lansatoare de grenade, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:52

Ucraina RECHEAMĂ ambasadorul său de la Consiliul Europei după decizia APCE privind Rusia

Ucraina RECHEAMĂ ambasadorul său de la Consiliul Europei după decizia APCE privind Rusia

Ministerului de Externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, a anunțat pe pagina sa pe Facebook că Ucraina își recheamă ambasadorul său de la Consiliul Europei după adoptarea rezoluției, ceea ce face posibil ca revenirea delegația rusă în cadrul APCE, informeaza GLAVRED.INFO

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:40

Prima reacție oficială după „înlăturarea” temporară a șefului CSJ și a conducerii Judecătoriei Chișinău

Prima reacție oficială după „înlăturarea” temporară a șefului CSJ și a conducerii Judecătoriei Chișinău

 În baza unei informații depuse de un judecător în adresa Consiliului Superior al Magistraturii, mai mulți șefi de instanțe au fost înlăturați de la exercitarea funcției până la pronunțarea unei decizii a Inspecției judiciare pe acest caz, informeaza Ziarul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:36

Votul din APCE poate însemna sfârșitul Consiliului Europei

Votul din APCE poate însemna sfârșitul Consiliului Europei

 Un PSD-ist de la București (Dinu SOCOTAR), un pro-european (Andrei NĂSTASE) și un pro-rus (Vlad BĂTRÎNCEA) de la Chișinău, plus alți politicieni zăpăciți din mai multe țări europene au votat în favoarea revenirii Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:22

Ion Leașcenco: „Andrei Năstase de la platforma DA și socialistul Vlad Bătrîncea, doi românofobi”

Ion Leașcenco: „Andrei Năstase de la platforma DA și socialistul Vlad Bătrîncea, doi românofobi”

Unionistul Ion Leașcenco a comentat votul de astăzi al liderului PPDA Andrei Nastase pentru revenirea delegației Federației Ruse in cadrul APCE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:15

Cum comentează Adrian Candu votul lui A. Năstase pentru revenirea Rusiei în APCE

Cum comentează Adrian Candu votul lui  A. Năstase pentru revenirea Rusiei în APCE

 Fostul speacker Andrian Candu critică votul lui Andrei Năstase pentru revenirea Rusiei la APCE. Mai mult decât atât, democratul se întreabă dacă nu cumva „sumele primite de Dodon pentru „ȋntreținere” de la Moscova, se ȋmpart la 3?"...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 15:53

Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia acordat de Andrei Năstase în numele R. Moldova

Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia acordat de Andrei Năstase în numele R. Moldova

 Deputatul Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia a colegului său din APCE din blocul ACUM, Andrei Năstase, informeaza deschide.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 15:01

VIDEO /// Maia Sandu despre alegerea lui Năstase să susțină Rusia - „Eu răspund pentru votul colegului meu Mihai Popșoi”

VIDEO /// Maia Sandu despre alegerea lui Năstase să susțină Rusia - „Eu răspund pentru votul colegului meu Mihai Popșoi”

Sandu a refuzat să comenteze explicit votul dat de co-președintele blocului politic ACUM, Andrei Năstase, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 14:00

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Biroul permanent a adoptat ordinea de zi a ședinței în plen a Parlamentului Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:45

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Un mafiot italian e protagonistul unei scene demna de filmul "Prison Break".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:29

OPINIE Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

M-a bucurat săptămâna trecută invitația dnei Dăncilă adresată dnei Maia Sandu de a face o vizită la București și cred că într-adevăr se impune un ”reset” în relațiile oficiale dintre cele două țări. Ar fi o ocazie să ne spălăm rușinea de a fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:26

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

Estul pribegit al Europei se cutremură din temelii. Lumea rusească are probleme ontologice “la ea acasă”, în spațiul traditional de control ideologic (spațiul ex-sovietic). De la Tbilisi la Chișinău, de la Erevan la Kiev, tot vestul spațiului ex-sovietic cere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:24

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare. Rusia este într-o expansiune totală și ne atacă. Vladimir Putin nu se lasă și vizează un obiectiv strategic important.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:17

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Ion Druță înlăturat temporar din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Interimatul funcției va fi asigurat de magistrata Tatiana Vieru. Decizia a fost luată azi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:14

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky este dezamăgit de decizia APCE prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:59

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Așa cum bine se știe, cotropirea rusească și sovietică a Basarabiei a adus populației multe nenorociri. Pe lângă cele fizice, au fost și cele de natură sufletească. Totul s-a axat pe minciună și abuz de putere. Mai mult, culmea lipsei de bun simț, s-a insuflat sub amenințarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)