Finanţe

Euro, în picaj şi în Moldova

Euro nu a mai costat atât de ieftin în RM de la sfârşitul lui august 2009. Faţă de 1 ianuarie 2010, când cursul oficial a fost de 17,63 lei pentru un euro, moneda europeană s-a depreciat pe piaţa internă cu circa 10%. Doar în ultima săptămână euro a pierdut aproape 80 de bani.

Cursurile afişate astăzi de băncile comerciale variază între 15,69-15,80 lei pentru un euro la cumpărare şi 15,95-16,10 euro la vânzare. La unele case de schimb valutar euro era cumpărat însă cu mai puţin şi vândut cu mai mult decât la bănci. Scăderea euro nu a generat agiotaj, operatorii caselor de schimb valutar, solicitaţi de noi, menţionând că nivelul tranzacţiilor este comparabil cu cel din zilele trecute.

Cursul dolarului se menţine stabil, deşi la fel înregistrează o uşoară tendinţă de depreciere în ultima săptămână. Astăzi, cursul de referinţă afişat de BNM este de 12,55 lei/USD, cu doi bani mai mic decât ieri. De la începutul anului însă moneda americană s-a apreciat cu vreo 2%. La 1 ianuarie 2010, dolarul costa, oficial, 12,30 lei.

Guvernatorul BNM, dar şi experţii independenţi, spun că deprecierea euro pe piaţa internă este determinată de scăderea încrederii faţă de euro pe piaţa internaţională ca urmare a situaţiei dificile din Grecia şi a temerilor că măsurile luate de Uniunea Europeană şi FMI, care a aprobat un fond de intervenţie de 750 de miliarde de euro, nu vor reuşi să salveze ţările afectate de criză. Cu probleme grave se confruntă nu doar Grecia, dar şi Portugalia, Spania sau România, obligate să-şi reducă drastic cheltuielile bugetare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *