Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Criza 14 Ianuarie 2012, ora 10:19

EURO se prăbușește față de dolar

Marime Font

Undă de şoc în toată Europa: agenţia Standard&Poor's (S&P) a scăzut vineri ratingul Franţei, Austriei, Malta, Slovacia şi Slovenia cu o treaptă, iar Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au pierdut două trepte, potrivit mai multor surse.

Vestea că unele dintre cele mai importante economii din zona euro ar putea fi retrogradate de către Standard&Poor's apăruse în jurul prânzului, conform unor surse guvernamentale citate de Dow Jones, dar şi de unele publicaţii sau televiziuni europene. Sursele nu precizaseră exact care sunt statele cărora agenţia S&P's le va tăia ratingul, dar au precizat că pe "lista neagră" nu se află Germania, Olanda, Luxemburg şi Belgia. Lipsa Franţei de pe lista statelor care vor scăpa de eventuala retrogradare a adus panică pe pieţele financiare.

Indicele S&P's 500, unul dintre cei mai importanţi de pe bursa de la New York a pierdut 1% în scurt timp de la mediatizarea acestui posibil anunţ, inclusiv de către unele televiziuni franceze. Indicele Stoxx Europe 600, care reflectă evoluţia unora dintre cele mai importante titluri de pe piaţa de capital europeană şi-a anulat câştigul de 0,7% obţinut în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de vineri şi a înregistrat o scădere de 0,4%, conform Bloomberg.


Euro, la nivelul minim al ultimelor 16 luni faţă de dolarul american

Moneda unică europeană a avut şi ea de suferit. Pesimismul investitorilor privind posibila retrogradare în lanţ a unora dintre cele mai puternice economii ale uniunii monetare a dus euro la minimul ultimelor 16 luni faţă de dolarul american, respectiv la un curs de 1,2661 dolari/euro.

Conform unor surse citate de Wall Street Journal, raportul în care se anunţă această măsură din partea S&P's este în aceste momente pe mesele liderilor zonei euro, retrogradarea fiind iminentă.

Agenţia de rating a refuzat orice comentariu oficial pe această temă.

În mod normal, tăierea ratingului de ţară duce la scumpirea costurilor de împrumut. Cea mai recentă excepţie de la această regulă este SUA care, după ce Standard&Poor's i-a retras ratingul AAA, maximul posibil, nu numai că a continuat să se împrumute uşor de la investitori, ci a făcut-o şi la dobânzi mai mici. Motivul, după cum au explicat mai mulţi dealeri, a fost faptul că, în ciuda tăierii de rating, Statele Unite au fost percepute mai de încredere decât statele din zona euro, care se aflau şi încă se află într-o criză acută a datoriilor suverane.

Negocierile dintre Grecia şi investitorii privaţi au intrat în faza de "pauză"

Faptul că a doua mare putere a zonei euro, Franţa, ar putea fi retrogradată nu a fost însă singura veste proastă pentru economia celor 17 state care folosesc moneda unică europeană. Conform Reuters, negocierile dintre Grecia şi investitorii privaţi privind reducerea cu 50% a datoriei pe care Atena o are către ei au eşuat. Autorităţile elene au declarat că în lipsa acestui acord situaţia este "dezastruoasă".

În lipsa acordului cu investitorii Grecia nu poate beneficia de noul ajutor financiar din partea Comisiei Europene şi a FMI, fără de care va intra în incapacitate de plată. "Discuţiile cu Grecia au fost întrerupte pentru o pauză de reflecţie. Din nefericire, în pofida eforturilor autorităţilor Greciei, propunerea înaintată nu a produs un răspuns constructiv din partea tuturor părţilor", a anunţat Institutul pentru Finanţe Internaţionale, citat de Mediafax.

Franţa a pierdut, pentru prima dată, calificativul "AAA", fiind retrogradată cu o treaptă, la "AA+", de către agenţia de rating Standard and Poor's, anunţă ministrul francez al Finanţelor, François Baroin, citat de AFP.

Guvernul francez nu va prezenta un nou plan de austeritate după pierderea calificativului "AAA", a precizat ministrul Finanţelor. "Nu va exista un nou plan de austeritate, pentru că aceasta nu este o problemă care să ţină de rigoarea bugetară", a adăugat ministrul.

Un grup mic de protestatari a mers, vineri seară, la filiala din Paris a agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P), pentru a protesta faţă de iminentul anunţ al retrogradării mai multor ţări europene, între care şi Franţa, informează Wall Street Journal, în ediţia online.

"Nu suntem oi! Rezistenţă! Rezistenţă!", au scandat protestatarii, având pancarte pe care scria "AAA". Manifestaţia a fost organizată la apelul politicianului de stânga Jean-Luc Mélenchon, care a denunţat sistemul capitalist. "Ne-am săturat şi opunem rezistenţă. A venit vremea ca lumea financiară să primească o lecţie", a declarat Pierre Bray.

Italia a fost şi ea retrogradată de către agenţia de rating Standard & Poor's. Potrivit unui oficial UE care vrea să-şi păstreze identitatea anonimă, Italia a pierdut calificativul "A" şi are acum calificativul "BBB+"

Şi Austria, Spania şi Portugalia au fost retrogradate. E sigur: agenţia Standard&Poor's (S&P) a scăzut vineri ratingul Franţei şi Austriei cu o treaptă, iar Italia, Spania şi Portugalia au pierdut două trepte, potrivit mai multor surse. Calificativul Austriei a fost revizuit în scădere de la "AAA" la "AA+", potrivit unei surse citate de Financial Times.

Autorităţile franceze au confirmat informaţiile apărute pe surse în presă şi au anunţat că ţara a pierdut pentru prima dată ratingul "AAA" maxim posibil, după ce a fost retrogradată de S&P la "AA+".

Pentru Italia şi Spania revizuirea negativă este de două trepte. Astfel, ratingul Italiei, a treia mare economie a zonei euro, va coborî de la "A" la "BBB+", iar cel al Spaniei de la "AA-" la "A", au declarat surse pentru cotidianul Wall Street Journal. Printre ţările retrogradate de S&P se numără şi Slovacia, a doua cea mai săracă ţară din zona euro, scrie Bloomberg.

Sursa: Gandul.info 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)