Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:18
Abonamente

Criza 14 Ianuarie 2012, ora 10:19

EURO se prăbușește față de dolar

Marime Font

Undă de şoc în toată Europa: agenţia Standard&Poor's (S&P) a scăzut vineri ratingul Franţei, Austriei, Malta, Slovacia şi Slovenia cu o treaptă, iar Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au pierdut două trepte, potrivit mai multor surse.

Vestea că unele dintre cele mai importante economii din zona euro ar putea fi retrogradate de către Standard&Poor's apăruse în jurul prânzului, conform unor surse guvernamentale citate de Dow Jones, dar şi de unele publicaţii sau televiziuni europene. Sursele nu precizaseră exact care sunt statele cărora agenţia S&P's le va tăia ratingul, dar au precizat că pe "lista neagră" nu se află Germania, Olanda, Luxemburg şi Belgia. Lipsa Franţei de pe lista statelor care vor scăpa de eventuala retrogradare a adus panică pe pieţele financiare.

Indicele S&P's 500, unul dintre cei mai importanţi de pe bursa de la New York a pierdut 1% în scurt timp de la mediatizarea acestui posibil anunţ, inclusiv de către unele televiziuni franceze. Indicele Stoxx Europe 600, care reflectă evoluţia unora dintre cele mai importante titluri de pe piaţa de capital europeană şi-a anulat câştigul de 0,7% obţinut în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de vineri şi a înregistrat o scădere de 0,4%, conform Bloomberg.


Euro, la nivelul minim al ultimelor 16 luni faţă de dolarul american

Moneda unică europeană a avut şi ea de suferit. Pesimismul investitorilor privind posibila retrogradare în lanţ a unora dintre cele mai puternice economii ale uniunii monetare a dus euro la minimul ultimelor 16 luni faţă de dolarul american, respectiv la un curs de 1,2661 dolari/euro.

Conform unor surse citate de Wall Street Journal, raportul în care se anunţă această măsură din partea S&P's este în aceste momente pe mesele liderilor zonei euro, retrogradarea fiind iminentă.

Agenţia de rating a refuzat orice comentariu oficial pe această temă.

În mod normal, tăierea ratingului de ţară duce la scumpirea costurilor de împrumut. Cea mai recentă excepţie de la această regulă este SUA care, după ce Standard&Poor's i-a retras ratingul AAA, maximul posibil, nu numai că a continuat să se împrumute uşor de la investitori, ci a făcut-o şi la dobânzi mai mici. Motivul, după cum au explicat mai mulţi dealeri, a fost faptul că, în ciuda tăierii de rating, Statele Unite au fost percepute mai de încredere decât statele din zona euro, care se aflau şi încă se află într-o criză acută a datoriilor suverane.

Negocierile dintre Grecia şi investitorii privaţi au intrat în faza de "pauză"

Faptul că a doua mare putere a zonei euro, Franţa, ar putea fi retrogradată nu a fost însă singura veste proastă pentru economia celor 17 state care folosesc moneda unică europeană. Conform Reuters, negocierile dintre Grecia şi investitorii privaţi privind reducerea cu 50% a datoriei pe care Atena o are către ei au eşuat. Autorităţile elene au declarat că în lipsa acestui acord situaţia este "dezastruoasă".

În lipsa acordului cu investitorii Grecia nu poate beneficia de noul ajutor financiar din partea Comisiei Europene şi a FMI, fără de care va intra în incapacitate de plată. "Discuţiile cu Grecia au fost întrerupte pentru o pauză de reflecţie. Din nefericire, în pofida eforturilor autorităţilor Greciei, propunerea înaintată nu a produs un răspuns constructiv din partea tuturor părţilor", a anunţat Institutul pentru Finanţe Internaţionale, citat de Mediafax.

Franţa a pierdut, pentru prima dată, calificativul "AAA", fiind retrogradată cu o treaptă, la "AA+", de către agenţia de rating Standard and Poor's, anunţă ministrul francez al Finanţelor, François Baroin, citat de AFP.

Guvernul francez nu va prezenta un nou plan de austeritate după pierderea calificativului "AAA", a precizat ministrul Finanţelor. "Nu va exista un nou plan de austeritate, pentru că aceasta nu este o problemă care să ţină de rigoarea bugetară", a adăugat ministrul.

Un grup mic de protestatari a mers, vineri seară, la filiala din Paris a agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P), pentru a protesta faţă de iminentul anunţ al retrogradării mai multor ţări europene, între care şi Franţa, informează Wall Street Journal, în ediţia online.

"Nu suntem oi! Rezistenţă! Rezistenţă!", au scandat protestatarii, având pancarte pe care scria "AAA". Manifestaţia a fost organizată la apelul politicianului de stânga Jean-Luc Mélenchon, care a denunţat sistemul capitalist. "Ne-am săturat şi opunem rezistenţă. A venit vremea ca lumea financiară să primească o lecţie", a declarat Pierre Bray.

Italia a fost şi ea retrogradată de către agenţia de rating Standard & Poor's. Potrivit unui oficial UE care vrea să-şi păstreze identitatea anonimă, Italia a pierdut calificativul "A" şi are acum calificativul "BBB+"

Şi Austria, Spania şi Portugalia au fost retrogradate. E sigur: agenţia Standard&Poor's (S&P) a scăzut vineri ratingul Franţei şi Austriei cu o treaptă, iar Italia, Spania şi Portugalia au pierdut două trepte, potrivit mai multor surse. Calificativul Austriei a fost revizuit în scădere de la "AAA" la "AA+", potrivit unei surse citate de Financial Times.

Autorităţile franceze au confirmat informaţiile apărute pe surse în presă şi au anunţat că ţara a pierdut pentru prima dată ratingul "AAA" maxim posibil, după ce a fost retrogradată de S&P la "AA+".

Pentru Italia şi Spania revizuirea negativă este de două trepte. Astfel, ratingul Italiei, a treia mare economie a zonei euro, va coborî de la "A" la "BBB+", iar cel al Spaniei de la "AA-" la "A", au declarat surse pentru cotidianul Wall Street Journal. Printre ţările retrogradate de S&P se numără şi Slovacia, a doua cea mai săracă ţară din zona euro, scrie Bloomberg.

Sursa: Gandul.info 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)