Actualitate

Euromonitor: modernizarea RM a fost superficiala

„Marea problema a R. Moldova este ca modernizarea care a avut loc este oarecum superficiala”, a spus directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa ADEPT, Igor Botan, la o conferinta de presa prilejuita de lansarea celui de-al 15-lea numar al raportului analitic trimestrial „Euromonitor”, marti, 28 iulie.

Autorii raportului constata ca, in cel de-al doilea trimestru al anului, RM a inregistrat mai multe regrese legate de respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, independenta si impartialitatea justitiei, libertatea mass-media, accesul la informatie si solutionarea problemei transnistrene. Economia tarii, la fel, a avut de suferit, influentand reducerea veniturilor bugetare. „Exporturile au scazut in jumatate, ieftinirea banilor n-a condus la cresterea creditarii. Investitiile straine sunt in scadere, iar masurile administrative s-au limitat doar la sporirea amenzilor”, a subliniat Valeriu Prohnitchi, directorul centrului „Expert-Grup”.

Potrivit lui, Moldova este putin atragatoare, iar evenimentele din ultima perioada au lipsit-o de incredere din partea investitorilor. Instaurarea regimului de vize cu Romania a condus la reducerea semnificativa a relatiilor economice cu cea mai mare piata de desfacere a Moldovei, multe firme si-au stopat activitatea.
Si totusi, Uniunea Europeana este gata sa mai ofere Moldovei o sansa. Insa aceasta depinde mult de corectitudinea desfasurarii alegerilor parlamentare, noteaza autorii „Euromonitorului”.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *