Actualitate

Europa centrală, devastată de furtuna Hewart, care a ucis 5 oameni

 Şi acolo, dar şi în Polonia şi Germania, sunt distrugeri însemnate şi inundaţii. În plus, transporturile au fost date peste cap, iar penele de curent au afectat sute de mii de oameni.

Furtuna Hewart a măturat Europa centrală cu o violenţă rar întâlnită în această regiune. Meteorologii cehi au anunţat că, pe cel mai înalt munte din ţara lor, vântul a atins şi 180 de kilometri pe oră, echivalentul unui uragan de categoria 3. Cel puţin doi oameni au murit loviţi de copacii smulşi de vânt, în două localităţi diferite.

„Am văzut totul de la vreo 30 de metri. Copacul începuse să se îndoaie, omul mergea pe trotuar şi n-a reuşit să fugă la timp. Copacul a căzut peste el. Doctorul a spus că l-a lovit grav la cap.”

Vântul a spulberat zeci de acoperişuri şi a distrus o biserică românească de lângă Most. Lăcașul de cult fusese ridicat în 2010 şi era construit doar din lemn, fără cuie, scrie presa cehă.

Jan Paparega, primarul oraşului Most: “Ne pare tare rău de ce s-a întâmplat. Abia ajunsesem la o înţelegere cu Biserica Română şi ne pregăteam să deschidem biserica publicului, iar acum a fost distrusă.”

În Germania, râul Elba şi-a ieşit din matcă din cauza furtunii şi a inundat zone mari din oraşul Hamburg. O persoană a murit lovită de un copac, iar altă s-a înecat, luată de viitură în Saxonia de Jos. Circulaţia trenurilor a fost perturbată în tot nordul Germaniei, după ce Deutsche Bahn a închis câteva linii importante pentru ca echipele sale să le cureţe şi să facă reparaţiile necesare. A fost a treia furtună majoră care a afectat Germania în această toamnă. Tot luna aceasta, şapte oameni au pierit în urma unei vijelii care a măturat nordul şi estul ţării.

În Polonia, vântul a atins 140 de kilometri pe oră la rafală. Pompierii au numărat 3.500 de apeluri privind arbori doboraţi pe tot teritoriul ţării. Doi oameni au murit după ce maşinile lor au fost prinse sub pomii dărâmaţi de vânt. La Gdansk, pericolul a determinat autorităţile să închidă cimitirele, care altfel ar fi fost pline de lume pentru că se apropie Ziua Morţilor. În plus, la apogeul furtunii, 200 de mii de oameni nu aveau curent electric.

Sursa: stirileprotv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *