Politică

Europa sprijina noua guvernare de la Chisinau

Premierul Vlad Filat a solicitat la Bruxelles o implicare mai activa a UE in situatia din R. Moldova

Actuala opozitie de la Chisinau ar trebui sa aleaga dialogul si sa nu submineze noua putere, iar din partea Uniunii Europene (UE) este necesara punerea in aplicare a unui plan de ajutor economic masiv pentru R. Moldova. Acestea au fost principalele puncte asupra carora au atras atentia parlamentarii europeni, in sedinta de ieri a Comisiei Afacerilor Externe a Parlamentului European (PE), la care a participat primul ministru Vlad Filat, insotit de ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca.

 

In discursul sau, premierul a tinut sa aduca la cunostinta europarlamentarilor europeni etapele dificile prin care a trecut R. Moldova, ca sa ajunga sa aiba o guvernare democratica. „Am ratat multe perspective europene de-a lungul ultimilor opt ani. Noi intelegem ca procesul de integrare europeana presupune reformarea profunda a institutiilor, lucru care este necesar nu atat Europei, cat cetatenilor tarii pe care o reprezint”, a mentionat V. Filat.

Primu-ministrul a multumit PE „pentru atitudinea prompta” pe care ati avut-o dupa evenimentele care au precedat alegerile parlamentare din 5 aprilie. „Rezolutia pe care ati adoptat-o a reprezentant un punct de sprijin care ne-a oferit posibilitatea sa rezistam”, a spus Filat. In acest context, premierul a amintit ca, pentru incheierea tuturor dificultatilor de ordin politic, urmeaza ca R. Moldova sa mai treaca de o etapa – alegerea sefului statului.

„Pana in prezent nu am avut o comunicare cu cei din PCRM, astfel putem spune ca planeaza pericolul alegerilor anticipate, care pot avea loc anul viitor. Acest lucru ar costa mult tara, deoarece avem un deficit bugetar de aproape 12% din PIB”, a declarat Filat. Totodata, primu-ministrul a spus ca, in aceasta situatie, se mizeaza foarte mult pe sprijinul UE si al Comisiei Europene: „Ma refer aici si la mesajul adresat cetatenilor de a vedea beneficiul de la aderarea la comunitatea europeana”.

La randul lor, parlamentarii europeni l-au felicitat pe noul premier cu ocazia investirii sale in functie, dorindu-i ca acest mandat sa fie unul de succes pentru R. Moldova. Monica Macovei, presedinta delegatiei UE-RM, a precizat ca asteptarile sunt foarte mari din partea cetatenilor, dar si din partea Europei. „Am fost impresionata de convingerea oamenilor cu care m-am intalnit si cred sincer ca cetatenii RM merita aceasta schimbare. Sigur ar fi foarte neplacut pentru o tara care are o situatie economica dificila sa treaca din nou prin alegeri anticipate. Dar pot sa spun ferm ca, daca veti ajunge acolo, veti castiga detasat… Cred ca un prim pas din partea UE ar fi sa schimbam regimul de vize pentru RM, ca cetatenii sa poata circula liber in spatiul european. Este absolut aberant sa credem ca s-ar incepe un exod al cetatenilor peste hotare. Dimpotriva, cred ca ar fi un semn prin care cetatenii ar fi purtatori ai valorilor europene”, a spus Macovei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *