Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Actualitate 31 August 2018, ora 07:37

Europarlamentar român; „Poate ar fi necesară o investigație la Bruxelles privind transparența finanțărilor Fundației „Open Dialogue”

Marime Font

Un interviu cu europarlamentarul român pe tema finanțării deplasărilor la Bruxelles ale liderilor opoziției pro-europene moldovene. După ce în spațiul public din R.Moldova au apărut informații potrivit cărora Fundația Open Dialog (https://en.odfoundation.eu) a finanțat deplasările la Bruxelles ale Maiei Sandu și Andrei Năstase (fapt confirmat atât de cei doi politicieni, cât și de către fundație), o serie de europarlamentari cer anchetarea surselor de finanțare ale acestei organizații. Scandalul a izbucnit pe fondul expulzării, în Polonia, a președintei acestei fundații, căreia i s-a interzis intrarea în spațiul Schengen pentru presupuse legături cu serviciile speciale rusești. „Poate ar fi necesară o investigație la Bruxelles privind transparența finanțărilor fundației, precum și înregistarea corectă a activităților de lobby, în registrul public”, spune într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere președintele Delegației la Comisia Parlamentară de Cooperare cu R. Moldova din Parlamentul European, europarlamentarul român (PSD) Andi Lucian Cristea.

Europa Liberă: Domnule Cristea, președintei fundației „Open Dialog”, i-a fost interzisă intrarea în UE. Ludmila Kozlowska, a fost expulzată din UE, de către autoritățile poloneze, pentru presupuse legături cu serviciile speciale rusești. Ce știți despre această fundație?

Andi Lucian Cristea: „Informațiile pe care le am cu privire la Fundația „Open Dialog” sunt cele disponibile în spațiul public. Mi-au atras atenția discuțiile recente din Republica Moldova privind legăturile dintre această fundație și reprezentanții opoziției, precum și legăturile dintre fundație și Mukhtar Abliazov. Cel din urmă este, cu siguranță, un personaj controversat, iar operațiunea de spălare a imaginii pe care respectiva fundație a dus-o pentru Abliazov nu este un secret pentru oficialii de la Bruxelles.În același timp, o legătură directă între acest cetățean kazakh și R.Moldova nu îmi este clară și nu aș vrea să speculez pe această temă, așa cum nu sunt clare nici legăturile fundației cu actorii politici din R.Moldova. Legat de finanțare, fundația „Open Dialog” publică, potrivit reglementărilor în vigoare, rapoarte anuale cu privire la sursele sale de finanțare. Dacă aceste rapoarte nu sunt conforme cu realitatea, cu siguranță fundația își asumă consecințe legale cât și de imagine și credibilitate. Având în vedere eforturile fundației de a apăra unul sau mai multe personaje controversate, cred că sunt necesare resurse semnificative pentru acest lucru, și, de asemenea, poate ar fi necesară o investigație la Bruxelles privind transparența finanțărilor fundației, precum și înregistarea corectă a activităților de lobby, în registrul public, potrivit legislației europene pe care o avem.”

Europa Liberă: „Open Dialog Foundation” a finanțat deplasările la Bruxelles ale Maiei Sandu și Andrei Năstase. Unele dintre aceste deplasări au avut drept scop intâlniri cu politicieni europeni, iar unul dintre aceștia sunteți chiar dumneavoastră.

Andi Lucian Cristea: „Eu m-am întâlnit în acest format cu cei doi politicieni, alături de jurnaliști și reprezentanți ai Fundației Open Dialog. Asta nu este o practică neobișnuită la Bruxelles. Organizațiile neguvernamentale pot facilita prezenta unor vorbitori externi la diferite evenimente sau întâlniri. În același timp, punctul cheie in această discuție este, după părerea mea, alinierea fundației și a politicienilor vizați la legislația în vigoare. Nu este un secret, activitatea de lobby este bine reglementată atunci când vine vorba de instituțiile europene, și nu există nici un motiv ca ea să nu fie făcută publică alături de costurile pe care le implică.”

Europa Liberă: Cum apreciați decizia luată de Polonia?

Andi Lucian Cristea: „Înțeleg că există mai multe variante pentru ce s-a întâmplat însă nici o informație din spațiul public care mi-a parvenit, nu este completă din punctul meu de vedere. Ceea ce ne rămâne de făcut este să respectăm decizia luată de Polonia, țară membră UE, precum și motivația autorităților de la Varșovia.

În același timp, dacă s-a făcut într-adevăr o mare nedreptate, dna Kozlowska ar trebui să apeleze la organizațiile care pot investiga și acționa în această situație. Instituțiile europene și oficialii europeni, fie de la Comisie, fie de la Parlamentul European, nu se pot angaja în speculații și nu pot trage la răspundere autoritățile naționale, fără dovezi clare. Dacă dna Kozlowska nu va contesta măsura aplicată pe cale legală, atunci se vor ridica serioase semne de întrebare.”

Sursa: europalibera.org 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md