Politică

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig va prelua şefia SRI

Pentru instalarea lui Hellvig la SRI au votat 498 de parlamentari.

Europarlamentarul PNL, Eduard Hellvig, propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de director al SRI, a primit votul Parlamentului. Hellvig va demisiona din Parlamentul European şi din funcţia de vicepreşedinte al PNL, el neavând dreptul să facă parte dintr-un partid politic cât timp ocupă funcţia de director al SRI. Votul pentru funcţia de director SRI a fost secret, cu bile. După votul de încredere primit din partea Parlamentului, Hellvig a depus jurământul în faţa Parlamentului, din noua sa calitate – director SRI.

”Cred că dacă au fost mici sincope (n.r. – funcţionarea SRI) trebuie o transparenţă mai mare în zona de comunicare, poate o diplomaţie publică mai prezentă din partea SRI în spaţiul public ar ajuta la transparentizarea SRI, dar pe fond nu cred că există probleme fundamentale”, a declarat Hellvig după ce a depus jurământul în faţa Parlamentului.

El a precizat că din punctul de vedere al activităţii SRI partenerul strategic rămâne SUA şi ţările grupului de la Berna.

”Nimeni nu are interesul de a muta parteneriatul strategic între SRI şi SUA şi este spre beneficiul SRI de a păstra acest parteneriat strategic”, a afirmat Hellvig.

Noul director al SRI a vorbit despre nevoia unui echilibru în ceea ce priveşte legile Big Brother.

Hellvig a fost avizat săptămâna trecută de Comisiile de specialitate din Parlament pentru funcţia de director al SRI, dar majoritatea parlamentară a decis ca votul în plen să fie dat în această săptămână.

Premierul Victor Ponta a spus că în timpul campaniei electorale, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre depolitizarea serviciilor secrete, iar după ce a ajuns preşedinte a nominalizat pe cineva de la PNL pentru funcţia de director SRI.

Cu toate acestea, Ponta a anunţat că îl va vota pe Eduard Hellvig în Parlament, afirmând că îl cunoaşte pe acesta din perioada funcţionării USL.

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi Elena Udrea l-au caracterizat pe Eduard Hellvig ca fiind ”omul lui Voiculescu”, atrăgând atenţia că europarlamentarul PNL a fost în perioada 2004 – 2008 parlamentar PC.

Crin Antonescu a declarat pentru Gândul că, în 2009, când a început să lucreze cu Eduard Hellvig, acesta nu mai avea „de mult nicio legătură cu PC şi Dan Voiculescu”.

”Este o problemă majoră că domnul Hellvig nu are o experienţă relevantă. Opiniile personale exprimate pe blog sau în presă privind axele de securitate au ridicat multora semne de întrebare justificată. În România sunt oameni cu experienţă recunoscută pe zona de securitate naţională şi asupra cărora nu există semne de întrebare că şi-ar putea îndeplini cu succes datoria. Cred că domnul Hellvig nu face parte din această categorie ”, a spus Tăriceanu în plenul Parlamentului.

Eduard Hellvig a fost un personaj important în timpul mandatului lui Crin Antonescu în fruntea PNL. Relaţia foarte bună avută cu fostul preşedinte al liberalilor l-a propulsat pe Hellvig în zona de decizie a PNL, chiar dacă profilul său public nu a fost unul extrem de pronunţat. Hellvig a participat la toate şedinţele importante ale USL, din funcţia de secretar general al PNL armonizând poziţiile organizaţiilor liberale cu cele social-democrate.

Considerat un om de încredere al lui Crin Antonescu, Hellvig a făcut parte din primul guvern USL, ca ministru al Dezvoltării Regionale. Nu a prins guvernul Ponta 2, după ce ANI l-a acuzat de incompatibilitate, proces câştigat definitiv de actualul europarlamentar. În 2009, Hellvig a condus campania prezidenţială a lui Antonescu.

Hellvig este doctor în Ştiinţe Politice al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi absolvent al Universităţii Babeş Bolyai – Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică. Liberalul a absolvit Centrul European de Studii de Securitate ”George Marshall” şi a urmat studii post-universitare în domeniul securităţii şi apărării la Colegiul Naţional de Apărare. Numele lui Hellvig se mai intersectează cu Fundaţia Soros (1995), cu Institutul de Studii Sociale – director (2005) şi cu Horia Rusu, al cărui consilier a fost.

După plecarea lui Crin Antonescu din fruntea PNL, întreaga echipă a lui Antonescu rămâne alături de noul preşedinte, Klaus Iohannis. Mihalache, Muraru, Marinescu, Hellvig devin oameni de încredere pentru Iohannis, care îi păstrează în echipa sa pentru campania prezidenţială. Mihalache este recompensat după prezidenţiale, ajungând şeful Cancelariei Administraţiei Prezidenţiale. Muraru şi Marinescu sunt avansaţi şi ei în postura de consilieri prezidenţiali, în timp ce Nicoleta Nicolae şi Iulia Huiu ajung consilieri de stat.

Premierul Victor Ponta i-a urat luni noului director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, un mandat cât mai eficient la conducerea acestei instituții. "Eu am fost primul care a votat pentru. Colegii mei din PSD au spus că vor vota și au votat și acum nu pot decât să-i urez un mandat cât mai eficient la conducerea serviciului domnului Hellvig", a spus Ponta, aflat la o acțiune organizată de Ambasada Italiei.

sursa. gandul.info/agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *